Har nu flera orkidéer som har fått sådana här blad. Efter ett tag ramlar de av. Så småningom dör plantan. Sjukdom? Vad göra?
Nyckelord: Ohyra
Vet inte vad det är, men jag skickar med en länk, som kanske kan vara användbar:
http://www.staugorchidsociety.org/cultur...
Jag tror att endera är det köldskador eller så saknar plantan/plantorna rötter
Länken Nenne postade är jättebra.
Det låter inte bra det där... Drabbas alla blad "samtidigt" eller dör de med de äldre först? Som en snabbare variant av naturlig växtcykel - får ett nytt blad, tappar/fäller ett gammalt, fast i det här fallet så tappar de blad snabbare än de hinner göra nya?
Hur snabbt går händelseförloppet? Det ser inte ut att vara någon form av röta eller något bakteriellt, för det har jag för mig går fort.
Mutanten, ja den länken är jättebra och den kom ursprungligen från dig för två-tre år sedan, så jag har sparat den som favorit!
babsan, har du gjort någon "rotinspektion" på någon av de som tappat sina blad? Du måste ju börja någonstans och kanske det är en bra början. obovata är ju bl a också inne på ev rotproblem! En annan fundering är om det kan vara virus, för det verkar ju smitta på dina plantor. Men som sagt, jag är urdålig på sånt´ här.
Teorier: köldskador (om du relativt nyligen köpt dem o de varit utomhus en stund), gravt spinn-angrepp, trips-angrepp, svampangrepp---
Nenne: Jaha, var det jag som lade ut den? Vilket minne jag inte har.
Virus var det första som dök upp i min skalle, men det brukar inte slå till på det här viset, inte på flera plantor på ungefär samma gång. Det tyder på något annat, men vad är frågan?
Håller med Blomtjuven och övriga och vill även tillägga att det kan eventuell vara brist på något näringsämne. Bild på en angripen planta kanske skulle underlätta.
Jag gissar på tripps men även köld är tänkbart.
Tack för alla svar. Har slängt 5-6 plantor som alla blad har trillat av. Detta problem började i somras. Nu har jag 4 plantor i fönstret som har liknande blad och som faller av. Odlar i vitmossa. Ger vatten när mossan har torkat. Får gödning vid varje vattentillfälle. Det här är rätt gamla plantor, så de har inte varit ute. Rötterna är gröna och tjocka. " Detta kanske är så kallad naturlig avgång " Det måste nog vara någon sjukdom. Hoppas inte de andra drabbas också Skickar med bild.
Se verkligen ut som ett typiskt, och långt gånget, trips eller eventuellt spinnangrepp...
Kan säga också att gödning varje gång med vitmossa som absorberar all gödning och håller kvar mer än bark, ihop med kruka utan hål i botten blir för mycket gödning.
Jag blir ledsen när jag ser orkidéer och även andra växter planterade i krukor utan hål i botten. Rötterna kan inte andas och det kan vara blött i botten även om du tror att mossan är torr. Vi är flera här på OP som gör hål på plastkrukornas sidor för bättre avrinning och lufttillförsel, trots att de har många hål i botten.
Frågan är om inte just detta är ditt ursprungsproblem och det är därför dina plantor har blivit sjuka. En av dina plantor har massor med luftrötter och det är förmodligen ett sätt för den att försöka överleva.
Skippa glaskrukor i fortsättningen och använd plastkrukor med många hål och ställ dem i snygga ytterkrukor, men inte av glas!
När jag läste det som Nenne hade länkat till tänkte jag på svampinfektion. Där står det att bladen blir gula och sen brun/lila och slutligen svarta och trillar av tidigt. När man ser på första bilden är bladen gula/bruna/lila.
Jag håller med om det med näringen i kombination med våt mossa i glaskruka som denna blir väldigt kall, så står den sedan i fönster så kan jag tänka mig att det blir för kallt för rötterna. Sedan ser det också ut att vara falskt spinnkvalsterangrepp med. Tråkigt.....
......och för varmt på sommaren, så rötterna bränns. Enl babsan, så började plantorna få problem i somras.
Jag har glaskrukor som ytterkrukor på någr av mina Phal, med plastkruka inuti då. Går bra... Men jag kan tänka mig att solgass inte är en fördel.
Jag har odlat mina plantor i glaskrukor och mossa i ca 10 år, stått i samma fönster i alla år.Element under. De har vuxit och blommat varje år. Solen står inte på hela dagen. Har ett tjugotal orkidéer som ser fina ut. Att det är mitt odlingsätt tror jag inte på.
Det här är en sjukdom, men vad. Får slänga de fyra och hoppas att de andra inte har blivit smittade.
Tack för alla inlägg.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Valfritt belopp
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 04:26:04 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter