Råd / Problem med plantor / · Skador, mutationer och deformeringar /
Skriv början av artikeln om mjuka bladInlägg med mjuka blad som nyckelord.
Stort tack för tips om mjuka blad. Köpte 5 stora vita orkidéer. Efter 2 veckor hängde bladen och växten tappade blommor. Jag gjorde som ni gav råd -5 minuter med vatten i egna krukan och nu har de flesta fått upp sina blad och blommorna har slutat falla. Tror att de var väldigt torra när jag köpte dem för pinnarna(stjälkarna) spretade. Tack
Nyckelord: Mjuka blad
Var så lite, lycka till
Hej.
Är nybliven medlem här och även nybörjare, amatör och gröngöling när det gäller orkideer. Jag har ett helt gäng med phalaenopsisar i massor av härliga färger - de flesta köpta på mataffärer för deras fina färger på blommorna:) Som sagt - amatör... Intresset har växt med tiden och jag kan stolt säga att jag tagit hand om dem relativt bra. De har vuxit till stora, fina plantor och de har även skjutit både en del nya stänglar och massor av nya blad.
Efter att ha sett Peter på Orchidehusets omplanteringsvideo för phalaenopsisar, beställdes både plastkrukor och vitmossa. Mina har alla stått i glaskrukor med orkidekompost. Jag planterade om hela högen för ett par veckor sedan. Nu märker jag till min fasa att flera av dem har "mjuknat" i bladen och ser alltmer hängiga ut. Mina har alltid haft kanonfina blad - stora, starka och glansiga. Jag verkar vara duktig på att producera fina och stora blad:) Blomstänglar har det varit snålare med... Nu undrar jag om jag har gjort nåt fatalt misstag i min omplantering när de reagerar på detta viset? Har jag packat vitmossan för hårt som jag lagt runt rotbasen, trivs de inte i plastkrukorna, gick jag på för hårt när jag klippte bort fula rötter? Tror ni erfarna att mina älsklingar kommer att ta sig? Och varför kan jag vinna VM i stora, starka, fina blad på phallisar, men hamnar på sista plats när det gäller att få dem att skjuta fler stänglar(några har jag lyckats få)? Som sagt - amatör. Alla tips mottages tacksamt!
Nyckelord: Omplantering, Mjuka blad, Phalaenopsis
Välkommen till OP!
Om dina funderingar om omplanteringen så tycker jag du ska ta det lugnt!! Du har säkert gjort allt helt rätt och phallar trivs i plastkrukor med mossa runt rötterna och alla gamla dåliga rötter ska tas bort när man planterar om. Kanske bytet från glaskrukor till plastkrukor blev för häftigt, men de kommer säkert att återhämta sig!
När man har vitmossa måste man vara aningen försiktigare med vattningen. Själv avänder jag aldrig vitmossa, men då vattnar jag oftare i o för sig.
När man har vitmossa måste man vara aningen försiktigare med vattningen. Själv avänder jag aldrig vitmossa, men då vattnar jag oftare i o för sig.
Ja allt beror ju på hur du gjorde tidigare och hur du gör nu. Jag köpte nyligen en Phalaenopsis och säljaren sa att jag skulle vattna ordentligt. Den såg hängig ut, just som du beskriver. Då jag bestämde mig för en omplantering så märkte jag att den hade mossa packat tätt och hårt runt rötterna och det fans bara lite rötter kvar. Jag omplanterade i ny kompost och med vitmossa men då packade jag den bara löst så att vattnet skulle kunna rinna av snabbt, jag vattnade i början mycket sparsamt, och har nu fått både nya rötter och ett nytt fräshed blad. Så egentligen beror allt på varandra, hur blöt komposten är och hur mycket och ofta man vattnar.
Har du vattnat dem mer sällan än förut? Att de slokar tyder ju på vattenbrist. Det kan oxå vara så att de fått dåliga rötter, antingen att du klippt för ivrigt i dem eller att de ruttnat pga övervattning. Att packa vitmossa kring rotbasen låter som ett bra sätt om man vill sluta tätt och hålla syret borta och vätan kvar, vilket inte Phalaenopsis gillar. Det är nog bättre att blanda i vitmossa i hela komposten, men mindre än 50%.
Kan en orkidé som fått mjuka blad få tillbaka spänsten?
Jag köpte ett par orkidéer (phalaenopsis) när blomsterlandet hade sin utställning och de planterade om dem åt mig i affären i genomskinliga glaskrukor. Jag är nybörjare och vattnade igenom krukorna var tionde dag. Sen märkte jag att de aldrig torkar upp i botten. Nu vattnar jag bara lite, lite ibland för att rötterna högst upp ska få vatten. De har nu blommat över och bladen slokar lite, men det kommer 2 nya blad i den ena och ett nytt blad i den andra. Gör de så för att de desperat försöker överleva eller trivs de fast de är fuktiga i botten? De står i fönster med morgon/förmiddagssol.
Nyckelord: Mjuka blad
Ge inte upp, jag har fått Phalaenopsis att komma igen, att du får nya blad är ett gott tecken. Får krukan tillräckligt med luft, har du täta ytterkrukor, eller? Så här års kan f.ö.förmiddagssolen vara lite väl stark.
Är det bara fukt kvar i botten har det ingen betydelse, men glaskrukor ska man undvika
eftersom de sällan har tillräckligt många hål i botten för att luftcirkulationen i komposten
ska fungera bra. Det är förmodligen av den orsaken krukorna aldrig torkar upp i botten,
om jag var som dig skulle jag byta till transparenta plastkrukor med fler hål i botten eller
flätade amplar av rotting. Det viktigaste för att Phalaenopsis ska må bra är bra luftcirkulation
runt rötterna så de inte ruttnar.
Oj, jag läste för fort, såg inte att du fått glaskrukor. Håller med letherneck att de inte är bra, jag har f.ö. aldrig sett några med hål överhuvudtaget. Har dina hål? Om inte, tycke jag att du kan "klaga" i affären!
Tack för era svar!
Mina glaskrukor har ett hål i botten, det ska visst vara speciella orkidékrukor. Sen är det sten en bit upp innan barken. Jo, jag tror bara att det är fukt, barken är lite mörkare i botten och det är lite kondens på krukan.
Men då kanske det finns hopp för de små stackarna då!
Jag vet inte riktigt om jag vågar plantera om dem igen, det var ju bara några månader sen sist. Men blir de värre så får jag nog göra det.
"Jag har en kompis som..." har en phalaenopsis som hon blev lite orolig för att den fått för mycket vatten ett tag. Därav tänkte hon plantera om den i mossa.
Jag kan hålla med om att den ser lite blöt ut men att det nog inte är nödvändigt att plantera om den...
Vad tror ni?
MVH David
Nyckelord: mjuka blad, omplantering?, phalaenopsis
på bilden är det tydligen 18 dagar sedan den fick vatten.
Det ser bra ut som det är tycker jag
Jag skulle nog säga att den får för lite vatten, det är torr luft inne så plantor med stora blad avger
mycket fukt. 18 dagar är nog för länge mellan vattningarna, max 10 dagar med en någorlunda vatten-
hållande kompost.
Jag använder grov bark som "glaserats" i 120 grader, och som inte håller vatten så bra, jag vattnar
2 gånger/vecka.
Rötterna ser ut att må bra så den verkar som sagt ha fått för lite vatten. Med aningen tätare vattningar borde plantan piggna till.
Vitmossa underlättar en jämnare vattentillförsel, något som många orkidéer och inte minst Phalaenopsis brukar uppskatta.
VA?!
Nu rasar ju hela min Phalaenopsis värld!
Jag vattnar min mina när rötterna är gråa och det absolut inte är någon kondens i krukan (ca 1ggr/ 10 dagar nu på vintern, och dubbelt så ofta på sommaren). Av detta får jag spänstiga blad, blommor o.s.v...
JAg antar att jag nu får tänka om.
Hur gör ni då? känner på krukan om den känns lätt?
Sticker ner ett finger?
Säg inte att ni bara kör på känsla. Det är ju det värsta för en nybörjare!
Jag tycker inte att du ska ändra din skötsel så länge det verkar fungera.
"Säg inte att ni bara kör på känsla. Det är ju det värsta för en nybörjare!", tyvärr är det så, man lär sig
av misstagen. När jag började med orkidèer vägde jag krukorna och antecknade vikten torr och nyvattnad,
vilket ju inte är särskilt hållbart i längden. Nu lyfter jag bara på krukan för att känna på vikten, och kollar på
plantan om den är i tillväxt, det avgör om den ska lite vatten och ingen näring, eller normalt med vatten/näring.
Har man småplantor, vilka är i tillväxt året runt om man ger dem tillräckligt med ljus, dem ska man inte låta
torka ut helt.
Man ska ALLTID behandla plantorna individuellt när det gäller vattning och gödning, det är i alla fall vad jag lärt
mig. För lite vatten och näring kan få plantan att gå till "viloläge" och hämma tillväxten av både blommor och blad/
bulber, det är oftast också skälet till att de inte blommar när de borde.
Vatten/näring i rätt mängd och vid rätt tidpunkt är det man måste lära sig, och det tar några år, förhoppningsvis utan
tragiska dödsfall bland skyddslingarna.
Jag har några råd som brukar fungera. Vattna din orchide när rötterna är gröna endast nertill oc h vattna rejält. Jag tar med blomma med ytterkruka fyller ytterkrukan med vatten upp till innerkrukans överkant o låter det hela stå i fem minuter innan jag tar upp orchiden ställer den vid sidan om o låter den rinna av samtidigt som jag tömmer ut vattnet från ytterkrukan.Jag har så mycket plats i ytterkrukan att jag kan sticka ner en finger vid vardera sidan om innerkukan samt har alltid en bit frigolit samt vatten i ytterkukan allt för att höja luftfuktigheten runt plantan Är frigolitbiten 2 cm. tjock så fyller jag enochenhalv centimeter med vatten så orchiden står om fötterna så att säga
Om en planta hänger med bladen men dessa är släta o fina har plantan fått för mycket vatten
Hänger däremot bladen och där är långa paralella streck i bladen så har den fått för lite vatten
Jag har hållt på med orchideer i femton år och detta har fungerat utomordentligt bra.Gödning ger jag varannan gång oktober till sista februari
därefter varje gång med en genomspolning med rent vatten en gång i månaden för att få bort lagrade salter i komposten
Hej, mitt första inlägg...
Min alldeles vanliga phalaenopsis mår inte bra tror jag. Alla bladen är ljusare än vad jag tror att de ska vara, och de flesta (speciellt de nedersta bladen) är väldigt mjuka.
Jag har omplanterat den för en månad sedan och hittade då en hel del ruttna rötter, vilka jag klippte av. Den mår dock inte bättre efter omplanteringen.
Det finns en hel del friska rötter som jag ser genom plastkrukan - de är gröna och jag vattnar sparsamt numera. Det har också kommit ett nytt blad (nu ca 7cm) högst upp som ser ganska bra ut även om också det verkar lite ljust tycker jag.
Jag ger näring varannan gång med orkidehusets näring - men ingenting verkar funka för att få igång de sjuka bladen igen.
Plantan står i ett österfönster i ett ljust rum som också har fönster åt söder.
Har någon något tips jag skulle kunna prova?
Nyckelord: sjuk, mjuka blad, phalaenopsis
Välkommen till OP, det trevligaste orkidèforumet på nätet.:-)
Många phalaenopsishybrider har lite ljusare blad, men oftast beror det
på ljuset, mer ljus ger ljusare blad, för lite ljus ger mörka blad.
Jag ger mina ganska mycket ljus, vilket ger dem ljusgröna blad, de blommar
om lättare då.
De nedersta bladen är de äldsta och brukar ibland gulna och torka bort,
men det är helt ok, man kan kalla det "naturlig avgång".
Om det kommer nya blad så är det ingen fara på taket.
Idag kom en arbetskompis till mig med ett misskött hittebarn! Det var en phal som blivit kvarlämnad i deras nyköpta hus!
Jag förbarmade mig genast över den eftersom den hade en keiki på stängeln och ytterligare en på gång! )
Den var gravt misshandlad och de flesta bladen var extremt slappa, både planta och keiki. Jag ska göra vad jag kan för att få dessa på rätt köl!
Jag har nu klippt bort döda rötter och ska fixa lite mossa till dem. Keikins rötter var riktigt fina så den måste väl ändå kunna överleva?
Några tips??
Nyckelord: keikei, mjuka blad, Phalaenopsis
Omplantering, precis som du redan gjort, är helt klart viktigt. Sedan är det nog mest standardskötsel som gäller. Eventuellt lite högre luftfuktighet. Lycka till!
Grattis till hittebarnet! Jag hade själv gjort som du, försökt återuppväcka växten.
Har den vuxna många blad som är skrumpna? Jag brukar om det finns många, klippa bort ett eller två av de understa bladen några centimeter från fästet. Inbillar mej att det är positivt för rotbildning och återhämtning.
Lycka till!
Jag tror dom kommer överleva!
Den stora plantan har väl bara 2-3 rötter kvar, men såg imorse ut att ha repat sig något bladen kändes något fastare. Jag gick lös ordentligt med saxen på den massor av gamla rötter åkte bort samt några alltför ledsna blad. Men jag tror att, en planta som ändå överlevt av sig själv utan vatten eller ljus i över ett år (enligt min arbetskompis) måste ju kunna repa sig! Den måste ju vara otroligt överlevnadsvillig!
Keikins blad ser ut att inte klara sig, men ett nytt blad är på gång och rötterna var många, långa och starka. Den har ju samma genetiska förutsättningar som moderplantan och då lär väl några vissna blad kunna stoppa tillväxten!
Vilka överlevare dom är... Hoppas den klarar sig..Lycka till...
Orkidéer slutar aldrig att förundra en eller hur?
Efter att jag har blivit medlem har jag kollat våra dagböcker, aktuella frågor mm.. Jag har lärt mig en hel del av att läsa de många uppmuntrande kommentarerna. Jimmy har varit till stor hjälp och jag har vågat börja vattna mina orkidéer på ett annat sätt.
Under samma tid har jag kikat lite oftare på mina andra orkidéer. På de orkidéer som inte finns representerade i mitt fotoalbum i OrkidéPrat. Det är dem som inte blommar just nu, de som under fyra veckors tid fick en så extrem vattenbehandling att de såg ut att vilja lämna denna värld?
Tre av dessa Phalaenopsis har repat sig efter omplanteringen. Den fjärde stackarn, ( den som jag kallar nu för ?Mjuk-öra?), den står och stampar. Den befinner sig fortfarande i ett chocktillstånd? Visst har den en ny rot på gång, men roten har på två månader vuxit endast någon millimeter. Phalaenopsisen väntar, alltså? Som om den försöker lösa korsord jag inte har någon aning om?
Och? det enda jag kan göra nu är att räkna dess bladrynkor och tänka: ?Tack min vän för chockbehandlingen av mina Phalaenopsis. Hade det inte blivit så skulle mycket ha gott mig förbi.? För... när livet leker lägger man inte märke till så mycket. Först då det trasslar ihop sig, börjar man dra de viktiga slutsatserna ? Om man inte hamnar i panik förstås?
Därför är det så bra att ha någon att fråga om? Därför ger mig de ?neovita- sidorna? en sådan trygghet just nu!
Ursäkta stavfelen, neovitavänner?
/ Lina
Nyckelord: Phalaenopsis, mjuka blad
Du är så välkommen i nybörjargänget så. Här är vi några stycken som knappt vet vad som är upp eller ner på krukan. ;)
Ang stavfelen. Prova att klistra in texten i Word när du skriver och tryck sen på F7=rättstavning, så får du en ledtråd hur det ska stavas.
Jag säger inte att jag gör så utan bara ett Tips.
Hejsan Lena!
Vad står den rynkiga Phallen i för substrat? Vitmossa är överlägset bäst vad gäller sjukbehandling.
Hej Bob,
Jag ska tänka på F7!
Det känns roligt att vara med. Det är också skönt att konstatera att vi (”orkidédrabbade”) vill bli drabbade av dessa bedårande växter!
OCH
Hej Jimmy,
”Mjuk-öra” blev omplanterat i en vanlig orkidé kompost. Tycker du att jag ska plantera om den i vittmossa?
Ja helst, vitmossa ger en lite fuktigare miljö för rötterna och främjar rotbildning bättre än bark.
Tack Jimmy!
Ska jag göra samma sak med dendrobium keikisen? Eller ska jag bara lägga lite mossa runt om plantan som den är?
Apropå ”Mjuk-öra” – kan du berätta så exakt du kan? Ska jag ta bort allt nuvarande kompost och ersätta den med vittmossa, eller ska jag blada 50 –50% ? Hur ska jag vattna därefter?
Hälsningar/ Lina
Ok, ta ut plantan ur krukan och vira en rejäl bunt vitmossa runt rötterna, fyll krukans botten med lite bark, placera vitmossepaketet i krukan och fyll på med bark runt omkring. Vattna som vanligt med göd inte.
Tack Jimmy,
Jag får åka till Stockholm imorgon (rättare sagt idag) och handla lite…
Har precis planterat om en av mina phalaenopsisar, och nu kan det va så att jag tror jag "övervattnat" den. Bladen är alldeles hängiga, den ser riktigt sjuk ut! Går det att rädda min älskling????? Den har en ny stängel på G med 9 knoppar, vore synd om man aldrig fick se dessa underbara slå ut!! Tacksam för svar.....
Nyckelord: mjuka blad
Hur ser rötterna ut?? Vad planterade du i??
Phalaenopsis gillar ganska grov kompost, som torkar upp relativt snabbt.
När man omplanterar, så stör man även fina rötter och bör den första tiden vara försiktig med vattning.
Om komposten är väldigt våt, så skulle jag nog ta upp plantan (med kompost) ur krukan, låta den torka nån dag för att sen sätta ner den igen. .
Köper man en planta med väldigt nedbruten kompost, så är det kanske bättre att försiktigt plantera om den - annars är det bättre att vänta till den blommat färdigt, eller att i alla fall knopparna slagit ut.
Hoppas nu att det ordnar sig med din planta, kanske har den inte hämtat sig än. Sätt den ljust och låt bli att vattna så länge rötterna är gröna!!!
Tack....ska prova att ta upp den ur krukan så den får torka nån dag!
Mvh Bubba
Såg förresten att rötterna tagit väldig skada....tycker du att jag ska prova att plantera den i vitmossa tills rötterna mår bättre?
Jag läste i en orkidébok att vitmossa har en läkande effekt och att det stimulerar till att nya rötter bildas så det kan ju vara värt att testa. Ställde precis frågan här i annat inlägg, hur ofta man ska vattna så du kan ju hålla utkik på det svaret.
Ja tack. Det ska jag verkligen göra! Mvh Bubba
Kllipp bort dåliga rötter och pudra med kanel.
Sen är det en god idé att sätta plantan i vitmossa så länge.
Sladdriga blad ("taxöron") beror oftast på att rötterna är så dåliga att de inte kan suga upp vatten.
Jag håller tummarna!!!
Ska prova med kanel....det var nåt nytt, har aldrig hört förr...spännande...jag testar!
Tack så mkt för all hjälp! Mvh Bubba
Nu blev jag väldigt nyfiken. Kanel, varför? vad gjör det för någon nytta? Mvh. ninni
Kanel sägs vara antiseptiskt/bakteriedödande.
Jessika
Ok.
Då borde det gå att använda kanel även vid plantering av sticklingar eller vid ympning?
Ingen aning men rent teoretiskt så borde det gå men jag har aldrig gjort det själv.
Jessika
Det går alldeles utmärkt att använda kanel t ex när man skär nya pelargonsticklingar för att undvika bakterier.
MVH/MimmiO
Hur menar du Mimmi ???Strör du kanel på sticklingarna och sen direkt i jorden .........alltså du låter inga rötter växa ut i vatten först , eller ????? Intressant med kanel ,har aldrig hört talas om det .
biah
Hej Biah!
Nja när du tar en stickling av en pelargon så kan du förhindra bakterieangrepp genom att doppa snittytan i kanel, skaka av det överflödiga och plantera direkt i jord. Det går även att rota i vatten men mina brukar ruttna så jag föredrar jord. Kanel ska som Jessika skriver vara antiseptiskt och används utav många pelargonsamlare med gott resultat.
MVH/MimmiO
Glömde att skriva även den moderplantan du tar sticklingen ifrån kan det vara bra att pudra på lite kanel på för att förhindra bakterieangrepp även där.
Det var ett bra råd, med kanel, tänker jag också prova.
Kanske det blir tid för pelargoner, om vi får lite värme,nästa vecka.
Mvh. guland
Intressant. Jag föredrar naturliga ämnen framför kemikalier. Ska helt klart prova kanel nästa gång jag plockar sticklingar. Jag håller med om att sticklingarna hellre ruttnar än rotar sig om man sätter dem i vatten först.
Mvh. Ninni
skall bli jätteintressant att testa kanelmetoden .
skall vänta lite tils varmare dagar behagar komma ....
För det måste väl komma en vår ..............även detta året .
Ja, jag har haft Phalaneopsis i 12 år. De är så tåliga bara man inte sköter dem som bebisar. Ja min gamling har jag verkligen negligerat. Det kan ha gått veckor före jag vattnat den, men den lever och är antagligen gladare i dag. Gamla rötter ska bort i alla fall då de ruttnar. Men de ska inte vattnas så ofta. De gillar däremot en hög luftighet. Själv har jag en fuktmätare(inte dyra) för att holla koll.BD
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Valfritt belopp
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 23:49:36 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter