Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om medium

Nyckelord: medium

Inlägg med medium som nyckelord.

Ska snart så lite orkidéer och undrar lite över ingredienser till mediet. Jag ska så några arter terresta orkidéer och jag ska använda Svante Malmgrens recept. Jag har fått tag på alla ingredienser förutom Ca3(PO4)2 och KH2PO4. Jag vet att några här på forumet har hållit på med sådd och därför undrar jag om någon vet vart man kan få tag på dessa ingredienser?
/Erik

Nyckelord: terresta orkidéer, sådd, medium, fröförökning

21/8 -16

Bästa vore väl om någon här på OP kunde sälja dig de mängder du behöver, de vet också var det finns att köpa. Annars finns trikalciumdifosfat som tex kosttillskott för hundvalpar men förpackning på 500g för ca 150:-, den andra ingrediensen kaliumdivätefosfat finns som gödningsmedel då kallat MKP men vet inte om det finns i förpackning för hushåll, bönder använder mängder av det så tex Granngården bör ha eller om du känner en bonde så fråga.
Ett välsorterat apotek bör ha kemikalierna och då båda är ofarliga säljas till allmänheten, men ibland är de så renade att de blir onödigt dyra så fråga om priset först.

21/8 -16

Tog den här gången kontakt med Svante Malmgren och fick tag på salter. Men tack för tipsen till framtida sådd.
/Erik

21/8 -16

Lycka till

21/8 -16

Vad jag vet har inte Motvalsgubben skrivit på länge? Han har svar på alla frågor i ämnet

21/8 -16

Ja, jag tänkte att han skulle svara men sen såg jag att han inte hade varit aktiv sedan maj.

Ge ditt svar

10/2 -07

frågvis...

känner att jag är väldigt frågvis, men frågar man inte får man inget veta.. ni som har handlat kompost o bark o dylikt från orchidehuset, hur mycket är det i dom... sitter o kollar på hemsidan o tänkte beställa av dom.. 40kr står det att de kostar´/st men inte hur mycket de innehåller... kan ju inte va värst mycket för 40kr, eller?

Nyckelord: Orchidehuset, medium

Har inte köpt kompost från Orchideehuset med det brukar vara 4-5 liter i en påse.
Annette

10/2 -07

Beställ inte därifrån. det är väldigt snåla förpackningar och 40 kr är mycket. Köp Hasselfors gardens.

10/2 -07

oki, problemet är att utbudet här är inte så stort med iloka märken och av dom jag kollat så är det mer som blomjord än nåt annat..får kolla om jag kan hitta hasselfors gardens då.. tack för hjälpen..

10/2 -07

Var ligger Hasselfors gardens? Hittat dem!! Jag får övertala någon att de vill åka till Tyresös Handelsträdgård, där brukar finnas mycket smått och gått att hitta, bla en korg till min D. muricatum. Eller jag kan vänta på Trädgårdsmässan.

10/2 -07

Hasselfors Garden är ett av de vanligaste varumärkena i vanliga blomsteraffärer. Deras Orkidéjord består av 50% bark och 50% cocos. Det är vad jag använder när jag inte blandar själv, (då oftast pinjebark och virmossa).

10/2 -07

frågar man ingen ting får man inget veta det kanske sitter flera som har sama funderingar som du men inte våpgar frga. jag tycker okså att orkidehuset är snåla och dyra. jag ser heller ingen skilnad på den som man köper i blomsterhandel eller vanlig butik.

Jag har tröttnat på dålig kvalitet på kompost eller vad vi nu kom överens att kalla det så jag köper säckar med pinjebark-den grova sorten och klipper isär den med en sekatör och blandar med vitmossa från skogen,det verkar fungera kanonbra !
Den jag har köpt från Blomstereländet är mest lite "bös" i påsen ihop med några barkbitar som man får leta efter .

10/2 -07

Angående Hasselfors. Märkte att den är inte lika bra som för ett år sen, då var den riktig höjdare. Bitar har blivit mindre och den består till mindre del av själva bitar och resten är tyvärr inte använbart för min del. Sist har jag stått halv timme i Plantagen och taffsat på alla påsar för att känna på vilken av de innehäller någorlunda grovre bitar och tyvärr gick jag därifrån tomhänt Med min "känna på" metoden har jag upptäckt sista tiden att den här substratet är ganska bra. Grov och lagom många fibrar emellan. Den är jag nöjd med.

10/2 -07

Förut var Hasselfors garden ritkigt bra då de hade träkol och hackad spaghnum i. På senare år har den blivit mer mainstream, synd men den är fortfarande bra. Jag saknar orkidékompost med träkol! Vart kan man få tag på bra träkol förresten? SÅnt som man kan ha i orkidékomposten? Finns det inget märke som är fritt från tillsatser? Har ju ingen möjlighet att själv elda.

10/2 -07

Tydlig har tillverkare av orkidéekompost blivit lata, de har väl märkt att man måste köpa det ändå.

Ge ditt svar

Hej

Något att fundera över. Lite rörigt på grund av klipp och klister.

Substrat ? täcker in allt man kan tänka sig odla i och på.

Odlingsmedium finns inte i Svenska akademins ordlista på nätet.

Medium har ingen betydelse som kan kopplas till nåt man odlar orkidéer i.
Så medium är inte lämpligt.

Engelska
substratum (syn. substrate)
The material on which a plant grows.

Tyska
Orchideen substrat är mycket vanligt förekommande

Svenska

substrat, eng. substrate, substratum, fr. substrat, substratum; av lat. Substratum

1.a) om mark (se MARK, sbst. 1 5 b ) l. jord (se d. o. 6 ) l. underlag o. d. som ngt växer på l. i.
Det besynnerliga fenomenet, att djuren, utom sina vanligare förekommande parasit-djur, äro underkastade att tjena till substrat åt parasitiska växter. SUNDEVALL ÅrsbVetA 1843--44, s. 12. Uppträdandet af de olika utvecklingsformerna (av växterna) beror på beskaffenheten hos substratet. BotN 1882, s.
161. De flesta arterna . .
(av torrhetsälskande "miniatyrväxter" på Gotland) äro starkt beroende av ett kalkhaltigt substrat. NatGotl. 212 (1946).
jfr KULTUR-, NÄRINGS-, ODLINGS-SUBSTRAT.

Kompost

BETYDELSE: blandning av avfallsprodukter, ss. löv, ogräs, köksavfall m.
m., vilken upplägges i högar för att kemiskt sönderdelas o. sedan användas ss. gödselmedel.

?Orchid compost? används

?Orchidee compost? använd i på tyska siter men korrekt stavning vore kompost.
Troligen lånat från engelska siter.

Kompost är definitionsmässigt en blandning av nedbrutet organiskt material.

Inte många orkidéer skulle trivas i det.
Visserligen finns det produkter på marknaden där kompost passar som namn.

Dvs. används felaktigt språkligt.

Vad utesluts om man använder kompost ?
Greenmix, all hydro, montering, epiweb, + alla andra oorganiska material

Synonymer

Kompost = avfallshög, gödselhög; förmultnad avfallsblandning, trädgårdsavfall

Substrat = underlag, grundval, grund; näringslösning

Search for compost
Word : Synonyms : Classes
compost::noun
composter::animal
recycling:composting:
shit:crap, dung, turd, manure, compost:

Nyckelord: substrat, medium, kompost

"shit:crap, dung, turd, manure, compost:"

Haha..var det sista nåt du tyckte vi kunde använda som ersättningsord för substrat eller?

Jag har alltid varit mycket förbryllad över användandet av utrycket kompost i orkidésammanhang och är en ivrig förespråkare av "substrat"

24/1 -07

Micke

Näjhoppsan - det sista 5 raderna är Search for Compost - synonymer

Kompost finns nu inte i min vokabulär vad gäller odlingssubstrat för orkideer

Vilket härligt och upplysande inlägg! Jag är på och slopar kompost! Jag tror ingen av mina orkidéer skulle trivas ute på vår komposthög! Undrar bara vad personalen på Ica och Blomsterlandet kommer rekommendera nästa gång jag frågar efter odlingssubstrat för orkidéer! Jag är så nyfiken!!!

24/1 -07

Jag skulle gärna använda "substrat" om jag inte tyckte att det lät så infernaliskt sterilt och tråkigt. Men det kanske bara är i mina öron det låter så? "Medium" ("omgivande ämne" inom fysiken) känns om möjligt ännu värre tycker jag.
Kompost är gammalt och inarbetat, lite motsägelsefullt kanske men helt fel är det ju inte när det gäller organiska blandningar.
Själv brukar jag väl mest använda "odlingsmaterial", inte världens roligaste uttryck det heller men det funkar ju bra till både organiska och inerta blandningar och känns i alla fall inte helt livlöst tycker jag.

24/1 -07

Nej, jag tycker odlingsmedium låter häftigt, lite spiritguellt och levande, substrat låter dött och sterilt.

24/1 -07

Ett odlingsmedium kan se in i framtiden - så känner jag.
Odlingsmaterial - tycker jag låter tekniskt och stelt.
Må vara att substrat låter sterilt och dött men det är ju det mesta vi odlar i eller på, dött i alla fall - med mossa som undantag
och en massa mikroorganismer.

24/1 -07

Ja, nåt riktigt bra uttryck finns väl inte. Mest gillar jag dock namnet på det som finns i mina egna krukor härhemma - "mossa" låter lika mjukt och levande och vackert som det är.

24/1 -07

Kanske kruxet är att vi i vardagsspråket inte skiljer på de olika stadierna av kompost. Den första högen med grova bitar av pinnar, bark, löv osv är ju nåt annat jämfört med den färdiga sista högen med nedbrutet material. Kanske vi associerar mer till sista högen när vi pratar om kompost. Nya ord verkar behövas!
Rent estetiskt håller jag fullständigt med Lassse om att mossa både låter vackert och är vackert, så vi två får kanske säga "mossa med mera" då

Angaende odlingsmedium anvands det innom biokemin som benamning pa den gel (agar) man odlar bakterier pa sterilt. Detta medium ar grunden i den gel man anvander i flaskodling av orchideer.

OBS, odlingsmedium ar ett sammansatt ord, SAOL gar bara exempel pa sammansatta ord och skriver det uttryckligen i sin pappersutgava. De sammansatta orden som finns skall ses som exempel pa hurmen kan forma sammansatta ord. Detta kan leda till allvarliga brak i det klassiska spelet alfapet (scrabble) som dikterar att bara ord som finns i SAOL ar tillatna....

Sitter i USA utan svenskt tangentbord

24/1 -07

Jag kommer att köra med odlingsmedium, om inte det finns med ska jag tala med mina föräldrars fd. granne Sture Allen att det är i folkligt bruk och bör vara med. I dessa tider med alla mediumprogram i tv är det dessutom modernt. På tal om kompost heter matrialet innan det hamnar i komposten för strö, men det är väl kanske onödigt vetande. Min fru tycker jag kan alldeles för mycket om onödigt vetande.
Hälningar
Micke

25/1 -07

Magnus

Jag känner till odlingsmedium inom biokemin.
Medium används för omgivning oftas i gas eller vätskefas.
Agar kan väl betecknas som ett mellanting mellan fast och flytande.
Atmosfären är vår omgivande medium.

25/1 -07

Lite sanning ligger det nog i att kalla den vanliga, påsförpackade barken för barkkompost eftersom den oftast är halvkomposterad. Men egentligen är det väl orkidekompost det brukar stå på påsarna (minns jag rätt, det var hemskt länge sen) och det låter ju väldigt underligt : )
Personligen säger jag substrat. men det är väl inte hela världen, bara man förstår varran.

Ge ditt svar