Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om Sphagnum

Nyckelord: Sphagnum

Inlägg med Sphagnum som nyckelord.

Hej! Var bortrest i en vecka och överlät mina växter i familjens vård. När jag kom hem hade min orkidésticklings rot växt ena ordentliga två cm vilket gjorde mig överlycklig. Men precis där den växte noterade jag att min köpta vitmossa fått en illgrön färg. Bara en fläck men det verkade också lite pulveraktigt. Jag ser inget som liknar vanligt mögel, men är lite extra paranoid eftersom det är rötmånad. Någon som vet om det är dåligt?

Nyckelord: omplantering, sphagnum, vitmossa

2/8 -11

Jag kanske har fel nu men mossa blir väl grön när den lever? Jag har också en liten orkidé i mossa som nu blivit grön, men det har jag tolkat som att mossan lever och att det ej är farligt. Korrigera mig gärna om jag har fel någon......?

2/8 -11

KAN ju vara mögel, men det kan oxå vara alger, eller levande mossa Det är nog inget att vara orolig över iaf...

3/8 -11

Alger trivs gott i vitmossa under rätt omstädnigheter, behöver vara ganska bra med ljus. Ta på det med fingern om det är luftigt/poröst är det nog sannolikare att det är mögel.

4/8 -11

Hmm. Jag ska nog ta och byta mossa för att vara på den säkra sidan. Men alg-teorin låter trolig för det är bara på "solsidan" och jag har nog aldrig sett så grönt mögel förr. Men är alger dåligt för plantan? Nu är jag bara nyfiken

4/8 -11

Nej det är inte skadligt vad jag har märkt. Jag tror att du utan problem kan ha kvar mossan.

4/8 -11

Jag tycker att du ska ha kvar mossan, alger kan till och med vara bra för plantan.

4/8 -11

Instämmer, ha kvar mossan. Jag har kvar min gröna mossa och plantorna mår utmärkt

8/8 -11

Det gröna på mossan är inte "mossfärg" utan alger, men plantan verkar trivas eftersom den har skjutit antingen två blomstänglar eller keikis Alger kanske är bra för orkidéer som Dagobell säger. Alltså det kommer ingen bild med Så har det varit nu flera gånger nä jag försöker. Har lyckats förut.

8/8 -11

8/8 -11

Tack ^^ Den nya roten har växt ytterligarer nu så den mår ju tydligen bra. Jag låter den vara

Ge ditt svar

29/12 -10

Vissna blommor

Så här ledsna ser min brudorkidé ut efter att rötterna i krukan ruttnat. kanske är det för sent att hoppas på bättring, kanske inte.

Nyckelord: rötter, omplantering, sphagnum, ruttna, vitmossa

30/12 -10

jag skulle nog klippa bort stänglarna och sattsa på att få den på rötter igen. det kommer nya stänglar sen när den har fått nya rötter men utan rötter kommer inte de blommorna att få ny energi.

22/8 -11

Hejsan
Jag är ny här. Din orkidé ville må bra av att du tog bort alla döda rötter och blomstänglerna och sen planterade den i vitmossa, kan stå där ett halvt år, så skall du se att den tar sig igen.
Lycka till

22/8 -11

Inlägget är från dec förra året...

Prata om bilden

Jag har under någon vecka haft problem med min brudorkidé. Jag upptäckte att rötterna var svampiga (döda), klippte av dessa, men jag lät de fina luftrötterna vara kvar. Efter mycket om och men och letande efter råd hur jag ska angripa problemet. Idag köpte jag sphagnum (60:-!) på Blomsterlandet och hoppas att detta att kan rädda min lilla planta. Så här ser det ut nu. Jag la lite näring i vattnet när jag blötte mossan. Bra eller dåligt?

Nyckelord: rötter, omplantering, sphagnum, ruttna, vitmossa

30/12 -10

Det ser ju bra ut, fast jag brukar täcka över rötterna när jag planterar om. Det växer inga nya rötter längre ner. Phallar är monopodiala och de växer uppåt. Ge ingen näring dom första vattningstillfällen.

Prata om bilden

29/10 -10

En bukett till dig

 

Nyckelord: Sphagnum, vitmossa

29/10 -10

Tack! Bra att du påminde. Måste ut och hämta lite innan snön kommer.

29/10 -10

Varsågod. Buketten är liten men välment. Ja utan en påse mossa på lager får man ingen vinterro (vinter-ro).

29/10 -10

Tack snälla Lasse!
Precis vad jag behövde ikväll

29/10 -10

Perfekt mossa!!!
Själv har jag ett par backar med varsitt lager av mossa, som står på tillväxt ute. Ja, det stämmer - förra hösten gjorde jag likadant och jag kunde tydligt se hur mossan växte. Den klarade vinterns snö och kyla också och såg fin ut, när det började bli vårvärme. Men - sen borde jag ha tagit hand om mossan, då hade den varit synnerligen lättrensad - i stället, så hade plötsligt fåglar (koltastar) sprätt omkring i alltihop och även slänt ut en del på gräsmattan ..

30/10 -10

Tack, jag tar åt mig direkt av denna ljuva dröm för varje orkidéfantast från den borne romantikern, Sir Sphagnum

31/10 -10

Varsågod Berith och Säluttern.
Tänk om alla damer var lika positiva som ni till mina gåvor

Mia: Kul att du odlar mossa. Vattnas den eller räcker höstregnen?

31/10 -10

Lasse - Direkt efter att jag plockat mossan, så skulle vi åka bort en vecka och det var inte lovat nåt regn, så då stod mossan kvar i spannarna i garaget.
Sen väntade jag tills det skulle regna och bredde ut den, så just nu är den ganska så våt och det är fuktigt på nätterna. Men, jag har koll på den och blir det långvarig torka, så vattnar jag..

Ge ditt svar

16/10 -10

Sphagnum

Hur kan jag förvara ´färsk` mossa som blivit över ?
Fuktig i påse eller ...????

Nyckelord: Sphagnum

16/10 -10

Du kan legge den i fryseboksen.

16/10 -10

Jag har min överblivna sphagnum i en skål, den är fortfarande fuktig, men Inza skrev att man kan låta den torka, den går bra att använda igen.

Men frysen har jag också hört går bra.

16/10 -10

Jag har ställt min i en genomskinlig plastpåse på balkongen... (Inte mkt plats i en studentfrys!)
Mossan är fortfarande grön och fin, men vet inte hur länge den kommer hålla sig...

16/10 -10

jag har massor av påsar i frysen. Där är det vinter året om och när jag tar fram en påse låter jag mossan tina i vatten, då går det fort.

16/10 -10

Ok ... Tror det var Göttferts mamma som sa att det inte var bra för mossan.Men då använder jag mig av frysen. Skönt att slippa ha det i blickfånget som ett slags dåligt samvete, att ha plockat för mycket ; ) Tack för svaren

16/10 -10

På Orchidehusets hemsida står det iallafall att man kan förvara "överbliven" levande mossa i frysen, så det tänker jag göra med den jag har beställt

17/10 -10

Jag besökte Orkidegartneriet i somras och där odlades spaghnumen på ett bord och den var riktigt fin. Fast då får man ha gott om plats förstås.

17/10 -10

På vintern förvara jag oftast min i ihopknuten plastkasse på balkongen. Det går utmärkt bara man inte glömmer den där över sommaren, för då börjar mossan växa och bli ranglig av ljusbrist.

Ge ditt svar

10/9 -10

+ 15/9 -10

Sphagnum

Trivs phalaenopsis med att odlas i mossa? Jag har en phal och en phal. dendrobium samt en cattleya som står i bark men funderar på att plantera om dem i sphagnum.

Jag kommer att prova odla mina cattleyor och ev. phallar i både klippt o oklippt mossa. Har hört om olika erfarenheter av detta så jag ska se vilket som funkar bäst för mig.

Fördelen med att klippa mossan när man skördar den i naturen är ju att den snabbare växer upp igen än om man drar upp den med rötterna.

Nyckelord: sphagnum, vitmossa, mossa

10/9 -10

Jag tror inte att mosssan växer snabbare upp igen för att man klipper den. Ny mossa växer snabbt upp runt omkring där man har plockat så länge man inte rovplockar. Jag plockar lite på många lokaler så vet jag att mossan återhämtar sig snabbt.

10/9 -10

De flesta orkidèer trivs i mossa, men det förutsätter att man lär sig hur ofta
man skall vattna, speciellt cattleyor vill att rötterna torkar upp ganska snabbt.
Hur mossan ser ut har ingen större betydelse, det viktigaste är att den håller
sig luftig och inte sjunker ihop till en tät klump, då ruttnar rötterna på nolltid.

10/9 -10

Tack för tipsen Jag vågar inte ha plastkruka när jag har mossa, kör med lerkrukor så mossan torkar fortare.
Har planterat om cattleyahybriderna i glesare packad mossa och en lite annorlunda placering i krukorna.

13/9 -10

När jag tidigare plockade mossa, jag drog upp den med rötterna så följde jord med. Måste jag ta bort all jord innan plantering eller gör det inget om en del jord kommer med i krukorna? Till Cattleya o phalaenopsis.

13/9 -10

Du bör se till att få bort det mesta, enklast genom att skölja mossan i vatten.

13/9 -10

Tackar, då gör jag så.

Har läst någonstans att man kan ha sphagnum närmast phalaenopsis-plantan o bark runtomkring. Är det bättre än att bara ha mossa tror ni? Jag antar att det beror på hur mycket man vattnar.

13/9 -10

Vitmossan brukar inte få med sig någon jord när jag plockar den, möjligen lite skräp. Är du säker på att du plockar bara vitmossa ?.

13/9 -10

mossa. Från ängsvädd. Fri bild.

Den här mossan har jag plockat. Vad är det för mossa? Är den lämplig till orkidéer?

Mossan till vänster visar hur den ser ut underifrån

13/9 -10

Det är tyvärr inte vitmossa du plockat, och den är inte så lämplig för orkidéer.

Så här ser vitmossa ut i skogen, bästa sorten –>

13/9 -10

Suck säger jag bara Tur iaf att det kom fram o. tur att jag inte använt den ännu. Tack Flora för att du "väckte" frågan o tack Lasse för svar!

Jag får beställa från orchidehuset tills jag hittat egen vitmossa.

Var brukar vitmossa trivas?

13/9 -10

Men var det inte orchidéhusets mossa du köpte förut? Den såg tyvärr ut att vara av mindre bra kvalitet. Då skulle jag råda dig att istället köpa den torkade vitmossa/sphagnum i block som t ex säljs av inza här på forumet. Jag tror också den bl a brukar finnas i Blomsterlandets butiker.
Vitmossa växer där det är fuktigt. Men det finns många olika arter, den bästa typen växer i fuktig, sank skog.

Grov och bra vitmossa till vänster, trådig och dålig till höger –>

13/9 -10

Lasse, vi har absolut den riktiga mossan som det skall vara. Vad var det som du menade egentligen?.....Den torkade som är från Nya Zeeland är av oerhört varierande kvalitét. Dvs ibland kan den vara bra men många gånger eftersom den är torkad så är det resterna från olika partier som skickas över hela världen. Jag sålde den under ganska många år. Men fick och såg själv att det ej var av bästa kvalitét. Därför gör vi jobbet själva och plockar samt "kokar, hettar upp" mossan så att det blir på bästa sätt. Jag blir ganska ledsen när du säger att det inte är en bra mossa! Peter

13/9 -10

Det er ikke så lett å finne riktig mose, og jeg har virkelig lett i skogen der jeg bor.
Heldigvis har Heidi funnet den riktige , så jeg har fått være med henne på skogstur
Den " Lasssemosen" vi har plukket vokser i fuktig skogbunn, men i ganske åpent terreng, så solen kommer til . Plukker bare de tykkeste delene og passer på å ikke skade terrenget. Har vært tilbake i år på samme steder vi plukket i fjor og mosen tar ikke skade, når vi er forsiktige med å ikke ta for mye.
Jeg har også kjøpt mose av Inza og den er av veldig bra kvalitet.

13/9 -10

Tack Ingse för tips.
Inte lätt det här. Jag tycker mina orkidéer ser ut att trivas i mossan från orchidéhuset, men det kanske är för tidigt att säga än i o för sig. Men jag har ju haft mina besseae i mossa från orchidehuset i ett år, dock har jag tyvärr haft dem för kallt så jag har flyttat på dem nu, men de har iaf överlevt och mossan var ganska väl bevarad efter ett år. (den ena står nu i lava och den andra i sphagnum från orchidéhuset - omplanterade). Lasse, du tyckte ju att det såg bra ut med intermedian i den lilla lerkrukan och det är också mossa från orchidéhuset men jag hade packat den lite annorlunda.

Den etiska biten är viktig för mig, på vilket sätt mossan skördas och Peter har förklarat för mig att den skördas i Sverige och återväxten är god, minns ej allt han förklarade eftersom jag raderat mejlet. Den mossan från Chile vet jag ingenting om.

Jag tror inte jag kommer att hitta någon vitmossa, men jag ska iaf göra försök. Tycker den mesta mossan ser ut som den jag plockat. Den är grov och suger upp vatten bra så jag är förvånad att den inte är så lämplig för orkidéer. Himla synd eftersom det finns hur mycket som helst av den.

13/9 -10

ängsvädd - ikke gi opp! Jeg har lett etter den riktige mosen 5-6 år før jeg fant den Har plukket masse "skitmose" den kan til nød brukes hvis den er kraftig og fin. Jeg har lært at den riktige mosen gjerne vokser i og rundt myrlandskap. Den vokser gjerne også på forhøyninger i myrer og rundt myra, gjerne under bjørketrær. Fargen er noe blekere grønn enn vanlig skitmose og når du først har funnet den er det veldig enkelt Her er også en link med bilder http://www.biopix.dk/Species.asp?Languag...

13/9 -10

Tack för tipsen Heidi Hi hi - 5-6 år - det var inte dåligt, hmmm - skam den som ger sig, trägen vinner som man brukar säga
Så du har alltså odlat i "skitmossan" om den är kraftig och fin - hmm, det tål att tänkas på. Det värsta är att jag är ju så rädd om de få plantor jag har. Får se hur jag gör. Har en cattleya jag vill omplantera i mossa och sätta i lerkruka.

13/9 -10

På "mitt" plockställe är ett litet område på gränsen mellan skog och och ett sankområde med al. Där växer den kraftiga vitmossan på stenar och i svackor. Den är ofta ganska ljus med lite röda inslag - till skillnad från den illgröna trådiga sorten, som växer i stor mängd i närheten.

13/9 -10

Peter: Om du visar en bild på den sphagnum ni säljer så kan nog alla frågetecken rätas ut.

ängsvädd: Miljöaspekten håller jag med om, för den globala miljön kan det vara bättre att använda dålig mossa från Sverige än bra mossa från Nya Zeeland. Men för orkidéerna är det sämre och det är ju för deras välbefinnande vi skaffar mossan. Vem har sagt att det ska vara enkelt att leva

14/9 -10

Jag har lyckats få liv i min torkade vitmossa från Nya Zeeland. Odlade juvelorkideér i miniväxthus under lysrör och mossan vaknade till liv.
I sommar har den dock blivit lite ranglig pga av undanskymd placering.

Har ställt ut lite avklippt NZ mossa på balkongen som växer till sig nu. Den tål värmen inne, men kräver gansla mycket ljus för att bli fin. Återkommer med bilder senare.

14/9 -10

Flora - helt fantastiskt - det trodde jag inte ens var möjligt

14/9 -10

Kul Flora! Ja vitmossa kan vara seglivad, jag har märkt att den ibland kan hålla sig vid liv en hel vinter i krukorna hos plantor som är i total vila och inte vattnas alls.

14/9 -10

Fantastiskt Flora, jag trodde inte heller det var möjligt. Då kanske en ranglig vitmossa kan bli kraftigare och styvare om den lever och får gödning ibland? Hmm, men om man odlar i lerkruka så får den ju dåligt med ljus

Kanske kan en vek, ranglig vitmossa bli bra för växterna om man packar den rätt i krukan?

Jag tycker det här med packningen är jättesvårt, hur tätt packad den ska vara.

14/9 -10

| Forskjellen mellom selvplukket og kjøpt mose
|
|

14/9 -10

Jag ska ta några bilder på min NZ vitmossa, så fort jag hinner.

Den kräver inte mycket näring, även om den inte tar skada av orkidénäringen. Min vitmossa verkar gillar superdrive, den blir märkbart grönare av det.

Där emot kräves en hel del ljus för att få kraftigt växtsätt på den. Min testodling har stått för mörkt en bit innanför fönstret och utan extraljus i sommar, så den är pinsamt ranglig i växten, Därav mina senaste försök med balkongodling.

Att mossan verkligen lever och växer kompenserar till viss del att den är lite ranglig, eftersom den inte sjunker ihop och packar sig som död mossa kan göra.

14/9 -10

Det var en viss skillnad, Ingse. Det vore intressant med bilder, Flora.

Intressant det du, Flora berättade om ang. skillnader mellan död o levande mossa.

Jag har inte riktigt fattat varför den gröna mossan jag visade inte är så lämpli för orkidéer. Är det för att den är för låg?

14/9 -10

Det er ikke mosen du har plukket som holder på fuktigheten, men jorden som følger med.

14/9 -10

ängsvädd: Den har framförallt för dålig hållbarhet. Vitmossan har mycket bättre hållbarhet även som död.
Vitmossa blir inte kraftigare om den får gödning. Det finns olika arter av vitmossa, några är buskigare och grövre av naturen medan andra är tunna och fintrådiga. Dom senare är som sagt inte så bra i orkidésammanhang eftersom dom packar sig för mycket och har sämre luft- och vattenhållande förmåga.

14/9 -10

OK. Tack för info även om det inte är vad jag vill höra Det hade varit så perfekt med all den gröna mossa som finns här. Då antar jag att den gröna mossan jag plockat har sämre hållbarhet än bark. Det är ju i bark den cattleyan står som jag vill omplantera.

15/9 -10

ängsvädd, blanda bark och mossa, 50/50, det fungerar utmärkt om man har
lite sämre kvalitet på mossan. Det blir inte för kompakt, men håller fukt lagom
mycket.

15/9 -10

Når den mosen ängsvädd har plukket er renset er det nesten ingen ting igjen, hva er da poenget med å blande den med 50% bark. ?
Jeg bruket "feil" mose før jeg skjønte hvilken som var riktig og den tørket ut med en gang , da har det jo ingen som helst hensikten å bruke den.

15/9 -10

Hmmm, jag undrar vad som är bäst för cattleyan så länge jag inte har tillgång till Klass A-sphagnum?

1) Låta den stå kvar i bark
2) Plantera om den i orchidéhusets levande sphagnum
3) Plantera i den gröna levande mossa jag plockat, med jorden bortsköljd
4) Blanda bark och den gröna levande mossa jag plockat (Utan jord)
5) Blanda bark och orchidéhusets levande sphagnum.
6) Köpa död pressad vitmossa från Chile

Vilken kruka - ler- eller plastkruka är i så fall bäst för alternativet?

15/9 -10

ingse, den lite sämre (fintrådiga) mossan har en tendens att falla ihop
och bli ganska tät runt rötterna, då kan det vara idè att blanda in bark så
att komposten blir luftigare. Sphagnum (vitmossa) som art är ganska lik-
artade eftersom de alltid växer i anslutning till våtmarker, men som Lasse
säger, är den grövre typen den bästa för den håller vatten bättre och faller
inte ihop så lätt.
Sedan måste man tänka på att Sphagnum är en våtmarksväxt, och behandla
den därefter, torkar den ut för mycket dör den, Sphagnum gillar heller inte kalk.

15/9 -10

letherneck. Nu är det inte fintrådig vitmossa som ängsvädd har plockat, utan någon helt annan art av mossa.

15/9 -10

Egentligen duger vilken mossa som helst, där orkidèer växer i naturen är det
ju inte direkt vitmossa de växer i, det är ungefär samma mossa som växer
på kullfallna trädstammar i orörd urskog här.
Jag har testad även den, för den är lätt att få att växa i en kruka, och kräver inte
så mycket fukt som vitmossa för att trivas.
Jag använde den typen av mossa till min Phalaenopsis schilleriana i ett par år,
men jag fick inte bort fröna till Harsyran som följde med, så harsyran täckte snart
hela ytan på krukan med blad och blommor, så jag slutatde med den typen.

15/9 -10

Intressant letherneck. Jag funderar på att ev. testa den mossan (efter att jag sköljt av jorden) på min phalaenopsishybrid eller dendrobium phalaenopsis-hybrid i plastkruka och göra mina egna erfarenheter. Får se hur jag gör.

23/9 -10

Nu har jag fått hem den torkade vitmossan från Inza. Jag ska plantera om cattleyorna i den och samtidigt byta till mindrelerkrukor. Skulle vara tacksam över tips för hur jag ska packa mossan i krukan, vet att jag läst det någonstans men hittar inte nu.

Jag låter iaf mossan ligga i blöt först.

23/9 -10

Packa inte mossan hårt. Linda den löst runt rötterna. Jag odlar alla mina orkidèer i mossa och de får jättefina rötter. De orkidèer jag har i skåpen har också lite mossa runt rötterna.

23/9 -10

Tack Inza Har du även phalaenopsis som du odlar i mossa? I plast- eller lerkruka?

Det blev ju en faslig massa mossa när man blötte upp den - ca ett halvt paket - så det vore bra om jag kan plantera min phalaenopsis o dendrobium phalaenopsis i mossan

23/9 -10

Jag har massa phalaenopsis, alla odlade i mossa, jag har dem i plastkrukor och de har otroliga rötter allihop. De flesta är egentligen inte mina men det har blivit att folk ber mig rädda deras phalaenopsis och när jag planterat om och fått dom att blomma får så får dom återvända hem igen.
Det är ingen fara om du blött upp för mycket, om det torkar så är det bara att blöta igen.

Ge ditt svar

Snart får jag förhoppningsvis hem två nya orkidéer - det är två blålila cattleyahybrider från Lasse. Får minska ner på kryddväxterna, till en början kan jag placera dem i dubbla rader på fönsterbrädan.

Fick en idé av Li Juang - har satt överbliven sphagnum i glasskål. Dels är det dekorativt och dels höjer det luftfuktigheten något.

Ska passa på att gå ut o hämta mossa innan det fryser.

Jag vill även köpa fler lättodlade cattleyahybrider som - i bästa fall - kan blomma flera gånger per år.

Har ni tips på sådana?

Nyckelord: sphagnum, cattleyahybrid, mossa

5/9 -10

Slc. Mae Hawkins Miya, helst Karges klon.
Blc. Haw Yuan Beauty 'Hong'.
Lc. Haw Yuan Angel 'Red in Snow' AM/AOS.
Stellamizutaara Miva Passionata Quasimodo.

Det finns många andra, men dessa tycker jag är mycket lätta att få i blom flera
gånger per år. Speciellt Karges klon av Slc. Mae Hawkins Miya är mycket blom-
villig, min har blommat kontinuerligt 3-4 gånger/år sedan jag fick hem den för
4 år sedan, och har aldrig vilat, och de doftar fint också.

5/9 -10

Tack för tipsen leatherneck

Jag avvaktar lite. Risken är att jag köper på mig för mycket så att jag inte orkar sköta om dem.

Du vet inte några blålila cattleyahybrider som kan blomma flera gånger per år?

5/9 -10

Någon som känner till denna Cattleyahybrid? Kan den blomma flera gånger per år? Var kan man köpa den?
Lc.Cariards Mini Quinee 'Angel Kiss' BM/JOGA
http://www.age.cx/~airplant/orchid/photo...
http://ranshop.jp/cattleyamp3.htm

Lc.Hiroshima Melody Blue Lagoon?
http://ranshop.jp/cattleyamp3.htm

5/9 -10

Japanska plantor är lite svåra att få tag på, jag har bara sett en säljare som har några av
dem med på sina listor.
http://www.orchideenwlodarczyk.de/ har haft Lc. Cariards Mini Quinee 'Angel Kiss'
den blommar 1 gång/år.
Jag har 1 storblommig cattleyahybrid av Japanskt ursprung, den är mycket svår
att få i blom, jag har försökt i 3 år utan att lyckas, men förr eller senare lyckas jag.

5/9 -10

Tack för info Spännande det här

7/9 -10

Nu går jag i väntans tider - he he, väntar på dessa 2 cattleyahybrider från Lasse:

Laeliocattleya Aloha Case coerulea:
http://image.rakuten.co.jp/yoran/cabinet...

Laeliocattleya Mini Purple coerulea 'Ocean Blue':
http://www.jsorchids.com/main/index.php?...

Jag kunde inte bestämma mig för en av dem så jag beställde båda Nu är det tyvärr fullt

Hittar tyvärr i skrivande stund ingen info om vilka arter som ingår i hybriderna.

7/9 -10

Lc. Aloha Case är en hybrid mellan: Lc. Mini Purple 'Blue Sky' (L. pumila x C. walkeriana)
och C. walkeriana var. coerulea
Det är samma med Laeliocattleya Mini Purple coerulea 'Ocean Blue', men jag
tror namnet ska vara Lc. Mini Purple 'Blue Pacific' om man översätter det japanska
namnet rätt.

7/9 -10

Tackar

Jag googlade o hittade en bild på "Blue pacific", det verkar vara samma variant som Ocean blue.

http://crispata.tea-nifty.com/photos/chi...

7/9 -10

ängsvädd: Det stod i listan förut vilka föräldrar som ingår Men det är alltså bara två arter som i något olika konstellatoner ingår i båda dessa hybrider - Laelia pumila (som ibland även kallas Cattleya pumila) och Cattleya walkeriana.

7/9 -10

Tackar Ska notera det

8/9 -10

Stlma Miva Passionata har vackra, doftande blommor (bild finns i min galleria) och blommar åtminståne ett par ggr/år. Marita Åkesson brukar ha den till salu.

8/9 -10

Tack för tipset En riktig färgklick Tyvärr har jag fullt nu, med de två orkidéer jag väntar på. Jag har bara ett fönster, där de kan stå, det blir för lång vila för dem om jag ska ha dem i det svalare rummet hela tiden, jag får flytta in dem dit under vintervilan november - februari. Tråkigt att man inte har mer plats

Ge din åsikt

12/8 -10

Sphagnum?

Hej, har förstått att sphagnum mossa finns här ute i skogen, men om man hämtar in sådan, får man inte med sig ohyran in då?- och är den lika bra- eller bättre än den man köper färsk?

Nyckelord: Sphagnum

12/8 -10

Om du hittar rätt sort så är den minst lika bra som den du kan köpa. Leta efter grovvuxna arter, dom andra är inget bra. Kolla bland nyckelorden under "Allt Prat" så kan du hitta mer info och även bilder på mossan du ska leta efter. Om man tycker småkrypen är otrevliga kan man ta kol på dem genom att t ex sänka ner mossan någon minut i +45-gradigt vatten.

12/8 -10

De växer där det är blött, tex vid våtmarker och små dammar i skogen. Jag toppar mossan utan att ta upp rötterna så den kan leva vidare.

13/8 -10

Lassse: Krypen har jag inget emot, så länge dom håller sig i naturen och inte i mina krukor. Hade ingen aning om att dom inte gillade varma bad:)

Pamela: Vi har en jättstor sjö bara nån km bort. Blir en liten promenix med barnen. Precis, toppa. Dess rötter har jag ju ingen nytta av så varför stympa och så blir mängden lagom:) Vi ska ju va rädda om vår natur;)

13/8 -10

Precis!

13/8 -10

Spagnum palustre er den beste, - her er en link med bilder av ulike torvmoser http://www.biopix.dk/Family.asp?Language...

13/8 -10

Men skjuter vitmossa verkligen nya "skott" om man toppar den i naturen, dör den inte ändå?

14/8 -10

Nej, det har jag bestämt för mig att den inte gör även om det är en mossväxt så växer den som ogräs. Jag kan ju ha fel.... Men den mossan jag tänker på som vi har här har spridit sig en hel del de senaste åren.

15/8 -10

Tog mig en promenad mot sjön igår......men insåg efter 40 min promenad att en barnvagn är inte det ultimata att ha med sig om man ska trampa in i skogen.......:( Hoppas bara min zygopetalum klarar sig ett par dagar till.....:S

Ge ditt svar

Någon som köpt sphagnummossa från Wexthuset.com? Är den att rekommendera?

Nyckelord: sphagnum, wexthuset

Ge ditt svar

11/8 -10

Sphagnum

Fungerar det bra att täcka orkidéebarken med sphagnum? Jag har ett par tre vilande phalaenopsis som jag gärna vill sätta tillsammans i en vid porslinskål/kruka, alltså sätta ner de tre plastkrukorna bredvid varandra. Tänkte det vore fint att dekorera med något vettigt så man slipper se tre plastkrukor med hål emellan Funkar det bra för orkideérna att göra på detta vis eller riskerar dom att fara illa?

Nyckelord: sphagnum, phal

Det kan du absolut göra men tänk på att detta kanske gör att komposten inte torkar upp lika fort och att vattningsintervallerna måste minskas en aning!

11/8 -10

Kanon . Ska man duscha vitmossan? Hade tänkt beställa från Orchidehuset. Och när man vattnar får man plocka bort vitmossan och ta upp krukorna och vattna dessa väl?

11/8 -10

Jag har mina småplantor så, men inte i en snygg skål utan i en kakburk , men det
funger bra, jag sprayar mossan varje dag så den hålls fuktig, och ger lite vatten i krukorna
1 gång/vecka. Plantorna växer bra, så helt fel är det ju inte.

Ge ditt svar

Jag har en phalaenopsis som inte blommat på länge. En liten nätt historia, bladverket är ganska litet. Den är planterad i en orkidéglaskruka från Blomsterlandet och verkar inte trivas alls. Närmade mig den idag och kände på bladverket och märkte då att hela växten är liksom "lös" i komposten. Jag kunde lyfta den rätt upp. Vad ska jag göra med den här tror ni? Plantera om den i någon annan typ av kruka? Använda sphagnum?

Nyckelord: Phalaenopsis, sphagnum

8/8 -10

Verkar rötterna schyssta, och mår den bra för övrigt? Glaskrukor är väl inte orkidéernas bästa vänner, så har du en plastkruka, ta den istället. Är rötterna bra skulle jag föreslå en blandning av 2/3 orkidé"jord", dvs bark, och 1/3 sphagnum. Men det är en blandning som passar mig, det finns många här som har enbart sphagnum.

Jeg har dårlig erf. med Phal. i glasskrukker, de får for lite lufting og det blir for varmt til røttene om de står i vinduet nå på sommeren.
Ta den opp, fjern alle døde røtter og pott den i orkidekompost el. sphagnum (jeg har Phaller i kompost). Når det gjelder krukke ville jeg brukt en gjennomsiktig krukke (som Phaller bruker stå i). Dette er jo planter som som i utg. punktet har røttene hengende i det fri så de liker litt lys til røttene. Husk, ikke bruk for stor potte i forh. til planten.
Lykke til.

He he, du var litt før meg der Ingegerd.

8/8 -10

Glaskrukor är snygga, men inte särskilt lämpliga för att plantera orkidèer i.
Plantera om den i en vanlig plastkruka, helst en transparent typ där Du kan se
rötterna, jag använder inte sphanum annat än till mina Phal.bellina, de övriga
trivs bra, växer och blommar, i vanlig bark, även de som haft dåliga rötter vid
inköp.

8/8 -10

Tusen tack för era svar. Jag ska prova plantera om den i en genomskinlig plastkruka. Tycker komposten bryts ned så väldigt fort i glaskrukan så det verkar inte vara optimalt.

Ge ditt svar

31/7 -09

Vitmossa

Är torkad vitmoss lika antiseptisk som färsk?

Nyckelord: vitmossa, sphagnum

Den färska vitmossan lär väl vara den bästa men huruvida den torkade mister de antiseptiska egenskaperna vet jag tyvärr inte. Det finns säkert de som kan svara bättre än jag på detta. Jag använder själv båda men föredrar färsk (när jag har någon) till att plantera i.

2/8 -09

Är det inte massa läskiga kryp i nyplockad vitmossa?

Det finns diverse knep att bli av med krypen. Antingen med värme eller kyla. Man kan lägga vitmossan i frysen eller låta den ligga i varmt vatten.

Vad jag har läst här på forumet räcker det med 40-gradigt vatten för att krypen ska dö annars är det risk att mossan också dör...

2/8 -09

Tack för tipsen men jag hittar nog ingen vitmossa ändå! Risken är att man kommer hem med någon annan sorts mossa och det är ju inte så bra.....

2/8 -09

Sommarbo: Det finns massor av vitmossa där jag bor och du bodde förut. I skogen vid Skintebo finns ju massor av små dammar och där växer också vitmossan..! Kom till skintebo så tar vi en tur..!

Tack för svaren!

2/8 -09

Det kan vi göra för jag vet inte hur vitmossa ser ut

2/8 -09

Jag tvivlar stark på att alla småkryp avlider vid 40 grader, på marknivå blir
det lätt den temeraturen en varm och solig sommardag, och de överlever
sådant utan större problem. Att frysa ner mossan till --20-30 grader är ju
bara en vanlig vinterkyla som de också normalt överlever.
Jag har testat båda delarna, och sedan lagt mossan på ett vitt lakan för att
se om det finns något som överlevt, och det visar sig att många kryp lever
i högönsklig välmåga efter behandlingen. Däremot har jag inte kollat om
insekterna skulle vara skadliga för plantorna, men de pyttesmå sniglarna är
helt klart lite riskabla om de blir många.

2/8 -09

Hm, för att vara på den säkra sidan så kanske det är bäst att köpa den torkade vitmossan, vill ju inte att några små sniglar ska förstöra orkidéerna....

2/8 -09

sommarbo, jag körde min mossa i micron någon minut, efter
det blev det inga kryp som rörde sig på lakanet. Men mossan
klarade sig hyggligt, den tål ju även hettan från en skogsbrand
så länge den är fuktig, och så varmt blir det inte i micron.

3/8 -09

Tack för tipset med micron, hittar jag någon vitmossa så vet jag hur jag ska gå till väga

Jag fick berättat för mig att vitmossa kan bli giftig och utsöndra onyttigheter om den värmebehandlas - därför har jag alltid rensat för hand och tvättat den i kallt vatten - men det kanske inte stämmer? Kanske har jag bara haft tur, men hittills har inga växtätare följt med in.

3/8 -09

Oj då, det lät ju riskabelt

3/8 -09

tobbehå, det är nog bara gammal skrock, dessutom ger ju inte micron
någon direkt värme i sig, vad som sker är att ett högfrekvent elektromagnetisk
fält skapas, detta fält dödar insekter innan mossan torkar ut.
Växter tål mer av alla typer av strålning än "levande varelser" om man undantar
skorpioner och kackerlackor, vilka tydligen kan överleva en vätebomb på nära håll.

Ge ditt svar

10/8 -08

Vitmosseorgie

Vitmosseorgie. Från Gloxinia.

Passade på att ta en tur i skogen vid myrar och tjärnar i helgen. Var uppe i stugan i Dalarna med anledning av min kusins bröllop och behövde lite stillhet och träd. Mossan växer överallt där det är blött och jag tänkte dela med mig av grönskan till er som inte klampat runt i stövlar i björntrakter i helgen.

Nyckelord: sphagnum, vitmossa

10/8 -08

Snyggt, hur mycket har du plockat?

10/8 -08

Inget alls den här gången. Tog en tuss sist jag var upp, i början av sommaren, och den har växt till sig i tre olika små pytsar på balkongen så jag har kvar av den än. Den gillade att flytta till stan tydligen

Gloxina!
Visst är det fin Sphagnum, spec vid myrar och tjärnar som du säger. Jag har ju fördelen att bo här i Dalarna och går ut och hämtar denna fina härlig mossa när det passar & jag behöver.Den är så skön att sätta händerna i

10/8 -08

Vad planterade du vitmossan i som du skriver har växt till sig på balkongen? En av OPs medlemmar lovade att skicka lite i ett kuvert till mig. Vore häftigt att börja odla egen vitmossa. Måste ju vara mycket bättre än den torkade o vakumpackade... o dessutom är den så underbart grön o vacker!

Öland 4 jag såg ngn tråd om just odl av vitmossa ganska nyligen, men kommer ej ihåg vem som skrev. Men denne satte vitmossan för tillväxt på lecakulor och sade att det fungerade toppen! Ett tips kanske?!

10/8 -08

chiran i enbart lecakulor? inget vatten? kan du försöka hitta det igen som du nyss skrev om?

boxer: scrolla ner på denna sida det var Gloxina som skrev om det Rubrik " Nattlig Aktivitet"

10/8 -08

chiran förstod inte riktigt allt. och så hade hon ju en orki mitt i, så jag skickade henne ett pm och hoppas på svar. men tack för tipset.

Prata om bilden

4/8 -08

Vitmossa

Hej på er!

kikar runt efter vitmossa, stötte på ordet Sphagnum, vad är det?

Nyckelord: vitmossa, Sphagnum

4/8 -08

sphagnum = vitmossa

Vitmossa typ julpynt = lav = inge bra att använda till orkidéer.

Eje

4/8 -08

Jag är lite skraj för alla björnar som ränner runt i skogarna och har varit och köpt min vitmossa idag. Torkade block vitmossa från Nya Zeeland, ca 50:- styck på Blomsterlandet.

4/8 -08

på orchidehuset får man färsk mossa 40kr styck

Lojsan.
Riktigt fin vitmossa får du tag på vid myrmarker eller vid större kärr, men vid riktigt blöta marker finns det. Växer då i stora sjok kullar i gräset.
Hittar du toppen på mossan och sätter handen djupt i den fuktiga mossan får du riktig fin vitmossa, den behöver bara grovrensas lite på gräs.
Jag kan knäppa kort på miljön nästa gång jag är ute och hämtar om du vill.
Var ute i Lördags och hämtade ett par plastkassar av mossan.

5/8 -08

Det är väl bäst att vi talar om att man ska be markägaren om lov först, innan man plockar mossa.

5/8 -08

Det är egentligen inget lagbrott att plocka mindre mängder mossa för privat bruk även utan markägarens tillstånd. Sen kan man förstås fråga ändå om man tycker att det känns bättre.

Ge ditt svar

Har några bulber alt delningar på g från köp jag gjort på ebay. De bör dyka upp nu i veckan. Problemet är att jag varken har några orkidékrukor hemma eller kompost. Krukorna löser jag med vanliga genomskinliga plastburkar som varit potatissallad eller senap i. Gör hål i botten med en glödgad spik. Komposten tänkte jag ersätta med vanliga välbadade lecakulor (för att få rätt PH) o tänkte svepa in rötterna med blöt/fuktig spaghnum.

Tror ni att det kommer att funka? Har ingen större lust att sätta mig i bilen o åka in till Blomsterlandet i Kalmar just nu. Akut nödlösning alltså.

Ha en fortsatt skön o solig sommar!

Nyckelord: sphagnum, leca

14/7 -08

Ingen som vet om man som nödlösning kan ersätta orkidékomposten med lecakulor???

14/7 -08

Ett substrat av lecakulor bara, elelr lekaculor med vitmossa kan man säkerligen ha som permanent hemvist för epifytiska orkider. Jag skulle dock inte vira om räöttrna med vitmosan, utan fördela den bland lecakuorna, kanske en tredjedel vitmossa och 2 tredjedelar leca..

14/7 -08

Björn... så det fungerar alltså bra att ersätta orkidékomposten med lecakular modell större!? Det där med för mycket vitmossa har jag också hört inte ska vara lyckat... blir det för fuktigt/kompakt för rötterna måntro?

Laddade upp lite nya bilder med © för att ersätta de gamla... men det verkar ha bli dubbelt... ???

TACK!

Ge ditt svar