Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Cypripedium

Guckuskorna, Cypripedium, är undersköna orkidéer. De kräver viss anpassning av växtplatsen, men en handfull arter och hybrider passar bra i en svensk trädgård. Släktet Cypripedium beskrevs för över två hundra år sedan av Linnée utifrån ett exemplar av Cypripedium calceolus. Under många år använde samlare och odlare sedan detta släktnamn på alla...

Läs hela artikeln

Inlägg med Cypripedium och synonymen Guckusko som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Cypripedium

C. Achim (1) C. Aki (1) C. bouffordianum (1) C. calceolus (46) C. calceolus guckussko botanisk illustration (1) C. calcicola (3) C. californicum (3) C. Emil (2) C. fargesii (6) C. fasciolatum (4) C. flavum (10) C. flavum alba (3) C. formosanum (7) C. Gisela (5) C. Gisela (rosa) (1) C. guttatum (4) C. henryi (5) C. henryi x Cypripedium macranthos (1) C. Inge (2) C. japonicum (2) C. Johnny Petersen (1) C. jord (1) C. kentuckiense (8) C. Kentucky (1) C. Kentucky Pink (4) C. macranthos (10) C. macranthos alba (1) C. margaritaceum (2) C. Michael (2) C. montanum (1) C. parviflorum (10) C. parviflorum var. pubescens (1) C. parviflorum x speciosum (1) C. Philipp (1) C. Phillip (1) C. pueblo (1) C. Pueblo (gul/brun) (1) C. reginae (24) C. reginae alba (1) C. reginae parviflorum (2) C. Sabine (3) C. tibeticum (7) C. Tilman (2) C. Ulla Silkens (10) C. Ulla Silkens. (2) C. Ulla-Silkens (1) C. x andrewsii (1) C. x ventricosum (2) C. x wenqingiae (1)

Prat om släktet Cypripedium

22/5 -21

Cypripedium

Kan någon här tipsa om vart jag kan beställa lite plantor av Cypripedium?

Nyckelord: Cypripedium

23/5 -21

Här i Borlänge hade Blomsterlandet såna till salu, kanske finns i närheten av var du bor med.

24/5 -21

Phytesia orchids har lite att välja på.

Mvh
Magnus

Ge ditt svar

Har odlat denna nordamerikanska art i 12 år på balkongen och det har fungerat bra.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium reginae

28/6 -20

En vacker art som lätt självsår sig på friland. Tyvärr kom mördarsniglarna å tog rubbet , så nu blir de krukodling trots trädgård. Har du fått någon självsådd i krukan?

28/6 -20

Se Xaras inlägg.

28/6 -20

Hej Göran,
nej ingen C. reginae självsådd men där är en självsådd Spirantes cernua chads ford alternativt Dactylorhisa sp!
Mvh
Mikael

29/6 -20

Du får verkligen till de, att odla i krukor. För min del så är de hittills ingen succé, men skam den som ger sig.

30/6 -20

❤️

2/7 -20

Göran: Jag odlar i grovt substrat och vattnar rikligt, oftast lite vatten på fatet. Vissa som Cyp. regiane funkar i plastkruka, men generellt är lerkrukor att föredra.
Mvh
Mikael

3/7 -20

Står dina cypripedium alltså i vanliga plastkrukor på balkong hela året? Eller är balkongen inglasad så att dom inte har full vinterköld?

3/7 -20

Jag har mina i plastkrukor med en diameter på 0,5 meter och dessa är fyllda med grovt substrat. Skall se om jag kan få tag på stora oglaserade lerkrukor, så att jag kan flytta över dem dit när de e dax för omplantering. Har inget fat under idag, ty rädd för de blir för blött när man har plastkrukor. Tack för dina tips Mikael Gustafsson . Är öppen för att prova på olika lösningar för att de ska fungera, så tar tacksamt emot idéer från de som lyckas.
Tänk vad mkt. lättare de var när man kunde ha dem på friland.......hade då ruggar med 2-300 blommor. Sedan kom mördarsniglarna å skövlade allt .

4/7 -20

Oj oj rackarns sniglar! Jag odlar C. reginae i palstkrukor, mest för att. de stått i dessa i många år. Andra som C. calceolus, C. formosanum och C. macranthos står i lerkruka. Ja de står på balkongen nästan hela året. De har vatten på fatet hela den vegetativa säsongen, resten av året hålls de fuktiga, men inte med vatten på faten. Från oktober står de i klappboxar och när kylan sätter in täcker jag krukorna i klappboxarna med en plastsopsäck i var klappbox. Sedan ställer jag klappboxarna staplade tillsammans och täcker med några trasmattor. Om vintern är mild så ställer jag C. macranthos i en frys som är inställd på noll till någon minusgrad eftersom jag fått för mig att denna art kräver ett par månader av riktig kyla för att övervintra på ett bra sätt. Om vintern blir kall med många minusgrader under lång tid tex senvintern 2018, så ställer jag C. formosanum i denna frys eftersom jag inte vågar kyla denna så hårt.
Mvh
Mikael

9/7 -20

Spjuttan, nej balkongen är inte inglasad, denna är rejält köldtålig.
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Från Kina, men blommar fint på balkongen. Har betydligt större blommor än C. calceolus.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium fasciolatum

5/6 -20

Så stora och fina blommorna är.
Vet du om de är svåra att odla på friland?

Ge din åsikt

Blommar nu på balkongen. Doftar gott av citrus. Jag har själv drivit upp den från frö genom invitrosådd. Sådd i augusti 2012 och blommade med en blomma i fjol. Man får inte ha bråttom.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Invitro, Cypripedium calceolus

31/5 -20

Bra jobbat med denna vackra arten . Har mina på friland, å de är endast 5cm. uppe trots jag bor i skåne. Den enda som blommar nu är macranthum, som brukar vara tidigast hos mig. De kan kanske vara så att du har dina lite varmare, eller så får de mera kärlek . På tal om kärlek, så älskar mördarsniglarna Cypripedium . Får nog oxå börja odla i krukor för de äter upp för mkt.

2/6 -20

Så underbart vackra Cypripedium.

Ja, Göran dessa sniglar... : (
Mina orkidee'r växer också på friland. En får hoppas att de inte blir snigelmat.

3/6 -20

Ja de blommar nog lite tidigare på balkongen, men de torde även blomma i Västergötland får se om det blir en tur i helgen!
Mvh
Mikael

6/6 -20

Vilken känsla med blomning på plantor man drivit upp helt själv, stort grattis!

6/6 -20

Oerhört imponerande!

6/6 -20

Dem är så finna!

7/6 -20

Väldigt fina !

11/6 -20

Tack!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

En storblommig art från USA. Blommorna är mer hållbara jämfört med C. reginae. Krukodlade sedan några år.
Mvh Mikael

Nyckelord: Cypripedium kentuckiense

27/6 -19

En mkt. vacker art Mikael

27/6 -19

Underbar

Ge din åsikt

Odlar sedan 2007 två plantor på balkongen och den ena slår alltid ut sina blommor en vecka efter den första plantan.

Nyckelord: Cypripedium reginae

27/6 -19

Finfin blomning

27/6 -19

Härliga blommor

Ge din åsikt

23/6 -19

Cypripedium reginae

Blommar ca 2 v efter Ulla Silkens.

Nyckelord: Cypripedium reginae

23/6 -19

En mkt. trevlig art att ha att göra med.......snyggt . Hur gör du för att slippa mördarsnigelattacker?

23/6 -19

Har inte haft problem med dem på 2a året nu. De torkade bort förra sommaren. Hittat EN hittills i år. Glädjen är nog tyvärr bara temporär. Håll gräset kort, inga marktäckande växter alls eller möjligen på långt avstånd och inspektera varje kväll.

25/6 -19

En härlig art!
Mvh
Mikael

25/6 -19

Snygg
För några år sedan testade jag och gick riktigt bra tills min son hade fest och slängde glödade kol just där, hur f.. kan man komma på att slänga på en blomster rabatt?
Sägs det kostar ca 1 mille att ha barn från 0 till 18 men då har man inte räknat in drullebarn och misslyckad uppfostran

25/6 -19

Haha..

25/6 -19

Då får jag gratulera stulun, även till att du bara hittat en snigel. Här kan jag inte hålla koll på antalet längre, som har dödats. Jag slutade räkna för ett tag sedan, då jag hade passerat 200 . Mitt trädgårdsland ligger i träda, för allt som planteras äts upp t.o.m. jordgubbsplantorna är uppätna. Det enda som får vara ifred (än så länge) är hallonen. Har nu grävt upp de lilla som fanns kvar av Ulla Silkens och macranthum å krukat dem. Inte lika snyggt/trevligt, men vad gör man?

25/6 -19

Vattnar du mycket eller bor du vid sumpmarkerna runt Helge å?
Här har varit torrt en längre period därav snigelfritt.

25/6 -19

Här har de kommit lite skurar då å då, så de har varit fuktigt i markytan en längre tid nu. Detta har gynnat mördarsniglarna, så de är många å stora å feta. Jag bor ca 400 meter från kävlingeån, så den inverkar troligen inte. Bönderna klagar på att de är för torrt, så säden gulnar på fältet mellan mig och ån.

Prata om bilden

Odlar denna i min broders trädgård. Beståndet utgick från ca 5st småplantor, därför både ljusa och mörkare skor. Nu 40 blommor och 3 knopp. Vattnade intensivt förra sommaren även gödning.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium Ulla-Silkens

11/6 -19

Oj vilken blomprakt du är helt otrolig

11/6 -19

Detta är en mkt. fin hybrid som har mkt. fint fr. sina båda föräldrar. Jag började med ett bryt och efter ca 18 år så hade jag en stor rugge med allt fr. mörkt rosa till nästan helvita och några prickiga blommor. En fråga ....... kan blommorna variera så på samma planta eller de var fröplantor som gjorde detta???? C. reginae som är ena föräldern ger ju många fröplantor, så kanske detta även finns med hos Ulla S. Numera har jag bara en liten rest med 5 bryt efter sniglarnas massiva angrepp . Så se upp för sniglarna, för de kan gå fort. Mkt. tjusig rugge

Ge din åsikt

Odlas på balkongen, i fuktigt och genomsläppligt substrat. Blommorna doftar sött och lite svamp.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium macranthos

4/6 -19

Flotta krukväxter. Bra jobbat.

4/6 -19

Wow!

5/6 -19

Grandios, du är en makalös odlare

5/6 -19

Mina absoluta favoriter är Paphiopedilum, Phragmipedium och Cypripedium.........man förstår varför
Vackert

5/6 -19

Törs man be om receptet på kompostblandningen? Jag har ju ett utrymme som skulle passa för att odla cypripedium i. Tornrummet har ingen värmekälla men är ljust och bra. Du har ju sett det så vad tror du?

5/6 -19

Underbar Cypripedium

5/6 -19

Tack!
Bolebo: Jo det funkar nog med tornet eller ute på en bänk om man har problem med sniglar. Jag odlar i ca 80 % seramis ( som krossad lerkruka) men det torde gå bra med vulkangrus/sand samt 15% bark och lite kalkkross. Det måste vara mycket genomsläppligt. Vattnar mycket och står ofta i 0.5 cm vatten. Vintrar vid fryspunkten med krukan täckt med plastpåse. Jag tror britterna har problem med denna eftersom en mild vila inte ger riktig vintervila heter väl vernulation. Göder under tillväxt.
Mvh
Mikael

5/6 -19

Vill man fördjupa sig så kan man titta in på www.lidaforsgarden.com/orchids/cypripedium_sv_art.htm och där är många vackra bilder

Vilken skönhet! : Jag blir bara lycklig när jag ser dessa underbara blommor

6/6 -19

Ståtliga

Ge din åsikt

Sådde frön halvmogna invitro i augusti 2011.
Blommar nu för första gången!
En stor dag!
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium calceolus

27/5 -19

Den som sår får så småningom skörda men behöva vänta 8 år...... stort grattis

27/5 -19

Fantastiskt, stort grattis!

27/5 -19

En väntar aldrig för länge den som väntar på ett gäng jungfruskor

Underbara! Grattis säger jag också och vilket tålamod du har!

28/5 -19

Finns många arter å hybrider i släktet, men en calceolus får alltid hjärtat att slå lite extra . Dessutom egenodlat..... bra jobbat, åhhhh så vackert!!!

29/5 -19

Tack!
Ja C. calceolus har en speciell plats i mitt hjärta!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Stora blommor C. f. Från Mikael Gustafsson.

Nu blommar C. formosanum, C. fasciolatum och C. Philip. Hålls fuktiga och runt nollan över vintern. Håll fuktiga och skydda mot stark sol. Göd på sommaren. Odlas väl dränerat.
Mvh
Mikael

Nyckelord: fasciolatum, Cypripedium, Philip, formosanum

21/5 -19

Läckra, hur lyckas du hålla runt nollan? Har du olika temperaturzoner i kylen?

Sååå fina!

22/5 -19

Hade 14 stora, olika bestånd för tre år sedan planterade i trädgården. Nu har jag två små plantor kvar......mördarsnigelinvasion . De blir till att krukodla dessa efter de blommat. Fina plantor du har

22/5 -19

Åh vad fina!! Hela mitt Cyp-bestånd kremerades under förra sommaren: var bortrest de tre hetaste veckorna... . Inte för att de blommade ändå, men hoppet fanns där... suck

23/5 -19

Tack!
Några Cypar vintrar jag i en frys som jag ställt in på noll C, plantorna står i varsin plastpåse. Men alla får inte plats i frysen så de får stå på balkongen i klappboxar. Jag lägger plast över krukorna och sedan några trasmattor och täcken över de sex klappboxarna. Har även några plantor i brorsans trädgård och ja i fjol fick man vattna så i bomben!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Jag har idag köpt en Trädgårds Guckesko.

Cypripedium hybr. Chauncey.

Hur skall den planteras ute i trädgården.

Skall man vänta tills frostnätterna är över?

Nyckelord: Cypripedium

5/5 -19

Ge ditt svar

Jag har idag köpt en Trädgårds Guckesko.

Cypripedium hybr. Chauncey.

Hur skall den planteras ute i trädgården.

Skall man vänta tills frostnätterna är över?

Nyckelord: Cypripedium

7/5 -19

Plantera så att inte vatten samlas, det vill säga väl dränerat och det är inte fel om det lutar något. De gillar dock fukt och jag håller mina plantor fuktiga året runt. Förra sommaren vattnade jag en hel del. De är inte speciellt frostkänsliga, men jag tar in några som jag krukodlar på natten nu när det går ner till nollan. För några år sedan kom svår (-7 C?) nattfrost senare i maj och i mitt bestånd av C. Ulla Silkens som bestod av sju olika plantor, så var det enplanta som startade något tidigare än övriga, den var en knapp dm när frosten dödade skottet och därmed plantan. Övriga 6 plantor som var kanske 3-4 cm blev lite köldskadade i toppen, men klarade sig och blommade fint. Tragedin har sedan inte inträffat igen. Dessvärre var det min prickiga klon som dog.
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

De båda Guckuskoplantorna odlas bredvid varandra hela året. Den som fortfarande är grön är en planta som jag köpt från Tyskland för flera år sedan och har sannolikt sitt ursprung i Centraleuropa. Plantan med vissna blad är en sexåring planta som jag själv har sått med frön från en planta som enligt uppgift har svenskt ursprung.
Detta visar att en art rymmer anpassningar efter de lokala förutsättningarna. I Sverige kommer hösten tidigare än i Tyskland. Så är det även med tropiska orkidéer och detta kan nog ibland förklara varför en individ trivs medan en annan trilskas.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium calceolus

11/9 -18

Man kan inte låta bli att förundras över naturens anpassningar.

12/9 -18

Spännande observation

Ge din åsikt

16/6 -18

16/6: Guckusko

Från anitta.

Då var det dags igen och fota dessa skönheter

Nyckelord: Cypripedium calceolus

16/6 -18

Härligt!

16/6 -18

Härliga, är de odlade i trädgården eller står de ute i naturen?

16/6 -18

Så exotiska

16/6 -18

Tackar! Dick, de växer i naturen några km från vårt hus

16/6 -18

Anitta, så fina, vackert bilder du ha tagit och GRATTIS till att ha dessa skönheter i på knuten.

Underbart!

16/6 -18

Så härliga! Här i S Sverige är de överblommade sedan ca 2 veckor.
Mvh
Mikael

17/6 -18

Tackar så mycket!

17/6 -18

Vackra!!

18/6 -18

Härliga tider i Norrland!

Ge din åsikt