4/1: Nemablom

4/1 -08

I dag kom mitt paket med perlite och Nemablom. Det är ett bekämpningsmedel som innehåller nematoden Steinernama feltiae - en mikroorganism som söker upp och angriper "blomflugans" larver, sorgmyggans och vattenflugans larver. Just nu verkar det som aom alla småflugor har försvunnit, kanske de såg min beställning.

Nyckelord: Nemablom, bekämpningsmedel

5/1 -08

Kanske de har såna nematoder som ska ta kål på mördarsniglar oxå...vill du berätta var du handlat?

6/1 -08

Ja, eller spinn?

? Eje

6/1 -08

Det verkar som nematodernarna egenligen är ganska känsliga saker, sä de kan nog inte ta käl pä större varelser som mördar sniglar, hundar, katter och jag tror inte heller på spinn. Här är adressen jag dår jag inhandlade dem: http://www.wexthuset.com/default.asp?sp_...

6/1 -08

Nä, det kanske rör sig om ett helt annat slags nematoder, men i Norge har de äntligen börjat göra framsteg i kampen mot mördarsniglarna genom att vattna två gånger/ säsong med nåt slags nematoder. På beskrivningen lät de nästan som måluppsökande missiler, de där små varelserna, ska visst själva leta sig till just större sniglar och ta sig in i dem. Men det kanske är en sån där modern vandringssägen...

6/1 -08

Låter spännande, jag hoppas det kommer att fungera.

16/4 -08

Jag har hittat äckliga larver och äntligen lyckats luska ut vad det är.. nämligen sorgmyggelarver. Söker man på bekämpning mot dessa så hittar man nemablom, och söker man på nemablom på neovita så hittar man spindeln

Hur har behandlingen utfallit? Hur mycket behöver man använda? Det är ju lite skillnad på vanlig jord som det väl i första hand är tänkt för och orkidesubstrat.

26/9 -12

Jag är ny medlem och hittar ett inlägg om Nemablom. Jag skaffade det till min chef som hade massor av sorgmyggor flygande på sitt kontor. Hon vattnade sina blommor för mycket och då trivs de rackarna. De funkade iaf väldigt bra. Om blommorna tål att torka ut trivs inte sorgmyggorna men dom är svåra att bli av med helt utan Nemablom. Till och med orkidérötter gillar dom, så Nemablom är något för er orkidévänner! På min blogg gladigront.se lottar jag ibland ut just Nemablom. Även Nemaslug mot sniglar när det är den säsongen. Det lär ha funkat jätterbra vid försök i Norge, enligt en av mina läsare.

27/9 -12

Nemablom fungerar bra. Men sogmyggans larver angriper INTE orkidérötter som även i de allra tunnaste fallen är för grova.

27/9 -12

Innan jag började med Nemablom ställde sorgmyggorna till med mycket elände bland mina orkideer. De kunde bli rotlösa ganska snabbt. Kan verkligen rekommendera Nemablom, fungerar jättebra..

27/9 -12

Jag odlar ca 1500 olika arter av orkideer. Många av dessa är extremt känsliga och finrotade släkten såsom Lepanthes, Lankesterella, Telipogon, Oxyglossum osv. Jag har utbrott av Sorgmyggor från och till då många av dessa arter växer bäst i sällksap av mossor, och aldrig får torka ut. Jag har under alla mina 25 år som odlare aldrig sett någon påverkan av sorgmyggans larver på orkidérötter eller andra delar. I många fall har mossor och orbunkar dött av atackerna, men lämnat orkideer på samma plantering helt opåerkade.
Så jag är rätt säker på att det som hänt dina plantor har en annan orsak.

27/9 -12

Är långtifrån expert på ämnet, men jag har sett nu i somras hur mossan i en transparent orkidekruka blivit finfördelad på ett ställe av dessa larver. Det var i princip död vitmossa.

27/9 -12

Dusk, jag är lika säker på vad jag har sett sorgmyggornas framfart med mina och vilka åtgärder som fungerat eller inte. Jag utnämner mig dock inte till någon expert på andras blommor. Du har dina erfarenheter och jag har mina. Jag odliar ingen av de sorter som du nämner.

28/9 -12

Då undrar jag på vilkett sätt de har orsakat skada? Hur har skadorna sett ut? Vilka arter handlar det om?
Jag frågar pga att det är första gången jag hört någon påvisa skador på orkideer av sorgmygga.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Spindeln:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik