9/3: omplanteringstider

9/3 -14

 

Nyckelord: sphagnum, vitmossa

9/3 -14

Åhh, min mossa är slut och har fortfarande några dm snö kvar! Måste ladda upp med större lager nästa år

9/3 -14

Åh vilken fin vitmossa

9/3 -14

Hur skördar ni mossan/hanterar den efteråt? Hade hemskt gärna använt färsk mossa, inte minst till Noefinetierna!

9/3 -14

Ähum, erkänner i en parantes att jag KÖPER färsk levande vitmossa från ett par olika leverantörer. Är inte så friluftig av mig. Men den går bra att förvara i frysen bland chicken nuggets och lammkotletter, så länge resten av familjen tror att det är något som har med min kosthållning att göra . (Pleioneknölarna tillbringade ett ostört halvår i kylskåpets grönsakslåda på samma premisser.)

9/3 -14

Vem köper ni alla spagnum från ?

9/3 -14

Kom ihåg att det är bara lagligt att plocka sphagnum för husbehov, ej stora mängder. Jag brukar ta en knippe här och där så det varken syns eller blir till en öppen yta, klart att det tar lite längre tid men minsta påverkan och absolut ingen kan se var det skördats. Det som irriterar en del markägare är när man skördat för att sälja och när man kalrakar och blir till fula sår.
Jag förvarar den i papperpåse i kylskåpet vilken jag vattnar i av och till, allt brukar ha gått åt under vinterns omplantering så vet att mossan är i livet på detta vis åtminstone i 6-7månader.

9/3 -14

Markus: Jag skördar ungefär som dick beskriver, tar en knippe här och där och bara ett par cm av topparna vilket gör att mossan snabbt kan återväxa. Hanterar den inte på något särskilt sett i övrigt, brukar förvara den svalt och skuggigt utomhus, går även att frysa om så önskas.
Xara: Det är nog många fler än du som köper mossa. Jag råkar ha privilegiet att bo någon kilometer från ett fint skogskärr där tillgången är god.
Spindeln: Jag köper aldrig själv men tror att t ex Orchidéhuset brukar ha till salu.

10/3 -14

Jag får lov att hitta nåt kärr häromkring, men det kan bli svårt. Här finns bara naturreservat.

12/3 -14

Har också hittat ett kärr i närheten där det finns den rätta arten. Den som är kraftig och fluffig

12/3 -14

Har börjat testodla i söderklippta små hygrolon bitar från dusk tropic. Den är luftig och håller fukten ganska bra.

13/3 -14

Men snälla Petter, du kan väl dela med dig till mig om var kärret ligger:

13/3 -14

Tack Lasse, ja Orkidehuset har spagnum, men det är så jobbigt att rensa den, att placka själv är att föredra, om den går att hitta.

13/3 -14

Spindeln: Kärret ligger i sollentuna vid elljusspåret vid golfbanan. Har hittat ännu ett kärr ute på järvafältet med ganska stora bestånd också.

13/3 -14

Det första kärret har två arter dels Sphagnum palustre och en art som är mycket kraftig och gul till röd i färgen. Den sistnämnda har jag inte hittat namnet på ännu. Den ruttnar inte så fort som palustre utan håller strukturen mycket längre.

13/3 -14

Stopp, Järvafältet är naturreservat, man får inte plocka där.
/Mvh, I

14/3 -14

Tack Petter jag får leta mig till golfbanan i Sollentuna, Järvafältet hade varit bättre men som sagt så är det ett naturreservat, det kanske finns något strax utanför reservatet, det kan vara värt att sondera Tack

14/3 -14

Tack Petter jag får leta mig till golfbanan i Sollentuna, Järvafältet hade varit bättre men som sagt så är det ett naturreservat, det kanske finns något strax utanför reservatet, det kan vara värt att sondera Tack

16/3 -14

Ja just det järvafältet är ju naturreservat ska absolut inte plocka där mer, tack. Har inte varit där på två år då jag hittat ett ställe som är utanför naturreservatet. Tusen tack för upplysningen!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Lassse:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik