Råd / Omplantering /
amplar (2) barkmontering (1) dubbelplanterad (2) fastsurrningsmaterial (1) fatodling (3) genomskinlig kruka (2) glas (1) glaskruka (5) glaskupa i miniatyr (1) glasskål (5) glasvas (4) gurkburk (2) keramikrör (3) kokosnöt (3) korg (10) korkbark (2) kruka (26) krukstorlek (2) kupad botten (2) montering (53) monteringsmaterial (1) nanorör (4) plastkrukor (3) spaljé (4) ståltråd (1) terrakotta (1) träkorg (1) upphängning (4)
Hej
Jag puffar för ett gammalt inlägg av sommarbo. Söker med ljus och lykta efter dessa krukor. Någon som vet var dom går att få tag på?
Online eller i Stockholm med omnejd.
Nyckelord: Kruka
Sett dem i någon orkidéshop online i Tyskland eller Holland, men minns tyvärr inte vilken. Schwerter har ett par varianter, men de kostar en del. Länk
Hittade en shop via Etsy som verkar hålla till i Grekland som också säljer... men inte helt samma stil som de på bilden. Länk
Dorra: Snyggt! Men terrakottan spricker inte?
Som du ser på mina bilder... ingen fara.... men du måste spraya vatten men sådan handpumpflaska under tiden du borrar o så borrar man med med låg fart.
Alla mina Vandoider... ca 20 st... har jag i sådana borrade av mig krukor i olika storlekar. Borren jag använder är antingen glasborr eller kakel borr (de trekantiga).
Jag har till och med sågat i terracotan för att få mindre höjd på behållare
Har inte förlorat någon kruka än, alltså inget har spruckit... och billigare bli det om man ska ha många
Sebastian: tack för tipsen, ska kika
Dorra: snyggt! Då ska jag ge det ett försök. Tejpar du krukan innan du borrar?
Bra gjort, Dorra. Det blir ju billigt och dessutom är det roligt att pyssla och fixa lite själv.
Stephanie... nej, jag tejpar inte. Bara blöter med vatten innan jag börjar och sprayar regelbundet under tiden jag borrar. Terracota är inte så hal som kakel, så tejpen behövs inte.
Dorra: Så coolt!! Och snyggt .
Tack!
Det viktigaste att mina Vandor trivs.
Jag hade mina Vandor fritt hängande förr, som jag bar till badrummet för att duscha varje gång jag skulle vattna. Problemet var att hur försiktigt jag än var, så har jag inte kunnat undvika skador på rötter pga av de där förflyttningar. Så något lösning skulle till, för jag ville inte ha Vandor i glas.
Tänkte på terracota med hål, men de som går att köpa är dels dyra, dels alldeles för små för stora Vandor med mycket rötter. Så kom jag på att borra. De krukor ni ser på bilder ovan är över 20 cm i diameter och hållen så stora som 2-3 cm i diameter tak vare kakelborr. Men jag har borrat även mindre krukor med mindre hål... då med glas/diamant borr.
Och vattning av Vandor är lätt idag... jag stoppar hela krukan/or i en hink med vatten/näring 2 ggr i veckan.
Hej! Jag köpte sådana lerkrukor med hål från Botaniska i Göteborg. Lite dyra med snygga!
Hej! Jag köpte sådana lerkrukor med hål från Botaniska i Göteborg. Lite dyra med snygga!
Hm....
Hm....
Skulle gärna ta jobb som orkis-sköterska på Hyatt worldwide...
Undrar om sophronitis ceruna trivs bara monterad,o på vilket annat sätt sku va bra,enbart vitmossa eller bark eller en blandning
Nyckelord: Montering
Montreal även jag råkar på roligheter med auto ordval. de trivs bra monterat. Jag odlar även i sten. De trivs bra i levande spagnum
Hihi ja märkte just,ja hur ska man Då ge näring o vad är spagnum
Levande "mossa" går tex att köpa på orkidehuset.. Vattnar du med vanligt kranvatten då kan jag inte råda.
O är det nån skilldad vilken sorts bark,kan man gå o köpa t.e.x från akvarieafären nå fin bit .tänkte om man sku sätta en sten o sedan i en stor glasburk sku det gå?
Jag upplever att kork blir snuskigt efter ett tag. Jg använder mangrove bitar från djuraffären och monterar på. Det har ju stått i vatten sen begynnelsen och är extremt hårt. Så det blir liksom inte ruttet. Dessutom finns det mycket fina estetiskt tilltalande bitar att välja mellan:) och orkideerna verkar gilla att fästa sig på dom.
Tack ja ska gå till djuraffären,det blir säkert fin
Låt den gärna sitta som den är och montera på Nytt till våren, när det kommer nytt tillväxt
Okej jag gör så,tack Mia
Min cernua är monterad direkt på kork och verkar trivas. Jag vattnar genom att doppa ? när jag bara sprutade fick den inte tillräckligt med vatten.
Odlar mina i kruka och monterad men har för kallt i skåpet så inte helt optimalt
Treefern är denna S.acuensis monterad på och hyfsad etablerad men har velat montera den på en mangrove. Men att riva loss den från Treefern klossen vore olyckligt så har med stämjärn och andra verktyg tagit bort så att Treefern klossen kan fällas in. Nu kan den när det passar skjuta ut sina rötter på roten. Dock ett litet problem. rötter växar alltid där det är lättast och den kan uppleva att det på länge räcker att sätta rötter i Treefern.Ni ser på rotens storlek att jag drömmer om att den skall växa mycket .
Nyckelord: Montering
Hur mycket tillväxt per år räknar du med
Trevlig montering, hoppas att den lyder dig och sätter rötter även untanför treefern
Jag hoppas på ROT bidrag
Jag kan inte bonsaikrukor, men jag har haft mina Ps i en vid, grund glasskål med sphagnum. Skålen fick jag i tidernas begynnelse i någon julgrupp, tror jag, men den har fungerat perfekt till dessa ljuvliga, glada vårtecken!
Och jag som är något oglamorösare har mina 8 Tongariro lökar i en svart lökkruka av plast med dräneringshål i botten.
Ha, ha, jag berättade genast för mina att de är glamorösa!! som får bo i en gammal julgruppsskål, bara så de vet!
Jag har haft dem i alla möjliga krukor, skålar och fat genom åren. De går att odla i det mesta, t o m monterat om man är flitig med sprejflaskan, men det är som sagt en fördel om det är ganska grunt.
Hejsan,
jag önskar tips och råd om bra sätt att ha orkidéer i amplar och hur jag ska gå till väga. Ska experimentera en del själv men tar tacksamt emot era tips så slipper jag kanske begå en del misstag...
Nyckelord: placering, upphängning, ampel
Hej. Har du tänkt ha dom inomhus i vanligt fönster? En sak som jag med egen erfarenhet kommit fram till är att man måste köpa såna plastkrukor som tål sol, UV-ljus. Jag har haft billiga dåliga o dom faller i bitar av sig själva ganska snart. Om du nu tänkt ha plastkrukor
Jag har ca 40 orkidéer i amplar och de är i olika material: mässing från 70-talet, zink, korg och plast. Jag hänger dem på stabila gardinstänger och använder starkt hampsnöre från Panduro runt gardinstången och s-krokar på hampsnöret, som ampeln hänger i (om den inte har egen krok). På så sätt kan jag lätt flytta/dra amplarna där jag vill ha dem. Jag har någon ampel i porslin, men de är tunga, så jag undviker dem. Likaså undviker jag genomskinliga glasamplar pga av att solen kan bränna rötterna på plantorna i deras innerkrukor. Jag hänger alltid amplarna i olika höjder i A/V formation. Detta av två skäl: Man får plats med flera om man gör så och så gillar jag symmetrin.
Det är så snyggt med amplar och det är bara att pröva sig fram! Lycka till!
Lägger ut en bild på tre av mina vardagsrumsfönster med många amplar-
Det där är så läckert Annika..!
Tack Caroline. Jag älskar amplar och har haft såna´ så länge jag kan minnas, dvs långt innan jag började med orkidéer.
Jag har en bit kvar till Annikas nivå, men jag jobbar på det! (Du har så fint i dina fönster, Annika!)
Jag har löst mitt ampelproblem genom att sätta kedjor på bestickställ från Ikea. Tycker själv att det blir ganska bra. Enda problemet är att öglorna på krukan inte sitter mitt emot varandra. Det gör att krukan hänger snett, men om man bara sätter plantan åt rätt håll så tippar det inte. Krukorna är som gjorda för plastkrukor på 12 cm.
Bestickställen finns beskrivna här: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/produc...
Våra fönsterbrädor börjar bli fulla, så jag har länge tänkt att jag skulle fixa ett gäng amplar. Våra väggar består dock av någon sorts superbetong från 60-talet som knappt ens vår slagborr rår på, så det skulle förmodligen ta några veckor att borra hål för tillräckligt många krokar... Därför har jag länge varit på jakt efter amplar som är tillräckligt lätta att hänga upp på vanliga tavelkrokar. Efter ett tag kom jag på att det var smartare att tillverka dem själv i makramé, som tydligen har blivit superpopulärt igen, hehe.... Finns många tips att hitta om man googlar lite. Glas är lättare än keramikkrukor, så jag köpte vanliga tunna dricksglas på Lagerhaus, samt färgglada hampasnören. Det gick fort och blev rätt bra i all sin enkelhet, om jag får säga det själv. En extra bonus är att katten inte längre kommer åt att tugga på bladen....
Nyckelord: Amplar
Dirfa, välkommen till ampelklubben! Jag älskar amplar och har just nu 35 st i olika material, storlekar och tyngd. Hittar då och då fina billiga amplar på Röda Korsets seconhandbutik och Myrorna. Har också gjort en del själv, bl a gjort om vanliga korgar, som jag hittade på Blomsterlandet för några år sedan. Använder starkt hampsnöre från Panduro (finns i olika färger) som upphängning. Mina amplar hänger på gardinstängerna, så de får inte vara för tunga. Jag har också köpt små terracottafärgade plastamplar av Peter på OH, som passar till småkrukor 10 cm och mindre i diameter. Tycker inte att den bruna plasthängaren är så snygg, så jag har gjort hål högst upp i själva krukan med en lödpenna och även där satt svart hampsnöre.
Om du tittar på min Profilsida så finns det en bild på två av mina ampelfönster.
Samma här med superbetongen. Uscha. Så jag ska investera i starkare gardinstänger när jag får för mig att dkaffa amplar!:)
Nenne jag har sett dina fönster, de är imponerande! Vår gardinstångsupphängning i orkidéfönstret är tyvärr i klenaste laget, så jag vågar inte hänga upp mina loppisfyndade keramikamplar. Så jag fortsätter nog med att göra mina miniamplar. Småplantor har jag ju gott om...
Observera att snön "redan" är på väg att smälta bort, jag hoppas att den försvinner helt i skogen nästa vecka så jag kan fylla på vitmosseförrådet. Ibland ligger den ju ända till maj här uppe.
Men hur vattnar ni alla amplarna? Klättrar på stol, lyfter ner en och en eller?
Alla plantor är ju planterade i plastkrukor, så det är inga problem, men tar förstås lite tid. Jag gör så här: Fyller en stor plastbalja med plantor utan ytterkrukor och vattnar dem i köket antingen med doppvattning i hink eller direkt under kranen. Det gäller alla oavsett om de står på fönsterbänken eller hänger i amplar.
Jag gör precis likadant. Lyfter ur plastkrukorna ur ytterkrukorna och bär på brickor till diskbänken. Sen får de stå där och rinna av en stund. Jag är visserligen bara 155 cm lång men jag hänger aldrig amplarna så högt upp att jag inte når dem...
Superläckert Dirfa!! Instämmer även i lovsången över Nennes ampelsamling, som jag fått förmånen att noggrannt inspektera och njuta av flera gånger! (Även om jag alltid är liite nervös avseende tyngderna !). Har provat amplar själv utan att lyckas få till det (vet inte vad jag törs hänga dem i), men däremot har jag introducerat framgångsrika hyllplan ! Ett i Neo-fönstret (dubblade utrymmet i ett slag!!) och så har 10-åringen här hemma byggt två orkis-hyllor i slöjden åt mig : dessa har jag i fönstret i hans rum . (OBS att jag även betalar månatlig hyra för nyttjandet av detta nordliga fönsterbräde: tur att vi har EN entreprenör i familjen iaf !).
Xara, du har tidigare berättat att du betalar hyra för att få nyttja denna fönsterbräda och jag tycker det är sååå härligt! Så klart du ska betala, för 10-åringen kanske vill pryda sin fönsterbräda med andra saker och så kommer morsan med orkidér!
Nenne: Mmm. Jag har försökt med väderstrecksförhandlingsargument för att sänka costen utan framgång (vid något tillfälle nämndes skåpet som alternativ av min motpart!! ). Nåja, 'snart 13-åringens' fönsterbräde nyttjas free-of-charge, för jag påstod att alla 13-åringar inte bara behöver gå ut med soporna, utan även... (sedan kom en lista). Hjälp, någon?! pust
Costen?
Kostnaden .
Älskar amplar! Så snyggt till epifyter tycker jag!
Nu fick en kruka som hållt sig för fuktig fått besök av de små söta skalbaggarna som inte gör någon skada- men ändå inte borde finnas igen.
Denna gången på en moniliforme igen. Så jag tänkte att jag provar att montera den.
Dock så bristen på ork att vattna dagarna i ända och korkbark så improviserade jag.
Det blev att testa oasis med plastnät över och plastöverdragen ståltråd för stabilitet. Blev ganska bra faktiskt. Och ännu är den fuktig.
Nyckelord: Oasis, Dendrobium moniliforme 'Aokoryu', montering
Trodde först det var en tvättsvamp..:-) Jag har också haft besök av dem och har denna gången gången gjort som en del här. Sila och skölja barken, sen steka den i ugnen.. Hoppas ditt fungerar!!
Iofs. En disksvamp kanske inte vire dumt det heller. Nu fick jag idéer. Hihi. Jag har ju en brassavola som jag tänkt montera och låta växa hejvilt. Har en rätt stor bit bergsbakgrund i plast som varit till ett akvarium förut, som den ska få. Men kanske testa en disksvamp till en moniliforme?;) haha
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Valfritt belopp
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 21:53:55 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter