Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om lera

Nyckelord: lera

Inlägg med lera som nyckelord.

31/1 -08

31/1: lerjord

för att odla jordorkideer från australien skulle man ha lera och sand, men vart får man tag på leran? går det bra med näckroslera eller är den för näringsrik? nått annat tipps för jordblandning till corybas. mvh T

Nyckelord: lera

31/1 -08

Lerjord kan du hitta på valfri åker, i vart fall i Småland/Östergötland. De flesta matjordar (alltså ursprunglig jord, inte från påse) består mest av lera, men mängden humus kan såklart variera baserat på hur mycket organiskt material man tillför.

Ge din åsikt

Hej!

Jag skulle vilja prova mig på att montera en liten orkidé på ett så'nt där fint rör av terrakotta. Jag skulle även vilja göra det där röret själv, så att det blir så litet som jag vill ha det och undrar således om man kan använda denna lera från panduro:
http://www.pandurohobby.se/order/Product...

Eftersom det inte är någon naturlig lera så undrar jag om det är hälsosamt för den lilla orkidén eller om denna lera kan avge skadliga ämnen för den.

Hoppas på svar...

Nyckelord: terrakotta, montering, lera

4/8 -06

Kommer följa tråden med ögonen vässade. Undrar samma sak. Vill leka med lera!

4/8 -06

Är det vanlig lera som ska brännas?

4/8 -06

Detta är inte vanlig lera som ska brännas utan en hobbylera som ser ut som bränd keramik när den har torkat. Jag vet inte om den avger för orkidéer skadliga ämnen, men frånsett det så har jag en undring. Vitsen med keramikrör (som jag också vill ha!) är väl att orkidén tar upp vattnet som tränger igenom den porösa keramiken - men släpper det här materialet igenom något vatten? Hur vattentätt är det? Det står ingenting om vad det innehåller för ämnen, utan man får nog ringa/maila och fråga!

Jag skulle tippa på att leran är plastbaserad och inte släpper igenom vatten särskilt bra alls.
Om den ska bli hård av att lufttorkas så undrar man ju också om den härdar på något sätt, och i så fall hur? Med hjälp av orkidéovänliga ämnen? Och hur reagerar den då på vatten överhuvudtaget? Jag är mycket skeptisk.

Ge ditt svar