Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Ascofinetia

Nyckelord: Ascofinetia

Inlägg med Ascofinetia som nyckelord.

Från PeterA.

Nu har jag haft min Ascofinetia cherry blossom i krukan i flera år o den börjar resa sig med rötter långt utanför krukan. Min fråga är hur mycket jag vågar kapa stammen. Tillräckligt med rötter får den om jag kapar av ganska rejält. Om jag nu kapar jäms med krukkanten är det ide att spara nederdelen i hopp om keikis?

Nyckelord: Ascofinetia, Omplantering

17/1 -15

Jag skulle aldrig kapa av något xD skulle nog ta en kruka som var lite djupare och stoppa ner luftrötterna bara:)

Kapa den inte! Skaffa en "Vanda-korg"/ampel, så rötterna får hänga fritt utan substrat. Du får lite mera jobb med vattningen, men den har så fina rötter, så det är den värd!

18/1 -15

Det finns råd du kan läsa här

18/1 -15

Tack Stella för länken o tack ni andra för tipsen

18/1 -15

Min Ascofinetia Cherry Blossom och Vandofinetia Pat Arcari har jag kapat någon gång. Ascofinetia har gjort några keikisar under åren och har nu 5 stänglar (någon av dom kan vara keiki, svårt att se än). Vandofinetia däremot har gjort massor av keikis och blommar flera ggr/år. Jag tror dom mår bra av att man kapar stammen då och då så dom föryngrar sig. Har aldrig haft dessa i en korg, har inte tid med att vattna/doppa dom så ofta. De är planterade i en plastkruka med hål runt om, precis som din Morfeus.

Ge ditt svar

10/10 -07

Hjälp!

Det verkar som att jag hållit på att vattna ihjäl min Ascofinetia. Den har droppat flera till synes helt friska och gröna blad, bara 'så där'. Rötterna har jag kollat nu och rensat, de var svampiga nästan allihop. Jag har vattnat den i samma omfattning som mina Phalaenopsisar, men det blir kanske för mycket? Den står i bark.

Nyckelord: Ascofinetia

11/10 -07

Ja det ante mig. Jag har planterat om den och hoppas att den får behålla sina tre blad som är kvar...

Ge ditt svar

23/11 -06

Neofinetia

Jag har en Ascofinetia, och nu har jag läst på och sett att hybriden tillhör Vanda -släktet. Det är en ungplanta jag har, planterad i bark. Nu undrar jag om jag borde ha den i korg, utan substrat och vattna den som jag vattnar t e x Ascocendan. Någon som provat?

Nyckelord: Ascofinetia

24/11 -06

Tommy... jag har en liten Neofinetia Falcata som är planterad i plastkruka med kompost.. hur ska jag göra med den då?? Plantera om i träkorg?? Hur ofta ska den vattnas? Sen har jag oxå en Vascostylis (n.r) som står med bara rötter i plastkruka.. hur göra med den??
//Hanna

24/11 -06

Jag har alltid haft Neofinetia i kruka med vitmossa och det har funkat bra.

24/11 -06

Tommy: hur stor korg till Vascostylisen?? Den är ju ganska liten..

25/11 -06

Aha.. då kanske man kan få beställa en sån till i februari?? Så kan jag ta med den samtidigt som plantorna?? vad kostar en 10 cm?

25/11 -06

Tack Tommy för bra svar! Min Ascofinetia ska nu få flytta till en genomskinlig kruka så att jag lättare kan se när det är dags för vattning.

Ge ditt svar