Råd / Omplantering / · Substrat /

Nyckelord: Substrat

Har nyligen handlat material från orkideimperiet.dk. Allt fungerade snabbt och bra. Det finns olika odlingsmedier till salu bla bark (bäste kvalitet) i alla tänkbara grovlekar- 10kr/l. Sedan kan man addera vad man vill enligt egen erfarenhet.

Läs hela artikeln

Inlägg med Substrat som nyckelord.

11/7 -14

+ 18/10 -14

Kokosfiber

Antal: Slutsåld. Pris: 75 kr per styck. Frakt: 50 kr per paket.

Grov ekologisk kokosfiber. Egenskaperna påminner om grov sphagnum, dvs luftigt, fukthållande, antiseptiskt och hållbart. Bidrar dessutom med fosfor och kalium till växten.
Block om ca 1 liter pressad kokosfiber vilket blir flera gånger mer i krukan.

Se även min profilsida för lista med orkidéplantor till salu.
Frakt aldrig mer än 50 kr/paket inrikes.

Nyckelord: Substrat, Omplantering, Kokosfiber

11/7 -14

Kerstin A köpte 2 styck.

11/7 -14

elcatania köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

10/6 -14

vitmossa typer

Vitmossa från bäst till sämst. Från Lassse.

Vitmossa (Sphagnum) finns i ett 40-tal arter i Sverige. Flera lämpar sig som planteringsmaterial till orkidéer. På bilden ses tre grundtyper avseende grovleken: bäst till vänster, bra i mitten, mindre bra till höger. De tunnaste arterna kan till nöds användas i blandningar med t ex bark men bör undvikas som enda material.

Nyckelord: substrat, sphagnum, vitmossa

10/6 -14

Tack! Ja då ser det ju ut som att jag bara har hittat av den sämsta. Växer de i olika miljöer eller har du några tips på hur man söker efter "rätt" sort?

10/6 -14

Ska med mig den här bilden nästa gång jag får för mig att leta mossa Fast med tanke på alla mygg så lär det dröja

10/6 -14

Tack Lasse, ska ta och jaga lite vitmossa här i trakterna, har ju några Masdevallia som jag kör i primärt moss-substrat... och jag kör hellre levande än död mossa och på det priset är ju helt rätt ute i skogen: lite blod (till myggen), svett och kanske nån tår

10/6 -14

Jag tackar också för lektionen! Jag har uppenbarligen kört med sämsta sorten... :P

10/6 -14

Ja myggen och vitmossan trivs tyvärr bra ihop. Jag kanske skulle fotat tre olika dräkter också som man kan ha på mossutflykten, med olika lämplighetsgrad? Med biodlardräkt till vänster och baddräkt till höger.

Markus G: I stort sett alla arter växer fuktigt men annars kan de hittas i lite olika miljöer. Den mossa jag plockar kommer från ett skogskärr i närheten av där jag bor. Ska försöka komma ihåg att ta några bilder nästa gång jag går dit.

Ge ditt svar

Hei!
Jeg ville spørre dere som dyrker Paphiopedilum eller Phalaenopsis hva slags medie dere bruker til plantene deres? Og i hva slags potte? Medie oppskrift og pottevalg til Dendrobium og andre planter som f.eks. Neofinetia, Ascocentrum, Restrepia, Catasetinae, Cattleya etc. er også veldig ønskelige.
Det er mange oppskrifter å finne, men jeg ville vite hva dere som lykkes med plantene bruker

Nyckelord: Substrat, Medie

14/6 -12

Paph-mix. Från Bjorn.
C. warnerii montert på eikebark. Från Bjorn.

Cattleya og dendrobium fra monsun-beltet: eikebark kløvet av lokal eik.
Kalk-elskende Paph i en blanding basert på kalkstein/marmor singel med litt opphakket eikeløv/kvist og mose samt sand og litt dolomittmel. se bildet. For andre papher byttes kalkstein ut med furu (helst pinje) bark.
B

14/6 -12

Altså ingen mose for Dendrobium? Jeg opplever at hvis jeg har Dendrobium i bare bark så sitter den ganske løs i potta og tørker altfor fort ut. Vanner du hver dag da? Jeg har mine Dendrobium i terracotta eller plastikk nettpotter. Terracotta liker jeg fordi noen Dendrobium kan bli litt tunge så jeg må ha de i noe tungt slik at de ikke velter over.

14/6 -12

D. aphyllum syn. pierardii. Från Bjorn.

Beklager, jeg glemte å si at de er montert på kløvede stykker av lokal eik. Ved monteringen vanligvis litt mose, men mest for å unngå skader på plantene som festes med litt bast. Jeg bruker syntetis men antar at naturlig bast er perfekt hvis det bare holder til planten har festet seg så forsvinner den jo:-).
Potter: hvis potter er det plast. det er mye lettere å få ut plantene da. Terracotta må ofte ødelegges ved ompotting. Ellers har terracotta mange gode egenskaper som at det puster og at det tørker raskt. Hva angår dendrobium så har mange av dem et voksesett som absolutt ikke egner seg i potte. bildet er slik en typisk-lange stengler og liten rot som MÅ monteres, her på eik.
Nettpotter er bra.
Vanning skjer nesten hver morgen. De monterte plantene trenger jevt vann selv med høy luftfuktighet (>70%RH). Paphene trenger ofte vann, spesielt fordi de står i svært små potter, gjerne så lite som 8cm til planter på 30cm bladspenn. Ved bruk av "steinblandingen" står plantene nokså stødig fordet- de blir jo tunge.
B

14/6 -12

Jeg har også mange av mine små Dendrobium på korkbark med litt mose og de vannes hver dag. Men ikke alle Dendrobium får plass i skapet så jeg må bruke potter. Mange Dendrobium har ganske grunne røtter og en slik voksemåte at jeg skulle ønske jeg kunne montere alle.

14/6 -12

Korkbark er mye brukt, men mine erfaringer er at det ikke er så bra som eik(quercus robur/petrae) når det kommer til kompatibilitiet med røttene. Dessuten ser det ut til å være mat for blant annet skrukketroll så under ugunstige forhold så kan det bli ødelagt. Når det er sagt så har jeg ennå et par planter på den korken jeg monterte dem på i 1996 så dårlig er det jo ikke. Den "ekte" eiken varer heller ikke så lenge, til nå har jeg erfaring i 4 år, forventer noen få år til. Det vokser sopper i treverket, til tider noe "kjukeliknende" og til tider "vanlig skivesopp". Som du skjønner så sprøyter jeg ikke så mye, og aldri med soppmiddel. Stort sett trives plantene. Monterte planter må vannes ofte,. og oftere hvis luftfuktigheten er lav, f.eks innendørs. Før jeg fikk drivhus og kunne sprute "av hjertets lyst" hadde jeg plantene i en vinterhage. Da ble det sprutet med en 5l sprøyteflaske(gardena) minst en gang om dagen. Men det fungerte den gang også.
B

14/6 -12

Gjorde en liten guide för hur jag planterar paphar för några år sedan.
länk

Dock har jag väl ändrat något. Jag kör inte lavasten i mixen längre utan kör bara ett lager överst (mest för praktiska skäl, det håller både det lättare substratet och plantan på plats i krukan). Dessutom kör jag lite finare bark än jag gjorde på de här bilderna. Annars är det nog likvärdigt.

14/6 -12

Takk, Mattias!
Jeg bruker forsåvidt ulike graderinger av bark og mose til de fleste plantene jeg har bare i ulik sammensetting. men på lørdag skal jeg ut og få tak i lavastein eller kalkstein Har 2 små Papher som står i en blanding av finere bark, perlit og litt vermikulitt og det ser ut at de tryves men jeg har fått 7 nye Papher og de skal få seg fersk substrat

Ge ditt svar

Hej! Jag har två dendrobier från Karge, en amethystoglossum och en aggregatum. Jag köpte dem för några månader sedan, och båda står i vad som verkar vara mossa bara. Det tar i alla fall LÅNG tid för substratet att torka ur, det är fortfarande blött efter nästan två veckor.

Frågan är nu, trivs de med så blött om fötterna eller ska jag plantera om dem så snart som möjligt? Amethystoglossum är på slutet av blomning, och Aggregatum har blommat ut och har nu två nya stänglar på gång, den står även väldigt trångt, med drygt 30 bulber i en 10 cm kruka.

Nyckelord: Dendrobium amethystoglossum, Dendrobium aggregatum, Substrat

17/5 -11

Såhär ser aggregatumen ut i krukan. En härva av rötter med inbakad vitmossa, hårt packat. Av vad jag har läst mig till brukar den odlas monterad, då får jag för mig att det inte är optimalt att rötterna ligger nerpressade tillsammans med blöt mossa?

18/5 -11

På bilden ser rötterna väldigt fina ut men att det tar 14 dagar för mossan att torka låter inte optimalt. Jag tycker med utgångspunkt frå foto inte att du skall ha panik utan låta den/dom blomma färdigt. Sedan skulle jag sätta om dom i en större kruka med vanlig orkidékompost.

Ge ditt svar

31/1 -11

Fråga

hej! Har just skaffat några Phalaenopsis.

Jag undrar om jag kan blanda i Leca i mitt OrkideeSubstrat för att få det lite luftigare?

just nu tar det jättelång tid för mina orkideer att torka mellan vattningarna (2 veckor +), blir orolig att deras rötter ska ta skada.

eller är det bättre att plantera om dem i ett grövre substrat? de flesta sitter nu i samma substrat som de hade när jag köpte dem.

Blanda i vitmossa verkar ju jättebra vad man har läst men den håller ju massa fukt och det känns inte som att de behöver mera fukt.

eller har ni bra tips på hur jag ska få till substratet? jag läser massa men kan liksom inte komma fram till vilken blandning jag vill använda?!?!?

har beställt hem OrkideeHusets grova substrat och vitmossa, ska jag blanda i någe mer? har lite perlite också..

nu vart det kanske rörigt, vore tacksam för lite input

Nyckelord: Substrat, phalaenopsis, Leca

31/1 -11

Hej Kimy! Kul att du är på OP också. Jag skickade ditt paket idag. Jag avråder helt från att använda lecakulor. Det är ett material som försvinner mer och mer när det gäller användning till blommor. Orsaken är att de blir som ett filter där "slaggprodukterna" fastnar och det går ej att skölja rent lecakulor.
Till Phalaenopsis så är den grova blandningen bra. Se på min hemsida hur jag rekommenderar omplantering för Phalaenopsis. Lycka till

1/2 -11

Jag kan såklart bara tala för det jag testat samt erfarit. Och det var inte länge sedan jag själv stod helt frågandes i denna jungel av orkidetillbehör. Var rätt förvirrad....tills jag förstod att olika metoder el substrat som det nu handlar om funkar olika under olika omständligheter som temperatur, fuktighet i luften etc.
Grövre barkblandning är ett stabilt substrat som har flera fördelar.
Personligen är jag dragen att experimentera och prova olika metoder. Satte tex. en inte allt för välmående Phalaenopsis-hybrid i glaskruka med enbart lecakulor, plantan reagerade mkt positivt och började växa och må bättre inom en vecka.
Den glaskrukan står på ett fat med stenar och vatten så kulorna hålls fuktiga. Plantan kan stå i veckor utan vatten och inte må synbart sämre.

Har bara en planta som odlas på det sättet, i övrigt har lecakulor enbart använts i mindre mängd som fyllnads-substrat i kombination med mossa och/eller bark.

För plantor med skadat eller knappt existerande rotsystem använder jag oftast en 50/50 blandning av vitmossa/sphagnum och grov bark.
Har provat blandningar med mossa, småsten och grov bark som flera phal-hybrider trivs jättebra i.

Vill man spela med säkra kort, eller om man helt enkelt föredrar barken goda egenskaper och praktiska delar....så är mitt råd att odla i bra barkblandning.
Personligen har jag alltid lecakulor eller stenar i botten på krukan så risken minskar att rötter står i vatten.

Kan berätta att jag även odlar phal-hybrider på grov vinranka, där rötter antingen hänger delvis fritt eller så är dem helt inlindade i moss-paket. Ef en aklimatiseringsperiod anpassade dem sig och klämde fram nya rötter. Dem tycks verkligen trivas, men vattningen behöver ske oftare då mossa torkar ut snabbt. Sprayduschning älskar dem, jag har "lyxen" att kunna spraya många ggr under dagen, spec nu vintertid då luftfuktigheten inte är så hög.

Tror nog att dina plantor kommer torka ut snabbare om du omplanterar dem, är inte ovanligt man finner gammal mossa el skumgummi i köpta plantor (beroende vart dem kommer ifrån)
som är så dränkt med väta att rötterna ruttnar och har svårt att torka. Så jag ompl. omgående när jag köper plantor, med undantag för ev blomning.
Det går att dividera länge om substrat, och det som funkar hos mig kanske inte funkar alls hos ngn annan. Kort och gott, bark är en mkt bra bas

Lycka till!

1/2 -11

hej! härligt då kanske jag har grejerna snart
Peter jag har tittat på din sida och det verkar ju väldigt bra och enkelt att plantera så, men kände att jag bara blev mer osäker ju mer jag läste runt på internet. men jag ska testa så fort jag får hem mossan har en eller två plantor som blommat klart.
Bra poäng där med Lecakulorna, hade inte tänkt på att de samlar på sig massa skit med tiden!

Leca kulorna köpte jag från början hem för att testa SH, hittade en passande kruka idag. vi får se hur det går! men jag ska bara testa med en...

men lägga dem i botten av ytterkrukan kan ju också vara en bra sak som du säger Li, eller jag antar att det var så du menade?
det där med vinrankan verkar ju ashäftigt, har funderat på en grej jag med. har ju ett ganska stort akvarium (540l)
där man skulle kunna hänga dem en bit över vattenytan så att de får lite stänk av bubblorna ifrån pumpen. och sen höjja ljusrampen så att den även lyser på orkideerna, jag har ju redan växtrör i

Jo hoppas verkligen att omplanteringen löser problemet, vissa av mina orkideer verkar ha riktigt tätt substrat!

tack för svaren! nu ska jag sova!

Ge ditt svar

Jag funderar på att eventuellt byta ut sphagnumen till mina Phragmipedium besseae om det inte funkar så bra att odla i det. De står i fotvatten.

Jag har provat röd lavakross men det funkade inte beroende på att jag inte hade sköljt lavan ordentligt så det var en massa rött pulver som fälldes ut. Nu vågar jag inte prova med lava igen, undrar om ni kan tipsa om något annat lämpligt substrat om jag ev. i framtiden ska byta ut mossan?

Nyckelord: lava, röd lava, phhragmipedium besseae, substrat, lavakross

2/10 -10

Dina besseae är i väldigt dåligt skick, om jag var i ditt ställe skulle jag köpa mej en ny frisk planta och odla den i spagnum. Av dina bilder att dömma skulle du kunna packa spagnumen en liten aning, den ser lite väl lös ut.
Att byta substrat är meningslöst om man inte lyckats att hitta goda odlingsförhållanden gällande ljus, luftrörelse, temperatur m.m.

2/10 -10

OK, tack för ditt svar. Jag vill verkligen försöka att rädda dessa plantor - ger inte upp än. Nu har jag ju flyttat dem till ett varmare rum, de stod för kallt tidigare så jag hoppas det blir bra. Väntar på belysning, men det kommer dröja minst 3 veckor innan den kommer så jag har tillfällig belysning än så länge.

3/10 -10

Jag hittade en jättebra artikel om P. besseae där det bl a står att artikelförfattaren använder
aliflor: http://www.jimssupplies.com/supplies/ali... ,
rock wool - det är väl mineralull?
sponge rock/Perlit
diatomaite/kiselgur: http://www.ifab.se/produkter/celite-diatomite/

Artikeln: http://www.goreorchidconservatory.com/Sp...

Men jag börjar inte bråka med mina besseae nu, men eventuellt framöver.

3/10 -10

Läser man odlingsråd från olika odlare av Phhragmipedium besseae, så används
många olika substrat med gott resultat, det gäller bara att hitta en metod som passar
en själv. Vilket ju gäller alla sorters orkidèer.
http://www.iosoc.com/forward-2/phrag_cul...

Ge ditt svar

Hej, det var länge se´n jag var inne här.

Tycker det ser ut som att det är dags för omplantering av mina P. besseae som jag fick hem den 27 oktober förra året. De är ganska små.

Vilket substrat ska jag använda?

Hur ska jag göra med rötterna?

Hur´djupt ska jag sätta dem?

Mycket tacksam för svar.

Nyckelord: substrat, omplantering, Phragmipedium besseae

25/7 -10

Den Phrag. jag har skall alltid ha vatten i den skål krukan står i. Vanlig kompost bryts ned ganska fort om den alltid är blöt. Därför använder jag Greenmix

25/7 -10

Alla mina Phraggar står i vulkansten semi-hydro. Trivs jättebra i detta. Men som oled säger - jämn fuktighet ALDRIG torr är vad som gäller, då gäller det att välja ett substrat som tål det. Min. P. besseae är i knopp nu.... bild på blommor kommer om en vecka eller två.

26/7 -10

Tack för era svar Ska kolla upp greenmix. Lavasten semi-hydro antar jag menas lavasten i kruka som står några cm i vatten?

Jag har röd lavasten hemma med kornstorlek några mm till några cm, lavakross heter det. Är det något jag kan använda mig av?

Valkyrie - vad kul, ska bli jättekul se bilder

26/7 -10

Hmmm.... din lavakross låter ganska stor, "några mm till några cm".... vet inte om det är så bra, tror kanske att det inte blir tillräckligt blött då, för mycket luft cirkulation. Magicboy (vår Phragg expert) sa i någon tråd att ju kortare petaler på Phraggen ju mer vatten, och besseae har ju inga långa petaler alls.... Min vulkansten köpte jag på Plantagen, och det är ganska små bitar ca en halv cm kanske. Jag silar det för att få bort böset som kan täppa till syret till rötterna. Sedan odlar jag i vanlig platkruka på ett djupt fat med vatten, ca 2 cm djupt som jag inte låter torka upp helt. Greenmix har jag aldrig provat att odla något i själv. Lycka till!!

26/7 -10

Jag tror jag måste läsa på lite - petaler? Jag kollar upp vad det är

Då gör jag så att jag plockar bort dom bitar som är över en halv cm stora.

Jag odlar dem precis som du gör - fick tips här förut när jag skaffat dem

Jag antar att jag tar bort dåliga rötter o tar bort allt gammalt substrat runt rötterna när jag planterar om? Jag vet inte vilket substrat plantorna står i nu, men på toppen verkar det iaf vara mossa.

Hur djupt ska plantan stå?

27/7 -10

Nu har jag omplanterat mina besseae i röd lava. De största bitarna i blandningen var bara 2 cm, dom plockade jag bort.

De var planterade i mossa. Jag trodde mossan skulle lukta unket men den luktade fräscht, eller iaf inte ofräscht, den verkar vara ett jättebra substrat tycker jag

Jag har även ställt ut mina besseae eftersom jag läste det på orchidéhusets hemsida De står på min farstutrapp, ska skydda dem med något mot rådjuren.

Nu hoppas jag det går bra för mina skyddslingar Tack för er hjälp

27/7 -10

Var bara försiktig med solen i början, man får vänja inne-orkidéer lite successivt till riktig sol annars är det lätt att man bränner dem.

28/7 -10

Tack för tipset Valkyrie

Jag ska gå ut o kika på dem hur de ser ut nu efter natten. Får kanske beställa levande sphagnum för säkerhets skull. Det står att man kan lägga mossan i frysen om man inte vill använda allt på en gång.

31/7 -10

Jag har pratat med Peter på orchidéhuset och det visade sig att jag satt dem i för stora krukor - har nu planterat om dem i 9 cm krukor - samma som de stod i tidigare. Jag hoppas det blir bra.

Jag funderar på att köpa levande sphagnum men det är ganska mycket - det räcker till 2-4 krukor, jag behöver bara till en 9 cm kruka - ska ev. testa o se vilket substrat som funkar bäst för mig.

Är det någon som är intresserad av att få resten av mossan för jag har inte plats i frysen?

1/8 -10

Jag har ingen erfarenhet av att odla Phrag i levande spagnum, men alltid blöt, är det då inte riska att spagnumen kolappsar rätt snabbt? eller därför du vill använda levande ?

1/8 -10

Jag hade tydligen mina planterade i levande sphagnum upptäckte jag när jag planterade om dem. De var planterade så av orchidéhuset. Jag fick hem plantorna i slutaet av oktober 2009 och när jag nu planterade om dem så verkade fortfarande mossan att leva, dock såg den nog inte lika fräsch ut som vid ankomsten, men den luktade iaf inte ofräscht. Jag blev faktiskt förvånad över att den var så fräsch

Peter föreslog att jag skulle ha en planta i lava och en i levande sphagnum och sedan se vilket som passade mig bäst.

Tillägg: Jag undrar var sphagnumen kommer ifrån? Är lite orolig att myrar skövlas på den.

Ge ditt svar

Är helt ny på odlingsskåp, var och köpte ett beg terrarium på 70×45×100 (LxBxH) igår och har lite frågor till er experter.

Ljus - när jag läst omkring här på OP ser jag att dulux dyker upp med jämna mellanrum, vilken styrka ska jag köpa om jag har mest phalaneopsis i skåpet? Finns det nåt annat som passar bättre?

Substrat - Använder jag bark och vitmossa som vanligt som substrat eller blir det för blött? Nu på fönsterbrädan vattnar jag 1 gång i veckan, det blir ju jättesvårt att veta om plantan behöver vattnas när luftfuktigheten går upp från 40 till 80% ... Hur gör ni?

Tack på förhand

Nyckelord: ljus, substrat, odlingsskåp

21/4 -09

Mitt skåp är 120cm högt o jag kör med 2st Dulux L på 80W. Vild gissning är att du behöver minst 100W.
Jag använder numera nästan bara EpiWeb i mitt skåp. Allt annat har blivit för blött. Men det beror nog på att jag har automatisk bevattning.
Men du får prova dig fram tills du hittat nåt som passar din "vattnings-stil".

21/4 -09

Håller med Jonas, håll noga koll i början tills du lärt känna just ditt odlingsskåp.

Jag har mest bark + spaghnum i olika blandningar till mina Phalaenopsisarter som bor i odlingsskåpet. En del är planterade i ren spaghnum (men vattnas inte genomblöt). Men jag har inte jättefuktigt utan runt 65% dagtid, lite högre på natten.

Glöm inte bort att luftcirkulationen spelar stor roll. Och sen att om plantorna trivs därinne så växer de mer och förbrukar mer vatten...

Ge ditt svar

Ja, några har bett mig berätta lite om min erfarenhet av vattenkultur som jag experimenterade med för några år sedan.

Letade lite på datorn efter fina bilder och lite annat att lägga till, men hittar inte just nu nåt bra, har hunnit byta dator två gånger sen det begav sig på allvar. Men ska leta vidare i gamla CD-Rom skivor och se.

Nå. För att inte behöva skriva allt för mycket så startar jag att klippa in delar av "Vatten-bibeln" från Vegers och kommenterar lite denna. Sen kan jag besvara på direkta frågor om sådana skulle dyka upp. Känns annars lite tungrott att skriva från "a till ö", skulle nog bli en liten bok då.

Men då kör vi.

--------------------
Water Culture
The idea is simple. Culturing Orchids in no media except for water. The water is present all the time. For those wanting to experiment with this method of Orchid culture, we're presenting a few guidelines to help you.

Container
The container we prefer most is glass though we've even used rubbermaid containers with as good a success as with glass. The container needs to be deep enough to accomodate a large root system and the rim of the container should support the bottom leaves of the plant if possible. For pseudobulbous plants, a stake can be tied to the plant which will support it in the container.

Starting Out
Once you've selected which plants(s) you want to grow and the containers you want to grow them in, consider these basics:

(1) Always use tepid water when initially filling or replacing the water in your containers. "Tepid" has no discernable temperature. It will feel neither warm nor cold.

(2) Fertilizer strength and type should be the same as for potted plants. We keep fertilizer in the water at all times.

(3) Water changes should be done weekly with daily additions if needed. Do not allow the water level to drop below the top of the roots for any length of time. So long as the water level is correct, there is virtually no risk of bacterial or fungal infections. Do not remove the algae growth from either the roots or the inside of the container. It's
our feeling that it assists with gas exchange within what is basically a stagnant body of water. At the end of each week just dump the water and replace.

(4) Temperature and light is exactly the same for water cultured plants as it would be if the plants were potted. In other words, follow the same
cultural guidelines for the hybrid or species you're growing. Bear in mind that the water will quickly reach room temperature. A cold room will stunt
the growth of the plant. A hot room will also stunt the growth of the plant. 65-85 degrees should be the outside ranges of the room with the max in
the 80-85 degree range for intermediate growing Orchids.

(5) "Repotting" is basically not needed until the root system has so overwhelmed the container that getting the plant out of the container would cause damage doing so. The roots in these containers will not rot and only rarely die so expect to see more roots than you're used to seeing.

(6) Miscellaneous thoughts: We have yet to have a plant die in our own experiments. Some plants do seem easier than others though. Phrags
especially seem fond of the method, while Phals, though growing nicely, seem somewhat slower than pot culture. Cattleyas, Catasetums, Dens,
Mormodes, Oncidiums, Paphs, Zygos ALL do well. Bear in mind that plants just won't be suitable for this method if they need a rest period.

Roots
All of my information is based on other people's
publications. My answer is based on what I've read and the answer is not exclusively true for all orchids as some have very different root structures based on their unique development and adaptive needs.

First, orchid roots function to uptake water and nutrients, preserve water loss during drought conditions, and also allows the exchange of gases to regulate life cycles. Root structures (i.e., cellular shapes, sizes, types, and the number of cells
from the cortex to the velamen) will vary from species to species and maybe from plant to plant depending on what and where it is growing. For this and many other reasons, orchids (and other
plants) are highly adaptive to changing/varying environments.

Many people have reported that orchid roots develop differently depending on the surface it comes in contact with as it is growing. Roots can grow fully exposed dangling in the air, in contact partially on a surface (e.g., bark), and/or growing in a soil medium. When an aerial root touches a surface, the portion that comes in contact with the surface will adapt differently so that the cellular function is optimized for the plant survival.
For example, the area that contacts a piece of bark will often develop roots hairs on the bottom side, together with smaller velamen cells and thin walled passage cells. This will help an orchid cling to the bark and allow better transfer of water and air on the bottom side as it grows attached. On the exposed side, passage cells become more lignified or suberized for protection and reduces water loss in the air. Roots growing in soil can develop a modified velamen layer but do not always do so like roots exposed to to the air.

If roots grow into water, they will adapt to regulate water passage with specialized cell development for a water environment. Established aerial roots placed into water (as compared to new roots that grow in water) usually survive and can adapt because aerial roots have outer cells that are structured to not allow water freely into the plant (but can still regulate gas exchange). This allows time (maybe 3-6 months) for an orchid to readapt and grow water roots in the new water environment.
Some aerial roots will rot soon after being placed into water but this can be attributed to physical damage that occurred before being placed in water. A crack along any part of the root will allow water (and therefore fungus/bacteria) into the
unprotected center of the root and rot occurs. Some aerial roots just can not adapt to water conditions and die off, but hopefully new water roots have developed by that time.

In general, water roots, aerial roots (attached and unattached), and soil roots are different because the roots have developed differently to optimize and regulate their growing condition. Orchid roots adapt by developing specialize cells based on the surface it touches, so each root can be structurally and functionally different from one another. An orchid will try to adapt physically, chemically, and biologically to an enviroment to ultimately produce offsprings.
--------------------------------

Så över till mina kommentarer.

Behållare.
Största problemet för mig att hitta snytta och funktionella lösningar. Jag har testat flaskor, vaser, burkar och krukor av olika modeller.
Att använda sig av genomskinliga material bidrar till mer ljus till rötterna och en större tillväxt av alger. Algerna ska tydligen bidra till gasutbytet mellan vatten och rötter. Det är inget jag kunnat fastslå själv, har inte sett så stor skillnad mellan ogenomskinligt och genomskinligt material.

Att rötterna skule bli så mycket fler i vatten än vanlig kompost håller jag inte med om. Varje nytt skott gör snarare färre rötter, men eftersom rötterna sällan dör i samma takt som i vanlig kompost så blir totala rotmängden större på hela plantan.

Att använda blompinne eller liknande för att binda upp plantan så den håller sig ovan vattenytan fungerar rätt bra, två tre glasstavar eller plaststavar binds fast vid plantan och sen får den luta lite mot behållarkanten.
Det som man vör tänka på är att försöka hitta stavar med små piggar eller nåt att förankra snörena i, annars glider de lätt när plantan blir större. När plantan blir större tycker jag att "pinn-uppbindningen" blir aningen otymplig och inte så praktisk.
Bästa lösningen tycker jag att plastkorgar är (Vandakorg eller vatenväxtkorg). Då färster man ju bara några järntrådsbitar i korgen och krokar fast dem i behållarens kant (ungefär som vanda i vas).
Testade en tredje variant med att fästa frigolitbitar runt korgen så att den flyter.
Fördelen med flytande korg är att växten följer vattenytan så att rötterna alltid är under vatten, men detta fungterar bara med mindre plantor och plantor med små rotsystem. Återigen korgarn som krokas fast i kanten är bäst så länge man ser till att fylla på vatten när den sjunker undan.

Skötseln:
Kan bara hålla med Vengers tips. Alltid se till att ha bra kvalite på vatten, se till att byta ut vattnet då och då. Vengers säger en gång i veckan, jag har slöat ibland och bytt varannan var tredje vecka. Längre intervall än så bör man inte gå.

har både kört med att inte ta bort alger och att ta bort dessa. Har inte sett någon direkt skillnad mellan alg och inte alg. TYcker inte själv att alger är det snyggaste här i världen så vattenkultur är inte riktigt min melodi i längden.

Näringstillförseln är däremot lätt att få till exakt när man kommit på hur man gör.

Omplantering är väl inget att orda om, kan inte bli lättare, bara att lyfta ur gamla behållaren och sänka ner i större behållare.
Men här är det otroligt viktigt att inte skada rötterna, samma som vid nyplantering. Små små sprickor i Velamen (syns inte för blotta ögat alltid) gör att roten ruttnar omedelbart. Inte någon katastrof men onödigt i alla fall.

Olika arter i vatten:
Phal. fungerade bra för mig. Vengers tyckte att Phal. inte funkade så bra, men jag har inte sett samma problem som de.
Bäst har Slippers av olika slag fungerat allra bäst.
Cattleyas har jag bara testat på två, kan inte uttala mig varken för eller emot. Cattleyas har inte vuxit hos mig oavsett odlingsmetod,
Oncidier och plantor från Odontoglossumkomplexet som inte behöver viloperioder fungerar rätt bra, men samtidigt de som jag haft mest problem med eftersom bulberna blir tunga och tar rätt mycket plats vid vattenytan. I flera fall har de blivit lite mögel eller infektioner i bulberna om de fått växa för trångt så att vattenångan alltid måste in mellan bulberna på vägen ut. Håller man dessutom inte efter alla torra småblad som bildas när bulber växer ut så har man mögel rätt snabbt tycker jag. Så här gäller det att alltid hålla allt skräp och intorkade växtrester borta och att alltid se till att det finns mellanrum mellan behållarens ytterväggar och bulberna så vattenångan har alternativa vägar ut.

En sak som förvånade mig mycket var att även Pleione kan fungera bra i detta odlingssätt, har testat med Hyacintglas där jag minskat hålets dimension med lite folie och sen placerat en bulb på samma sätt som man gör med Hyacinter, håler då vattennivån så hög att den nästan tar i bulben i början och sen när rötterna växer ut så sänker man vattennivån något. När hösten så kommer och bladen börjar gulna så minskar man på vattenivån ytterligare (låter behållaren stå tom lite då och då) när bladen fallit bort så har jag då haft bara ytterst lite vatten i botten så att rötterna bara kan leva på luftfuktigheten (ja vissa rötter på botten är ju i vatten men de övriga hänger ju fritt) När rötterna börjar dö så var det ju bara att plocka upp bulberna och packa in dem för vintersömnen. Här har jag även funderat på massverkan att sätta ett antal bulber tillsammans i en korg och hänga ovan vattnet, men har inte testat detta i praktiken.

Dendrobier som vill ha torrt och svalt är inte lämpade alls (säkert sant för alla andra med samma krav, men har inte testat dessa). Man skulle kunna tro att det går att minska vattenmängd som för Pleione, men det går inte, rötterna är ju fleråriga och skulle dö omedelbart. Funkar bara med sådana som gör nya rötter varje säsong. Rötterna anpassar sig för liv i vatten och försvinner vattnet så trivs inte plantan alls. Och behåller man vattnet så får inte plantan den välbehövliga torkan och då funkar inte plantan i alla fall.

Rent generells så får man mer problem vid kalla och svala odlingsbetingelser av vattenkultur, så slutsats är att vattenkultur kan fungera bäst för plantor som inte behöver svala eller kalla perioder.

Övriga reflektioner och rekomendationer:
Jag slutade hålla på med detta eftersom det är lite bökigt med vattenfyllda behållare som dels är tunga och dels tar plats. Olyckor händer lite då och då att någon välter med hjälp av mina katter och då har jag ofta haft vatten över hela golvet. Inte kul i längden.
Algtillväxten är ofrånkomlig, enligt Vengers bra för plantan, enligt mig spelar den inte så stor roll. Men estetiskt är det inte snyggt.
Sjukdommar och röta sprider sig snabbt i hela plantan, man har inte mycket tid på sig att rädda skadade plantor vid röta. Algerna täcker ofta rötterna rätt bra och man ser inte om röta uppstår, och när röta sprider sig med blixtens hastighet finner man då och då ruttnande och slemmiga plantor som måddee bra för någon dag sen och någon dag senare är stendöda.

Till det positiva är att störs man inte av alger, inte har riskmoment att vicka vattenfyllda kärl i golvet ja då kan denna odlingsform vara rätt trevlig. Man får inga skrumpna bulber, man oroar sig inte för att vattna för sällan så att någon står för torrt, man riskerar aldrig att vattna för mycket och växterna kan själva kontrollera sina vattenbehov utan att man själv behöver bry sig i detta.

Nyckelord: Substrat, Vattning, Vattenkultur

15/3 -09

Tackar så mycket för jobbet du lagt ner för att dela med dig av detta! Det kan vara bra att ha reservmetoder att ta till om man har någon som inte verkar trivas fast man försökt med olika ändringar.
Väldigt intressant det där med anpassningssystemet i rötterna, att de så att säga har alla möjligheter i en liten verktygslåda i cellerna, och plockar fram den funktion som behövs beroende på vilket element de kommer i kontakt med. Himla fiffiga plantor
Intressant även det du berättar om pleione, jag känner igen metoden från att väcka lökar. Kunde vara kul att testa nästa år, nu är de alla på plats i sina krukor och ska få vara i fred. Kan tänka mig att speciellt om man har en bulb som ser intorkad och död ut, att man testar detta först innan man skriver under dödsattesten.

20/3 -09

Ja, nu när odlingsmetoden kom upp i mitt huvud igen så har den malt lite i bakhuvudet sista dagarna. kanske ska ragga upp någon planta som behöver omplanteras nu och själv göra ett nytt försök. Kom på en liten ide om hur jag kan slippa utspillt vatten ifall katten får för sig att välta krukan. Ska nog klura lite på det

Ge din åsikt

14/3 -08

Perlite

Nu har jag letat på alla upptänkliga ställen här på OP, men jag hittar inget svar. Vad är perlite?

Nyckelord: perlite, substrat

Noen linker til sider om perlite.

http://www.hagegal.no/hagefora/viewtopic...
http://www.skogoglandskap.no/faq/1196855871.97
http://www.perlite.net/

14/3 -08

Tack för snabbt svar. Nu vet jag. Tänker åka till Tjörns trädgårdar på måndag och det är ju bra att veta vad man köper. Kanske någon mer här på OP är där, i så fall ses vi!

Ge ditt svar

3/2 -08

+ 14/8 -08

Bild

Från Spindeln.

 

Nyckelord: substrat, vitmossa

Prata om bilden

1/2 -08

Skumgummi

Vad gör skumgummi för nytta i orkisjorden?

Nyckelord: substrat, skumgummi

1/2 -08

den hjölper till att hålla kvar fukten.

2/2 -08

precis. hålla kvar fukten och släppa in luft, göra komposten lätt och luftig

3/2 -08

Från Pantertant.

Är det något som rekommenderas att blanda i orkiskomposten eller är det bara proffsodlarna som gör det? Det var en massa skumgummi i projektplantorna. Har planterat om dom i vanlig kompost och 3 cm leca i botten för fuktighet, det kanske inte var bra?
Undrar varför 2 blad på Laelian är gulstrimmiga? Någon som har ngt förslag?

Ge ditt svar

Finns det någon som har erfarenhet från att odla Cattleya i kork?

Nyckelord: substrat, Projekt Cattleya

18/1 -08

Vad sägs om tallkottar?

18/1 -08

Tallkottar .... låter som en mycket bra idé

18/1 -08

Troligen inte så bra pga terpentinet.

18/1 -08

Trodde att väl torkade tallkottar inte hadde skadlig terpentin kvar ..... men i så fall är det ju inte så bra !

18/1 -08

Det kan nog stämma Ewert, att gamla kottar funkar ... jag hade själv tanken att testa kottar en gång i tiden i min kreativaste era, men jag la ner det hela i förtid. Bl a pga terpentinet. Så jag har aldrig provat ... men det blir nog väldigt torrt om man bara ska ha kottar? Eller bara kork.

18/1 -08

Hellst lite annat, jag funderar att använda kottar som dräneringsmaterial, länst ner i krukan, sedan göra en blandning med tallbark och kokoschips och några kolbitar. Ska försöka hitta lite kottar i markerna. Finns det något sätt att ta bort terpentinet, koka med lite diskmedel kanske?

18/1 -08

Al kottar hur är det med det? Är det lika mycket terpentin i det som tall kottar?

18/1 -08

Nu när det diskuteras ev användning av kottar, som en del av odlingsmaterial för orkidéer, kom jag att tänka på Blodboken i vår trädgård.
Den fäller en mängd bokollon varje höst-vinter, som är fina att använda till dekorationer och som pysselmaterial. men kanske det skulle fungera att att använda dem till att dryga ut orkidékomposten med?
Någon idé om detta ?

18/1 -08

Bokollon skulle säkert fungera utmärkt för att göra komposten extra luftig!!

18/1 -08

Sven i Nydala använder bokollonskal (inte det mjuka innehållet...) i komposten och själv har jag sparat hasselnötsskalen från i julas för att blanda i komposten. Materialet i komposten får ju inte brytas ner för fort, samtidigt som det ska hålla vatten och ändå vara luftigt. Svår ekvation det där!

18/1 -08

Alkottar är så små. Antagligen håller de för mycket väta. Cattleyas rötter är ju relativt tjocka.

18/1 -08

För att återgå till ursprungsfrågan: Jag har några Cattleyor som står i stora lerkrukor med enbart hela vinkorkar som substrat. Mina Ascocendor har jag i korgar med vinkorkar. Jag tycker det funkar bra i båda fallen. Men det blir ett mycket luftigt och snabbtorkande substrat.

18/1 -08

Poul - hela vinkorkar? - hur ofta vattnar du sina Cattleyor?

18/1 -08

Hur ofta behöver du vattna då? Varifrån fick du idén om att odla på kork?

18/1 -08

Apropå kottar så är det fascinerande hur de "lever" i åratal efter att ha torkat: hade fina stora pinjekottar liggandes och tänkte att de skulle göra sig bra i en gravdekoration på hösten. Tyckte jag fick till det väldigt snyggt och var nöjd när jag gick därifrån i skymningen. Nästa dag gick jag dit med lykta och ljus, och redan på håll började jag undra om kottarna stulits av någon fågel eller så för de syntes inte. Först framme vid graven såg jag att de hade dragit ihop sig totalt av fukten!
Undrar hur de skulle uppföra sig i en kompost: svälla när det blir för torrt så att hela plantan lyfts upp...?

18/1 -08

Jag tänker testa det låter intressant, eftersom jag ska koka dem, men kottar är beprövade i orkidekomposter.

20/1 -08

Ja det är riktigt att de ska vara gamla kottar som spridits sina frön.Som Säluttern riktigt säger så stänger kotten sina fjäll då det blir fuktigt för att skydda sina frön. Föresten så jag fråga brorsan som är expert på skog, hoppas han kan lite om kottar också.

20/1 -08

Micrat och kokat, jag får antagligen koka dem fler gånger för att få bort all kåda också.

4/2 -08

Mia + Säluttern: De cattleyor som står i hela korkar är två hybrider med 20-25 cm stora, enbladiga bulber. Sommartid får de vatten dagligen (dvs regn och dagg varje dag, gödning någon gång i veckan) och under viloperioden bara en kort dush varannan/var tredje vecka. (Har varit bortrest, så jag har inte haft möjlighet att svara tidigare.)

Ge ditt svar

3/12 -07

Orkidejord

Häromdan köpte ja "Bayer Garden Orkidejord". Ingredienderna är fina; pinjebark, spaghnumtorv o styromull (vad den nu kan vara). När jag öppnade påsen blev jag lite förvånad, jag tycker att där finns bara stoft, skräp o frigolitsmulor, bara några enstaka lite större barkbitar. Har någon provat Bayer Orkidejord, i mitt tycke är jorden helt värdelös o sånt skräp bör inte alls använda till orkideer.
Förslag för orkidekompost av bättre kvalitet tas emot med tacksamhet.

Nyckelord: Kastberg, Bayer Garden Orkidejord, Rölunda orkidéjord, substrat, Hasselfors Garden Orkidéjord, Emmaljunga Orkidékompost

3/12 -07

Jag använder Rölunda orkideéjord, det är lite skräp i den också, men sållar man
den, är den fullt godtagbar.

3/12 -07

Av de olika orkidékomposter jag använt tycker jag `Emmaljunga Orkidékompost ´är den som är bäst.
Varudeklarationen på påsen säger: 80-85 % pinjebark (stl:12-18 mm), 15-20 % vitmossa, inga andra tillsatser.
När den sållas kommer det inte mycket skräp från den.

4/12 -07

Vad använder ni och sållar genom ?.....vanligt durkslag ...eller?
Jag använder Hasselfors och den börjar bli bara " doss " tycker jag.
Var säljs Emmaljunga kompost då tro....bara i Småland ?

4/12 -07

Jag gör egen orkidéjord. Efter att ha varit och lyssnat på ett föredrag om orkidéodling av f d stadsträdgårdsmästaren i Östersund gör jag min egen orkidéjord. Han berättade att han i sin ungdoms dagar importerat orkidéer, hur han lyckades få liv i halvdöda plantor när de kom. Han visade massor med bilder på sina vackra orkidéer och han berättade att han gjorde egen jord. Han gick ut i skogen hämtade bark och vitmossa, blandade sedan 1/3 bark, 1/3 vitmossa, 2-3 kolbitar och 1/3 sönderklippta svarta köttlådor (som man köper köttfärs och kött i). Köttlådorna klippte han i småbitar ung 1×2 cm. Han hade verkligen jättefina orkidéer. Jag har nu testat detta och efter ca 2 år i den jorden så mår mina orkidéer alldeles utmärkt, jag ger dem naturligtvis näring som vanligt.

4/12 -07

Bim , du kan använda en grön lökkorg, en sån man planterar tulpanlökar i och lätt kan gräva upp den sen. billig, bra och oöm sil med grova hål.
Har silat mycke Blomsterlands kompost i en sådan för att få väck allt damm som var däri. Numera blandar jag själv istället.

4/12 -07

Bim , komposten har jag köpt av Kastberg (Stenåsa) och när jag sållar använder jag ett durkslag av plast.

4/12 -07

Jag gör min egen kompost Jag köper en säck pinjebark på Lantmännen som jag blandar med färsk vittmossa och lite träkol
Jag använder inte frigolit eller plastmaterial då jag vill ha en naturliga kompost
Jag gör olika blandningar beroende på vilka orkidéer det er
En huvudregel er att dom som i naturen växer i träd eller på stenar får en lätt blandning (1/2 bark -1/2 vittmossa + lite träkol) Dom som växer i marken får lite mer vitmossa (1/3 bark-2/3 vittmossa+ lite träkol)

4/12 -07

Tack för alla fina tips jag får av er ...har varit i kontakt med tidigare Weibulls butik här och hon sa jag skulle kontakta Hasselfors och klaga ( hon sålde också den )annars blev det ingen ändring.
De har tydligen tre fabriker i Sverige som gör Hasselfors jordar.
Jag har mailat dem , får se om jag får svar.

4/12 -07

John - var kan man köpa vanlig träkol? Har sett än så länge bara grillkol, men den lämpar sig inte pgv alla tändvätskor som den är proppad med.

4/12 -07

Svårt att blanda sin egen kompost när man bor i en tvåa i stan´på tredje våningen och dessutom har haft en stroke , men skulle gärna vilja göra som du John om jag kunde.
Balkongen är full med krukor och påsar ändå

4/12 -07

Kamila
Jag använder vanlig grillkol ej grillbriketter

4/12 -07

Tack John - då har jag för mig nån konstiga fördomar om grillkoll....

4/12 -07

Kamila - jag tror inte att kontrollerad grillkol har några olämpliga tillsatser
Så det är inte andledningen till att jag oftast använder kol ifrån vår braskamin - det känns kul att återanvända den:-))
Till min blandning tillsätter jag också en del småbitar av vinkorkar, det är ju också ett naturligt material, som gör det hela lite luftigare.

4/12 -07

Vinkorkar, det måste jag jag pröva

4/12 -07

Om man har 500 plantor er det besvärligt att hinna med att skaffa tillräcklig med vinkorkar men jag gör så gott jag kan

4/12 -07

Jag har två kassar med vinkorkar som du kan få, John. Så sparar du levern.

4/12 -07

Nä men Lasse - två kassar - är du inte rädd om DIN lever då:-)))
Min äldste son brukade samla vinkorkar i en stor golvurna och den råkade jag knuffa omkull en gång.
Gissa om dom såg konstiga ut, när jag la mig på knä och började plocka till mig korkar:-))

4/12 -07

Jag brukar använda Hasselfors när jag inte blandar själv. Den består av bark och kokos men ibland lite för mycket finkornigt. När jag blandar själv brukar jag ta köpt pinjebark och egenplockad sphagnum (vitmossa). Lägger oftast några lecakulor i botten av krukan.

4/12 -07

Mia - Visserligen tycker jag om vin, men dom flesta av korkarna kommer faktiskt från en tjej som jag kände tidigare, hon jobbade på restaurang och samlade korkar på jobbet för att göra nån sorts väggdekoration. Men det blev tydligen aldrig av, så jag fick alltihop istället. Just då hade jag fått för mig att göra lite experiment med att odla i bark, men eftersom dessa experiment lades ner nästan innan dom hunnit börja så har kassarna blivit stående.

4/12 -07

Lasse -
Jag TRODDE faktiskt inte att du samlat ihop två kassar själv, men det var kul att skoja lite:-))
Om det inte vore så jobbigt att klippa itu korkarna, så skulle jag ju kunna fråga runt i bekantskapkretsen - fast jag vill kanske inte heller betraktas som med orkidot än jag redan gör...

4/12 -07

Jag har faktisk experimenterat med vinkork
Ibland vill der bli lite mögel på de korker som har lite vin kvar därför har jag återgått till pinjebark

4/12 -07

En gång var goda råd dyra men så är det inte här, tack. Nu har jag fått tillverkarnamn o tips hur man blandar sin egen orkidejord. Det är bara så att här i Skåne är det inte lätt att hitta vitmossa, men det ordnar sig. Tror att jag experimenterar lite o försöker blanda olika "råvaror". Under bokar finns gott om bokollon, egentligen tomma skal, de multnar långsamt, tror jag o komposten blir säkert luftig. Träkol kan jag plocka från kamin. Dessutom är det nu slut med lådvin, bara flaskor med naturkork.
MVH Risto

5/12 -07

Och om man inte vill vänta så länge innan man sparat ihop lite vinkorkar, så kan man köpa stora påsar kork i blandade tjock-och storlekar på hobbyaffärer av typen Slöjddetaljer eller Panduro för en billig peng.

Ge ditt svar

Jag sökte finfördelad pinjebark i min zoo affär,det fanns inte men hon rek.svenskt alspån-går det bra att använda till orkideer ?
Monika

Nyckelord: substrat, alspån

Ge ditt svar