Hur ska jag plantera/montera mina orchidéer tycker ni?

14/6 -11

Jag är nybörjare på orchidéer och har nu köpt en del plantor som jag funderar på hur jag ska plantera/montera. Vill ju att det ska bli så bra som möjligt och snyggt
Dessa har jag inom kort:
Angraecum didieri
Angraecum germinyanum
Cattleya Peckhaviensis
Laelia purpurata
Paphiodelium Claire de Lune och Delenatii
Phalaenopsis (flera olika)
Sedirea japonica

Har sett att det finns kork och teak korgar hos Schwerter: http://www.shop.schwerter-orchideenzucht...

http://www.shop.schwerter-orchideenzucht...

Ska det finnas lekakulor i alla planteringar oavsett art på orchidéerna?

Tacksam för all hjälp

Nyckelord: montering, plantering

14/6 -11

Om man vill montera eller plantera epifyter är en smaksak. Då lecakulor binder salter tycker jag inte att materialet skall ingå som en komponent i komposten

14/6 -11

Oled- jag har hört att det ska vara bra att ha lekakulor i botten i plastkrukorna pga dränering, är detta fel? Hur vet jag vilka orchidéer som är epifyter (så jag slipper googla fram för var och en)?

14/6 -11

Jag började för några år sen ha lecakulor längst ner i krukorna (orkidekompost överst). Och jag vet inte om det var det som gjorde att bladen på många Phallar sprack utmed mittnerven. Som sagt så samlas det salter på lecan. Nu har jag bytt ut lecan har bara kompost i krukorna. Phallarna ser fina ut nu. Däremot i ytterkrukorna kan man ha leca.

14/6 -11

Kanske en dum fråga, men vad har lecakulorna för nytta i ytterkrukan? Har det med uppsamlingen av det överflödiga vattnet att göra?

14/6 -11

Jag har leca och lite vatten i vissa ytterkrukor för att öka luftfuktigheten kring plantan.

14/6 -11

Alla ovanstående utom Paphiopedilum är epifyter. Angraecum, Cattleya och Sedirea passar bra i korg eller monterade, men går även att ha i kruka. Övriga passar bäst i kruka/korg.

14/6 -11

Ja, som Cecilia K säger, leca och lite vatten höjer luftfuktigheten.

14/6 -11

Då många inkl mig själv doppar hela kruka i sådär 15 minuter är det ett måste att ha hål i botten på krukan. Så på det viser skilljer det sig hur man odlar orkidé jämfört med andra krukväxter. Att man doppar orkidé på det viset har 2 anledningar. För det första skall barken hinna suga åt sig och för det andre skall velamen på rötter hinna att suga åt sig.

14/6 -11

Sedan tycker jag att det kräver mer jobb att hålla epifyter monterade än planterade. Man får vattna oftare, men vissa släkten kan bara odlas på det viset. Men dom du har i din lista klara sig bra planterade

14/6 -11

Tack för alla svar! Känner mig lite klokare nu

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Ann-Cha:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik