Alla Frågor

Jag har stått emot tills i går och la in en liten order då de hade några plantor som jag letat efter. Nu får vi se vad som förhoppningsvis kommer till mig i slutet på nästa vecka. Dendrobium victoria-reginae, Dendrobium lawesii bicolor, Masdevallia caloptera, Masdevallia Lyn Sherlock, Dracuvallia Memoria Maria Arcila och en Bulbophyllum Wilmar Galaxy Star. Ett försiktigt köp och jag blundar lite för fraktkostnaden på €36. Återkommer med rapport och bilder framöver!

Nyckelord: Petrens Orchid Shop

Ge ditt svar
Dendrobium parvulum. Från Peder.

Är det någon som möjligen har Dendrobium parvulum blue att sälja. Eller kanske du vet om någon odlare inom EU som säljer. Skulle vara roligt att få försöka meden sådan liten men naggande god orkidé.

Nyckelord: Dendrobium parvulum

7 aug

Jag har haft denna för några år sedan, den var svår o dyr. Tror jag köpte min planta av Popow, https://popow-orchids.com
Den dog o har inte införskaffat ngn ny. Men den kanske skulle funka i ditt kylskåp för den vill ha en svalare miljö.

lycka till
mvh Eva-Karin

9 aug

JAHA, ingen respons här, jaja du kanske har läst det jag skrev, o lycka till med sökande av denna orkide

//Eva-Karin

10 aug

obovata, har jag missat det du skrev så vänligen skriv det igen!

10 aug

Står ju i tråden. Tryck där det står kommentar 1-2

11 aug

ursäkta obovata men där har jag tidigare sökt efter den men ingen sådan finns hos popow.

11 aug

OK, vet att de har svårt att importera orkidéer nu under corona, men kanske till våren de får in nya plantor Men om du skulle hitta den någonstans innan, så är även jag intresserad av att eventuellt införskaffa ett nytt exemplar, fast det beror på priset naturligtvis

11 aug

Jag ska försöka att komma ihåg din önskan obovata.

11 aug

Den vita parvulum är mycket, mycket billigare. Kanske börja med den och se om ni får till rätt odlingsbetingelser?

12 aug

Näe den blå ska det va

Ge ditt svar

Vet någon om Phrag. S. är en naturhybrid? det skrivs med stor bokstav i andra namnet. Jag har dock sett phragmipedilum sedenii och en massa andra kombinationer. Jag har förstått att det är en del inkonsekvens med namn inom orkideområdet. Nu är frågan om det är någon som vet om det är en naturhybrid?

11/4 -10

Nej det är ingen naturhybrid och ska skrivas med stort S

11/4 -10

Om det inte är en naturhybrid varför skrivs då andra namnet med stor bokstav? Hur vet du att det inte är en naturhybrid? John Seden fick den uppkallad efter sig men han skapade den inte.

11/4 -10

Hybrid namn skrivs med stor bokstav och inte kursivt. Naturhybrider indikeras med ett "x" före artens namn och skrivet med gemener och i kursiv stil.

11/4 -10

Snälla Berrak eller Valkyrie förklara för mig. Hur blir en hybrid till om den inte är skapad av någon eller om det inte är naturens gång?
Så här lyder hybrid klassificeringen: Seed Parent: Phrag. schlimii and Pollen Parent: Phrag. longifolium år 1873. Genuset är Phragmipedium och hybridnamnet är Phragmipedium Sedenii.

Jag kanske måste fråga vad en hybrid är?

11/4 -10

Tryggveson - hur vet du att hybriden inte är skapad?
Enligt min bok Tropical Slipper Orchids sid 365, så skapade John Seden hybriden då han jobbade på Veitch "nursery".
Jag kollade också på RHS och där kan man se att hybriden skapades 1873.

11/4 -10

Från tryggveson.

Hej Mia
Jag har också läst detta men då var det ju ingen Phrag. utan en Cyprip... eller Calurum det rätta namnet kom väl bra mycket senare. På sidan 365 står det att Phrag. S. dyker upp som andra slipper orchid och namnges efter John Seden. Phrag. S. och blommade först 1873 (sid 25). Nu har jag inte boken utan jag kollar på google books.

Alltså ingen naturhybrid, hybridnamnet skrivs med stor bokstav och plantan namngavs efter John Seden senare av en annan person/org vid en namnförändring av orkidesläktet. Man ville ära J Seden för hans stora arbete med att förädla orkideer hos Veitch Nursery. Jag vill hävda att John Seden inte namngav Phrag. S.

Engelsk gammaldags beskrivning: Calurum
Nuvarande beskrivning: Phragmipedium Sedenii
(Phragmipedium schlimii x Phragmipedium longifolium)
W Robert, BS Williams & T Moore: «The Orchid Album», plate 136, London (1882-1897)

Tack för hjälpen Berrak, Valkyrie66 och Mia

11/4 -10

Jag glömde skriva att jag tror att John Seden även skapade plantan

11/4 -10

Tryggveson - snygg bild!
Jag har ändrat årtalet i mitt förra inlägg - läste lite slarvigt på RHS

12/4 -10

Från tryggveson.

Hej igen Mia
Var den tecknade bilden fin vad tycker du då om min blomma.

12/4 -10

tryggveson: "Jag kanske måste fråga vad en hybrid är?"

En hybrid är en korsning mellan två olika arter inom samma eller olika släkten. Korsningen kan ske i naturen och då ge en så kallan "naturlig hybrid" eller av en person och då kallas bara "hybrid". Naturliga hybrider skrivs "Släktnamn x hybridnamn" (om det är helt korrekt så är den också kursiverad, men...). Hybridnamn skrivs "Artnamn Hybridnamn".

Ditt sista och näst sista inlägg förstår jag inte riktigt. En sak som du kanske frågar efter är varför denna hybrid kallas Phragmipedium. Det har hört att det är kutym att låta hybrider ha kvar sina gamla släktnamn när föräldrarna byter släkte, men eftersom båda föräldrarna har bytt släkte här så kanske den regeln har frångåtts — det finns ju liten/ingen risk för att det ska bli förvirrat vilken korsning det egentligen pratas om.

12/4 -10

Hej Björn
Phragmipedium Sedenii, är ju enligt modellen Artnamn Hybridnamn. Hade då en naturhybrid då blivit Cypripedium x sedanii (ex.)
Arten är ju Phragmipedium men släktet är väl Cypripedium?

12/4 -10

Hej Björn
Vet du om det finns någon lista som listar de ca 800 orkide släkten som finns och även där det visar vilka släkten som innehåller olika arter etc...

12/4 -10

Från början var alla de asiatiska toffelorkidéerna inräknade till släktet Cypripedium. Det är lite olika om när arterna flyttades över till de nya släktena Paphiopedilum, Phragmipedium och Selenipedium, och alla arter har heller inte hetat Cypr. från början om de har hittats efter att de nya släktet skapats.

Orkidéfamilj är ju större än orkidésläkte. Orkidésläktet Phragmipedium (och Selenipedium ,Cypripedium ,Mexipedium ,Paphiopedilum) är underordnat Underfamiljen som är Cypripedioideae.

Phrag. Calurum är en helt annan hybrid för där har man korsat Phrag. Sedenii med Phrag. longifolium vilket gör att hybriden består av 75% longifolium och 25% schlimii.

Det finns ingen sida som listar ALLA orkidésläkten men IOSPE innehåller en stor del av dom.

12/4 -10

tryggveson: "Arten är ju Phragmipedium men släktet är väl Cypripedium?"

Nej, Både Cypripedium och Phragmipedium är släkten. En av arterna som just nu finns i släktet Phragmipedium är Phrag. longifolium. Grejjen är nämligen att arters tillhörighet till olika släkten ibland förändras över tiden, varefter nya vetenskapliga rön framträder. Det är till och med så att arter slås ihop – plantorna i två "olika" arter kan man efter ett tag förstå är så lika att de bör vara en och samma art. Till exempel har den grupp plantor som idag kallas Phrag. longifolium följnande namnhistoria:

  • Cypripedium longifolium Warsz. & Rchb.f., Bot. Zeitung (Berlin) 10: 690 (1852).
  • Selenipedium longifolium (Warsz. & Rchb.f.) Rchb.f. & Warsz., Bonplandia (Hannover) 2: 116 (1854).
  • Paphiopedilum longifolium (Warsz. & Rchb.f.) Pfitzer, Jahrb. Wiss. Bot. 19: 159 (1888).
  • Phragmipedium longifolium (Warsz. & Rchb.f.) Rolfe, Orchid Rev. 4: 332 (1896).

Detta innebär att plantan som är förälder till Phrag Sedenii har kallats Cypripedium, Selenipedium, Paphiopedilum och nu Phragmipedium.

Källa: http://apps.kew.org/wcsp/home.do (som innehåller i det närmaste alla världens orkidésläkten och arter)

12/4 -10

Björn: Du skrev "Hybridnamn skrivs 'Artnamn Hybridnamn'" ovan. Det ska ju vara "Släktnamn Hybridnamn".

12/4 -10

Lassse: Hehe, det har du rätt i. Blev fel Då förstår jag tryggvesons kommentar lite mer.

12/4 -10

Hej alla,
Kan inte låta bli att blanda mig in lite i denna diskussion. Jag är ju inte botaniker till professionen men väl zoologisk taxonom. Det jag bara vill tillägga här är ju att släkten juseras under hand, de första indelningar i familjer och släkten var ganska grova och man använde sig av blomform och andra tydliga morfologiska karaktärer. Under åren som gått sedan tidigt 1800-tal har man insett att likartade arter inte alltid är så nära släkt man tidigare trott och då blivit delade i flera olika släkten eller överförda till andra eller helt nya familjer. Med DNA-teknik idag får vi vara beredda på ibland kanske drastiska förändringar. men då hybridkorsningar testas mellan snart sagt alla arter/släkten/familjer så har man numera också en hyfsad god bild vad som är möjligt att korsa (en definierad art har ju någon typ av naturligt hinder för att korsas med närbesläktade arter, men artficiellt är ju nästan allt möjligt), viket också medför att "naturliga" hybrider är ovanliga och ofta uppkommer genom omflyttning av artar som vanligen inte kommer i kontakt med varandra plötsligt gör det. Det är därför det är viktigt att ange auktor dvs vem som namngav arten och vilket år (som Björn skrev ut ovan) då kan man se om det finns nyare namn som synonymiserar "det gamla" artnamnet. Därimot när en art uppgått i en annan (synonymiserad) kan det ibland vara svårt att få fatt i det, men internet är helt fantastiskt när det gäller att gräva fram fakta ... om man läser kritiskt!

12/4 -10

Tänk vilken intressant diskussion en enkel liten fråga kan leda till
Heja OP!!!

24 jul

+ 7 aug

Hej,

Jag vill säga att Phragmipedium Sedenii måste vara den skönaste hybrid som skapats med mänsklig inverkan i växt- eller djur-riket. Den överträffar båda sina föräldrar. Och är det närmaste en dryad eller sagoväsen jag skådat.

7 aug

Enligt http://www.orchidspecies.com/phragsedeni... så är Phragmipedium sedenii en naturlig hybrid, som förekommer i det vilda. Kan någon bekräfta? Det vore roligt om det var så. Jag trodde den var helt en växthusskapelse.

Ge ditt svar

Någon som vet var i Göteborgsområdet jag kan köpa kompost med grov bark som jag skall ha till Trichoglottis .

Nyckelord: bark, Göteborg, grov kompost

Blomsterlandet har ibland ren pinjebark i rätt grov storlek, men ofta är den nog lite för stor.
Kolla på zooaffären som ligger vid Coop på Backaplan, dom har en del olika sorters bark...

ok,det skall jag kolla på i morgon !
Tack Troll
Monika

30 jul

Den orkide-bark jag köpte på Plantagen är finfördelad i tunna flagor. Det tar lång tid för vattningen att dunsta av, och syretillförseln in till rötterna verkar dålig i större krukor. Så jag gick ut och plockade stora fina barkbitar från en nedsågad tall, för en riktigt luftig kompost.

Men de doftar fränt av kåda. Tar orkideer skada av det?

6 aug

Det är förmodligen terpentinet du känner doften av från tallen.

7 aug

Jahaa! Nä kåda dofter ju inte så. Ganska starka grejer med andra ord. Men den verkar ha avdunstat, barkbitarna luktar inte så mycket längre.

Ge ditt svar

Hej.

Jag undrar om det är okej att sälja odlingsutrustning här?

Har ett helt kit med allt man kan önska sig, bla 2st 900W LED, fläktar och krukor till ett värde av 10 000+.

Jag kan tänka mig 5000kr vid snabb affär.

Lamporna har brunnit 2000h av 100 000

Nås på 0762492245 och finns i Vänersborg.

Sakerna kan skickas mot port bet eller hämtas på plats.

Mvh

Ge ditt svar

Hej,
Jag har tänkt testa en Dendrophylax lindenii i mitt terrarium. Är det någon testa och lyckats? Har förstått att den ska vara svår, men testar man inte så vet man inte. Tacksam för alla tips. I mitt terrarium finns det både regnsystem och fogger!

Nyckelord: Dendrophylax lindenii

17 jul

Här finns en PDF att tanka ned som kanske kan vara till hjälp med orkidéen ifråga.
https://www.researchgate.net/publication...

Mvh Dick

17 jul

Strålande! Ska läsa den ikväll. Vore kul om den blommar, inte så vackra annars ?

17 jul

Beror på vad man gillar, den är ju bladlös och utan blomma så är det mest ett nystan av rötter

17 jul

Men rätt charmig ändå ?. Ska sätta den på ett bra ställe i terrariet oxj sen hoppas att den vacker dag bestämmer dig för att blomma.

Ge ditt svar

Hej hoppas få några råd om min snödrottning.Bulberna är så skrynkliga,sitter ute i trädet så den får skugga men har den fått för mycket vatten.Den är ca 6 år,tacksam för svar. Ingela i Borlänge

Nyckelord: Coelogyne cristata

12 jul

Det är svårt att säga utan mer info. Är den i plast- eller lerkruka? Nyplanterad? Är den i tillväxt? Min egen snödrotttning får ofta vatten, och den hänger ute. Men då odlar jag den i en låg och bred lerkruka som främjar luftväxlingen. Då går det nästan inte att övervattna när den är i tillväxt

13 jul

Äldre bulber hos snödrottningen blir lätt skrynkliga och det är helt normalt. Innehållet i bulberna är så att säga till för att användas. Men är även nyaste bulberna, de som växte fram i fjol, väldigt skrynkliga kan det finnas ett problem. Vid den här tiden på året ska plantan vara i full tillväxt med växande skott och då kan den, precis som sägs ovan, knappast få för mycket vatten. Förutsett att materialet är luftigt förstås. En grov barkkompost t ex kan å andra sidan lätt bli för torr och i så fall kan det vara klokt att tillsätta en näve vitmossa (sphagnum) vid nästa omplantering.

Ge ditt svar

25 jun

Keikos

Min "Lancôme-lila" orkide (Phaelenopsis) har fått "barn" på de gamla blomstänglarna.
De är rätt små ännu, men jag tar gärna emot tips på hur jag skall sköta dem för att de skall överleva på egen hand.
Har en stor glasvas - typ 60 cm hög- som jag haft orkidéer i förut. Kan den ge ett bra klimat?

Nyckelord: Keiki

Finns ganska många frågor kring det på OrkidéPrat sedan tidigare, du kan hitta inläggen här https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...

29 jun

Hej!
Du behöver inte göra något med dom, vänta tills de har minst 3 rötter innan du sätter de i en egen kruka, med sphagnummossa eller bark
Rötterna bör vara tillräckligt långa för att kunna absorbera vatten, vilket du ser på att de blir gröna när du sprayar eller vattnar på dom.

9 jul

Tack både för hjälpsamheten!

Ge ditt svar

6 jul

Vaniljplanta

Hur ska jag bäst sköta om min planta som jag nyss köpt. Tycker den tappar färgen på bladen och ser inte så glad ut längre.

Nyckelord: Vanilj

7 jul

Kolla rötterna, kan ha rotullöss

Ge ditt svar

Hej,
Jag har en haraella retrocalla i mitt regnskogsterraie. Den knoppar hela tiden men de trillar av hela tiden... Det är hög luftfuktighet och har fläktar i....
Någon som varför det blir så?

Nyckelord: Haraella retrocalla, Knoppar som trillar av

3 jul

Skumt, det är en ganska förlåtande art. Hur ofta går duschsystemet igång? För hög luftfuktighet är inget problem, men det är inte så bra om plantan blir vattnad flera gånger dagligen med knopp.

Ge ditt svar

1 jul

Svalskåp

Funderar på att prova med en drickakyl som svalskåp. Där finns kyla, ljus och gallerhyllor redan i skåpet och en glasdörr. Vad som behövs är en luftfuktare, ytterligare fläktar för bra ventilation och rörelse bland växterna. Tänker att starta kylen med hjälp av en timer så att den skapar den nattsänkning på 5-10 grader som flera av mina plantor behöver. Dagtid är rummets lufttemperatur 22-24 grader och sänkningen sker via den inbyggda termostaten i kylen över natten. Det krävs att ett hål tas upp i skåpet för extra kablar och galler för att kunna hänga en del plantor monterade på bark och annat. Vad tror ni om denna tanke och finns det andra saker man bör tänka på?

Nyckelord: Svalskåp, kyla, nattsänkning

1 jul

Från Peder.

1 jul

Det bör väl kunna gå bra. Viktigt är att det finns tillräckligt med ljus. standardbelysningen i en läskkyl tror jag inte räcker. Mängden ljus varierar med det man vill odla.

1 jul

SJälv odlar jag sedan flera år Ophrys, Disa och Masdevallia mm i ett vanligt kylskåp med LED belysning klämd i gummitätningen på kylskåpsdörren. Har inga fläktar, det verkar som kylelementet får luften att röra på sig genom värmekonvektion. Inte heller extra fuktare. Funkar bra och bladen är fina och gröna.
Mvh
Mikael G

1 jul

Då ska jag prova med det upplägget du beskriver Mikael.

Ge ditt svar
Från roussina.

Är så glad för denna blomning, man kan bara njuta.

Nyckelord: Vanda Rose’ Gold Spot

19 jun

Förtjusande

22 jun

Alltid lika trevligt när de blommar

Ge ditt svar

Har köpt orkidekompost från Blomsterlandet men är inte riktigt nöjd. Det ser ut som om det är mögel eller vita sporer på barken. Ska jag använda eller kasta komposten, vad tycker ni?

Nyckelord: Blomsterlandet, kompost

22/3 -12

Jag hade samma fenomen sist jag köpte, dock ej Blomsterlandets. För säkerhetens skull kan man steka komposten i ugnen.

Jag har provat detta en gång men klarade inte av den lukt som blir när man värmer barken . Återstår bara att slänga påsen

22/3 -12

Jag tror att en av de största smittspridare är kompost både gällande insekt men ochså svamp mm. Men har man bra kraft i sina plantor så är risken för angrepp som påverkar mindre. Att behandla sin kompost med värme är en bra idé, om man står ut med stanken

22/3 -12

Detta är faktiskt anledningen till att jag började göra min egna blandning, för komposten jag köpte hos blomsterlandet var i full av svamp och så har jag fått en koloni lyckliga små flugkräk nu också. >:(

Däremot så tänkte jag inte på att den kunde vara ohälsosam utan rensade bort de svampiga bitarna jag såg och använde den - inte så smart har jag insett så här i efterhand. Hittills har ingen nopsis varit illa dock, utan de växer så det knakar.

Hädanefter så är det beställa bark som gäller för min del. Ingen mer färdigblandad kompost och absolut inte Blomsterlandets. Flugkräken lär jag nog aldrig bli av med dock. Det fungerar ju inte med provado eftersom de inte tuggar på nopsisarna (såvida nopsisarna inte dreglar då förstås, då mumsar de glatt i sig saven de små kräken).

23/3 -12

Mutanten: kan du inte investera i en köttätare? Ska inte de hjälpa lite?

23/3 -12

Prova Emmaljunga Exclusive, brukar använda detta, kan periodvis vara lite ojämn kvalitet men då får man blanda upp det lite som man vill ha det. Brukar finnas hos Handelsträdgårdar m.m

23/3 -12

Annika: Det bor tre köttätare i min lägenhet varav två äter insekter och den tredje slår ihjäl dem (likhögarna växer). Jag misstänker dock att du syftar på köttätande växter. Tyvärr så kräver ju de världens specialbehandling för att överleva - att stå på en fönsterbräda är nog inte att rekomendera.

Jag tänker köpa från... Vad heter han? Han är medlem här och driver Orchidehuset i alla fall. Jag beställde en påse grov bark därifrån (och den var verkligen grov) och det var ingen svamp eller flugkräk i utan bara fin-fina barkbitar. Tänker fortsätta blanda själv för jag tycker konstigt nog att det är kul! Har hittat ett bra ställe i england där jag kan få tag på fin träkol till nopsisarna också (måste fortsätta experimentera!).

23/3 -12

Mutanten: jag anklagas ibland för att vara otydlig, men som du säger, jag syftade på växten
Som jag förstått det kan de väl stå rätt bra vart som, men att de gärna har vatten t.ex. från torktumlaren..?
Nåja, nu gled fokuset bort från komposten, det här var mest ett tillägg..

15 jun

Nemtoder tar bort alla sorgmygg o.dyl. NEMABLOM hette min.

Ge ditt svar
Från Spjuttan.

Blommar nu med en enda blomma. Men vacker.

Nyckelord: C Bob Betts x Karl Hausermann

Ge ditt svar

24 maj

Hjälp

Jag måste få hjälp, varje natt när jag sover drömmer jag om att Björn står framför mig helt naken med en orkidé i sin hand. Sen när jag vaknar så blir jag fruktansvärt ledsen över att han inte står där naken med en orkidé i sin hand snälla hjälp mig /Björn

Nyckelord: NakenBjörn, Orkidé, BjörnHar20Slak

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.