Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om fastsurrningsmaterial

Nyckelord: fastsurrningsmaterial

Inlägg med fastsurrningsmaterial som nyckelord.

Hej igen allihop!
Nu går jag i monteringstankar...har just läst i "råd och bilder" om hur flexibel man kan vara med material osv, och hur fiffigt man kan gömma små vattenbehållare. Men hur hårt vågar man surra fast rötterna? Vad är snällast emot dem att surra fast dem med? Förutom att det man monterar på ska vara fritt från t.ex. alger, finns det nåt trädslag man inte kan använda för att det t.ex. andas ut nåt växterna inte tål, eller är det nåt annat man absolut ska undvika?(nej, jag tänker inte ha impregnerat virke)
F.ö går jag och måttar i trädgården , sprätter omkring med tumstock och ser morsk ut, klurar på "en hängande trädgård" /sommarhem för orkidéer....

Nyckelord: fastsurrningsmaterial, monteringsmaterial, montering

Hej!
Det står lite om det du söker i forumet på www.sysorkide.com.

Välj "SOS orkidéforum" och sen "allmänt", sen hittar du en tråd som heter "tallegren?".
Där hittar du lite funderingar kring montering på olika träd/material.

15/5 -06

Tack Bob, jag har skummat igenom de ganska delade meningarna och kommit fram till att undvika barrträd och svensk ek, helst använda lövträd eller kanske mangrove. Lite ont om mangrove just här, men Lövträd har vi desto mer av - och syrenerna ska jag föryngra efter blomningen så då kanske det blir nån fin gren där!

15/5 -06

Mangroverötter finns nästan alltid på akvarieaffärer, dock är de dyra. 75 ;- för ett kilo eller något sånt.

16/5 -06

Det finns också något som hete mopani, oförskämt snyggt:

16/5 -06

Oj, min svans (som katten sa) den där är väldigt lik den skulpturala, myrbearbetade snygga stubb-bit som jag släpade hem från min skatt-och orkidéjakt idag! Tanken när jag såg den var: skulle nog bli snyggt med en liten orkidé i den där...(okej, det ska erkännas att den tanken inte är så orginell i dagarna, allt jag tittar på just nu bedöms utifrån måttet "snyggt till orkidé eller inte?") När jag skrapat rent den från lite jord och smuts ska du få se, Gtgoon!

16/5 -06

Oh vad spännand det låter. Jag väntar med spänning!

16/5 -06

Jaa, det är jätteroligt att gå och spana med såna ögon ...men vet du vad det första jag hittade var, efter att ha satt uppsåtet "jag vill hitta nåt fint att montera min lilla Aerengis modesta på!". Jo ett ganska stort, nästan helt och snyggt "taggat" dovhjortshorn! Det bara låg där och väntade, fem steg utanför tomten Just nu genomgår det ett anti-alg-bad, men sen kommer det att bli så fint så. Tror du Aerengis gillar att svinga sig i ett horn?

13/10 -06

Jaha, då har jag gått och beställt mina första orkidéer som ska monteras... och jag vet inte ett smack om hur man gör. Länken på www.sysorkide.com verkar inte finnas där längre. Så alla som har några råd och tips att tillägga till denna tråd är hjärtligt välkomna.

13/10 -06

När jag satte ihop mitt vivarium var jag ut lite för samma sak. Jag ville ha en gren som jag kunde montera många plantor på, såg läcker ut i skåpet samt var snäll mot plantorna. Det slutade med att jag beställde hem korkgrenar (finns på nätet hos bla PWSS, säljare av akvarie/terrarie/katt/hund etc tillbehör). Priset var 50:- /kg men jag tror inte de vägde grenarna så bra för jag fick två snygga saker för 150:- ! !! (mötte upp PWSS på deras leverans tur runt sthlm, då har man chans att välja bland grenarna de hade hemma). Jag tog två grenar när jag ändå var i farten så att säga, det lär ju bli ett vivarium till så småningom :-p... Kanske ett tips om man letar "snällegren" men inte vill ta något i trädgården? De säljer även stora korkbitar att täcka väggar med i terrarier, kanske oxå något av intresse för folk?

Vid montering använder jag vitmossa, först mot grenen sen även ovanpå plantans rötter innan allt surras fast. Har testat att surra ihop (inte för hårt men ändå tillräckligt fast så det inte lossnar när mossan torkar lite) med både plastklädd ståltråd och med nylonlina, även kombinerat det hela med ett nät någon gång. Linan har ju fördelarna att vara mer "hanterbar" men bryts ändå inte ner av fukten. Kommer nog fortsätta att använda nylonlina i fortsättningen tror jag... Oj vad långt det blev....

13/10 -06

Tack för det uttömmande svaret! Det blir nog till att besöka akvarieaffären snart
Växer rötterna fast på träbiten efter ett tag, eller har man lina hela tiden?

Det är jättesnyggt att montera flera växter på en gren, men inte speciellt praktiskt när man ska bada dom varje vecka, eller är det kanske bara är jag som badar mina orkisar. Kanske räcker det med att duscha?

14/10 -06

Ninalina; jag badar dem oxå, eller försöker. Gjorde en montering till, på en liten grenbit av okänt slag (medplockad från resa) men den visade sig vara så lätt att den flöt som kork, går inte att sänka ner i badhinken.
Jag använde förresten vanlig grön blomsterbindningstråd att surra fast med. Den var lätt att jobba med och skär inte in då den är "platt" (som paketsnöre). Bäddade in rötterna i mossa, som Crystal beskriver ovan. Tanken är nog att rötterna ska växa fast, men det kan ju ta ett tag innan växten har kopplat greppet ordentligt. Lycka till, Mattias!

14/10 -06

På tal om bad ja, jag har införskaffat en 6 liters balja. i den fåt jag rum med allt (nästam), om det inte räcker till så häller jag vatten över pp rötterner med en mugg, fungerar förträffligt. Man bör ha grenar som inte förruttnar så snabbt. Jag förstår inte vad som skulle vara fel med svensk ek?

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.