Odla egen mossa?

9/5 -13

Kära neovitare -Är det någon av er som odlar egen mossa? Exempelvis att ni vikt en del av trädgården åt skugga/sol och fukt för att kunna tillgodose ert eget mossbehov?

Jag märker ju att i mitt miniakvarium sätter mossan igång och lever upp på nytt, blir frodigt grön och glad. Men om den växer till sig i någon större mängd vet jag inte. Har ingen riktig uppfattning om hur snabbt sphagnum växer heller. Någon som vet?

Nyckelord: Sphagnum, Mossa

9/5 -13

Den växer riktigt sakta har jag för mig

10/5 -13

Min sphagnum odlar sig själv på skogstomten
Vet inte riktigt hur den skulle trivas i en vanlig trädgård dock, just här växer den antingen där det är väldigt blött eller på gamla hyggen. Precis som för orkidéer är det nog en fråga om att få fram rätt förhållanden för att kunna odla något, för mossa vet jag inte vad de är.

10/5 -13

Vid beräkningar på nettotillväxt i höjdled av torvmossar i Sverige, mest sphagnum men andra växter ingår, har man kommit fram till 0,5 mm/år. Så sedan senaste istiden släppte sitt grepp har de mäktigaste torvmossarna blivit 5-6 meter på 10-12000 år.

10/5 -13

Två somrar, så har jag haft vitmossa stående i backar på tomten. Jag har klippt toppar på hösten och vid hemkomsten ställt topparna tätt tätt i plasbackar. Förra vintern var det ju begravd under snön i flera månader, men mådde utmärkt ändå. Sen hade jag backen i skuggan och såg till att den alltid var fuktig. Nog kunde jag konstatera att den växte flera cm på denna tid - samtidigt som den den inte längre var grön nertill.
Tyvärr las projektet ner, för fåglarna var envisa på att sprätta i mossan och det kom så småningom även sniglar i den..

11/5 -13

För några år sedan odlade jag vitmossa i en plastbalja fylld med vatten. Det gick att klippa några centimeter av topparna varje år. Vilken art det var vet jag inte men den var ovanligt lång, 30 - 40 cm. Jag gödslade några gånger med vanlig växtnäring.
Gjorde också några försök inomhus under växtbelysning och även där växte den. Den mossan fick vintervila i plastpåsar i kylskåpet.
Tredje vintern spräckte isen baljan jag hade ute och projektet lades ner.
Vill man testa odling utomhus tror jag det kan vara bra att spänna ett myggnät över som skydd mot småkryp, nedfallna löv etc.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av IdaTor:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik