epiweb i botten av skåp?

30/7 -15

Har ju blivit med skåp o funderar nu på hur jag vill inreda, bakgrund blir zoomed cork tile (brukar montera på kork vill ju att det ska smälta in bra har inte sett bakgrunden live men ser vettigt ut på bilder allafall) på 2 sidor o 3e bara glaset (för bästa insyn från min säng) o då tänkte jag att det kunde bli snygt med epiwebb o mossa i botten (o hoppas det tar sig då) tanken är ju då att det ska suga upp det mesta vatten som annars samlas i botten o om det skulle samlas väldigt mycket vatten på botten så borde det ju va lättare o flytta epiweben tillfälligt o tömma vattnet än med t.ex lösa barkbitar i botten.
Ytan på botten att ställa orkideer på försvinner ju allafall i början tills mossan verkligen tagit sig sen brukar ju mossa sprida sig väldigt bra så då gör det kanske inte så mycket om nån kruka ståendes på botten (lär få ha koll så inte rötterna växer ut o fast i botten då såklart)
Tror ni det kommer funka eller blir det bara problem? Bar botten vore enklast men vill ha det snyggt med.

Nyckelord: skåp, epiweb

30/7 -15

För att inte skall vatten stå på botten har jag borrat hål i glasskivan och satt en slang. Kanske nått att fundera på?

30/7 -15

Borra var det första jag valde bort sett tillräkligt med poster om folk som spräckt akvarium när de borrat, + bra glasborr o borrmaskin är dyra.
Ser inte heller mervärdet i borrat riktigt, skåpet är visserligen ständigt torrt vilket många då har som prio 1, men man har en slang o nån bytta ståendes (som jag inte kan gömma undan ä ju inte så snyggt) och man måste kolla det hela tiden så det inte rinner över i dunken eller fastnar något i slangen, har man inte borrat blir det ju att använda hävert för o få ut vatten när det är riktigt mycket o sen ta en disktrasa eller svamp att få upp det sista med vilket då inte blir tyngre än att göra ett vattenbyte i akvarierna.
Sen går det ju minska vattningstiden med om det blir mycket men vatten blir det ju om skåpet är tätt, exoterra brukar ju va svåra att täta har jag hört. Har bytt nätet mot plastglas jag hade ståendes (håller nog inte jättelänge men hade spillbitar över o glasmästaren har semester) annars har jag inte gjort nått mer för att täta.

30/7 -15

Tänkte mer på om det blir enormt mycket högre risk för mögel eller något sånt när fläktarna inte kan nå allt ända ned i botten eller om någon som testat tyckte det var att bra med ett lager t.ex lecakulor under epiweben med

30/7 -15

Har läst någon om att man kan köp sådan plast plattor som man har på balkongen. Dessa är lätta och kapa i rätt storlek och det brukar ha piggar under som gör att plattan kommer upp en liten bit och dessutom lätta att montera och ta bort. Vid ev tömning. Kanske kunde va en lösning.

30/7 -15

Håller med om att det kan vara fint med nått på botten men personligen föredra jag att inte ha. Alltid ramlar det ned skräp och finns alltid en osäkerhet kring vad som skulle kunna hända. Men det är en smaksak. Fläkt/fläkta skall hålla luften i rörelse i hela skåpet.

30/7 -15

Jag har vit akvariesand i botten (och lecakulor i 'bak-kant', för lutningens skull) . Och aldrig något stående vatten, obegripligt nog, så mycket som jag kör bevattningssystemet. Tycker att jag fått till lay-outen riktigt bra nu, efter sjuttio-elfte ombyggnationen! Fast mossa, ett litet rot-vattenfall och fler orkidéer finns med på framtidsplanerna...

30/7 -15

Oled: ja bar botten är ju enklare för att ha en någorlunda steril miljö o hindra alg tillväxt, men ser ju inte så kul ut tycker jag så är ju 100% en smakfråga, städa skåpet får man ju göra oavsett, tänkte att allt skulle sitta löst så det bara är att ta ut när skåpet behöver storatädas.
Tänkte börja med dubbla fläktar så de kan riktas lite bättre än bara en o sen ä det ju bättre o kunna sänka farten om det är för stormigt, men vet inte hur hindrande epiweb är för luften är nog det som oroar mig mest har aldrig odlat med det som media förr.

30/7 -15

Xara: Ditt skåp är inte ett tropikskåp utan ett torkskåp, du kan hänga dina barns regnkläder där i 1 timme och så är de snustorra
Hur som. Jag kör mitt regnsystem 3 minuter per dygn och ändå rinner det mesta ut i hinken

30/7 -15

Awa86: Håller helt med dig. Dock har jag fokuserat på att mitt skåp skall vara så självgående som möjligt med minimal skötsel. Håller helt med om att mitt "industribygge" inte är det vackraste men det kräver minimalt skötsel. Jag tänker såhär: Jag har X-timmar per dag (X är min fru och jag väldigt oeniga om ). Med X timmar har jag Y minuter per orkidé. Ju mer självgående de är ju fler orkidé kan jag ha. Min samling har inom kort vuxit ordentligt vilket nu gör att jag måste dra ned på min frus underhåll i dubbel bemärkelse

30/7 -15

Larsa: finns ju så mycket olika sånna så vet inte vilket du menar... kan ju va allt från konstgräs till mattor med hål eller det som är mer som trall, men nått typ sånt kan ju va bra för o skapa en luftspalt under epiweben. Det som oroar mig då är att de tillverkats till golv men kom nu att tänka ett slags galler som används i fraggakvarium som inte släpper något konstigt(fraggar är koraller man förökar genom att skära/såga i delar)

Kommer nog testa utan extra luftspalt under först eftersom allt som bygger på höjden tar platts men det gallret kostar inte mycket o kan ha det i akvarierna så blir beställning på det med

30/7 -15

Inte det vackraste men som syns är så är mina orkidé väldigt låga till växt vilket ger att jag med min belysning inte får upp Lux tillräckligt om de står på botten. På nedre bild syns dräneringsslangen.

30/7 -15

Oled: jag vill ha nåt mellan snyggt och praktiskt, har ju inte testat hur tätt mitt skåp är o vilka vattenmängder det kommer handla om än (men borra lär jag inte göra) blir ju också en inkörningsperiod innan jag lärt mig hur skåpet funkar o så.

30/7 -15

oled: Sonen har tre kaktusar (som inte heller blommar OCH tar upp plats i hans fönster, där det annars bor nopsisar och Dender). Kanske skulle byta plats på alltihopa?!

30/7 -15

30/7 -15

Lite beror ju så klart på om skåpet skall stå som prydnad i boendeutrymmen eller i källare som mitt gör. När någon behagar blomma händer det att jag tar upp den i finrummet. Då vi har båt och kan vara borta sådär 10-14 dagar i sträck skulle det inte fungera om jag inte hade dränering i botten. Är vi borta 10-14 dagar kopplar jag på en 20 liter dunk till regnsystemet och en lika stor till dräneringen.

30/7 -15

Snart åker jag på studieresa landet runt till alla som lyckas få överflödigt vatten i sina odlingsskåp med 'normala' automatiska bevattningssystem (hur många stopp kan det bli, tror ni?). Här är det alltid torrt, suck .

30/7 -15

Vad glad jag blir Skall öka på så ditt studiebesök blir riktigt långt. Tar du med lite renkött? det har vi lite ont om i Skåne.

30/7 -15

Skåp. Från Xara. Fri bild.

Renkött?? Här lever vi på överkörda grävlingar. Och det katterna lämnar av sorkarna. Men visst, jag tar med en matlåda .

30/7 -15

Jag kan bjuda på Skånsk äggakaka

30/7 -15

Vad jag kan se på fotot är det inte risk för algblomning

30/7 -15

Eller hur?! Vad gör jag för fel?? (Dubbla till 2×10 min, programmerar genast om!)

31/7 -15

Är ju många variabler som påverkar vart mellan saharaöknen o ett mangroveträsk man hamnar, hur tätt skåpet är, tempratur (om jag minns rätt är oleds ett tätat kallskåp som skulle klara att hålla hög luftfuktighet o Xaras ett akvarium med vanligt täckglas) hur ofta o länge man vattnar, vad man riktar vattnet mot, vad man har för dysor, o cirkulation får väll se vart mitt skåp hamnar. Är allafall bekant med owerflow-box borde gå o fixa nån miniversion med typ luftpumpsslangar (risk för att luftbubblor bryter häverten bara) kapilläreffekten är ju annars någorlunda smidig med om jag nu skulle resa nånstans o mer har ett träsk än öken.
Dysor tror jag kan göra mer än man tror har 2 flaskor jag sprejar med ena är en dubbelverkande som nästintill blir mer dimma än vattendroppar den är bra för luftfuktigheten o att det typ inte blir nått vattensom lägger sig i bladveck, men den blir tung för allt tryckande om man ska blöta rejält då har jag en man pumpar upp tryck i o den blir tunga droppar av, det är stor skillnad på hur mycket vatten o snabbt det rinner ned i uppsamlingstrågen om jag sprejar samma mängd vatten.

31/7 -15

Xara: mycket enkelt, tejpa alla springor till att böjar med då ser du hur det kan bli och får då energi att göra det ordentligt.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Awa86:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik