Vitmossa

7/6 -14

Har precis varit ute och plockat en massa underbart fin vitmossa som nu rensats från pinnar, gräs och blad. Det är nu jag behöver tips. Kan jag plantera direkt i detta eller behöver jag köra det i ugnen eller liknande först innan jag kan använda det?

Nyckelord: Vitmossa, Spagnum

7/6 -14

Jag brukar använda den som den är, direkt från naturen, men vill man vara absolut säker på att inte få in skadedjur - sniglar etc. - kan man köra den ett par minuter i mikron.

8/6 -14

Tackar ödmjukast för detta Motvalls Gubbe! Jag hoppas mina små vänner ska tycka bättre om detta än om den torkade. Den ser dessutom mycket bättre ut!

8/6 -14

Jag brukar lägga mossan i diskhon och spola i så hett vatten som möjligt från varmvattenkranen, så får mossan ligga där en halvtimme ungefär. Det har fungerat bra hittills.

8/6 -14

Jag har väll lite för hysterisk av mig därför att brukar koka den...

8/6 -14

Jag har ett minne av att ca 20 min i drygt 40-gradigt vatten ska ta kål på oönskade kryp. Tar man för varmt, då dör ju själva mossan också..

8/6 -14

Förtränger alla kryp som måste bo hos mig... Fast som tröst, kan jag meddela att det inte är några som orkisarna verkar må dåligt av iaf, ett och annat barr till trots.

8/6 -14

Jeg pleier ha mosen i ca 45 ° vann noen minutter for så og skifte til iskaldt vann noen minutter. Evt. småkryp skal visst ikke tåle denne behandlingen.

8/6 -14

Om ni önskar att mossan ska leva vidare så tror jag 41,5 grader är max temperatur. Det svåra är att hålla en jämn temperatur under ett antal minuter. Jag använder stora tryckkokare med en mängd vatten

8/6 -14

Markus, den mossa du hittat kan funka i blandningar men är inte så bra som enda material. Leta efter en mer buskig sort nästa gång. Det blir luftigare i krukan och bättre för plantorna.
Själv använder jag mossan som den är. Har aldrig problem med ohyra. Är man rädd för kryp kan man som sagt sänka ner mossan några minuter i +40-45-gradigt vatten så kryper krypen inte vidare.

10/6 -14

Aaah, tack för alla tips! Lassse, jag visste inte ens att det fanns flera olika sorter. Har plockat mer på ett annat ställe. Ska se om den är lite buskigare.

10/6 -14

Det finns ett 40-tal arter i Sverige. Jag lägger upp en bild på några grundtyper som eget inlägg om en stund.

10/6 -14

Tack det uppskattas!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Markus G:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik