Råd / Omplantering / · Substrat /

Nyckelord: Perlite

Perlite är helt naturligt, tillverkat av sten och har behandlats för att få lagom stora korn. Detta vita material är suveränt till att luckra upp kompost, och är faktiskt en stor beståndsdel i GreenMix.

Läs hela artikeln

Inlägg med Perlite som nyckelord.

Jag ser att många av er blandar perlite i komposten. Var får ni tag på den? Har frågat min blomsterhandel, men där visste de inte vad det var.
En fråga till: lavasten finns tydligen både grå och röd. Är det någon skillnad på dem?

Nyckelord: perlite, lavasten

11/3 -09

Jag köper mitt på Blomsterlandet.
Det är bara färgen som skiljer.

Köper du perliten där också?

11/3 -09

Här i Östersund får man tag på¨både bvermeculit och perlite på Granngården, Interflora, Handelsträdgårdarna och buketten. TIdigare var den lite svårare att få tag i tycker jag, men nu verkar det som det blir vanligare och vanligare i vanlig handel så snart handlar man väl den på vanliga mataffären tror jag.

11/3 -09

Jag köper både ock på blomsterlandet.

Tack för era svar! Då ska jag kolla blomsterlandet nästa gång jag kommer till stan. Granngården hade det inte.

5/5 -09

Jag har alltid kört med röd lavasten för att det varit snyggare, men nu var den slut så jag köpte en påse grå, och vill å det bestämdaste hävda att den inte alls är likadan som den röda.
Den röda är tung och lite kantig. Den gråa har mer runda stenar som känns mer som lera. Den är dessutom lättare och flyter så smått upp när man vattnar krukan. Det verkar också som att den torkar ut fortare. Kanske bra egenskaper beroende på hur man använder den. För tidigt för mig att utvärdera än, men spontant så känns den röda vettigare.

5/5 -09

Aha, intressant med lavastenen. Har tänkt köpa en påse på Plantagen, och där har de båda sorterna. Blir nog den röda efter din feedback. .

5/5 -09

Har hört att det ska finnas svart lavasten.
Är det någon som har erfarenhet av den ?
Kan tänka mej att den kan vara snygg att använda överst i krukan.

5/5 -09

Jag har funderat på en sak. Vilka fördelar och egenskaper har perlite och lavasten jämfört med bark osv? Jag använder bara orkidekompost, ev utblandat med leca och/eller vitmossa, eller ren vitmossa med dränage av leca/bark.

Ge ditt svar

14/3 -08

Perlite

Nu har jag letat på alla upptänkliga ställen här på OP, men jag hittar inget svar. Vad är perlite?

Nyckelord: substrat, perlite

Noen linker til sider om perlite.

http://www.hagegal.no/hagefora/viewtopic...
http://www.skogoglandskap.no/faq/1196855871.97
http://www.perlite.net/

14/3 -08

Tack för snabbt svar. Nu vet jag. Tänker åka till Tjörns trädgårdar på måndag och det är ju bra att veta vad man köper. Kanske någon mer här på OP är där, i så fall ses vi!

Ge ditt svar