Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om bekämpningsmedel

Nyckelord: bekämpningsmedel

Inlägg med bekämpningsmedel som nyckelord.

4/1 -08

4/1: Nemablom

I dag kom mitt paket med perlite och Nemablom. Det är ett bekämpningsmedel som innehåller nematoden Steinernama feltiae - en mikroorganism som söker upp och angriper "blomflugans" larver, sorgmyggans och vattenflugans larver. Just nu verkar det som aom alla småflugor har försvunnit, kanske de såg min beställning.

Nyckelord: Nemablom, bekämpningsmedel

5/1 -08

Kanske de har såna nematoder som ska ta kål på mördarsniglar oxå...vill du berätta var du handlat?

Ja, eller spinn?

? Eje

6/1 -08

Det verkar som nematodernarna egenligen är ganska känsliga saker, sä de kan nog inte ta käl pä större varelser som mördar sniglar, hundar, katter och jag tror inte heller på spinn. Här är adressen jag dår jag inhandlade dem: http://www.wexthuset.com/default.asp?sp_...

6/1 -08

Nä, det kanske rör sig om ett helt annat slags nematoder, men i Norge har de äntligen börjat göra framsteg i kampen mot mördarsniglarna genom att vattna två gånger/ säsong med nåt slags nematoder. På beskrivningen lät de nästan som måluppsökande missiler, de där små varelserna, ska visst själva leta sig till just större sniglar och ta sig in i dem. Men det kanske är en sån där modern vandringssägen...

6/1 -08

Låter spännande, jag hoppas det kommer att fungera.

16/4 -08

Jag har hittat äckliga larver och äntligen lyckats luska ut vad det är.. nämligen sorgmyggelarver. Söker man på bekämpning mot dessa så hittar man nemablom, och söker man på nemablom på neovita så hittar man spindeln

Hur har behandlingen utfallit? Hur mycket behöver man använda? Det är ju lite skillnad på vanlig jord som det väl i första hand är tänkt för och orkidesubstrat.

26/9 -12

Jag är ny medlem och hittar ett inlägg om Nemablom. Jag skaffade det till min chef som hade massor av sorgmyggor flygande på sitt kontor. Hon vattnade sina blommor för mycket och då trivs de rackarna. De funkade iaf väldigt bra. Om blommorna tål att torka ut trivs inte sorgmyggorna men dom är svåra att bli av med helt utan Nemablom. Till och med orkidérötter gillar dom, så Nemablom är något för er orkidévänner! På min blogg gladigront.se lottar jag ibland ut just Nemablom. Även Nemaslug mot sniglar när det är den säsongen. Det lär ha funkat jätterbra vid försök i Norge, enligt en av mina läsare.

27/9 -12

Nemablom fungerar bra. Men sogmyggans larver angriper INTE orkidérötter som även i de allra tunnaste fallen är för grova.

27/9 -12

Innan jag började med Nemablom ställde sorgmyggorna till med mycket elände bland mina orkideer. De kunde bli rotlösa ganska snabbt. Kan verkligen rekommendera Nemablom, fungerar jättebra..

27/9 -12

Jag odlar ca 1500 olika arter av orkideer. Många av dessa är extremt känsliga och finrotade släkten såsom Lepanthes, Lankesterella, Telipogon, Oxyglossum osv. Jag har utbrott av Sorgmyggor från och till då många av dessa arter växer bäst i sällksap av mossor, och aldrig får torka ut. Jag har under alla mina 25 år som odlare aldrig sett någon påverkan av sorgmyggans larver på orkidérötter eller andra delar. I många fall har mossor och orbunkar dött av atackerna, men lämnat orkideer på samma plantering helt opåerkade.
Så jag är rätt säker på att det som hänt dina plantor har en annan orsak.

27/9 -12

Är långtifrån expert på ämnet, men jag har sett nu i somras hur mossan i en transparent orkidekruka blivit finfördelad på ett ställe av dessa larver. Det var i princip död vitmossa.

27/9 -12

Dusk, jag är lika säker på vad jag har sett sorgmyggornas framfart med mina och vilka åtgärder som fungerat eller inte. Jag utnämner mig dock inte till någon expert på andras blommor. Du har dina erfarenheter och jag har mina. Jag odliar ingen av de sorter som du nämner.

28/9 -12

Då undrar jag på vilkett sätt de har orsakat skada? Hur har skadorna sett ut? Vilka arter handlar det om?
Jag frågar pga att det är första gången jag hört någon påvisa skador på orkideer av sorgmygga.

Ge din åsikt

29/8 -06

Neem olja

Gick in under Tommys fina blomma först, men det blir nog lättare med egen tråd om detta:
Tommy, om du behöver mer neem olja kan du t.ex.beställa från affären Medelpunkten i Ystad, det är inte så kostsamt, tror jag betalade runt 60 kronor.
Jag har droppat in katternas halsband för att motverka fästingar, men jag har i bakhuvudet att den kan användas mot diverse ohyra på växter - har du erfarenhet av det?

Nyckelord: neemolja, bekämpningsmedel

30/8 -06

Har "nätforskat" lite om neem olja, och till min glada överraskning fann jag på en sida även tips om andra eteriska oljor att använda i stället för gift, jag har frågat efter det tidigare men fick alltså svar på båda frågorna i ett sök nu Här är alltså en bra sida att kolla först på, om man behöver ta itu med angrepp/skadegörare: http://www.homestead.com/ipmofalaska/fil...

30/8 -06

Hej Tommy,
Såvitt jag förstår ska det vara ren olja, den ska doseras till 5-10 %, det är en 30 ml flaska som kommer från Crearome, man kan säkert få mer info på deras hemsida, eller genom att ringa dem: 0493-53999. Halten av det aktiva ämnet Azadirachtin framgår inte, inte heller om den är kallpressad vilket ska vara det bästa. Än mer om neem kan man läsa t.ex.här: http://www.wisegeek.com/what-is-neem-oil...

30/8 -06

Huruvida den lilla förpackningen elelr den stora är bättre prissatt beror ju delvis på hur mycket man behöver...

30/8 -06

Fel av mig! (Jag måste försöka komma ihåg att mitt minne passerat bäst före datum...) Nejdå, 35 kronor för 30 ml ska det vara, ber om ursäkt! Jag visste inte att du sålde olja, Tommy, tänkte bara tipsa om ett lätt sätt att få tag i den utan tull osv. då jag fick intrycket att du hade haft besvär med det.
Vilka är dina erfarenheter av den i orkidésammanhang?
Björn: Ja, denna flaska kommer att räcka ett par år minst för mig eftersom den ska spädas så rejält, och peppar, peppar har jag inte behövt använda den annat än som fästingavskräckare hitills (vilket funkar rätt så bra), så då känns inte vare sig 35 el. 60 kronor speciellt blodigt. Men behöver man stora mängder ska man förstås jaga lägsta priser.

30/8 -06

Ja,det var väldigt vad den verkar användbar Kul att höra att den gör det det ska!

31/8 -06

Hejsan,
Tommy, när du skriver tat du använder oljan på torrsprickor-späder du den enligt anvisningar då med?
Mvh
Kristina

31/8 -06

Hejsan,
Tommy, när du skriver tat du använder oljan på torrsprickor-späder du den enligt anvisningar då med?
Mvh
Kristina

31/8 -06

Tack Tommy!
/Kristina

Var köper man Neem olja i Malmö?

8/12 -06

Hej Säluttern. Hur fungerade Neemoljan för dina katter?
Blev de befriade från fästingar?
Jag önskar att det funkade, då finns det ju hjälp mot dessa plågoandar för både två och fyrfotade varelser.

8/12 -06

Gunsan: jag droppade in en par droppar/halsband på kvällen när jag tagit av dem, lät dem ligga för att "ånga ur sig" det mesta till nästa dag ( har gjort misstaget att inte göra så med lavendel olja, varpå kattens stackars känsliga nos och ögon rann och rann innan jag hann få av halsbandet igen). Det hade en en rätt bra effekt som avskräckningmedel mot fästingar, inte 100% men märkbart färre angrepp. Jag hade sett på innehållsförteckningarna på dyra antifästinghalsband att neem ingick i samtliga sorter. Den tycks inte vara lika stickande stark för nosar som en del andra eteriska oljor som även de har viss effekt. Det är ingen ljuvlig doft precis, lökaktig, inget man känner för att droppa ner i aromalampan Det finns mängder av info på nätet om du vill läsa mer, en del sidor nämns tidigare här i tråden.
Efter tips från Tommy som jag gav vidare till en bekant, blev denne snabbt av med besvärliga självsprickor i hälarna: outspädd olja med omslag på natten, tre nätters behandling så var det klart!

9/12 -06

Tack Säluttern.
Jag skall absolut testa detta till våren, på Amadeus, våran hund.

Ge ditt svar

För att bekämpa ohyra på växter i växthuset använder jag en blandning av, 1 liter vatten, 1 dl såpa och 1-2 tsk rödsprit.
Vet någon om denna behandling är skadalig för orkidéer eller om det är ok att använda den.

Nyckelord: ohyra, bekämpningsmedel, vatten + såpa + rödsprit

Det låter ungefär som mitt recept, fast jag har bara i en halv deciliter såpa/liter för att spraya/skölja orkisarna, men högre koncentration för att punktbehandla där odjuren har suttit.

Köp "oljespray" istället. Det finns flera olika fabrikat, t.ex Bauhaus säljer ett under namnet "frukträd Effekt". Det är utan jämförelse det effektivaste medlet och helt giftfritt. Det kväver enkelt alla former av löss och spinn som jag stött på. Glöm preparat som Provado, Pyrex och allt vad de heter.
Hälsn P-G

P-G! Tack för tipset, det ska jag absolut prova om jag skulle få problem med ohyra igen!

18/3 -06

"oljespray", kan man köpa det i affärer där man kan köpa andra medel mot ohyra, eller finns det endast i "specialaffärer".
P-G, du menar väl att Provado inte är lika effektivt som oljespray, hoppas jag, för det är väl inte så att det är skadligt för orkidéer. Jag har nämligen i veckan sprayat några med just Provado.
Hälsningar Gunsan

18/3 -06

Hej alla odlare!

Den enda nackdelen jag ser med svenska folkets ökande odlingsintresse är den hänsynslösa giftanvändningen (även övergödning men det är ett annat ämne). Jag mår illa när jag hör hur folk nästan skryter över hur många provado-flaskor de tömt det senaste halvåret. Fy!!! Hur kan man bara tänka tanken? Har inte naturen skänkt oss glädjen att just kunna odla och njuta av växternas mångfald. Och tacken är att en himla massa kemikalier duschas ut och i förgiftar allt levande, inklusive er själva. Jag vet att ohyra är ett gissel men det finns absolut alternativ till Provado och Radar och allt annat som jag inte vill tänka på. Fruktträd Effekt är ett utmärkt exempel på miljövänliga bekämpningsmedel baserade på vegetabiliska fettsyror som fungerar fantastiskt bra. Men bäst av allt, det kan användas med helt gott samvete.

Så ni som vill fortsätta att förundras av de naturens gåvor som står på era fönsterbrädor, följ mitt råd.

Mvh Rikard

Väl skrivet Rikard, jag håller helt med dig. Det glädjer mig att det finns miljövänliga alternativ. Fram för fler bra tips av den sorten!

23/11 -09

Är det någon som vet om man fortfarande kan köpa Fruktträd Effekt på Bauhaus eller någon annanstans?

23/11 -09

Du kan lika gärna använda Rapsolja för det är vad Fruktträd Effekt innehåller.
http://www.miljocenter.info/pdf/sdb_fruk...

23/11 -09

Jag brukar använda en oljeemulsion som baseras på paraffinolja, har fungerat bra att få bort spinn på citrusväxter som alltid suger åt sig dylik ohyra! Hittade också en sida om ohyrabekämpning hos orchideer: http://web.telia.com/~u11206828/skade.ht... där bl.a. paraffinoljan nämns! Tyvärr också många kemiska preparat! Men bionim som jag hittils inte hört talas om verkar ju intressant (http://www.tradgard.org/kunskap/tradgardsspanare/2004_liljebagge.html) har någon använt det?

23/11 -09

ShrimpDiver, Det är ju ett välkänt gammalt medel, vanlig Neemolja, som några här
på OP provat tidigare.
Pyretal är effektivare och kommer också från växtriket, innehåller pyretrin som används
i shampo mot vanliga huvudlöss.

23/11 -09

Jag vet att pyretrin går bra, men tyvärr inte så bra mot spinn! (vilket normalt är mitt problem på hösten och våren). Dessutom är det mycket giftigt för katter som inte kan bryta ner detta gift (katter äter inte heller på chrysantemumväxter som pyretrinerna utvinns från). Så jag håller nog mig till såpa och paraffinolja ... Men tack för info att Bionim används, men då med sämre resultat???

23/11 -09

ShrimpDiver, jag i min tur visste inte att pyretrin var giftigt för katter,
jag har själv 2 kattdamer, så då gäller det att vara försiktig i fortsättningen.

Jeg har brukt Neemolje på mine orkideer i ca. 1 1/2 år (vinduskarm stue) å ikke hatt problemer med udyr i det hele tatt.
Blandingsforh. er:
6ml (100 % ren) Neemolje + 3 ml diskmedel blandes i 1 liter vann.
Da Neemoljen står i kjøleskapet blander jeg først oljen i litt varmt vann så den får løst seg opp. Jeg smører den på bladene med en klut men du kan også spraye den på.
Lykke til.

23/11 -09

för pyretriner se bl.a. http://sv.wikipedia.org/wiki/Pyretrin - jag har också katt!

Ge ditt svar