Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om Sphagnum

Nyckelord: Sphagnum

Inlägg med Sphagnum som nyckelord.

Har fått pyttesmå svarta krabater i ett par krukor med levande sphagnum. Dom är ca två millimeter långa. Alla plantor är phalaenopsis. Vad ska jag ta mig till?

För tillfället är det jättetorrt i krukorna så jag hittar lätt plantor med kusar i. Det är ju bara att knacka krukan mot ett vitt papper. Ska jag samla ihop dom och isolera dom?

Nyckelord: Phalaenopsis, Ohyra, Sphagnum

5/10 -18

Det var ett isolerat angrepp, det är bara plantorna som stått i köket precis där jag har det sista från sommarens tomatodling som ligger och eftermognar. Det måste ju vara därifrån det kommer? Det var en som var väldigt angripen, i dom andra var det inte så mycket som kom ut när jag knackade. Den värsta sköljde jag igenom väldigt mycket i duschen, bladvecken också. Ska skölja av tomaterna också. Diskade samtliga krukor noggrant i väldigt hett vatten. Om jag kan få tag på färsk sphagnum så planterar jag om dem för säkerhets skull. Vad kan det vara för kryp och kan jag göra något mer just nu?

5/10 -18

Vet inte vad du har för kryp, men täck tomaterna med fiberduk. Jag har aldrig frukt eller tomater otäckta inomhus på hösten, för de lockar till sig diverse små flugor.

Ge ditt svar

Har fått pyttesmå svarta krabater i ett par krukor med levande sphagnum. Dom är ca två millimeter långa. Alla plantor är phalaenopsis. Vad ska jag ta mig till?

För tillfället är det jättetorrt i krukorna så jag hittar lätt plantor med kusar i. Det är ju bara att knacka krukan mot ett vitt papper. Ska jag samla ihop dom och isolera dom?

Nyckelord: Phalaenopsis, Ohyra, Sphagnum

Ge ditt svar

8/7 -18

Vitmossa

Vem var det som frågade mig om vitmossa för en tid sedan? Nu finns i alla fall nyplockad mossa så hör gärna av dig om du fortfarande behöver.

Nyckelord: Vitmossa, Sphagnum

Ge ditt svar

Snart dags för omplantering. Jag har tittat på Henrik.L.As video med omplantering av Neosar. Men var får man tag i sphagnum med jättelånga stjälkar? Vår nordiska vitmossa ser inte precis sådan ut.

Nyckelord: Sphagnum, Neofinetia falcata, Omplantering

9/1 -17

Jag har plockat min i naturen här i sverige:) men just nu är det ju snötäckt så nu får jag hushålla med mitt lilla lager:)

9/1 -17

Jag har ett par påsar i frysen som är till salu, plockad färsk på egen mark i somras. Vet inte om den passar dina behov, den är iaf medellång skulle jag vilja påstå.

10/1 -17

det är bara att gå ut i fuktig mark och plocka,vitmossan i sverige passar utmärkt och en är vist lång om du har lyft upp en tuvaa så ser du.bor du i närheten av Ljungbyhed kan jag visa.
Du har nog tittat på fel mossa

10/1 -17

Läst någonstans att i vissa län i Sverige är alla typer av mossor av släktet Sphagnum eller s.k. "vitmossa" fridlyst p.g.a. att den växer så långsamt och tar tid på att återhämta sig. Så läs gärna på vad som gäller i befintligt län innan, och om det är tillåtet så plocka sparsamt.

10/1 -17

Hittade detta på nätet:

https://www.naturvardsverket.se/Document...

Kanske kan vara till hjälp

10/1 -17

Jag som precis har gått på kurs om bland annat mossor, kan berätta att det bara i Sverige finns mer än 40 olika arter av vitmossa! Lite att välja bland, alltså, utifrån behov! Fast som Orchid_Dude skriver: i vissa län är alla sphagnum-arter fridlysta, så kolla först.

Ge ditt svar

25/9 -16

25/9: Äntligen!

sphagnum. Från Xara. Fri bild.

Hittade vitmossa bland alla miljoner mossor (med mera) under gårdagens gotländska heldagsexkursion. Kul för en amatör utan egen erfarenhet ! Som kanske syns i bakgrunden, var alla deltagare vederbörligt engagerade i detta fynd, som tydligen inte är helt vanligt i denna lokal.

Nyckelord: sphagnum

26/9 -16

Vilken utav arterna hittade ni då?:D

26/9 -16

Inte ens vår professor vågade sig på det... . Men så kunde både han och hjälpläraren ALLA ordningar och familjer (plus släkten i några fall ) med eller utan en snabbkoll i luppen, på varenda grej vi hittade ! (Det var alger, lavar, mossor och svampar vi samlade denna gång ). Jösses. Det finns en del där ute .

Ge din åsikt

25/9 -16

sphagnum

sphagnum. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: sphagnum, vitmossa

Prata om bilden

19/7 -16

+ 21/12 -16

Vitmossa (Sphagnum) till salu

Antal: Slutsåld. Pris: 50 kr per styck. Frakt: 45 kr per paket.

Fin vitmossa plockad av mig på egen mark i Skåne 2016-07-19. Innehåller ca 200g motsvarande ungefär 1 liter, den förvaras fryst för att hålla sig färsk och levereras i påse. Ej behandlad på något sätt, den är plockad från skogen rakt ner i påse. Bör sköljas ordentligt innan användning.

Nyckelord: Vitmossa, Sphagnum

11/1 -17

Spjuttan köpte 2 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Så närmar sig adventstider och "vitmossan" gör som vanligt entré i våra butiker. Bilden är från min lokala ICA-butik. Särskilt intressant denna gång är att det är riktig vitmossa (Sphagnum) på fotot på skylten men den vanliga fönsterlaven i påsarna.

Nyckelord: Sphagnum, vitmossa

12/11 -15

Lasse, hoppas du har påpekat det för ICA-handlaren eller "moss"- leverantören!

12/11 -15

:´D

12/11 -15

Falsk marknadsföring när den är som mest oavsiktlig?

13/11 -15

Ja det är ju viktigare att köparen får det han eller hon (okej då, hen) vill ha men under fel namn, än tvärtom. Är nog rätt sällsynt att folk har sphagnum i adventsstaken. Eller?

13/11 -15

Jo, det känns väl lite sådär. Har ju alltid varit lav. Och nu ska vi köpa detta? Förvirringen är total! Kanske en lavmosse hybrid?

Ge ditt svar

Ännu en omplantering gjordes, spolade noggrant kanel, sprayade med Atamon istället, planterade i endast färsk sp. och vattnar med källvatten på flaska. Alla blev genast gladare. Dom får också flaskvatten vid morgonsprayen. Bladen fick en helt ny spänst och fler smågrenar börjar synas vara på gång. Det är bara dom två som redan blommade som ligger efter, men dom hämtar sig också så sakteliga. Inte bara växterna blev gladare, det blev jag också. Nu håller jag mig till det här konceptet tills korna kommer hem. Tack för hjälpen Lassse!

Nyckelord: Kanel, Vatten, Substrat, Sphagnum, Atamon

Ge ditt svar
Sphagnum subg. Sphagnum. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Sphagnum

Prata om bilden

Nyplockad vitmossa, Sphagnum.

Nyckelord: omplantering, sphagnum, vitmossa

2/9 -15

Jag tror bestämt att mitt dåliga samvete fått ett namn i form av Lassse. Jag ska inte visa detta inlägg för de stackars orkidéer som vill bli omplanterade här i lägenheten.

2/9 -15

Trevligt höstpyssel!

2/9 -15

Åhh måste vara orkis porr det där Lassse

2/9 -15

Du har verkligen tur med dig när du plockar mossa. En annan får plocka bort en tredjedel eller mer...

Ge ditt svar

30/8 -15

Sphagnum

Spelar det någon roll om man använder färsk eller torkad sphagnum som "kjol" runt rötterna när man planterar om?

Nyckelord: omplantering, sphagnum

30/8 -15

Färsk är alltid bäst , men har man ingen så går det nog bra med torkad med

30/8 -15

Håller med obovata Har provat torkad en gång, men jag tycker den är för kompakt! Kan kanske duga att blanda i komposten, men inte linda runt rötterna.

Ge ditt svar

24/8 -15

Kol i substrat?

Jag ska plantera om, ren bark håller fukten för dåligt. Jag tänker använda vanlig husmossa och vitlav (fönsterlav) eftersom det var vad som fanns i skogens skafferi. Den extremt noggrant rengjord och har legat i blöt två veckor eftersom jag glömde bort den.

Men nu har jag läst här om att man kan tillsätta kol också. Varför gör man det? Ska det vara någon speciell sorts kol eller kan jag plocka rester ur kakelugnarna? (eldar endast rent trä)

Blir det en bra kombination med bark, husmossa och fönsterlav, eventuellt då med kol tillsatt?

Nyckelord: substrat, vitlav, sphagnum, kol, fönsterlav, vitmossa, husmossa

24/8 -15

Kol (träkol) håller vatten och näringsämnen eftersom den är porös och torde även binda till näringsämnen och sedan släppa dessa som en jonbytare. Det är väl den sista egenskapen som används när kol används i tablettform för att hjälpa en dålig mage att bli av med giftiga ämnen. Det finns de som använder biokol i vanlig odling pga dessa egenskaper. Historiskt har kolrika jordlager i Amazonas varit resultatet av ursprungsbefolkningens jordbruk. Dessa Terra Preta går att finna idag och är mer fertila än omgivningens jordar.
Mvh
Mikael

24/8 -15

Tror inte att laven och orkisarna gillar varandra, lavar är ju en annan grej liksom (svamp-alg-symbios?) (?), men kol och mossa... Fast vad menar du med 'husmossa'? Jag har precis stoppat ner gräsmattemossa i skåpet som experiment ! (Himmel, får ta en grundkurs i botanik om jag ska fortsätta lägga mig i!! !)

24/8 -15

Men snälla Xara; vadå "lägga mig i"? Jag är så tacksam för all respons jag kan få, i synnerhet när jag slår huvudet i kompetenstaket. Men jag är lat idag så jag gör det enkelt för mig och delar en länk; https://sv.wikipedia.org/wiki/Husmossa
Jag klämmer in en om fönsterlaven när jag ändå är igång; https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6nsterlav

Mikael, när du skrivet träkol, menar du vanlig grillkol då, eller kan jag bara raida kakelugnarna? Men det som ligger där kanske är mer näringsfattigt eftersom den brunnit "på riktigt"?

24/8 -15

Näpp, det jag stoppat ner i skåpet stämmer inte överens med befintligt material. Återkommer!

24/8 -15

Jag vet inte om det här är bra eller dåligt.
Om husmossa;
"Den påträffas också på gamla stockar, lågor, stubbar och annat förmultnande trä samt klippor, stenar och ibland murar."

"Mossan kan ta upp både organiskt och oorganiskt kväve från yt- och markvatten. Arten är näringskrävande, vill ha relativt mycket vatten och är känslig för uttorkning, men tål å andra sidan mycket skugga."

Har sett en förvirring bland namn på olika mossor och lavar här på forumet.
Vitmossa = Sphagnaceae, släkte med 40 arter bla vår vän sphagnum. Vitmossan är alltså grön, jättegrön.
Vitlav = fönsterlav, en gråaktig renlav som under julen säljs som vitmossa trots att det är en lav och inte en mossa, inte vit heller om vi ska vara petiga. Hur sen lavar, mossor och orkidéer känner för varann har jag ingen som helst aning om.

25/8 -15

Det är ganska enkelt angående mossor. Det är endast vitmossa vi använder till orkidéer. Förr användes även björnmossa. Tycker inte det är en bra idé att ta andra sorter då de ruttnar och skadar orkidéerna. Det går bra till en början men sedan blir det inte bra.

25/8 -15

Tack Peter, då det väl bli så, men vad säger du om kol? Då jag bor i Sala kanske det går att ordna så att jag kan komma förbi dig och köpa lite sphagnum och ett par orkidéer nu när du har rea? Känns fånigt att betala 80:- i frakt för bara sphagnum och plantor vill jag gärna se "live" eftersom jag inte har så bred kunskap om arter och varianter.

25/8 -15

Jag hittade och såg just Peters film om omplantering, det var mycket av det som jag fått predikat för mig som var jättefel. Som tex att man absolut inte får klippa bland rötterna. Jag har varit wild and crazy och klippt ändå, dött är dött tänkte jag. Men att man kan gå loss sådär både på rötter och blad var nytt, men phalaenopsis är ju inte direkt gjorda maräng och tål en hel del.

25/8 -15

Du är välkommen men ring innan för jag reser mycket. Kol använder många av de äldre som odlar samt ett flertal botaniska trädgårdar runt om i världen. Dock har det i stort sett försvunnit i hemmet då det svärtar ner.

Ge ditt svar

Här i klostret tog någon sig an de trötta orkidéer som stod och skräpade här och där. Han planterade om dom i en blandning av vanlig mossa direkt från skogen och vanlig jord. Krukorna är svarta och konstant blöta, dom står i ett arrangemang där dom suger upp vatten nerifrån och på vikten känns det att dom också gör det. Dom står iofs i ett växthus men det är helt tvärt emot allt jag har fått lära mig.

Jag förutspådde rotröta när jag såg det här för en månad sen. Men när jag gick och kollade på dom nyss så är dom överlyckliga med massor av nya knoppar, både på dom gamla stänglarna och genom ögon längre ner på dom också. Några nya stänglar såg jag däremot inte till, det håller på att bildas nya luftrötter också. Alla är phalaenopsis och nog för att dom är tåliga, men såhär tåliga?

Vad har ni som har mer erfarenhet än jag för tankar om det här? Det verkar som odling i ren bark kanske är överkurs? Kanske sphagnum är överkurs också, det kanske funkar med vanlig mossa? Det är ju inte en steril miljö där växterna har sin naturliga hemvist. Men att stå i blöt (inte fuktig) tät jord borde väl ge rotröta eller?

Nyckelord: Substrat, Mossa, Phalaenopsis, Rotröta, Sphagnum, Knoppar

3/8 -15

Alla blir saliga på sin tro! Det jag menar är att man får prova sig fram och det som kanske tycks omöjligt går bra i vissa sammanhang en kortare tid! På sikt verkar det dock inte så lyckat med tanke på blötan!

3/8 -15

Visst går det att odla i nära nog vilken mossa som helst. Fördelen med just vitmossa är framförallt att den bryts ner väldigt långsamt. Annan mossa blir till gegga inom några månader och då mår inte rötterna så bra. Samma med vanlig jord förstås, den är för tät och ofta för näringsrik.

3/8 -15

Har tänkt så också, det kanske funkar i början och längre än jag trodde, men i längden känns rotrötan oundviklig. Jag gjorde ett oväntat fynd häromveckan, ett rejält parti granskog med en matta av grönt under. Det är inte vanlig mossa, sån känner till och med jag igen, det liknar sphagnum. Men sån växer väl i betydligt blötare mark än som fuktig gräsmatta under granar?
Det är alltså ingen blötmark, snarare mo, jag gick där med sandaler och det enda som blötte ner fötterna var själva "gräsmattan". Det skulle kanske kunna vara något att ha i krukorna för att hålla uppe en fuktighet som ren bark inte klarar av att hålla mer än 3 - 4 dagar för mig. Började leka med tanken att som experiment skaffa ett par utrangerade plantor och prova med två sorters substrat, ren bark blandad med vanlig vitmossa respektive denna väldigt fukthållande gräsmattan.

3/8 -15

Det finns många arter av vitmossa. Några växer i princip som vattenväxter i enbart vatten medan andra växer, som du skriver, som en fuktig matta under granar. Vissa arter är också väldigt dekorativa, som ex vis purpurvitmossa.

3/8 -15

En vän till mig han slår i halva ytterkrukan med vatten på sina phalaenopsis, sedan får de stå så i 2-3 veckor, då slår han i halva ytterkrukan igen och hans pallar blommar flera ggr om året med stora klasar . En man på Alnö hade en thailändska här och hos sa att när orkidéerna inte blommade så ställde de dem i vatten. Jag har aldrig vågat prova , men jag har sett dem som står i halva ytterkrukan med vatten.

3/8 -15

De står i växthus skriver du, då blir det varmare och mer vatten avdunstar så det går åt mer vatten helt enkelt och de klarar mer fukt i krukan.

19/10 -15

Enkelt rötterna i krukan kommer dö förr eller senare men alla luftrötter mår prima av att det är så hög luftfuktighe orkidéer gör allt för att överleva så kommer producera luftrötter i en snabb takt + eftersom endast rent vatten dunstar så får de inte i sig onödiga mängder kalk eller salt.
Påminner om hur min farmor odlade sina phal. när hon levde de planterades aldrig om kan jag lova o står än idag nu när farfar sköter dem med vatten i mer än halva krukorna, barken är jord sen länge o har mest runnit ut i ytterkrukorna rötterna nere i krukan är stendöda men luftrötterna mår bra o en del blommar mycket och ofta.

20/10 -15

Jag vet inte om jag förstod dig rätt Men orkideer kan ju inte leva på enbart luftrötterna i normal inomhusmiljö enbart av den lilla luftfuktighet som finns där.

20/10 -15

Precis som du säger Awa86,
jag startade tråden 3/8 och redan för tre veckor sen så började de första blommorna ramla av och det är ju på tok för tidigt. De flesta blommor hänger dock ännu kvar så förfallet går väl sakta men säkert. Det som gör det hela ännu intressantare för mig och alla mina "problem/funderingar", och i synnerhet det senaste som gäller vattnet och som du var så hjälpsam med är att den plantan och mina får vatten från samma ställe. Så trots att den står i helt fel "rotmiljö" med fel jord, för mycket vatten, dåligt vatten och en kruka som är både svart och alldeles för djup (diametern är rätt) så frodas den nåt vansinnigt medans mina är klart deppiga.
Men att den kommer att snart kommer att få blomma på de saligas ängar tvivlar jag inte. Om jag får den av dom så ska jag försöka rädda livet på den, det är ingen idé att ta en diskussion med den som planterade om den.

20/10 -15

Blomtjuven: farmor (o nu farfar) gör så bara vattnar en massa i krukan inget spreyande, växterna har väldigt mycket luftrötter o de är flera år gamla, ena har en keiki som aldrig tagits bort o keikin ä så pass stor att den blommat med, det blir ju lokalt högre luftfuktighet precis över krukorna så länge vatten dunstar i tillräkligt hög takt.

20/10 -15

Nja Är nog snarare så att plantorna trots allt måste ha rötter nere i krukan fast det inte syns. Vanlig luftfuktighet (utan odlingsskåp, sprayning etc) räcker inte.

21/10 -15

Jag vet allt hur döda rötter ser ut... Finns inga levande rötter i de krukorna, har sett de plantorna i flera år och ofta med eftersom farmor inte kunde köra bil själv på slutet

Ge ditt svar

19/4 -15

19/4: mossplock

Tog ett par timmars paus i omplanteringarna idag för att hälsa på vårsolen och fylla på mossförrådet.

Nyckelord: sphagnum, vitmossa

Ge din åsikt