sphagnum in situ

1/6 -14

Det som inte syns på bilden är de fem miljoner myggorna och mina sjuhundraelva myggbett. Annars är det bara trevligt att trampa träsk och samla sphagnum.

Nyckelord: sphagnum, vitmossa

1/6 -14

Du har med andra ord blod som luktar gott för myggen Lasse Fin sphagnum du har hittat.

2/6 -14

Jag har också varit ute på en sphagnumexpedition. Och så har jag guidat en grupp naturintresserade i nornaskogen och kunnat konstatera att blomningen börjar gå mot sitt slut för den här gången. Det verkar alltså som om den perfekta nornabilden inte kommer att skapas i år heller. Skall dock göra ett sista försök idag efter att jag besökt ögondoktorn för kontroll.
Bara hon nu inte får för sig att hon skall skära i mig igen. Hon är besynnerligt förtjust i att ta till kniven i tid och otid. Totalt sex ingrepp har det blivit och inte är synen så mycket bättre för det.

2/6 -14

Motvalls Gubbe: Inget vidare med ögonproblem , ögonen som något man är hyfsat beroende av... Hoppas doktorn har goda nyheter.

Lassse: Njuter av fin mossbild och av att slippa omgivande fauna!

2/6 -14

Motvalls: Instämmer med Xara och håller tummen för ditt öga. Själv har jag bara gjort ett ingrepp, och inte med kniv utan med laser, så nu ser jag i alla fall bra på det ena.
Xara: Ja vissa delar av faunan skulle man gärna vara utan. Förra mossturen var i jämförelse en ren njutning för då hade dom små stickmaskinerna ännu inte vaknat.

2/6 -14

Nu säger visserligen folk i min omgivning att jag inbillar mig saker, men nog tycker jag att hon får en speciell glans i ögonen varje gång hon antyder att det kanske börjar bli dags för "ett pyttelitet ingrepp som är gjort på en halvtimme".

2/6 -14

Härlig mossa! Jag passade på innan myggorna vaknat så det var en härlig utflykt!

2/6 -14

Ursäkta min ignorans men är det exotiska orkidéer man använder vitmossa till?
Och om inte, vad används den till? Framsidan är helt full så hade ju varit kul att kunna använda den till något.

2/6 -14

Vitmossa, den grova sorten. Är kanon till allehanda orkidé.

2/6 -14

Förlåt, Josh, om jag kanske missuppfattar dig, men har du vitmossa på tomten? Är det så fuktigt att den trivs?
Det vore i så fall den ultimata, våta drömmen för en odlare av härdiga orkidéer. Bara att tillsätta lite kalk och en smula näring så har man ett färdigt orkidékärr.

2/6 -14

Jag har vitmossa på tomten ja, men det är inte så mycket jord i det området och det är relativt skuggigt men största problemet är väl att det är extremt ovårdat just där, massor av björk, lingon, pyrola osv så det är inte så planteringsvänligt.
Jag har dock uppfattat det som att vitmossa gör så att en hel del orkidérötter ruttnar (cypripedium t.ex.)? Bifogar bild på hur det ser ut.

2/6 -14

Svårt att avgöra genom att bara titta på bilden, men kanske är det lite för torrt där. Det skall vara så fuktigt att man känner vatten tränga igenom när man ställer sig där med sneakers. Då är det precis rätt för att blodnycklar, vaxnycklar, jungfru Marie, kärrknipprot och en massa andra orkidéer skall trivas.

2/6 -14

När det gäller odling av epifyta orkidéer är vitmossa i många fall ett utmärkt material, kanske särskilt på fönsterbänk och funkar då även som enda material. Viktigt dock att mossan är av god (grov) kvalitet.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Lassse:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik