Alla Frågor

Goddag! 😀💖

Vi i VSOS.se ( Västsvenska Orkidésällskapet)
håller i dagsläget för fullt på att sätta höstens kalender. Våra möten hålls på Göteborgs Botaniska trädgård.
Vill du komma till oss och föreläsa eller har du förslag på någon/några andra trevliga föreläsare att tillfråga så tas idéer tacksamt emot per mejl ( helst) ordf@vsos.se

Väl mött i höst!

28 mars

Ingen? ?

Ge ditt svar

Nästa vecka ska jag iväg till Nederländerna på en plantmässai Houten.Innan dess har jag 2 dagar på mig i Utrech jag undrar om det finns någon större plantskola eller butik med orkidé och andra växter i närheten. Kanske någon kan tipsa mig. Helst inte långt ifrån Utrech,tac på förhand hoppas på tips

1 mars

Hej. Har du bil. Du har drygt 11 min till Akerne Orchids i norra Belgien. Jag har köpt fina plantor av dem via postorder. De har växthus/butik.

17 mars

Jag var i Holland i fjol och hittade bara OrchidWubben, som jag besökte o det va okej. Men dom verkar ha stängt nu. Så Holland kanske inte har några botaniska orkidéodlare längre - ?bara? kommersiella odlare av Cymbidium och liknande?

Ge ditt svar

18 jan

Belysning?

Mina lysrör som jag haft i många år har börjat gå sönder. Borde köpa ny belysning till mina orkidéer. Visst är det någon ny EU-regel om lysrör? Är det LED som gäller nu. Tacksam för tips på vad köpa och var!

18 jan

20 jan

De förr vanliga T8-rören är förbjudna att sälja efter den 1/9-23.
Jag har ersatt mina med LED-rör (som passar i bef. armatur) och integrerade i smäckra armaturer för några år sedan, å är supernöjd med dem. De ger mer ljus och deras effekt minskar inte som vanliga rör, som man ofta fick byta. Sedan ett stort pluss med mycket lägre el-förbrukning. Jag har köpt från https://ledmegastore.se och är mycket nöjd med de rören som är bra till växtbelysning. De har levererat snabbt, bra pris och är bra förpackade. N.B. kolla så du får rätt ljus för dina förhållanden.

3 feb

Jag hade också hört att de förbjudits. Men för någon vecka sedan när jag behövde köpa nya så fanns fortfarande vanliga T5 att köpa. Så det blev sådana igen. Vart 55W HO dagsljusrör.

20 feb

Tack för info. Nu blir det att fundera på T2 eller LED.

Ge ditt svar

Hej,
Jag har sökt med ljus och lykta efter information om hur Cypripedium formosana kan övervintras på bästa sätt. Jag bor i Stockholm (zon 2). Jag har läst motsägelsefulla uppgifter om dess härdighet och hur den bäst övervintras. "BotanyBoy" (på hans blogg) menar att den förmodligen är härdig USDA zoner 6b-8a, och att en tillräckligt bra viloperiod ligger på ca 3 månader med temperatur under 10 grader Celsius (tydligen mer accepterande för högre temperatur under viloperioden än andra Cypr.); medan en annan källa tycker att mellan 0-5 grader Celsius är att föredra; och andra menar att den har en lägsta zongräns kring 8 et.c.

Sättet jag ämnar att odla den på är i stor kruka -eftersom det inte är möjligt att plantera den på friland (för liten trädgård). Jag har tillgång till ett ouppvärmt förråd där temperaturen på vinterhalvåret stadigt ligger under 10 grader Celsius, ofta betydligt mindre. Att förvara krukan/barrotade risomer i kyl är inte alltför aktuellt.

Frågan kort sammanfattat: är det möjligt att gräva ner krukan på höstkanten/isolera den väl och ha den ståendes utomhus, och enbart ta in den perioder där det är riktigt bitigt, eller är hela projektet lönlöst till en början?

Nyckelord: Övervintring, Cypripedium formosana

6 feb

Hej. Försök komma i kontakt med Marie Widén i Sydsvenska orkidesällskapet. Hon odlar en del Cyperipedium på friland, eventuellt i Småland som kanske har samma zon som Stockholm. I övrigt vet jag inte några som har denna art. Flera europeiska sidor anger att arten tål rejält med köldgrader, ner till -25 C. Dock svårt att veta sanningshalten i detta.

9 feb

Problemet är att de startar växtsäsongen så tidigt att blommorna fryser om de står ute året runt.

Ge ditt svar

2 jan

Sphagnum

Hej, jag vill gärna ha tips om var jag nu på vintern kan köpa sphagnum mossa av bra kvalité till rätt pris.

Nyckelord: Sphagnum

4 jan

Blomsterlandet säljer ibland torkad/pressad spagnum från Nya Zeeland

Ge ditt svar
Dendrobium kingianum 'Linda' x 'Sue'. Från Lassse.

Dendrobium kingianum 'Linda' x 'Sue', väldoft från Australien.

Nyckelord: Dendrobium kingianum

Ge ditt svar
Pgragmipedium Fritz Schlomberg. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Denna Phragmipedium är ändå vackrast.

15/12 -23

Väldigt vacker är den Härlig färg också

31/12 -23

Det är en mkt. vacker primärhybrid mellan besseae och kovachii - Phragmipedium Fritz Schomburg.

Ge ditt svar

Hej, jag är nybörjare och vill gärna ha tips om var och hur jag kan identifiera mina orkidéer.
Jag har inte hittat några bra appar eller hemsidor för identifiering av orkidéer.
Hoppas på några bra tips.
God Jul

Ge ditt svar
Phr memoria Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Phragmipediumarna blommar rätt länge.

Ge ditt svar

Jag har gjort helt fel med denna Phragmipedium. Låtit solen bränna bladen och planterade om utan att fatta att den tänkte blomma. Nu tre stänglar ändå. Tåliga varelser i orkidesläkter.

Nyckelord: Phragmipedium memoria Dick Clements

19/11 -23

19/11 -23

19/11 -23

Phrag. Memoria Dick Clements är en primärhybrid, där den ena parten är Phrag. besseae, å de kan ju bara bli bra. Den har jag uppskattat sedan första gången jag såg den i början på 90-talet.
Om man behöver plantera om brukar de vara bäst efter blomningen. För min del så behöver jag aldrig plantera om, eftersom jag odlar i GreenMix. Det är bara att flytta över hela plantan till större kruka, å fylla på runt om med mera mtrl. Detta kan man göra när som på året, utan att störa rötterna. De blir ordentligt stora plantor ganska snabbt.
Du har ju en stor fin planta, å härligt med tre stjälkar. Så bra odlat ändå .

20/11 -23

Stor och fin planta. Ja, det är lätt att bladen bränns när man har dom ute på sommaren, det har hänt mig vid ett flertal tillfällen.

22/11 -23

Jättefin planta!

30/11 -23

Ja jättefin!

9/12 -23

Den trivs uppenbarligen!

Ge ditt svar

12/11 -23

Lättskött!

Från kärran.
Från kärran.

Hej! Min Phalenopsis har 6 stänglar varav 4 i blom. Det är rekord för mig, har ni också varit med om det? Och inget speciell skötsel, den bara blommar,

Nyckelord: Phalenopsis

13/11 -23

Otrolig blomprakt. Hur sköter du den?

13/11 -23

Ingen skötsel alls. Har fått stått ute i sommar med mina andra orkideer och vattnas varannan vecka och då med näring. det kanske bara var tur, får se om det händer igen.

19/11 -23

Härligt när de blommar så fint

20/11 -23

20/11 -23

Bara det blommar är jag så nöjd. Orkideer som man inte får i blom är inget kul tycker jag.

21/11 -23

Fina blommor

Ge ditt svar

 

18/10 -23

Jaha, det säger du. Undrar vad jag gör för fel med mina cattleyor som i princip ALDRIG blommar

20/10 -23

Mina cattleyor är nog inte välskötta. Bladen är inte fina. Denna är rätt nyligen brutalt delad. Jag är ständigt förvånad över att dom ändå blommar.

28/10 -23

Mina blommar inte heller, men å andra sidan är de inte så gamla ännu. Det lyckliga receptet är väl 'konstbelysning', och exakt rätt temperatur dag och natt, förmodar jag.

1/11 -23

Härligt med plantor som är blomvilliga . Tycker det är rätt typiskt Spjuttan att de blommar efter en delning. En sådan störning signalerar att den måste blomma, för det är fara för livet. En medlem i vår förening säger alltid - om den inte vill blomma.....så plåga den lite .

12/11 -23

Förutom mycket ljus, och tydliga temperaturväxlingar mellan dag och natt -- dessutom, väldigt hög luftfuktighet, i kombination med en ständig vindfläkt. Jo jo, komplicerade omständigheter!

Igår kväll kom jag på idén att hänga upp klippta remsor av fuktmatta runt cattleyorna (ej i direkt kontakt med bladen) för att få upp luftfuktigheten utöver vattenfaten. Inte vackert precis, men plantan har en del skrumpna bulber (vattenreservoarer) på de äldre skotten och jag tänker på hur de skall överleva torrperioden utan aktiv vattning i vinter.

Ge ditt svar

Plötsligt blommar en gul Cattleya. Hade helt glömt att jag har en sådan?

Nyckelord: Cattleya X

7/11 -23

Härlig!

7/11 -23

Ja du Spjuttan de e trevligt när de bara händer. I mina ögon så ser jag en hybrid av ngt. slag, å omöjligt att namnge. Som förslag så om du vet vart du köpte den, så gå in och kolla om de ff har den i sitt sortiment. Har du köpt den av en handlare på nätet och du är reg. hos denne, så kan du kolla historiken. Som sagt....gula blommor har jag alltid gillat. Grattis till den fina blomman

8/11 -23

En möjlig kandidat https://orchidroots.com/detail/informati...
Vacker är den oavsett

9/11 -23

Jag trodde det var en Ports of Paradise, såg att den var en av föräldrarna Ser ut att dofta citron denna så fin

Ge ditt svar

27/10 -23

Förvaring

Hej där ute!
Har funderat länge hur man ska förvara mossa och andra substrat till orkide när de väntar på användning.
Tack o lov har det gått bra för mej (hitintills) Nu såg jag att det blivit kondens i en påse orkidekompost jag nyligen köpt och måste ställa frågan till er andra.
Hur gör ni? Papper, plast påsar? Inomhus i rumstemperatur eller i ett kall förråd?

Nyckelord: Förvaring

27/10 -23

28/10 -23

Gissar det kan bli mögel och så klart bryts det ned över tid

28/10 -23

Jag har allt mitt i papperspåsar eller halvöppna plastlådor från IKEA i ett förråd i hemmet. Försöker hålla allt så torrt som möjligt.

29/10 -23

Tack! Förvarar du allt i pappåsar?

29/10 -23

Färsk vitmossa förvarar jag skuggigt och svalt i öppen plastpåse utomhus, eller i frysen om den ska sparas länge. Torkat material inomhus och så torrt som möjligt, t ex i papperspåsar.

2/11 -23

Tack!

Ge ditt svar

Hej!
Är det någon som vet vart man kan köpa denna orkide som har endast en blomma längst upp på stängeln som ser ut som en fjäril:
Psychopsis Krameriana tror jag att den heter. Eller om den heter
Psychopsis Mendenhall ?Hildos??..?
Mvh Maria

Nyckelord: Psychopsis Krameriana, Psychopsis Mendenhall Hildos

25/10 -23

Har endast sett den i blomsteraffär en gång och det är nog 10 år sedan. Tror du får beställa utomlands.

25/10 -23

Finns några på tyska ebay, följ länken

https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40...

25/10 -23

Claessen orchids & plants hade 1

https://orchids-shop.com/search?type=pro...

25/10 -23

Ge ditt svar