Ohyra.

18/3 -06

För att bekämpa ohyra på växter i växthuset använder jag en blandning av, 1 liter vatten, 1 dl såpa och 1-2 tsk rödsprit.
Vet någon om denna behandling är skadalig för orkidéer eller om det är ok att använda den.

Nyckelord: bekämpningsmedel, ohyra, vatten + såpa + rödsprit

18/3 -06

Det låter ungefär som mitt recept, fast jag har bara i en halv deciliter såpa/liter för att spraya/skölja orkisarna, men högre koncentration för att punktbehandla där odjuren har suttit.

18/3 -06

Köp "oljespray" istället. Det finns flera olika fabrikat, t.ex Bauhaus säljer ett under namnet "frukträd Effekt". Det är utan jämförelse det effektivaste medlet och helt giftfritt. Det kväver enkelt alla former av löss och spinn som jag stött på. Glöm preparat som Provado, Pyrex och allt vad de heter.
Hälsn P-G

18/3 -06

P-G! Tack för tipset, det ska jag absolut prova om jag skulle få problem med ohyra igen!

18/3 -06

"oljespray", kan man köpa det i affärer där man kan köpa andra medel mot ohyra, eller finns det endast i "specialaffärer".
P-G, du menar väl att Provado inte är lika effektivt som oljespray, hoppas jag, för det är väl inte så att det är skadligt för orkidéer. Jag har nämligen i veckan sprayat några med just Provado.
Hälsningar Gunsan

18/3 -06

Hej alla odlare!

Den enda nackdelen jag ser med svenska folkets ökande odlingsintresse är den hänsynslösa giftanvändningen (även övergödning men det är ett annat ämne). Jag mår illa när jag hör hur folk nästan skryter över hur många provado-flaskor de tömt det senaste halvåret. Fy!!! Hur kan man bara tänka tanken? Har inte naturen skänkt oss glädjen att just kunna odla och njuta av växternas mångfald. Och tacken är att en himla massa kemikalier duschas ut och i förgiftar allt levande, inklusive er själva. Jag vet att ohyra är ett gissel men det finns absolut alternativ till Provado och Radar och allt annat som jag inte vill tänka på. Fruktträd Effekt är ett utmärkt exempel på miljövänliga bekämpningsmedel baserade på vegetabiliska fettsyror som fungerar fantastiskt bra. Men bäst av allt, det kan användas med helt gott samvete.

Så ni som vill fortsätta att förundras av de naturens gåvor som står på era fönsterbrädor, följ mitt råd.

Mvh Rikard

18/3 -06

Väl skrivet Rikard, jag håller helt med dig. Det glädjer mig att det finns miljövänliga alternativ. Fram för fler bra tips av den sorten!

23/11 -09

Är det någon som vet om man fortfarande kan köpa Fruktträd Effekt på Bauhaus eller någon annanstans?

23/11 -09

Du kan lika gärna använda Rapsolja för det är vad Fruktträd Effekt innehåller.
http://www.miljocenter.info/pdf/sdb_fruk...

23/11 -09

Jag brukar använda en oljeemulsion som baseras på paraffinolja, har fungerat bra att få bort spinn på citrusväxter som alltid suger åt sig dylik ohyra! Hittade också en sida om ohyrabekämpning hos orchideer: http://web.telia.com/~u11206828/skade.ht... där bl.a. paraffinoljan nämns! Tyvärr också många kemiska preparat! Men bionim som jag hittils inte hört talas om verkar ju intressant (http://www.tradgard.org/kunskap/tradgardsspanare/2004_liljebagge.html) har någon använt det?

23/11 -09

ShrimpDiver, Det är ju ett välkänt gammalt medel, vanlig Neemolja, som några här
på OP provat tidigare.
Pyretal är effektivare och kommer också från växtriket, innehåller pyretrin som används
i shampo mot vanliga huvudlöss.

23/11 -09

Jag vet att pyretrin går bra, men tyvärr inte så bra mot spinn! (vilket normalt är mitt problem på hösten och våren). Dessutom är det mycket giftigt för katter som inte kan bryta ner detta gift (katter äter inte heller på chrysantemumväxter som pyretrinerna utvinns från). Så jag håller nog mig till såpa och paraffinolja ... Men tack för info att Bionim används, men då med sämre resultat???

23/11 -09

ShrimpDiver, jag i min tur visste inte att pyretrin var giftigt för katter,
jag har själv 2 kattdamer, så då gäller det att vara försiktig i fortsättningen.

23/11 -09

Jeg har brukt Neemolje på mine orkideer i ca. 1 1/2 år (vinduskarm stue) å ikke hatt problemer med udyr i det hele tatt.
Blandingsforh. er:
6ml (100 % ren) Neemolje + 3 ml diskmedel blandes i 1 liter vann.
Da Neemoljen står i kjøleskapet blander jeg først oljen i litt varmt vann så den får løst seg opp. Jeg smører den på bladene med en klut men du kan også spraye den på.
Lykke til.

23/11 -09

för pyretriner se bl.a. http://sv.wikipedia.org/wiki/Pyretrin - jag har också katt!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.