Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om Emmaljunga Orkidékompost

Nyckelord: Emmaljunga Orkidékompost

Inlägg med Emmaljunga Orkidékompost som nyckelord.

3/12 -07

Orkidejord

Häromdan köpte ja "Bayer Garden Orkidejord". Ingredienderna är fina; pinjebark, spaghnumtorv o styromull (vad den nu kan vara). När jag öppnade påsen blev jag lite förvånad, jag tycker att där finns bara stoft, skräp o frigolitsmulor, bara några enstaka lite större barkbitar. Har någon provat Bayer Orkidejord, i mitt tycke är jorden helt värdelös o sånt skräp bör inte alls använda till orkideer.
Förslag för orkidekompost av bättre kvalitet tas emot med tacksamhet.

Nyckelord: Rölunda orkidéjord, Hasselfors Garden Orkidéjord, Kastberg, Emmaljunga Orkidékompost, substrat, Bayer Garden Orkidejord

3/12 -07

Jag använder Rölunda orkideéjord, det är lite skräp i den också, men sållar man
den, är den fullt godtagbar.

3/12 -07

Av de olika orkidékomposter jag använt tycker jag `Emmaljunga Orkidékompost ´är den som är bäst.
Varudeklarationen på påsen säger: 80-85 % pinjebark (stl:12-18 mm), 15-20 % vitmossa, inga andra tillsatser.
När den sållas kommer det inte mycket skräp från den.

4/12 -07

Vad använder ni och sållar genom ?.....vanligt durkslag ...eller?
Jag använder Hasselfors och den börjar bli bara " doss " tycker jag.
Var säljs Emmaljunga kompost då tro....bara i Småland ?

4/12 -07

Jag gör egen orkidéjord. Efter att ha varit och lyssnat på ett föredrag om orkidéodling av f d stadsträdgårdsmästaren i Östersund gör jag min egen orkidéjord. Han berättade att han i sin ungdoms dagar importerat orkidéer, hur han lyckades få liv i halvdöda plantor när de kom. Han visade massor med bilder på sina vackra orkidéer och han berättade att han gjorde egen jord. Han gick ut i skogen hämtade bark och vitmossa, blandade sedan 1/3 bark, 1/3 vitmossa, 2-3 kolbitar och 1/3 sönderklippta svarta köttlådor (som man köper köttfärs och kött i). Köttlådorna klippte han i småbitar ung 1×2 cm. Han hade verkligen jättefina orkidéer. Jag har nu testat detta och efter ca 2 år i den jorden så mår mina orkidéer alldeles utmärkt, jag ger dem naturligtvis näring som vanligt.

4/12 -07

Bim , du kan använda en grön lökkorg, en sån man planterar tulpanlökar i och lätt kan gräva upp den sen. billig, bra och oöm sil med grova hål.
Har silat mycke Blomsterlands kompost i en sådan för att få väck allt damm som var däri. Numera blandar jag själv istället.

4/12 -07

Bim , komposten har jag köpt av Kastberg (Stenåsa) och när jag sållar använder jag ett durkslag av plast.

4/12 -07

Jag gör min egen kompost Jag köper en säck pinjebark på Lantmännen som jag blandar med färsk vittmossa och lite träkol
Jag använder inte frigolit eller plastmaterial då jag vill ha en naturliga kompost
Jag gör olika blandningar beroende på vilka orkidéer det er
En huvudregel er att dom som i naturen växer i träd eller på stenar får en lätt blandning (1/2 bark -1/2 vittmossa + lite träkol) Dom som växer i marken får lite mer vitmossa (1/3 bark-2/3 vittmossa+ lite träkol)

4/12 -07

Tack för alla fina tips jag får av er ...har varit i kontakt med tidigare Weibulls butik här och hon sa jag skulle kontakta Hasselfors och klaga ( hon sålde också den )annars blev det ingen ändring.
De har tydligen tre fabriker i Sverige som gör Hasselfors jordar.
Jag har mailat dem , får se om jag får svar.

4/12 -07

John - var kan man köpa vanlig träkol? Har sett än så länge bara grillkol, men den lämpar sig inte pgv alla tändvätskor som den är proppad med.

4/12 -07

Svårt att blanda sin egen kompost när man bor i en tvåa i stan´på tredje våningen och dessutom har haft en stroke , men skulle gärna vilja göra som du John om jag kunde.
Balkongen är full med krukor och påsar ändå

4/12 -07

Kamila
Jag använder vanlig grillkol ej grillbriketter

4/12 -07

Tack John - då har jag för mig nån konstiga fördomar om grillkoll....

4/12 -07

Kamila - jag tror inte att kontrollerad grillkol har några olämpliga tillsatser
Så det är inte andledningen till att jag oftast använder kol ifrån vår braskamin - det känns kul att återanvända den:-))
Till min blandning tillsätter jag också en del småbitar av vinkorkar, det är ju också ett naturligt material, som gör det hela lite luftigare.

4/12 -07

Vinkorkar, det måste jag jag pröva

4/12 -07

Om man har 500 plantor er det besvärligt att hinna med att skaffa tillräcklig med vinkorkar men jag gör så gott jag kan

4/12 -07

Jag har två kassar med vinkorkar som du kan få, John. Så sparar du levern.

4/12 -07

Nä men Lasse - två kassar - är du inte rädd om DIN lever då:-)))
Min äldste son brukade samla vinkorkar i en stor golvurna och den råkade jag knuffa omkull en gång.
Gissa om dom såg konstiga ut, när jag la mig på knä och började plocka till mig korkar:-))

4/12 -07

Jag brukar använda Hasselfors när jag inte blandar själv. Den består av bark och kokos men ibland lite för mycket finkornigt. När jag blandar själv brukar jag ta köpt pinjebark och egenplockad sphagnum (vitmossa). Lägger oftast några lecakulor i botten av krukan.

4/12 -07

Mia - Visserligen tycker jag om vin, men dom flesta av korkarna kommer faktiskt från en tjej som jag kände tidigare, hon jobbade på restaurang och samlade korkar på jobbet för att göra nån sorts väggdekoration. Men det blev tydligen aldrig av, så jag fick alltihop istället. Just då hade jag fått för mig att göra lite experiment med att odla i bark, men eftersom dessa experiment lades ner nästan innan dom hunnit börja så har kassarna blivit stående.

4/12 -07

Lasse -
Jag TRODDE faktiskt inte att du samlat ihop två kassar själv, men det var kul att skoja lite:-))
Om det inte vore så jobbigt att klippa itu korkarna, så skulle jag ju kunna fråga runt i bekantskapkretsen - fast jag vill kanske inte heller betraktas som med orkidot än jag redan gör...

4/12 -07

Jag har faktisk experimenterat med vinkork
Ibland vill der bli lite mögel på de korker som har lite vin kvar därför har jag återgått till pinjebark

4/12 -07

En gång var goda råd dyra men så är det inte här, tack. Nu har jag fått tillverkarnamn o tips hur man blandar sin egen orkidejord. Det är bara så att här i Skåne är det inte lätt att hitta vitmossa, men det ordnar sig. Tror att jag experimenterar lite o försöker blanda olika "råvaror". Under bokar finns gott om bokollon, egentligen tomma skal, de multnar långsamt, tror jag o komposten blir säkert luftig. Träkol kan jag plocka från kamin. Dessutom är det nu slut med lådvin, bara flaskor med naturkork.
MVH Risto

5/12 -07

Och om man inte vill vänta så länge innan man sparat ihop lite vinkorkar, så kan man köpa stora påsar kork i blandade tjock-och storlekar på hobbyaffärer av typen Slöjddetaljer eller Panduro för en billig peng.

Ge ditt svar