Hej där ute!
Har funderat länge hur man ska förvara mossa och andra substrat till orkide när de väntar på användning.
Tack o lov har det gått bra för mej (hitintills) Nu såg jag att det blivit kondens i en påse orkidekompost jag nyligen köpt och måste ställa frågan till er andra.
Hur gör ni? Papper, plast påsar? Inomhus i rumstemperatur eller i ett kall förråd?
Nyckelord: Förvaring
Gissar det kan bli mögel och så klart bryts det ned över tid
Jag har allt mitt i papperspåsar eller halvöppna plastlådor från IKEA i ett förråd i hemmet. Försöker hålla allt så torrt som möjligt.
Tack! Förvarar du allt i pappåsar?
Färsk vitmossa förvarar jag skuggigt och svalt i öppen plastpåse utomhus, eller i frysen om den ska sparas länge. Torkat material inomhus och så torrt som möjligt, t ex i papperspåsar.
Tack!
Hej!
Är det någon som vet vart man kan köpa denna orkide som har endast en blomma längst upp på stängeln som ser ut som en fjäril:
Psychopsis Krameriana tror jag att den heter. Eller om den heter
Psychopsis Mendenhall ?Hildos??..?
Mvh Maria
Nyckelord: Psychopsis Mendenhall Hildos, Psychopsis Krameriana
Har endast sett den i blomsteraffär en gång och det är nog 10 år sedan. Tror du får beställa utomlands.
Finns några på tyska ebay, följ länken
Claessen orchids & plants hade 1
Orchidsdeluxe har en
Jag har en Dendrobium (Berry Oda) och en Oncidium (Sharry Baby) som båda nog behöver planteras om.
Men vilket substrat bör jag välja till dessa?
Har mest Phal. och de brukar nöja sig med orkideejord, som jag kan köpa på Granngården, och lite vitmossa.
Nyckelord: Omplantering, Oncidium, Dendrobium
Om du väljer en mix baserat på bark så bör barkbitarna vara lite mindre äe i en mix för phalaenopsis. Blanda in lite av något fuktighetshållande som kokoschips eller spagnum.
Tack @Merwic för rådet!
Hejsan
Jag har köpt en Brassia och undrar vart blomstängeln kommer att uppträda?
Nyckelord: Brassia Rex
Jag vill minnas, mellan bulben och de nedre bladen.
Mvh
Mikael
Nu blommar den!
Riktigt fin blomma och tjusig planta
Ett praktexemplar
En fin primär
Jag håller med Oled, mycket fin blomma och välodlad planta!
Nä virus är de inte, men gissar på ngn. form av ohyra. Tyvärr lite svårt att se på bilderna, men de liknar skador av ngt. odjur som suger växtsaften. Är det ngn. enstaka planta köpt från affär, så då hade jag kastat den. Men är de ngn. mer värdefull går de att behandla med såp-sprit-blandning eller något starkare som är systemiskt t.ex. Danadim Progress, som jag har mycket god erfarenhet av.
Tack så mycket för ditt svar. Det är en lite dyrare planta och jag vill gärna behålla den Jag sätter igång med behandlingen snarast.
Nu svarar Peter på Orchidehuset att han inte kommer att kunna sälja GreenMix längre. Kris! Har någon nåt tips om hur jag kan få tag i GreenMix?
Du får tillverka egen GreenMix
Låter intressant! Har du obovata recept på GreenMix? Har du själv tillverkat GreenMix?
Nej jag använder inte sånt. Men det är väl mest med stenull, o det är ju en byggnads/isoleringsvara, borde kanske gå o få tag i en byggbutik kanske o blanda i perlite lr vad mer den innehåller.
Jag har ingen koll Spjuttan på proportionerna på de tre ingredienserna, som är vattensugande stenull, vattenskyende stenull och perlit. Sedan vet jag faktiskt inte varför Hans Christiansen köper stenullen från Holland och fabriken där som tillverkar Grodan GreenMix.
Jag ringde till Hans Christiansen nu, å han svarade att det är speciell stenull som inte innehåller giftiga ämnen för växter. Han sade att det gjorts försök att odla i stenull (isolering typ Rockwool), men alla planterna dog.
Du skulle passat på att best. GreenMix när du köpte din Phrag. från Hans, för då kunde han skickat med för samma fraktkostnad.
Det här är inget svar på din fråga Spjuttan, men har du testat att odla i ren vitmossa? Jag menar nu inte att det är samma sak som GreenMix - vilket jag själv bara odlat i en mycket kort period - men föreställer mig ändå att de kan ha vissa odlingsmässiga likheter. Vitmossa kan såklart hålla mer vatten än GM men det blir ju å andra sidan inte mer vatten än man tillsätter. För egen del odlar jag alla epifyter och epiliter i vitmossa sen strax efter dinosaurierna dog ut, så det är väl testat.
Har letat vitmossa i skogen för ett bra tag sedan. Hittade aldig någon som såg ut som den borde, med långa stjälkar (eller vad dom nu heter i mossa) .
Ja vitmossa är ju faktiskt mycket bättre, den innehåller dessutom naturligt rotningshormon. Framförallt är den gratis. Sen får man sig en tur ut i friska luften där i skogen
Man kan få leta en stund i den fuktiga låglänta delen av skogen, men när man väl hittar kan det ofta finnas mycket. Annars finns ju torkad och ibland även färsk att köpa också. Till skillnad då från GM som verkar vara svårare att få tag på. För egen del plockar jag all mossa själv men så har jag också turen att bo nära ett bra ställe.
Nu stänglar på gång på min Phragmipedium som enl experter här är en Phr Fritz Schomburg.
Nyckelord: Phragmipedium Fritz Schomburg
Vilken kraftig fin planta du har Spjuttan .....så bra odlat. Det är en jättefin primärhybrid med utsökta blommor. De verkar som du haft tur att fått en som inte klättrar så mycket. Mina är tämligen hopplösa, då nya bryt kommer ca 1dm. ovanför de gamla. Har funderat många ggr. hur man kan plantera om en sådan planta.....skulle haft en kruka sned som en klippvägg
Står dina Phragm Fritz Schlomburg i GreenMix?
Ja Spjuttan de står i GreenMix, å de stortrivs å växer jättebra. Problemet är bara att min klon ger nya bryt 1dm. upp, så de går inte att ha en större planta, eftersom de nya bryten inte bildar rötter i luften. Så jag har bara plantor med ett eller två bryt i varje kruka. Jag har flera arter å hybrider av Phragmipedium som inte är klättrare, så det är bara Fritz Schomburg som jäklas.
Så vacker den är din Phrag Fritz Schomburg!
Hej Hej!
Jag har frågor om min orkidéplanta. Den hade många babisar och hade inte fått blommor alls. Fick rekommendationen att klippa babisarna från moderplantan för att ge chans åt mamman att blomma. Jag gjorde det, som ni kan se på bilderna. Men det kom ingen blomma från mamman. Istället är det nya "babisar" som har börjat växa. Vad rekommenderar ni?
Du kan testa klippa av stänglar vid ett öga där det inte finns fler plantor under till. Göda och ställ dem i ett ljust fönster
Hur räddar jag mina Phalaenopsis från rotröta?
Nyckelord: Rotröta phalaenopsis
Om det verkligen är rotröta finns det nog inte mycket att göra
Sedan många år odlar jag alla mina omonterade småvuxna och även en del medelstora orkidéer i såna här låga skålar (12×3 cm). Epifyter och epiliter växer ju normalt i ett mycket tunt skikt av organiskt material och är därför dåligt anpassade för odling i vanliga höga krukor. Som material använder jag ren vitmossa.
Nyckelord: rötter, vitmossa, omplantering
Klurig och intressant odlings idé. Vad tror du är bästa djup och diameter för olika plantstorlekar? Funderar på att kapa några lerkrukor till lämpligt format.
bolebo: Denna storlek har ju funkat bra till alla mindre plantor och som synes till en och annan delning även av större arter. Höjden är alltså 3 cm och diametern 12 och jag kan tänka mig att det passar bättre med ett par cm till på höjden för betydligt större diametrar. Men hela tanken är ju att behållaren ska vara väldigt låg och att det liksom blir ett mer lättskött alternativ till montering.
Låter helt klart intressant och mer lättskött än monterat, ska provas.
Intressant!
Tack Lassse, jag ska prova lite olika mellan 3 och 6 cm med lämplig diameter.
Sådana här låga skålar/krukor har jag använt sedan december -76. Jag köpte sådana skålar som var tänkta till julgrupper, å gjorde hål i botten med en lödkolv. Det har fungerat jättebra med olika sorters medie i skålen. En stor fördel är att man kan ha stor diameter till t.ex. Bulbophyllum som ofta sprider sig med avstånd mellan bulberna, men ändå bara typ 5 cm. höga.. Några släkten som jag har odlat i dessa skålar är Cattleya, Bulbophyllum, Phalaenopsis, Laelia, Sophronites, Coelogyne som ex. Har försökt med Paphiopedilum men det blev inte så lyckat, ty de torkar ut alldeles för fort i mitt varma växthus på sommaren.
Jag har sett att du odlar många av dina orkidéer i de där små svarta skålarna. Har du enbart vitmossa i dem och hur sköter du vattningen? Det vore roligt att prova en ny odlingsmetod.
Det är synd att det är så svårt att få tag i låga, breda krukor i handeln. Jag har både kapat större krukor på höjden och borrat hål i kakburkar för att plantera Cattleyor i t.ex.
Ja enbart vitmossa. Vattnar en lagom mängd en gång i veckan (ibland två). Man märker efter ett tag hur mycket varje planta konsumerar. Men ca 1-2 dl i veckan brukar det bli. Vitmossan suger upp och fördelar fukten jämnt i hela behållaren.
Det verkar som sagt vara knepigt att hitta bra låga odlingsbehållare i handeln. En lösning är att titta efter passande behållare för helt andra ändamål. De här skålarna såldes egentligen som tapas-skålar till storkök och restauranger, vilket gjorde att jag blev tvungen att köpa en hel kartong med flera hundra Jag lär aldrig göra av med samtliga själv så om du vill testa har jag till salu. Eller kolla på nätet, det går säkert att hitta liknande skålar i mindre förpackningar nånstans.
Tack för alla kommentarer, och kul att några ska testa. Jag har enbart haft framgångar med detta sätt att odla och det blir mycket lättskött jämfört med att montera, särskilt när man odlar på fönsterbänk (fast jag har några monterade också). Ruttnande rötter förekommer knappast och samtidigt behöver man inte vattna lika ofta som när man monterar, detta eftersom mossan tillsammans med skålen håller kvar fukt mycket bättre.
Hur räddar jag mina Cattleyor från rotröta?
Nyckelord: Rotröta cattleya
Hur räddar jag mina Cattleyor från rotröta?
Hur gör ja för att få denna att överleva? Antar att bulberna inte kommer att ge något mer. Kan jag bara skära bort bulberna och plantera om?
Som förslag, dela så att du har 3 bulb kvar, plantera bådea då har du 2 plantor, torka av kniven eller saxen med sprit eller bränn av
Mitt hjärta slår lite extra när jag ser en sån fin purporate
Jättefin, grattis till den fina blomningen.
Hej
Någon som vet om Orkidehuset är med på mässan i slutet av mars??
hej! Nej vi kommer inte att vara med. Det är en alldeles för stor "mångelmarknad"!
Mässan har också utvecklats till att enbart få in så mycket pengar som möjligt till så lite service som möjligt.
Ja ni hör, jag har nog blivit en gammal gubbe nu som bara gnäller och är konservativ! Det var bättre förr!
Så då är det dags att säga tack och adjö från mässan. Men webshoppen öppnar snart igen.
Peter
Förstår dig Peter, ställde ut själv på Älvsjö för några år sedan och det var hutlösa priser och urdålig service.
Men saknade dig i år
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 08:32:06 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter