Alla Frågor

Dendrobium Sa-Nook keikis. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Fick en överblommad Dendrobium Sa-Nook och den är nu full med keikis. Pyttesmå förstås. Tänkte försöka plantera dem. Kan GreenMix funka eller vilket medium är bäst? Bark känns för grovt.

Nyckelord: Dendrobium Sa-Nook, Keikis

25 jun

Bryt/Klipp inte av förrän du har fått rötter på ca 7 cm. Placeras bäst i samma kruka.

1 jul

För vissa funkar greenmix För andra inte

4 jul

Grov och lättfuktad vitmossa, gärna färsk, är svårslaget när det gäller att stimulera ny rotbildning och etablering.

Ge ditt svar
Neofinetia falcata Suikaden. Från Lassse.

Liten blomma, stor doft. Art från Japan, Korea och Kina.

Nyckelord: Neofinetia falcata Suikaden, Vanda falcata Suikaden

18 jun

Härlig!

Ge ditt svar

Doftar lite "annorlunda". Art från Peru.

Nyckelord: Masdevallia picea

2 jun

Härlig!

4 jun

Snygg! Intressant när du beskriver doften som annorlunda. Är den inte så behaglig?

4 jun

Tack!
Merwic: Den luktar sånt där som flugor brukar gilla Men doften är rätt svag så man måste komma nära för att känna. Om man inte är fluga vill säga, dom verkar ha bättre luktsinne än mig och på nåt sätt är jag tacksam för det.

Ge ditt svar

2 jun

Vanda

Från roussina.
Från roussina.

Just nu blommar dessa skönheter, den lila med två stänglar och totalt 18 blommor och den rosa med en stängel.

Nyckelord: Vanda blue spotted

3 jun

Grattis till dem, väldigt vackra

3 jun

Härliga, grattis!

3 jun

Härliga, grattis!

Ge ditt svar

30 maj

Cymbidium

Hej min stora fina Cymbidium har fått pyttesmå ( bara några få) vitgröngula fläckars fläckar med en ännu mindre svart prick i mitten på några blad. Vad skall jag göra?
Erika

Ge ditt svar

Kan man få en Dendrobium Nobile att må bra i en vanlig lägenhet? Jag är rädd för att luftfuktigheten är för låg. Bladen faller snabbt av. Sätter jag på en upp och nervänd cylindervas blir luftfuktigheten hög men den cirkulerer ej (Jag ställer kruka och cylindervas på ett stort fat och häller på vatten så att orkidéen står tillsluten). Den står ljust men ej i direkt sol.

Nyckelord: Dendrobium, Dendrobium Nobile

11 maj

Visst kan du odla denna orkide o många andra orkideer i en lägenhet. Så lycka till!

11 maj

UTAN fuktskåp, dimmaskin, eller i ditt fall upp-och-ned-vänd cylindervas (växten behöver ju syre också. Det kanske hade varit idealiskt med en liknande vas-form med en massa små hål i, så att luft kan blåsa igenom medans en hög luftfuktighet fortfarande vidhålls), så är det väldigt svårt att få upp luftfuktigheten. Särskilt för en hög planta. Jag tycker inte vattenfat utspridda på fönsterbänken verkar hjälpa nämnvärt. Jag kämpar för närvarande med en Epidendrum pseudoepidendrum, som har höga stammar. Mycket sphagnum mossa ovanpå komposten, som man ofta sprejar, samt att placera många andra växter tätt omkring plantan, verkar vara de bästa sätten att få upp luftfuktigheten.
För mycket sprejande direkt på bladen är inte heller något bra sätt, då utvecklas svarta fläckar på bladen (cellerna dränks).

11 maj

Jag har odlat mycket Dendrobiumarter och de trivs i söder/västerfönster dock skyddade mot direkt solljus genom att jag har vinklad persienn. Vattna igenom plantan en gång i veckan t ex söndagar, ställ den på köksbänken tills vattnet runnit igenom och varannan vecka ge orkidénäring efteråt. Lycka till!

13 maj

"För mycket sprejande direkt på bladen är inte heller något bra sätt, då utvecklas svarta fläckar på bladen (cellerna dränks)."

Om man sprejar väldigt lätt på hand, och håller flaskan en bra bit ifrån, bildas det endast små droppar på bladen. Det blir nästan som en dimmaskin.

14 maj

Japp jag har odlat Den Nobilehybrider i många år utan luftfuktare, vattenfat etc. Enligt min erfarenhet så bryr de sig inte om att luftfuktigheten blir låg så länge de får tillräckligt med vatten via rötterna. Så på vintern när luftfuktigheten faller så låter jag den aldrig bli helt kruttorr i krukan utan försöker vattna innan vitmossan blir helt krispig.

14 maj

Jag ställer ut mina på sommaren och sedan låter jag dem stå ute tills temperaturen börjar krypa ner mot ca 7-10C och ställer in dem i ett kallt men ljust fönster under vintern. Har du ingen kall farstu eller liknande så kan du ställa den på en blombräda där du har ett fönster lite på glänt för att få det lite kyligare under vintern. Jag har mina i köksfönstret där jag knäppt av elementet under och har ena fönstret lite öppet och en LED-ramp ovanför för extraljus under den mörka tiden.

18 maj

Jag odlar Vanda coerulea stående i ganska bred glasskål och en "fogger" blåser kalldimma på plantan 4×15 minuter per dygn.
Mvh
Mikael

18 maj

Jag odlar Vanda coerulea stående i ganska bred glasskål och en "fogger" blåser kalldimma på plantan 4×15 minuter per dygn.
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Brassavola grandiflora. Från Lassse.

Brassavola grandiflora doftar intensivt efter mörkrets inbrott medan Coelogyne cristata, som skymtar i bakgrunden, tar vid när det ljusnar igen.

Nyckelord: Brassavola grandiflora

26 april

Så vackert med vita blommor

28 april

Ja en härlig doft!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

20 april

täckbark

hej!
jag undrar om man kan använda täckbark av svensk gran och tall till phalaenopsis och dendrobium phalaenopsis?

Nyckelord: phalaenopsis, täckbark

21 april

Om det är pinjebark som köps i påse, så svar ja.

22 april

Rätta mig om jag har fel, men jag har fått för mig att täckbark bryts ner snabbare än pinjebark.
Hasselfors har "premium furubark" med lite mindre bitar, den tycker jag låter väldigt intressant till orkidéerna.

25 april

Bibbi. Ja, täckbark bryts sönder snabbare och är mer murket till sin konsistens, därför jag rekommenderar pinjebark. Hasselfors premium furubark kan vara en bra lösning om man vill ha kvantitativ substrat. Aldrig testat det själv.

Ge ditt svar

Hej,

Jag försöker att orientera mig bland dessa för ett par inköp, men det verkar finnas en djungel av olika varianter, och det känns svårt att lita på bilder i annonser.

Varierar blommorna, inte bara i färg, men även i genetisk form (utöver att C. labiata är större än C. jenmanii)? Eller är skillnaderna mer på individnivå hos blommor på samma planta? (Eller kanske det är kameravinklar som förvillar.)

Vad tror ni t.ex. om den genetiska kvaliteten hos den här C. jenmanii från Asendorfer? Läppen ser ganska sluten ut. Länk jenmanii

Eller de här två C. labiata:

Vad betyder C. labiata 'Heinz', är den uppblandad med annan orkidesort? Den ser lite knubbig ut. Länk 'Heinz'

Vad betyder C. labiata 'Memoria My Amelie"? Petalerna liknar kaninöron. Länk 'Memoria My Amelie'

Nyckelord: Cattleya labiata jenmanii

20/9 -21

Håller med om att det är svårt. Har du odlat Cattleya förr? Om du inte gjort det så kan det vara vettigt att börja med en hybrid, eller en primärhybrid (korsning av två arter). Då behöver du dessutom inte lägga så mycket pengar.

Blommorna varierar en hel del mellan individer, pga genetik. Men odlingsbetingelser har också jättestor betydelse. Kan man inte få till optimala odlingsbetingelser så är det svårt att nå en blommas hela potential. Som form, storlek osv. Men förstås är det lättare om man har en klon med bra egenskaper.

En välkänd planta som har bra egenskaper (färg, storlek, form) brukar ofta få ett klonnamn. Det är det som är 'Heintz' mm som du ser i Asedorfers annonser. Sen är vissa kloner mer kända än andra. Ofta är de kloner som vinnit medalj på utställningar mest åtråvärda. Ex Amerikanska orkidesällskapets First Class Certificate FCC/AOS eller Award of Merit (AM/AOS). Även tyska orkideföreningen har motsvarande beteckningar. En medalj innebär att plantan har blommor som har symmetrisk form, stor storlek, välformad läpp mm. Ofta kostar dessa plantor en förmögenhet, men ibland kan man massproducera en fin klon genom meristemförökning mm. Men oftast så har man möjlighet att köpa avkomman från en fin klon där den är självpollinerad, då brukar det betecknas med "x self". Chansen är god att vissa goda kvaliteer för vidare, men man kan också få en ungplanta som är ordinär. Det är ett lotteri.. Ofta korsas två kloner med goda egenskaper, då brukar det anges med de olika klonnamnen.

Summerat så skulle jag inte lägga så mycket vikt vid klonnamn eller exempelbilder. Bestäm den färg du vill ha och beställ sedan från en handlare som du vet levererar god kvalitet. Jag föreslår Marita Åkesson, Åkessons orkideer. Då vet du att plantan kommer välrotad och är ofta blombar eller nära blombar. Hon brukar kunna nosa fram de flesta arter. Skulle du köpa från Asendorfer så får du en planta du behöver jobba med i 3-4 år innan den blommar. Och då skall du veta att risken finns att det inte alls är den färg du beställde (alltför vanligt med ungplantor...). Är du ny på Cattleya så skulle jag absolut köpa en blombar planta, köp inte för liten.

21/9 -21

Tack för all denna intressanta information. Jag tror det kommer vara mig till stor användning.

Jag har inte odlat Cattleya förr. Jag är dock ganska noggrann i mitt planerande, och vill inte ödsla energi på ogenomtänkta projekt. Och känslig för färgvariationer. Det här kan nog ta lite tid att komma till rätta med!

21/9 -21

Blommorna kan variera hos både C. l och C. j, men som du skriver så är C. j blommorna lite mindre och så även plantan. C. l har normalt två blomskidor i varandra. Min C. l och C. j har mycket lika blommor, men C. j som sagt mindre, samt den blommar alltid 2 eller 3 veckor senare.

10/10 -21

Från Dryad.

Jag lånade den här fina bilden på Cattleya jenmanii från Mikael Gustafssons intressanta kurs om Cattleyor (i kolumnen till höger). Färgen tilltalar mig mycket. Har den en särskild benämning? Finns det någon handlare som brukar odla dessa?

Mikael har även ett inlägg om en Cattleya labiata som ser närmast identisk ut i färgen. ! !
https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...

10/10 -21

Detta är den "vanliga" färgen, så som den förekommer normalt i naturen. Även kallad "tipo" ibland. Så om du köper en planta utan någon annan benämning (ex alba=vit, semi-alba=vit med rosa läpp, coerulea=blå-lila mm) så får du denna.

11/10 -21

Marita Åkesson har Cattleya jenmanii på sin oktoberlista. Blomstora plantor med knoppskida, dvs. skulle kunna blomma nu i nov-dec.

https://blog.akessonorkideer.se/

12/10 -21

"Marita Åkesson har Cattleya jenmanii på sin oktoberlista."

Är den på bilden en särskild variant, till färg eller form?

13/10 -21

Min C. labiata slog ut för några dagar sedan, medan min C. j har knoppen i blomskidan och kommer inte slå ut förrän om en dryg vecka. Så är det var år.

13/10 -21

Mikael, mina C jenmanii är i samma fas dina, knopp i skidan med en dryg vecka kvar. Stark genetik! Och att de verkar styras av dagslängden.

21/10 -21

"Marita Åkesson har Cattleya jenmanii på sin oktoberlista. Blomstora plantor med knoppskida, dvs. skulle kunna blomma nu i nov-dec.

https://blog.akessonorkideer.se/"

Vad betyder "lång läpp"? Är lång läpp specifikt för C jenmanii? Eller är detta en speciell variant av C. jenmanii med extra lång läpp? Eftersom flera Cattleya-sorter är ganska lika varandra till utseendet, får det mig även att undra var gränsdragningen egentligen går utseendemässigt mellan en sort och en annan.

7 april

Från Dryad.
Från Dryad.
Från Dryad.

Jag hittade till sist en färg på C. labiata som jag fastnade för, och köpte samtidigt en C. jenmanii. Från Petrens Orchid Shop.

Handlaren har tydligen låtit dem växa utan att alls binda upp bladen. Jag skall plantera om båda, men det blir nog svårt att binda upp bladen, för de är hårda och styva. (Bladen på min C. dowiana var. aurea var lätta att få ordning på för de är gracila och mjuka.) Ett av bladen på C. labiata har dessutom ett djupt hack.

Tycker ni det finns anledning att lägga in ett klagomål mot handlaren? Petrens Orchid hör väl annars till de mer respektabla. Eller får man räkna med att plantor ser ut så här när de anländer?

8 april

Så här långt tycker jag C. labiata och jenmanii ser väldigt olika ut. Labiata har avlånga blad, medans jenmanii har breda korta blad.

9 april

Jag har skickat ett klagomål till Petrens. Man kan inte bara låta bladen växa ut åt sidorna utan något stöd. Det är slarvigt. Flera rötter på C. labiata var dessutom ruttna. Och ett av de stora bladen avbrutet.

Jag har planterat om båda, och lyckats få upp bladen en bit.

12 april

Petrens skickade en helt annan Masdevallia än den jag beställt och skyllde på att de stod så nära varandra i växthuset! Slarv eller medvetet fusk! Großräschener har också slarvat och sålde en Scaphosepalum martinae som visade sig vara en S.merinoi istället. Ursäkt att de köpt in sina S. som martinae! beställde också från samma leverantör en Masdevallia estradae men fick en M.guttulata i paketet. De har inte svarat på mitt klagomål ännu men nog känner man sig hjälplös då de verkar "ta vad de har" och hoppas att ingen klagar!

13 april

Jag skickade dem saklig beskrivning och foto. Har inte heller fått något svar. Det är ju inte seriöst.

Trodde de här specialisterna bestod av noggranna eldsjälar.

13 april

Namnlapparna på mina plantor stämde i alla fall. Återstår att se vad det blir.

Jag är ändå rätt nöjd. Har lyckats hyfsa till plantorna till tillfredställelse.

Ge ditt svar

13 mars

Luddlöss

Hej!

Till min stora besvikelse har jag fått luddlöss på mina orchideer. Fick det tidigare för några år sedan och fick slänga bort alla. Finns det något jag kan göra för att rädda dem?

13 mars

https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...
Länken tar dig till en rad behandlingar och bara vara ihärdig med letandet samt avlivandet.
Dick

Ge ditt svar
Coelogyne cristata. Från Lassse.
Coelogyne cristata. Från Lassse.

Nu blommar Snödrottningen, en gammal favorit från norra Indien och Himalaya.

Nyckelord: Coelogyne cristata

9 mars

Snyggt! Min blommar också, håller med om att det är en favorit.

10 mars

Ja det är verkligen snödrottningstider nu. Jag har flera plantor och kloner, den på bilden är av en mer "vildvuxen" typ med långa avstånd mellan bulberna. Blommorna är dock rätt lika mellan klonerna, förutom att just denna doftar starkare än den vanliga kompakta typen.

Ge ditt svar

Vad har ni för favorit-Phalaenopsis? Jag har inte köpt någon på många år men nu är jag sugen på någon ny till samlingen.
Gärna art eller primärhybrid som blommar och inte dör!

Nyckelord: Phalaenopsis

3 mars

Från obovata.

Phalaenopsis 'Philadelphia' är vacker primär mellan stuartiana o schilleriana. Har en extra planta av den ifall du skulle vilja ha denna i din samling.
Sedan tycker jag om P. stuartiana. Gillar både bladen o blommorna på dessa två.

6 mars

Skulle gärna se en bild på din planta! Och pris.
Hade en sådan som dog i den stora orkidedöden som drabbade mina fönster 2014.

6 mars

Har pmat dig Bibbi!

8 mars

OK nu har jag skickat dig bilder, men inget hört.... har du sett dem. Undrar ifall du fått dem lr inte?

Ge ditt svar
Från Marisus.

Hej, vad ska/kan jag göra med min Dendrobium? Den har blommat om en gång med en enda ynka blomma! Går den att "snygga till"? Kan/ska man ta bort stammar? Hur får man den att blomma om? Ett skott ramlade av och det satte jag i orkidékompost och det har tagit sig och verkar må bra

Nyckelord: Dendrobium

5 mars

Vet du vad du har för hybrid eller art? Småskotten (keiki) kan du ta bort och plantera i kruka. I övrigt brukar man endast ta bort äldre torra stammar.

6 mars

+ 25 mars

Tack! Tyvärr vet jag inte vilken art/hybrid det är. Men nu vet jag mer än jag gjorde innan 😊

Ge ditt svar

2 mars

Vilken sort?

Hej!

Den här ska vara en oncidium.
Vi vill veta om den har något namn!?

Framsidan av blomman är gul ,, baksidan rosa!

Har ni några tips?

Hälsningar Karin

3 mars

Jadu, svårt, Oncidium eller Tolumnia kanske ? Vore bra o se plantan med.

5 mars

Hejsan, det var en massa plantor planterade ihop så vi trodde det var olika färgade oncidiums...så ser vi att baksidan är rosa o framsidan gul. Högen ska delas upp och säljas på nästa möte. Vore kul med ett namn då blommorna ändå är lite speciella med sina två olika sidor.

Ge ditt svar

1 mars

+ 2 mars

Cymbridium bulb

Från Elisabet.

Hej!
Nu behöver jag er hjälp. Jag har fått en Cymbridium bulb av en vän. Men jag vet inte hur och i vad jag ska plantera den. Någon som kan hjälpa mej? Satte den i GreenMix i går, men läste någonstans att de ska vara orkidé bark.

1 mars

Hej. Är du säker på Cymbidium? De har ingen "lök" utan har en ovanjordisk bulb med långa smala blad. Det var inte någon Cypripedium du fick?

1 mars

Ja Merwic , det var nog en bulb som jag fick! Den är 8-9 cm lång och ca 4 cm i omkrets. Men hur/ i vad planterar jag?

2 mars

Har den blad och rötter?

2 mars

Nej bara en avlång bulb lite grand på ena sidan.

3 mars

Jag hade haft kvar den i greenmix. Håll den småfuktig o hoppas den kommer igång. Jag har aldrig provat med din sort. Men gamla bulber brukar komma igång bra

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.