Alla Frågor

Från roussina.

Nu börjar mina Pleione att blomma här hemma, först ut är Glacier Peak

Nyckelord: Pleione

11/3 -23

Jättefin!

20/3 -23

Väldigt fin, trevligt att se en Pleione här igen.

20/3 -23

Snygg

Ge ditt svar

Vuxit till sig sedan förra året och nu många blommor, som doftar ganska gott.
Köpt som pytteliten från Orchidehuset.

Nyckelord: Dendrobium Spring Dream Apollo.

3/2 -23

Blev lite konstiga ? I st?llet f?r vokaler i slutet p? alfabetet?

8/2 -23

Mycket fint odlingstesultat

9/2 -23

Japp, tyvärr en del textproblem just nu. Jag fixar manuellt just nu och ska förs?ka lösa problemet helt snart.

9/2 -23

❤️

12/2 -23

Snygg och stilren med den framträdande fläcken. Maffigt!

13/2 -23

Väldigt fin!

19/2 -23

Härlig!

Ge ditt svar
Från Tropfrog.

Köptes på mässa i december och stoppades i karrantänsterrarium. Tydligen lite för varmt, gick upp i blom inom 10 veckor.

Pysslade till en film med lite allmän skötselinformation.
https://youtu.be/CZtpobY-Ifg

16/2 -23

Jättefin kultur och fantastisk blomning
Stort tack för en mycket informativ video

16/2 -23

Fin och alltid kul med dina videor

18/2 -23

Väldigt fin blomning!

19/2 -23

Jättefin!

Ge ditt svar

Jag fick tips från en Facebook grupp inom ämnet vivarium att gå med här, jag ska bygga upp ett vivarium som liknar den tropiska skogen i Madagaskar. Luftfuktigheten kommer ligga på 65-75% och värmen kommer ligga på 22-28 grader. Vilka/vilken orkidé/er hade trivts i vivariumet?

22/1 -23

Välkommen och lycka till med ditt projekt. För att kunna ge dig lämpliga förslag måste jag veta hur stort ditt vivarium är/blir. Tyvärr var den tropiska regnskogen som förr täckte stora delar av ön ödelagd. 1986 när Fred Hillerman skrev sin bok om orkidéer på Madagaskar. I handeln finns det dock en hel del bevarade även om de blir allt ovanligare. Det som kan komma ifråga för ditt projekt torde var de allra minsta av Angraecoiderna, dvs små Angraecum. Jumellea och Aerangis. Sök på google efter lämpliga arter inom dessa släkten eller återkom här. De flesta av blommorna är vita med inslag av grönt.

29/1 -23

Vivariumet kommer vara 90*45*90 cm i storleken. Ska s?ka p? google efter de du har tipsat om

2/2 -23

I mina terrarium fungerar Maxillaria variabilis och Brassavola nodosa väl och på botten Ludisia discolor samt en Liparis. Phalaenopsis torde funka.

2/2 -23

Svårast är ljus och temperatur, kanske välja varmväxande som kräver mindre ljus. Mikael och bolebo förslag är bra tycker jag

3/2 -23

Jag har samma + Epidendrum nocturnum och varianter av Doritis. Några Stanhopea på tillväxt finns också odlingsskåpet.
Lycka.till!

Ge ditt svar

30/12 -22

Vandor

Från roussina.
Från roussina.
Från roussina.

Nu blommar alla Vandorna, bara njuter av dem;)

1/1 -23

Jättefina, hur odlar du den?

2/1 -23

Tack, Jag har dem alla i fönster, lägger dem i vasken med vatten och gödning. var tredje dag nu på vintern och varannan dag på sommaren. De blommar för tredje gången på ett år, känns så tacksamma.

2/1 -23

Låter så enkelt men det lyckas inte jag med

Fint odlingstesultat

17/1 -23

Snyggt! Vandor är verkligen maffiga i blom.

Ge ditt svar

10/1 -23

+ 12/1 -23

Rötter

Varför kan man odla Cattleya i kruka med kompost men inte Vanda? För ögad ser rötterna i princip likadana ut och båda är Epifyter
Varför klara vissa rötter högre ledningsteam än andra?

10/1 -23

Vet inte om det stämmer med andra Vanda sorter men jag odlar i alla fall min Vanda Pat Arcari (tidigare hette den Vandofinetia) i kruka med kompost

10/1 -23

Jo en hel del sådana hybrider går bra. Det jag är ute efter är vilken skillnad det är på rötter när alla epifyter inte går att odla i kompost

11/1 -23

Vanda tricolor var. suavis går bra i kruka med bottenskyla vatten.
Min har blommat varje vår med mycket extra ljus.

11/1 -23

Det finns undantag men vad skiljer sig åt på rötter sedan vissa epifyter går att odla i kompost och andra inte?

12/1 -23

Men små Vandor går väl att ha i bark? Kan det handla om storleken!

14/1 -23

Jag odlar mina stora Vandor i lerkruka med vitmossa och bark och det fungerar bra. Definitivt bättre än vad barrotat fungerar för jag har inte tid/ork att vattna varje dag. De små (Ascocentrum/Neofenitia) har jag i små plastkrukor med samma media.

14/1 -23

Har hittills inte stött på en enda epifyt orkidé (undantag möjligen för de bladlösa som lever enbart på fotosyntes via rötterna) som inte går att odla i kompost. Har odlat hundratals arter inkl Vanda och för min del i ren vitmossa. Funkar utmärkt så länge man anpassar vattningen efter artens förutsättningar.

14/1 -23

Har det inte att göra med anpassningen? Om rötterna är vana att hänga fritt blir det problem i kruka men är de skolade i kruka funkar det?

15/1 -23

Hej, håller med Lassse på den punkten. Mossa är ju dessutom rotbefrämjande, och innehåller naturligt rotningshormon. Använder mossa till arter som tappat rötter, samt till rotning av mina hoyor, vilket fungerar ypperligt.

15/1 -23

Har du några bilder på Vandorna i vitmossa Lassse?

15/1 -23

Bibbi: Instämmer helt, rötterna anpassar sig till mikroklimatet närmast omkring.

Martina: Kollade lite snabbt i arkivet men hittade inga. Har bara haft ett fåtal Vandor genom åren och numera inga alls, om man inte räknar Neofinetia/Vanda falcata.

Ge ditt svar

14/1 -23

Karantän

Hur tänker ni kring karantän? Hur länge har ni nya växter i karantän och hur långa avstånd har ni till andra växter?

Jag undrar dels generellt ovan, dels funderar jag på några av mina. Ull-löss på plantorna, noggrant sanerade och nu två månader sen senaste lusen syntes. Vill flytta dem till ett fönster med 50 cm avstånd till andra orkidéer.
Vågar jag det?
Plantorna skulle må bättre i det fönstret.

Nyckelord: Karantän

Ge ditt svar

Nu kommer min C jenmanii strax.

Nyckelord: Cattleya jenmanii

10/12 -22

Spännande

12/12 -22

Oj! Jag håller själv på och kämpar med en C. jenmanii. Du är duktig!

13/12 -22

Intressant att den orkar sätta kraftiga blomstänglar samtidigt som bulberna ser urvattande ut.

13/12 -22

Gamla bulb ser ut så, helt normalt

15/12 -22

Nu har C jenmanii slagit ut de två blommorna på första stängeln. Doftar gott.

15/12 -22

Den står normalt lite knasigt med varmluft från elementet som sveper förbi och vatten (ordentlig rotblöta) bara en gång i veckan. Förunderligt tåliga orkidéer ändå är.

15/12 -22

Jättrfin, en av mina favoriter. Kompakt och lagom, annars kan Cattleyor bli rätt stora. Sen en fantastisk doft på det.

15/12 -22

Grandios

9/1 -23

Såå vackert...

Ge ditt svar

18/12 -22

Tuffaste epifyten

Från Lassse.

Det finns flera epifyta orkidéer som kan tåla nedåt nollstrecket under viloperioden, t o m någon enstaka minusgrad. Men vilken kan vara den allra tuffaste? Vilken art ligger närmast tillhands att klara en övervintring utomhus i vårt land? Några förslag?

Nyckelord: Kallväxande, Härdighet

18/12 -22

Jag har hört att en samling Dendrobium moniliforme som växer i prefektur Miyagi i Japan skall var dom nordligaste epifyterna i världen. Så Dendrobium moniliforme är mitt bidrag, nog inte riktigt rekomenderat i sverige dock ?

18/12 -22

Atlas har nog en god kandidat. Jag har hört att Australiska Dendrobium är extremt tåliga, finns en höglandsart som regelbundet får snö på vintern, Dendrobium falcorostrum.

21/12 -22

Tack, låter som ett par utmärkta förslag. En annan liten tuffing lär vara amerikanska Epidendrum conopseum. Sen klarar väl många arter som Dendrobium nobile, Coelogyne cristata, Laelia anceps, Dendrobium kingianum och Neofinetia falcata lättare frost, i alla fall under torrare förhållanden, men skulle nog inte överleva så länge i min Rhododendron där till höger i bild. Ett annat släkte jag har funderat på är Pleione, där t ex P. humilis bör klara några minus.
Vore ju lite häftigt att i alla fall EN gång få en epifyt att övervintra i vårt klimat. Och även om jag inte riktigt tror på det kommer jag nog testa nån gång. Jag gissar att det avgörande problemet egentligen inte är temperaturen, utan våra ofta fuktiga höstar och vintrar tillsammans med kylan. Så ett väldigt skyddat läge lär vara en absolut förutsättning.

22/12 -22

Kan meddela att jag provat, eller rättare sagt glömde en delning av en Coelogyne cristata ute på landet, det gick inte vidare.

26/12 -22

Nej det är nog en utmaning som heter duga, Kanske ämnet för en ny tävling för Orkidéprats mer våghalsiga medlemmar (efter "Projekt Cattleya" för ett antal år sen - vem vann den förresten)?
Själv glömde jag för några vintrar sedan en hel låda med Neofinetia falcata, varav en del rätt dyrbara varianter, utomhus i några minusgrader under några timmar, och de tog mycket stryk även om de flesta inte dog.

26/12 -22

Ett tufft släkte är sophronitis, klara minusgrader upp till 45 pluss

29/12 -22

Men hur menar du oled, minusgrader upp till 45 plus??? Du får förklara lite bättre

29/12 -22

Ser nu att det kan missuppfattas, Sophronitis klara upp till plus omkring 45 grader och om luften är torr kan de nog klara lite minus också

Ge ditt svar

Nu har de två blommorna på första stängeln slagit ut. Blommorna på andra stängeln ser fortfarande slokiga ut som dom gör i början innan dom rest på sig.

Nyckelord: Cattleya jenmanii

17/12 -22

En skönhet

17/12 -22

Tjusig, grattis!

24/12 -22

Härlig!

Ge ditt svar

Fått tips att använda Treefern / Dicksonia i min blandning men var får man tag på denna produkt inom Eu,Har sökt men får upp bilder på Treefern men det ska vara söndermald rester av Treefern.Hoppas på tur att någon vet.Vet att Orkidéhuset har haft tidigare men hittar det inte längre.Tacksam för tips

Nyckelord: Dicksonia, Jordblandning, Treefern

7/12 -22

7/12 -22

7/12 -22

Tack snälla för era svar ,jag sökte för att blanda i min kompost,Det har löst sig fått tag ifrån en firma inom Eu

Ge ditt svar

4/12 -22

Mossa

Vad anser ni. Skall man ta bort denna mossa eller låta den vara kvar. Har flera inköpta växter som ser ut så på ytan av krukan. Min tanke var om den håller fukten för mycket eller att man inte får ner vattnet ordentligt. Se bifogad bild.

Nyckelord: Mossa

4/12 -22

För mig ser det inte OK ut när mossan växer över bladen. Jag skulle flytta den därifrån. Ett annat problem kan ju vara att den täpper till lufttillförseln till rötterna nere i komposten.

4/12 -22

Den det inte ut att må bra till 100 %.
Jag skulle ta bort mossan och ge den en luftigare tillvaro under vintern.

4/12 -22

Odlar man i GreenMix är låg mossa ett tecken på att man gör rätt, om du odlar i bark tror jag du vattnar för mycket, här har det tagit överhand

4/12 -22

Tack för svaren. Jag köpte ett tiotal växter från en stor återförsäljare i Tyskland i sensommras och hälften av växterna har stark beklädnad av mossa. Alla växter var planterade i bark utan två växter, och jag har inte planterat om några av växterna. Skall jag plantera om dessa växter i ny bark och se till så att det inte kommer någon ny mossa ?

4/12 -22

Jag tänker att du tar bort all påväxt nu och låter dem vila någon månad med sparsam vattning.
Plantera om i vår när du ser ny tillväxt.

6/12 -22

Pleurothallis majakoluckae. Från Gandalf. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Så här såg det ut i krukan som är 9 cm i diameter överkant.
Knappa 1 cm med bark i botten. Resten sphagnum.
Och den var genomsur. Växten är Pleurothallis majakoluckae.

6/12 -22

Det förklarar nog plantans skick och kraftiga mossväxten Hoppas du kan rädda den

Ge ditt svar

3/12 -22

TDS-mätare

Någon som kan rekommendera en TDS-mätare? Min äter batterier som om ingen morgondag fanns och åter gett upp efter max 10 vattningar.

Nyckelord: TDS

4/12 -22

https://www.energishop.se/product/tds-ma...
Finns så klart mer avancerade

Ge ditt svar

Denna från Marita Åkesson.

21/11 -22

Riktigt snygg

22/11 -22

Härlig Cattleya

24/11 -22

Väldigt fin!

Ge ditt svar