Nybörjare med Paphiopedilum Maudiae

11/9 -14

Hej OrkidéPrat.

Fredrik heter jag och jag har precis köpt mig min första Orkidé, en Paphiopedilum Maudiae.

Nu är jag lite förvirrad. Plantan kom i en väldigt liten kruka, bara kanske 8cm i diameter. Så min första tanke var att plantera om den direkt till en större glas-orkidékruka. Men ju mer jag läser, ju svårare blev det.

Dels läste jag att man inte skall plantera om en orkidé i blomning. Samt att denna sort gärna ska ha det trångt. Plantan har en stor knopp på sig som är påväg att slå ut. Innebär det att jag ska låta den stå kvar i denna lilla plastkruka?

Sedan när det kommer till val av orkidékompost/bark förstår jag att det verkar finnas nästan lika många metoder som odlare. Men skulle behöva lite hjälp och vägledning med alternativen som finns mig till hands här uppe i norr.

Alternativen jag funderar över är:
- Blomsterlandets Orkidékompost (verkar inte vara populär här)
- Coop/Rölunda Orkidéjord
- Hasselfors Orkidéjord

- Ren Pinjebark?
- Övriga relativt enkla alternativ?

Tack på förhand!

Nyckelord: Omplantering, Paphiopedilum Maudiae

11/9 -14

Krukan ska vara av mindre sort att substratet torkar fortare mellan vattningarna. Bäst att vänta med omplantering tills den har blommat färdigt om det inte finns något akut behov att göra det. Glaskrukor har varit ett diskuterat ämne. Dels att om krukan står i soligt läge kan rötterna "koka". Jag kan tänka mig också att det blir instängt bara med ett/några hål i botten på krukan.
Jag har genomskinliga plastkrukor och brukar göra flera nya hål runtom. Det går lätt med ett stoppnål eller annat vasst som man värmer med tex. en tändare.

11/9 -14

Tack ska du ha Stella.
Kanske får låta den förbli i lilla plastkrukan tills den har blommat klart då. Kändes bara så himla liten.
Ger mig ju dock lite tid att läsa på om olika substrat och krukor. Var påväg ut i skogen och leta Sphagnum. Men det kan jag ju göra ändå.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av EyeMind:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik