Planteringsmaterial

15/1 -08

Finns det någon som har erfarenhet från att odla Cattleya i kork?

Nyckelord: Projekt Cattleya, substrat

18/1 -08

Vad sägs om tallkottar?

18/1 -08

Tallkottar .... låter som en mycket bra idé

18/1 -08

Troligen inte så bra pga terpentinet.

18/1 -08

Trodde att väl torkade tallkottar inte hadde skadlig terpentin kvar ..... men i så fall är det ju inte så bra !

18/1 -08

Det kan nog stämma Ewert, att gamla kottar funkar ... jag hade själv tanken att testa kottar en gång i tiden i min kreativaste era, men jag la ner det hela i förtid. Bl a pga terpentinet. Så jag har aldrig provat ... men det blir nog väldigt torrt om man bara ska ha kottar? Eller bara kork.

18/1 -08

Hellst lite annat, jag funderar att använda kottar som dräneringsmaterial, länst ner i krukan, sedan göra en blandning med tallbark och kokoschips och några kolbitar. Ska försöka hitta lite kottar i markerna. Finns det något sätt att ta bort terpentinet, koka med lite diskmedel kanske?

18/1 -08

Al kottar hur är det med det? Är det lika mycket terpentin i det som tall kottar?

18/1 -08

Nu när det diskuteras ev användning av kottar, som en del av odlingsmaterial för orkidéer, kom jag att tänka på Blodboken i vår trädgård.
Den fäller en mängd bokollon varje höst-vinter, som är fina att använda till dekorationer och som pysselmaterial. men kanske det skulle fungera att att använda dem till att dryga ut orkidékomposten med?
Någon idé om detta ?

18/1 -08

Bokollon skulle säkert fungera utmärkt för att göra komposten extra luftig!!

18/1 -08

Sven i Nydala använder bokollonskal (inte det mjuka innehållet...) i komposten och själv har jag sparat hasselnötsskalen från i julas för att blanda i komposten. Materialet i komposten får ju inte brytas ner för fort, samtidigt som det ska hålla vatten och ändå vara luftigt. Svår ekvation det där!

18/1 -08

Alkottar är så små. Antagligen håller de för mycket väta. Cattleyas rötter är ju relativt tjocka.

18/1 -08

För att återgå till ursprungsfrågan: Jag har några Cattleyor som står i stora lerkrukor med enbart hela vinkorkar som substrat. Mina Ascocendor har jag i korgar med vinkorkar. Jag tycker det funkar bra i båda fallen. Men det blir ett mycket luftigt och snabbtorkande substrat.

18/1 -08

Poul - hela vinkorkar? - hur ofta vattnar du sina Cattleyor?

18/1 -08

Hur ofta behöver du vattna då? Varifrån fick du idén om att odla på kork?

18/1 -08

Apropå kottar så är det fascinerande hur de "lever" i åratal efter att ha torkat: hade fina stora pinjekottar liggandes och tänkte att de skulle göra sig bra i en gravdekoration på hösten. Tyckte jag fick till det väldigt snyggt och var nöjd när jag gick därifrån i skymningen. Nästa dag gick jag dit med lykta och ljus, och redan på håll började jag undra om kottarna stulits av någon fågel eller så för de syntes inte. Först framme vid graven såg jag att de hade dragit ihop sig totalt av fukten!
Undrar hur de skulle uppföra sig i en kompost: svälla när det blir för torrt så att hela plantan lyfts upp...?

18/1 -08

Jag tänker testa det låter intressant, eftersom jag ska koka dem, men kottar är beprövade i orkidekomposter.

20/1 -08

Ja det är riktigt att de ska vara gamla kottar som spridits sina frön.Som Säluttern riktigt säger så stänger kotten sina fjäll då det blir fuktigt för att skydda sina frön. Föresten så jag fråga brorsan som är expert på skog, hoppas han kan lite om kottar också.

20/1 -08

Micrat och kokat, jag får antagligen koka dem fler gånger för att få bort all kåda också.

4/2 -08

Mia + Säluttern: De cattleyor som står i hela korkar är två hybrider med 20-25 cm stora, enbladiga bulber. Sommartid får de vatten dagligen (dvs regn och dagg varje dag, gödning någon gång i veckan) och under viloperioden bara en kort dush varannan/var tredje vecka. (Har varit bortrest, så jag har inte haft möjlighet att svara tidigare.)

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Spindeln:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik