Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om Epiweb

Nyckelord: Epiweb

Inlägg med Epiweb som nyckelord.

Ska efter rekommendation plantera om en Laelia i EpiWeb i plastkruka. Vilka andra orkideer skulle kunna trivas i EpiWeb i plastkruka?

Nyckelord: Laelia, EpiWeb, Omplantering

27/8 -16

Ingen annan som vill svara så då ger jag mig på ett försök. Min personliga åsikt är att flertalet epifyter fungerar i EpiWeb, luftigt och torkar ut lagom snabbt och lär man sig att vattna och gödsla rätt så fungerar det.

27/8 -16

Tack oled!

27/8 -16

27/8 -16

Jag har alla mina orkidéer i epiweb; både kruka och monterat! Jag har Aerangis, Angraecum, Haraella, Bulbophyllum, Dendrobium, Laelia, Cattleya och Phalsenopsis, det e vad jag kan komma på nu! De verkar trivas bra med det, växer och frodas!

27/8 -16

Astro... jag är kanske för okunnig och oerfaren... men rent instinktivt känns Epiweb inte rätt... du kanske kan slå håll på mitt resonemang?

Bark media som exempel kan du byta vid omplantering... du kan också genom att byta hålla stor renlighet om det skulle angripas av svamp eller liknande. Hur är det med Epiweb? Att byta/omplantera går ju knappt om du inte har en skarp kniv och risk att skada rötterna är då stor. Det är dessutom ett fibermaterial och som sådan mera känslig för att svampar ska frodas.
Och hur beter sig plantor med hängande blomställningar? Fastnar inte blommor i Epiweb?

Ta inte det som ifrågasättande eller kritik... men jag skulle vilja förstå fördelar med Epiweb...

27/8 -16

Jag förespråkar varken epiweb eller naturmaterial framför vartannat, det bara råkade bli över en massa epiweb när jag byggde mitt vivarium, och tänkte att jag ska testa att montera allt på det. Jag använder epiweb främst för att det inte bryts ned, när orkisarna väl etablerat sig så vill jag att de ska sitta där. Svamp, alger och liknande har jag inte sett en skymt av, tvärtom så torkar ju materialet upp snabbt så det är inte idealsikt för fuktälskande mikrober. De första plantorna monterade jag i januari och den epiweben är fortfarande som ny. Vid montering så virar jag vitmossa runt rötterna och sen får lite juteväv hålla upp allting. Jag har en Cattleya samt en Dendrobium planterade i krukor med epiweb, de frodas fint och när de behöver en större kruka så lyfter jag bara upp hela paketet med planta rötter och epiweb och sätter allt i en större kruka.

Nackdelen med epiweb som jag ser det är ju att det blir svårare att montera om en väl etablerad planta om den skulle växa sig för stor, man får helt sonika skära bort det mesta av epiweben och sätta plantan på ett nytt stycke eller så sätter man hela paketet på en ny bit epiweb.

27/8 -16

Om jag då förstår det hela rätt, så största fördelen med Epiweb är vid montering i vivarium? Medan i andra arrangemang är det mer av tycke-frågan?

27/8 -16

Nejdå, epiweb fungerar i alla sammanhang

27/8 -16

Jag har epiweb-bakgrund i mitt skåp (med förhoppning om mosstiilväxt, vilket hittills lyser med sin frånvaro). Idag fixade jag i skåpet och flyttade några vägghängda barkmonterade... som tydligen växt takt in i epiweben *behind my eyes"... kändes sådär när jag insåg att jag slitit loss en massa rötter mm från epiweben .

Jag är som ni vet novis i sammanhanget, men jag är inne på Dorras resonemang: svårt att flytta och greja med epiweb! (Jag flyttar och grejar MYCKET i mitt skåp, fast bara på förekommen anledning ).

Ge ditt svar

6/1 -16

vivarium

vivarium. Från Astro.

Som utlovat kommer här en bild på mitt nyligen ihopsatta vivarium! Nåja, jag köpte ett färdigt terrarium på Hornbach för tiden att bygga det från grunden fanns helt enkelt inte! Som ni ser har vi epiweb i vägg och golv, egengjord droppvägg! Tropisk mossa odlas på prov i den vänstra delen som ni kan se och några dendrobium, en cattleya samt en eria har flyttat in! Men detta vivarium ska jag egentligen endast tillägna mindre orkidéer så dessa ungplantor får flytta ut efterhand som de växer till sig! En pump förser väggarna med vatten 4 ggr per dygn, även lianen i mitten blir då bevattnad! Det finns två fläktar som går dygnet runt; de är justerbara i höjd-och sidled! Ytterligare ett par mindre fläktar monteras i taket och ska ett par ggr per dygn simulera lite mer blåsiga förhållanden! RH ligger stadigt mellan 85-95% och en doppvärmare värmer vattnet dagtid så tempen ligger mellan 23-26 dagtid och nattetid 17-20! Nu hoppas vi att mossan ska ta sig och att framförallt orkideerna kommer att trivas! En ny ljusramp har beställts så vi får ett bättre tryck i ljuset!

Nyckelord: vivarium, droppvägg, epiweb

6/1 -16

Ser väldigt bra ut!!

6/1 -16

Snyggt! Kan tipsa om Pleurothallis eumaucalon, hos mig blolmar den konstant och jag har ungefär samma temp som du.
/Erik

6/1 -16

Tack för tipset, Pleurothallis är lite speciella och mycket trevliga plantor! Petter

Prata om bilden

Har ju blivit med skåp o funderar nu på hur jag vill inreda, bakgrund blir zoomed cork tile (brukar montera på kork vill ju att det ska smälta in bra har inte sett bakgrunden live men ser vettigt ut på bilder allafall) på 2 sidor o 3e bara glaset (för bästa insyn från min säng) o då tänkte jag att det kunde bli snygt med epiwebb o mossa i botten (o hoppas det tar sig då) tanken är ju då att det ska suga upp det mesta vatten som annars samlas i botten o om det skulle samlas väldigt mycket vatten på botten så borde det ju va lättare o flytta epiweben tillfälligt o tömma vattnet än med t.ex lösa barkbitar i botten.
Ytan på botten att ställa orkideer på försvinner ju allafall i början tills mossan verkligen tagit sig sen brukar ju mossa sprida sig väldigt bra så då gör det kanske inte så mycket om nån kruka ståendes på botten (lär få ha koll så inte rötterna växer ut o fast i botten då såklart)
Tror ni det kommer funka eller blir det bara problem? Bar botten vore enklast men vill ha det snyggt med.

Nyckelord: skåp, epiweb

30/7 -15

För att inte skall vatten stå på botten har jag borrat hål i glasskivan och satt en slang. Kanske nått att fundera på?

30/7 -15

Borra var det första jag valde bort sett tillräkligt med poster om folk som spräckt akvarium när de borrat, + bra glasborr o borrmaskin är dyra.
Ser inte heller mervärdet i borrat riktigt, skåpet är visserligen ständigt torrt vilket många då har som prio 1, men man har en slang o nån bytta ståendes (som jag inte kan gömma undan ä ju inte så snyggt) och man måste kolla det hela tiden så det inte rinner över i dunken eller fastnar något i slangen, har man inte borrat blir det ju att använda hävert för o få ut vatten när det är riktigt mycket o sen ta en disktrasa eller svamp att få upp det sista med vilket då inte blir tyngre än att göra ett vattenbyte i akvarierna.
Sen går det ju minska vattningstiden med om det blir mycket men vatten blir det ju om skåpet är tätt, exoterra brukar ju va svåra att täta har jag hört. Har bytt nätet mot plastglas jag hade ståendes (håller nog inte jättelänge men hade spillbitar över o glasmästaren har semester) annars har jag inte gjort nått mer för att täta.

30/7 -15

Tänkte mer på om det blir enormt mycket högre risk för mögel eller något sånt när fläktarna inte kan nå allt ända ned i botten eller om någon som testat tyckte det var att bra med ett lager t.ex lecakulor under epiweben med

30/7 -15

Har läst någon om att man kan köp sådan plast plattor som man har på balkongen. Dessa är lätta och kapa i rätt storlek och det brukar ha piggar under som gör att plattan kommer upp en liten bit och dessutom lätta att montera och ta bort. Vid ev tömning. Kanske kunde va en lösning.

30/7 -15

Håller med om att det kan vara fint med nått på botten men personligen föredra jag att inte ha. Alltid ramlar det ned skräp och finns alltid en osäkerhet kring vad som skulle kunna hända. Men det är en smaksak. Fläkt/fläkta skall hålla luften i rörelse i hela skåpet.

30/7 -15

Jag har vit akvariesand i botten (och lecakulor i 'bak-kant', för lutningens skull) . Och aldrig något stående vatten, obegripligt nog, så mycket som jag kör bevattningssystemet. Tycker att jag fått till lay-outen riktigt bra nu, efter sjuttio-elfte ombyggnationen! Fast mossa, ett litet rot-vattenfall och fler orkidéer finns med på framtidsplanerna...

30/7 -15

Oled: ja bar botten är ju enklare för att ha en någorlunda steril miljö o hindra alg tillväxt, men ser ju inte så kul ut tycker jag så är ju 100% en smakfråga, städa skåpet får man ju göra oavsett, tänkte att allt skulle sitta löst så det bara är att ta ut när skåpet behöver storatädas.
Tänkte börja med dubbla fläktar så de kan riktas lite bättre än bara en o sen ä det ju bättre o kunna sänka farten om det är för stormigt, men vet inte hur hindrande epiweb är för luften är nog det som oroar mig mest har aldrig odlat med det som media förr.

30/7 -15

Xara: Ditt skåp är inte ett tropikskåp utan ett torkskåp, du kan hänga dina barns regnkläder där i 1 timme och så är de snustorra
Hur som. Jag kör mitt regnsystem 3 minuter per dygn och ändå rinner det mesta ut i hinken

30/7 -15

Awa86: Håller helt med dig. Dock har jag fokuserat på att mitt skåp skall vara så självgående som möjligt med minimal skötsel. Håller helt med om att mitt "industribygge" inte är det vackraste men det kräver minimalt skötsel. Jag tänker såhär: Jag har X-timmar per dag (X är min fru och jag väldigt oeniga om ). Med X timmar har jag Y minuter per orkidé. Ju mer självgående de är ju fler orkidé kan jag ha. Min samling har inom kort vuxit ordentligt vilket nu gör att jag måste dra ned på min frus underhåll i dubbel bemärkelse

30/7 -15

Larsa: finns ju så mycket olika sånna så vet inte vilket du menar... kan ju va allt från konstgräs till mattor med hål eller det som är mer som trall, men nått typ sånt kan ju va bra för o skapa en luftspalt under epiweben. Det som oroar mig då är att de tillverkats till golv men kom nu att tänka ett slags galler som används i fraggakvarium som inte släpper något konstigt(fraggar är koraller man förökar genom att skära/såga i delar)

Kommer nog testa utan extra luftspalt under först eftersom allt som bygger på höjden tar platts men det gallret kostar inte mycket o kan ha det i akvarierna så blir beställning på det med

30/7 -15

Inte det vackraste men som syns är så är mina orkidé väldigt låga till växt vilket ger att jag med min belysning inte får upp Lux tillräckligt om de står på botten. På nedre bild syns dräneringsslangen.

30/7 -15

Oled: jag vill ha nåt mellan snyggt och praktiskt, har ju inte testat hur tätt mitt skåp är o vilka vattenmängder det kommer handla om än (men borra lär jag inte göra) blir ju också en inkörningsperiod innan jag lärt mig hur skåpet funkar o så.

30/7 -15

oled: Sonen har tre kaktusar (som inte heller blommar OCH tar upp plats i hans fönster, där det annars bor nopsisar och Dender). Kanske skulle byta plats på alltihopa?!

30/7 -15

30/7 -15

Lite beror ju så klart på om skåpet skall stå som prydnad i boendeutrymmen eller i källare som mitt gör. När någon behagar blomma händer det att jag tar upp den i finrummet. Då vi har båt och kan vara borta sådär 10-14 dagar i sträck skulle det inte fungera om jag inte hade dränering i botten. Är vi borta 10-14 dagar kopplar jag på en 20 liter dunk till regnsystemet och en lika stor till dräneringen.

30/7 -15

Snart åker jag på studieresa landet runt till alla som lyckas få överflödigt vatten i sina odlingsskåp med 'normala' automatiska bevattningssystem (hur många stopp kan det bli, tror ni?). Här är det alltid torrt, suck .

30/7 -15

Vad glad jag blir Skall öka på så ditt studiebesök blir riktigt långt. Tar du med lite renkött? det har vi lite ont om i Skåne.

30/7 -15

Skåp. Från Xara. Fri bild.

Renkött?? Här lever vi på överkörda grävlingar. Och det katterna lämnar av sorkarna. Men visst, jag tar med en matlåda .

30/7 -15

Jag kan bjuda på Skånsk äggakaka

30/7 -15

Vad jag kan se på fotot är det inte risk för algblomning

30/7 -15

Eller hur?! Vad gör jag för fel?? (Dubbla till 2×10 min, programmerar genast om!)

31/7 -15

Är ju många variabler som påverkar vart mellan saharaöknen o ett mangroveträsk man hamnar, hur tätt skåpet är, tempratur (om jag minns rätt är oleds ett tätat kallskåp som skulle klara att hålla hög luftfuktighet o Xaras ett akvarium med vanligt täckglas) hur ofta o länge man vattnar, vad man riktar vattnet mot, vad man har för dysor, o cirkulation får väll se vart mitt skåp hamnar. Är allafall bekant med owerflow-box borde gå o fixa nån miniversion med typ luftpumpsslangar (risk för att luftbubblor bryter häverten bara) kapilläreffekten är ju annars någorlunda smidig med om jag nu skulle resa nånstans o mer har ett träsk än öken.
Dysor tror jag kan göra mer än man tror har 2 flaskor jag sprejar med ena är en dubbelverkande som nästintill blir mer dimma än vattendroppar den är bra för luftfuktigheten o att det typ inte blir nått vattensom lägger sig i bladveck, men den blir tung för allt tryckande om man ska blöta rejält då har jag en man pumpar upp tryck i o den blir tunga droppar av, det är stor skillnad på hur mycket vatten o snabbt det rinner ned i uppsamlingstrågen om jag sprejar samma mängd vatten.

31/7 -15

Xara: mycket enkelt, tejpa alla springor till att böjar med då ser du hur det kan bli och får då energi att göra det ordentligt.

Ge ditt svar

Stanhopea marizana, den kom ifrån O.-huset förra veckan som jag skrev då & eftersom den satt i en vanlig kruka utan ngr möjligheter att skicka ut ngr stänglar genom botten så beställde jag fler Stanhopea-korgar av Dusk i Epiweb, när jag ändå skulle beställa Synthic som jag gått & väntat på skulle bli tillgängligt. Som ni ser så fanns där en enda fin aktiv rotspets, det flesta andra var trasiga. På bilden har jag trimmat bort det trasigaste jag hittade och hoppas att den kommer ta sig, jag såg inte mkt till tillväxtzoner heller men Stanhopea kan överaska en med sådant har jag märkt så jag ger inte upp hoppet ännu.
Det ska bli spännande att se om Synthic håller vatten längre än Hygrolon, utan att vara i kontakt med vatten konstant då.
/Mvh, I

Nyckelord: Dusk, O.-huset, Synthic, Stanhopea marizana, Epiweb, omplantering

15/1 -15

Jag tyckte att synthic håller mycket vatten, men det torkar rätt fort. Och om man låter det torka så är det ganska svårt/jobbigt att liksom få det att suga vatten igen utan att gnugga igång materialet. Men annars tror jag det är bra. Min Neofinetia som jag lindat med synthic skuter rötter som en galning och jag ser att plantan "over all" ser finare ut:)

15/1 -15

Bra att du sa det där om att det är svårt att få igång om det torkat ut...det är ju samma med disktrasor & det här är ju microifber så det är ju logiskt! ...men lätt att glömma bort! Jag borde ha provat att göra som med vitmossa innan jag planterade första plantan - det vill säga krama ur den efter att ha blött upp den, för att få en uppfattning om hur den beter sig... Det är spännande med nya material!! Jag gillar speciellt det där med skjuter rötter som en galning jag ska försöka rädda min Phal mannii var. flava.... Tack Henrik!

15/1 -15

Jag kan göra en liten bildserie för att visa hur jag gjort!:) tillbax om några minuter:)

Ja... som en mikrofiber disktrasa fast värre om det blir torrt. Första gången jag skulle spola lite vatten på den så stod jag en bra stund innan jag fick nog och stoppade ner den i en skål med vatten och klämde lite. Då gick det ganska bra:) så nu kör jag bara vatten bad för den:)

15/1 -15

Jag har en liten blå plast tub far att ge lite luft inuti konstruktioner, den lindar jag en synthic runt och stoppar in mellan rötterna.
Sedan lindar jag liksom som man gör med lång mossa. Den verkar stormtrivas som sagt:)

15/1 -15

Det som jag är mest fascinerad utav är att jag numera håller den dyngsur hela tiden. Men rötterna visar inga tecken på att misstrivas eller ruttna. Vissa av dom ser tillochmed bättre ut än när jag hade den i mossa.

15/1 -15

Snygg bildserie! Det är väl det som är tanken med det har jag fått känslan av, att precis som med Hygrolon så gör det inget att den är blöt eftersom det ändå blir luft i strukturen. Låter besvärligt om man inte kan spola den blöt igen dock. Jag har kört den löst till Stanhopeorna i korgarna, men jag planterade om en Oecoclades nyss som jag haft i Hygrolon ett tag, men plantan trillar bara ur så därför ville jag ha den i Synthic istället och den plantan har jag tryckt ner Synthic runt i kring.
Jag har provat att krama ur den nu & det är ju motstånd när man gör det så att säga, inte som med vitmossa, så jag tror det är det som gör att den blir luftig för när man släpper greppet så är den fortfarande blöt. Ska bli kul att se hur fort urkramad Synthic torkar! Jag prövade att vänta till en urkramad sträng torkade, men det gjorde den inte så att säga så jag hoppade över det momentet! hehe

15/1 -15

Ja, hygrolonet är nästan för slätt för att ha som substrat, så allt ramlar ju ur krukorna så lätt.
På det sättet är synthic bättre, eftersom det har en annan yta liksom. Och lite tyngre:)

Båda har liksom sina för och nackdelar.

16/1 -15

Tack för bildserien Henrik.L.A! Det ska bli jättespännande att testa. Jag har ett par Maxillarior som står i mossa som verkligen sjunger på sista versen och jag har gruvat mig väldeligt för bytet. Men nu kan jag förhoppningsvis testa det nya substratet på en av dem.

16/1 -15

Jag tror du kommer ha stor nytta av det!:) lycka till!:)

17/1 -15

Planta 1, detta inlägg. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

En uppdatering den här första plantan som jag visar på bild är fortfarande blöt. Jag planterade vidare och provade att krama ur när jag satte andra Stanhopeor; 1, samma typ av korg, samma storlek på korg, men kraftigare modell på planta, liknande rotsystem - ngt större kanske - den känns nu efter 2 dgr torr på Synthic men rötterna är fortfarande våta när man petar lätt på det/den. 2, Stanhopea graveolens med massor av bulber, skott i tillväxt & massivt rotsystem - har växt i en 15 cm Epiweb-korg (samma storlek jag planterade övriga i nu) där jag satte Hygrolon runt insidian på korgen, en bit upp längs Epiweb-väggen & en bit in under plantan över botten så att säga. Jag upptäckte ett skott precis i väggkanten så jag planterade om den i nästa storlek på korg som är 22 cm i diameter. Här var Synthic yt-torr utanför Hygrolon ringen, men fortfarande fuktig i mitten av korgen, högst upp, rötterna upptill var torra men om jag klämmer på Hygrolonväven så är den fuktig inuti. Det är lite svårt att jämföra med den plantan för den har oxå stått på hylllan ovanför fläkten så det är mer luftrörelse där en hos planta 1 på samma hyllplan fast i andra änden.

17/1 -15

Isis: Upplever du att den är för blöt för länge? Är otroligt nyfiken eftersom jag tänkte ersätta sphagnum med Synthic när jag planterar om Phraggarna sedan.

17/1 -15

Mutanten jag har precis börjat så jag tänker inte uttala mig om det! Än så länge observerar jag bara. Jag tror inte att det spelar roll om det är blött eftersom det är luftiga material. Jag har sedan flera år en Cattleya lundii på en sådan där plaststen med vattenreservoar i som Dusk säljer som Hygrolon Elements, planterad på Hygrolon & där har denna rackarns roliga planta alltså kört rötterna rakt igenom Hygrolon väven och inte nog med det, de har slingrat sig runt veken rätt ner i vattenreservoaren!
Vad jag vill komma fram till med undersökningen är ffa hur ofta jag behöver vattna.

17/1 -15

Isis: Låter prefekt att den är så luftig tycker jag. Mycket bra kandidat till Phraggsubstratsingridiens.

17/1 -15

Mina Phraggar är inte i så akut omplanteringsbehov just nu så de får vänta ett tag till, men jag kommer nog till dem med!

Ge din åsikt

27/12 -14

EpiWeb IIS

Haej alla orkidéfantaster

Jag fick ett sådant här Epiweb iis-system i julklapp. Nu har jag några funderingar. Är pumpen vattentät, och sladden ska den ringla iväg längs botten? Jag mejlade Micke på Dusk men jag fick inget svar så jag vänder mig till er. Det är ett exoterra terrarium om det är till någon hjälp.

/Erik

Nyckelord: epiweb iis, epiweb, pump

27/12 -14

Härlig julklappa att få Jag hade ett Epiwebrör (lite samma sak) och då var det dränkbar pump. Du ser det lätt. Sitter det bara 1 slanganslutning på pumpen så är det utgående, den som går till bevattningsystem uppe i toppen på Epiwebplatorna, då är den dränkbar och skall alltså ligga nedsänkt i vattenmargasinet. Om möjligt skall alltid sladdar ligga i vatten så lite som möjligt.

27/12 -14

Från modden.

Ett litet tips, tänk på att se ha en "drip loop" så att vatten inte rinner längs sladden till el uttaget.

27/12 -14

Tack så mycket för hjälpen och fin bild!

/Erik

Ge ditt svar
epiweb. Från Reptilgrottan.se.

letar små orkide som jag kan sätta fast på bark/bakgrund i mitt epiweb ( 30×30×45 cm )

Nyckelord: epiweb

17/2 -14

Oj det finns nog många, du kan nog få bättre hjälp om du skriver vilken tempratur o luftfuktighet skåpet har under dagen och natten. Har själv ett par dvärgarter där bladen knappt blir mer än nån cm eller 2 men de kanske är mindre än du vill ha ser ut som de inte skulle synas
Själv tycker ja om Leptotes det är ett litet släckte med varierande små plantor tacksamma o inte så dyra eller svåra att få tag i.

Hört att många orkidéer gärna växer in i epiweb rötterna trivs bra i det men man får det jobbigt om man behöver flytta den därför många väljer att montera på bark istället

Ge ditt svar

16/2 -14

epiweb

epiweb. Från Reptilgrottan.se.

 

Nyckelord: epiweb

Prata om bilden
Dendrophylax (Polyradicion) lindenii. Från Dusk.

 

Nyckelord: EpiWeb, Dendrophylax lindenii

4/11 -11

Dendrophylax (Polyradicion) lindenii. Från Dusk.
Från Dusk.
Från Dusk.
Från Dusk.

Äntligen får jag se denna mytomspunna orkidé öga mot öga. Och det jag aldrig riktigt förstått är hur stor den är. Den mäter 14 cm från topp till botten. Och jag misstänker att den kommer växa på sig de närmaste dagarna som de flesta Angraecoider gör.
Det tog den 26 timmar från knoppsprickning till fullt utslagen.

Det är sannerligen en makalös art. Och känslan att se denna in-situ måste vara något alldeles extra ordinärt.

Den gör verkligen skäl för smeknamnet "The Ghost Orchid"

4/11 -11

Vilken fantastisk skapelse!! Bildserien över knoppsprickningen var verkligen intressant

4/11 -11

Det är ju bara till att lyfta på hatten och gratulera.. -Grattis !
Så ruskigt läcker den är, och 14 cm i spann skäms ju inte heller för sig !
Förresten.. den har inte den goda egenskapen att remontera typ som Aeranthes kan göra ?

4/11 -11

Fantastiskt, Micke! Vilken blomma!

4/11 -11

Fantastisk lekker, gratulerer!

4/11 -11

Grattis, fenomenalt läcker

4/11 -11

Den är verkligen ruskigt läcker! Jag ser att du odlar den på Epiweb, hur fungerar det eftersom den är bladlös? Hur ofta vattnar du den och hur är det med luftväxling?

4/11 -11

Helt suveränt,bara att gratulera.

Stort grattis, helt underbart!

4/11 -11

Dette håper jeg dere feiret men en Dom Pérignon
Så fantastisk at du lykkes med å få blomst på denne. Har du hatt den lenge ?
Schwerter hadde veldig små planter til salgs for et par år siden , men de klarte ikke reisen hit. Får veldig lyst til å prøve igjen, men noen gode dyrkningsråd hadde ikke vært så dumt

Riktigt snygg och ovanlig form . Grattis !

4/11 -11

Er det en knopp til på gang på den samme stengelen ?

4/11 -11

Läckert, gratulerar till framgången!

4/11 -11

Helt makalöst vacker, grattis

5/11 -11

Från Dusk.

Tack för alla snälla kommentarer Liten uppdatering.

Den har som jag misstänkte växt på sig. Inte mycket på längden men på bredden.

Magicboy - Jag odlar den som ni ser på EpiWeb. Har den hängade i växthuset där luftströmmarna inte är alltför starka. Sommartid är temperaturerna följande; Dagtid max 27, natt min 13. Vintertid är det följande; Dagtid 19-21, natt min 12. Ljusmässigt så får den sommartid runt 20.000 lux (2000 fc) Vintertid får den klara sig med hälften.
Vattnar den varannan/var tredje dag sommartid. Var fjärde dag vintertid. Hela plantan sprayas över med regn/osmosvatten och mycket små mängder MSU ( < 100 mS)
Att få den att växa har jag inte haft något problem med. Det svåra har varit att få blomningen att gå hela vägen då den verkar väldigt känslig för växlingar i klimat/ljusmängd.
Något som är den stora utmaningen på våra breddgrader där det ena dagen (på hösten när den sätter stängel) kan vara strålande sol och 15 grader ute och nästa grått och mörkt som i en sopsäck med nollgradigt. Inte ens det intelligentaste klimatstyrningen hänger med.

Steffe - Jag vet faktiskt inte hur det är med dessa då det saknas information ute. Men den har en sidoknopp som möjligtvis kan starta växa när den första falnar.

Ingse - Se svaret ovan. Jag köpte denna för ca 8 år sedan som flaskplanta av Equtorial Plants.

5/11 -11

Grattis! Otroligt läcker.

5/11 -11

Fantastisk blomma! Verkligen en härlig/spännande morfologi på den. Grattis till den lyckade odlingen.

6/11 -11

Läcker, grattis!
Mvh
Mikael

Nyyydelig, grattis.
Uten tvil verd å vente på, hva er vel 8 år når man får ett sånn resultat. Jeg er imponert.

Prata om bilden

Jag köpte mitt epiwebrör för ett år sedan på utställningen i Göteborg.Det står i en genomskinlig platskål och har en genomskinlig "krage" som vilar på skålen.
Planterade några växter på det som rotade sig bra under vintern. Mossväxten giock det däremot dåligt med.
I somras när ljuset kom tillbaka började det växa alger på den del av röret som står i vatten, alltså under plastkragen. Därmed också lukt. Röret åkte ut i uterummet och då började mossan växa fint, tack vare mera ljus.
Nu har jag tagit in röret och satt det under bra belysning.
Problemet är att nu växer algerna och det luktar illa.
Hjälper det att byta till en skål och krage som inte släpper igenom ljus? Hur gör ni andra??

Ps. växterna trivs bra på röret och min lilla Haraella blommar för tredje gången.

Nyckelord: Epiweb, alg

Mitt rör har gett mig ett rent helvete, både alger (som jag tror beror på att jag gjort rent byttan för sällan) och det värsta av allt som är anledningen till att jag inte bytt ofta. Hela botten byttan läcker vatten, ret rinner ut ca EN liter vatten per dygn. Jag har varit i kontakt med Dusk, ang detta.
Han hävdade att dom läcktestar alla sina byttor innan dom säljs. Han bad mig att skicka in botten till honom så han kunde skicka mig en ny. Då jag inte har någon annan vettig bytta att placera mitt rör i under tiden för postgången så frågade jag om micke kunde skicka mig en ny botten så kunde jag retunera min då jag bytt ut den, samt att jag kunde använda hans emballage, men efter det upphörde kontakten totalt. Jag har försökt att få något svar på detta i princip i ett år nu, helt utan resultat. Och jag vill ju inte skicka in min botten till honom och bli stående med någon annan bytta som inte passar ordentligt under tiden som kan vara hur länge som helst........

När jag pratade med honom om algerna så fick jag tipset att blanda physan i vattnet, men jag undrar om det kan skada plantorna?

19/9 -11

I min bytta är det också alger men jag ser det inte som ett problem. Bara jag bytar sådär var 14 dag luktar det inte. Men självklart hjälper det om man sätter på t e x alufolie så inte ljuset kommer till. Eller varför inte ha en algätande mal i skålen.

19/9 -11

Förstår inte att någon handlar med Dusk.
Skulle få tillbaka pengarna för motorn till bevattningen ( har skickat ner den ) för två år sen...än har jag inte fått några pengar.
Nu har jag toppen bevattning från Herpers Choise sen 2 år tillbaka.

oled: Vore ju en smart ide men min skulle dö utan vattnet, mitt rör har hunnit gå torrt någon gång så
BM: Förstår precis....

19/9 -11

Tyvärr är det några som råkat ut för fällan med Dusk, jag kommer personligen ALDRIG mer att handla från dom. Usel/obefintlig kundservice och nonchalans.

19/9 -11

Man har hört om Dusk flera gånger, verkar ju konstigt att de inte verkar måna om kunderna, om man ska ha tillbaka pengar ska man ju få det!
Funkar det inte att ringa o tjata lite??
Konsumentverket?

19/9 -11

Ingen som svarar ....NO kommunikation , mycket frustrerande.

Ja, detta var ju upplyftande att höra!
Physan i vattnet? Påverkar inte det mosstillväxten då? Jag brukar tvätta den angripna delen (den som står i vatten) med såpa, men jag vill ju inte att det ska förstöra mossan som äntligen börjar växa. Det räcker inte med att byta vatten var 14:edag, en eller två gånger i veckan snarare.

Oavsett strulet med Dusk, finns det någon här som tycker att det fungerar bra med epiwebröret?
Jag tycker det är synd, för mina små orkidéer verkar trivas. Men lukten är för äcklig!

Mitt rör luktar inget vattenbyte var 3dje dag och en LIITEN dos Physan i vattnet skall hämma algerna, jag brukar skrapa bort dom för hand.

19/9 -11

Hej,

Nu har jag tröttnat på att få höra hur rykten och påståenden florerar på detta forum om mig och firman.
Vissa påståenden om mig/firman saknar all form av relevans och närmar sig gränsen till lögn och förtal. Jag vänder mig också emot att det avsaknas någon form av moderering när det gäller såna här diskussioner som gäller en person/firma som ej är närvarande för att kunna möta kritiken.

Jag kommer här ge min version av saken när det gäller de personer som påstår saker om mig och min firma.

Britt-Marie

Upprinnelsen till ditt missnöje (som jag förstår det) mot mig var en bevattningspump som visade sig vara trasig från fabrik när jag levererade ditt skåp. Jag skickade en ny till dig och av någon anledning så började ni mecka med den själv vilket ledde till att den slutade fungera.
Du påstår här att du inte fått pengarna tillbaka för pumpen samt vilken usel service du fått.
Jag sitter här med bankuppgiften som visar att du fått pengarna tillbaka.
Du ”glömmer” även bort att jag personligen körde upp skåpet till dig i Sundsvall. Jag bar upp det och installerade det åt dig. Du fick även bonusmaterial och plantor utan kostnad.
Jag gjorde allt som en god säljare förväntas och lite till för att du skulle bli nöjd. Men utan resultat. Jag var fortfarande en usel människa som enbart var ute efter att lura dig.
Efter allt detta dåliga beteende från dig som kund så beslöt jag 2009 jag att svartlista dig som kund hos mig. Och det fick du även skriftligen veta samtidigt som pengarna återbetalades.
Sedan dess har du fört en smutskastningskampanj mot mig.

Ann-Cha

Jag förstår inte vad du anser vara så dåligt med den service du fått? Posten hanterar paketet så hårdhänt att bottenskålen till ditt EpiWeb-rör spricker och jag ersätter dig med ett nytt (samt betalar returfrakten). Du returnerar andra beställda varor och du får en återbetalning för detta.
Den blev sen pga att jag befann mig utomlands vilket jag skriftligen bett om ursäkt för.
Vad är det du är så missnöjd med att du gång efter gång kallar mig och mitt företag för ”fälla” osv?

Sway

Du klagar på att röret ”gett dig ett rent helvete”
Jag har svarat på dina mailförfrågningar angående problem med alger på ditt rör. Du har beskrivit för mig hur du bytt vatten 3 gånger under 8 månader.
Vi rekommenderar i de anvisningar som levereras ihop med rören att vatten ska bytas minst varannan vecka. Givetvis uppstår det problem för mossor och andra växter när skötsel uteblir så kapitalt.
I dina två mail den 17 och 18 maj nämner du inte med ett enda ord att du har problem med någon läckande bottendel.
Här sitter du och påstår att du försökt få detta utbytt i ett år!?
Jag förstår mig verkligen inte på anledningen till att man väljer att sitta och beklaga saker på ett forum istället för att kontakta den som kan avhjälpa problemet.

Avslutningsvis vill jag tillägga att jag tycker att sådana här diskussioner ska föras mellan köpare och säljare i första hand. Kommer man inte överens finns det andra kanaler att gå som kund, såsom ARN och Konsumentverket. Inte på ett internetforum.

Mikael Karlbom

Nu vet jag att du egentligen inte vill ha kontakt med dina kunder via ett forum. Men jag känner ändå att liksom dig rätten att få besvara lite av det du skriver. Algerna är inte vad som ger mig problem, det kan jag leva med, men den läckande bottendelen som f. öv. har läkt sedan den 2 Oktober 2010, vilket var det datum jag först informerade dig om detta.
I det mail jag skrev till dig då förklarade jag att problematiken var att röret hade läkt så mycket vatten att byrån hade sugit i sig massor med vatten bla. hade "folien" släppt.
Jag fick mail av dig samma dag, vilket är bra service. I det mailet bad du mig skicka tillbaka bottenskålen till dig och att du skulle skicka mig en ny skål på måndag (denna mail korrespondens ägde rum på en lördag)
Den 4 Okt skickar jag ett mail till dig där jag undrar om du möjligen kan skicka upp en ny skål och en retursedel med den nya skålen så att jag kan skicka tillbaka den gamla i samma emballage och med retur sedeln. Efter detta får jag inget mer svar. (Jag kanske har gjort fel som inte har fortsatt maila ang. detta?)

Den 6 Aug, iår skickar jag dig ett mail där jag bifogar all vår tidigare mailkontakt, där jag informerar dig om att problemet kvarstår, och undrar om jag kan få en retursedel, och återigen får jag inget svar. Problemet är alltså att möbeln som mitt rör stått på är förstörd, tack och lov är det inte en mode möbel eller något sådant. Men idag stå röret med en handduk virat runt sig för att handduken skall suga upp det läckande vattnet, änden av handduken hänger ner i en hink där vattnet samlas för att inte rinna ut på golvet. Om det inte är krångligt och skapar problem för dig så kanske du har andra levnadsstandarder än mig. Om de två sista kontakterna ang detta är korrespiondens från endast mitt håll utan något svar från dig så känner man sig övergiven oc uppgiven som kund. Uppgivna kunder lämnar dåliga refrenser och det är alltid fler som skriver det dåliga än det bra.

Det som är bra anser jag vara att du svarade så snabbt på mailet ang. alg problemet. Det som var dåligt var att du erbjöd dig skicka en dos physan till mig om jag gav dig min adress vilket jag gjorde. Men Physanet uteblev. Kanske ansåg du att jag misskött mitt rör för mycket så att jag inte skulle få den dosen som du erbjöd, men då hade du gärna fått informera mig om detta.

För min del går det bra att sköta resten av kontakten via mail.
Mvh/Jens Jonsson

19/9 -11

Micke: Jag betalade 1800:- i frakt så helt gratis körde du inte hit och några pengar för pumpen har jag inte fått.
Skicka datum för penningtransaktionen så jag kan kontakta Nordea i morron. !

Resten är din version.

20/9 -11

Micke
Jag tycker det är dåligt av dig att försöka tysta ned oss och våra åsikter om vår erfarenhet av DUSK. Det finns nåt som kallas yttrandefrihet här i Sverige och är det så att en forummedlem vill ha råd eller liknande så har jag rätt till att ge denne det. Inte mer än rätt tycker jag. Jag har aldrig varken ljugit eller gått in på detaljer här på forumet om min erfarenhet av företaget.
Strunt samma, vår deal är över nu och jag har annat att göra än att lägga ned mer tid på att skriva i denna tråd.

Oj, oj! Det här blev hett!
En enkel fråga till: Physan? Vad är det egentligen och var får man tag i det?

Physan är ett bredspektrums desinfektion, fungisid, virusid och algisid medel, tror inte det egentligen säljs i Sverige man får importera det. Dusk säljer Physan tror jag, eller Physan 20 som det heter

20/9 -11

Ann-Cha
Det handlar ingenting om att tysta ner någon. Det handlar om att ni i mail säger en sak och här på forumet en annan. I kontakt med mig så nämner ni inget om hur fruktansvärt missnöjda ni är. Men här på forumet heter det nåt helt annat.
Jag tycker det är fegt och fel att inte föra en rak konversation med den det berör i första hand.
Britt-marie har tex inte hört av sig på snart 3 år med att hon tycker att hon saknar återbetalning.
Är det meningen att jag själv ska leta upp hur det ligger till på nätet tycker ni?

sway

Nej jag säljer inte Physan. Jag delar med mig av mitt privata om någon får problem. Jag skickade en 100 cl burk till dig på den adressen du angav.

20/9 -11

Micke : Du blev så vrång när jag berättade att andra pumpen var trasig efter de andra incidenterna med skåpet också att jag räknade aldrig med att få några pengar från dig..men har aldrig sett några på Internetbanken...jag svär.
Sen svartlistade du ju mig så jag tog bort alla adresser och kontakter och lämnade denna tid bakom mig.
2009 är bara två år sen..inte försent att skicka dem nu... kan skicka dig kontonr.

Jag har fått svar på mina frågor och tycker att vi bryter denna diskussion.

Jag har inte fått någon flaska på posten, och idag är det 4 månader sedan detta postades. Jag skall omedelbart ringa till Posten och se vad dom har att säga om saken.

20/9 -11

Får jag föreslå att ni nu sköter denna konversation direkt med DUSK och att DUSK sköter det direkt med er ?

Ge ditt svar

Hei,
For 2 dager siden la jeg merke til at det var litt mange fluer i det ene hjørnet av Epiweb veggen min. Det er jo konstant fuktig der så kanskje ikke rart, men jeg synes det var vel litt for mange. Noen råd hvordan jeg blir kvitt de?

Nyckelord: Fluer, epiweb

6/7 -11

Gula klisterremsor kanske ?.

Ge ditt svar

4/7 -11

4/7: Attans!

Kom hem efter att ha varit borta ett par dagar och upptäcker att bevattningspumpen till epi-webben i vivariumet har slutat fungera... Torrt var det, förhoppningsvis har inte mossan och blomstren strukit med helt även om det var ett litet missöde det här...

Nyckelord: bevattningspump, mossa, vivarium, epiweb

4/7 -11

Ojdå, hoppas allting har klarat sig.

Ge din åsikt

Jag har beställt ett epi-web grow tube, wihoo! Är på jakt efter färgglada små plantor som jag kan montera (epifyter) på detta rör. Ska helst gilla ljus (kommer ha ljusrör med 6000 lumen ovanför röret) och temperatur kring 18-26 C. Har sökt på nätet men det är svårt eftersom träffarna blir så ofantligt många, för många

Nyckelord: Epiweb, Montering

20/6 -11

Har läst någonstans att man kan montera Brassocattleyor? Undrar bara om de trivs då. Har någon kunskap om dessa arter är jag tacksam: Tubecentrum Niu Girl, Leptotes bicolor, Cleisostoma tenuifolia och Bifrenaria silvana.

20/6 -11

Du kan lese om alle artene her http://www.orchidspecies.com/index.htm
Har brukt mange dager/ uker på å lese nesten alt som står på disse sidene og det anbefales, for du lærer masse
Er Tubecentrum Niu Girl fra Schwerter, så skriver de at det kreves en viss erfaring for å lykkes med den, men det går jo an å leve litt farlig ,hvis du virkelig ønsker deg en.

Ge ditt svar

 

Nyckelord: epiweb

Prata om bilden

24/10 -10

+ 31/10 -10

EpiWeb odling

Jag inser att detta är ett trevligt "problem" att ha... Men vad gör ni göra för att hålla rötterna under kontroll? Jag brukar lägga på en andra EpiWeb platta bakom originalet men om några månader kommer rötterna att gå igenom den med (denna var monterad för 3,5 månader sedan), och då växer den fast på bakväggen ... och jag vill ju att de skall kunna flyttas...

Tänkte höra först om någon har en lösning på detta - eller idéer - innan jag sätter mig ner och hittar på något själv... ...bäst vore ju om man kunde smälta ner ett par millimeter av EpiWebben till en solid bakplatta på monteringsklossarna... men hur??

Nyckelord: EpiWeb

24/10 -10

Det problemet vill jag gärna ha svar på också...man får ju stå och hålla i plantorna så de inte växer fast i Epiwebväggen. Jag ångrar att jag beställde skåp med epiweb-bakgrund. Skulle ju flytta över dend. till torrare skåp men de satt ju fast så jag fick riva lös dem.

24/10 -10

Jag har hört att om man lägger baksidan mot något tät, t e x fanér (tunt trä) så kryper inte rötter genom EpiWeb, men har inte testad själv

Om du klyver en kruka som är i passande storlek så har du ju ett bakstycke, lite rundade kanter, och en botten som inte håller kvar vattnet. Är ju heller inte svårt att fästa epiwebben i den, du kan ju skruva fast den eller sätta med ståltråd

25/10 -10

Nu kanske inte detta är nån lösning, men vad är det egentligen för fel på gamla hederliga barkmontage, naturliga grenar, trädrötter och liknande? Som orkidéerna växer i naturen, där rötterna slingrar utefter materialet istället för rakt igenom?

25/10 -10

Lasse : Jo jag har funderat på att riva bort Epiweb bakväggen i skåpet men det är ett himla jobb och många sitter fast som en igelkott i väggen. Jag har slutat montera på Epiweb och köpt ekbark igen.Glad att jag inte har epiweb på gavelsidorna också.

Jag har länge dragit mig för att odla på epiweb, och jag odlar endast på röret nu, men jag skulle aldrig göra en ny plantering i Epiweb förrutom på permanenta rör, jag är rädd att om man behöver dela en planta så får man kapa rakt igenom epiwebben, plantorna etablerar sig permanent i materialet och om jag skulle vilja odla plantan i kruka efter att den varit platt monterad på epiweb så blir det svår att få till det också.

25/10 -10

Ha ha... jodu Lasse... visst kan man odla så, fast även i naturen växer ju rötterna igenom vissa material, xaxim till exempel. Men jag diggar EpiWeb super mycket, tycker det är ett FANTASTISKT odlingsmedium och tänker då rakt inte att riva ut mitt. Även om rötterna envisas med att växa fast (som Kamilas bilder visar) så tror minsann att jag kan tämja dem. Men nja, att klyva krukor låter både besvärligt och ganska dyrt när man har hundra + monteringar att ombesörja... men tack ändå Sway. Jag har dock ett par egna idéer jag skall testa i kväll tänkte jag... jag återkommer....

25/10 -10

Ska bli spännande att se hur du löser det hela Jag förstår ju att Epiweb måste ha fördelar eftersom många använder det.

26/10 -10

Klipp PET flaskor i lagom size, de är ju genomskinliga, lite konvex?, ruttnar inte eller samlar mineraler. Nu tänker jag 1.5 liters. En flaska kanske räcker till 4 små eller två stora. Dricker man cola och annan läsk så blir det väl inte så dyrt. Jag kan mer utförligt beskriva proceduren om det behövs.

mvh Daniel

26/10 -10

Den lilla på bilden går säker i en 0.5 liters

30/10 -10

Ok... här kommer min rapport på en lösning... Jag köpte en rulle ogräsduk för 149 kr (sådan som man lägger ner innan man lägger stenar i trädgården till exempel). Eftersom tyget är gjort för att tåla blöta utomhusvillkor och att förhindra att ogräs växer igenom duken, så tror jag att det kommer att klara sig rätt så länge. Jag klippte till en lämplig storlek och limmade den till baksidan av EpiWeb klossen dem med hjälp av en lim pistol, "hot glue" fäster riktigt bra på EpiWeb och det gick rätt så snabbt att göra. När man väl hänger in dem i skåpet igen syns inte den svarta duken. Jag limmade duken på baksidan och en bit upp på sidorna för att försöka hålla rötterna under kontroll. Jag vill ju att rötterna fyller monteringsklossen horisontellt snarare än att växa rakt bakåt. Jag hoppas att det fungerar... Mer info och fler bilder finns på min blogg...

31/10 -10

Fiffigt Karma!

31/10 -10

Har ingen egen erfarenhet, men vad jag har hört så skall inte rötter växa in om man har tätt på baksidan, hur nu rötterna kan veta det är mig en gåta

31/10 -10

Hej Karma

Hade det inte fungerat med att värma baksidan med en varmluftspistol så att ytan smälter och blir hård?

31/10 -10

Tommy, jag testade att försöka smälta baksidan först, det känns ju som det absolut bästa alternativet... men min varmluftspistol blir inte tillräckligt varm för att lyckas speciellt bra... men den är från USA och att köra de prylarna på adapter är inget vidare... kanske skulle köpa en ny och testa igen.

Absolutt en bra løsning, denne havner i "idebanken".

31/10 -10

Fiffigt Karma!

Ge ditt svar