Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om upphängning

Nyckelord: upphängning

Inlägg med upphängning som nyckelord.

Hejsan,
jag önskar tips och råd om bra sätt att ha orkidéer i amplar och hur jag ska gå till väga. Ska experimentera en del själv men tar tacksamt emot era tips så slipper jag kanske begå en del misstag...

Nyckelord: placering, upphängning, ampel

2/10 -16

Hej. Har du tänkt ha dom inomhus i vanligt fönster? En sak som jag med egen erfarenhet kommit fram till är att man måste köpa såna plastkrukor som tål sol, UV-ljus. Jag har haft billiga dåliga o dom faller i bitar av sig själva ganska snart. Om du nu tänkt ha plastkrukor

2/10 -16

Jag har ca 40 orkidéer i amplar och de är i olika material: mässing från 70-talet, zink, korg och plast. Jag hänger dem på stabila gardinstänger och använder starkt hampsnöre från Panduro runt gardinstången och s-krokar på hampsnöret, som ampeln hänger i (om den inte har egen krok). På så sätt kan jag lätt flytta/dra amplarna där jag vill ha dem. Jag har någon ampel i porslin, men de är tunga, så jag undviker dem. Likaså undviker jag genomskinliga glasamplar pga av att solen kan bränna rötterna på plantorna i deras innerkrukor. Jag hänger alltid amplarna i olika höjder i A/V formation. Detta av två skäl: Man får plats med flera om man gör så och så gillar jag symmetrin.
Det är så snyggt med amplar och det är bara att pröva sig fram! Lycka till!
Lägger ut en bild på tre av mina vardagsrumsfönster med många amplar-

2/10 -16

Det där är så läckert Annika..!

Tack Caroline. Jag älskar amplar och har haft såna´ så länge jag kan minnas, dvs långt innan jag började med orkidéer.

3/10 -16

Jag har en bit kvar till Annikas nivå, men jag jobbar på det! (Du har så fint i dina fönster, Annika!)
Jag har löst mitt ampelproblem genom att sätta kedjor på bestickställ från Ikea. Tycker själv att det blir ganska bra. Enda problemet är att öglorna på krukan inte sitter mitt emot varandra. Det gör att krukan hänger snett, men om man bara sätter plantan åt rätt håll så tippar det inte. Krukorna är som gjorda för plastkrukor på 12 cm.
Bestickställen finns beskrivna här: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/produc...

Ge ditt svar

I måndags hann jag till affärn där dem sålde nått fiffigt...en snygg och smidig klädhängare
Var bara att åka fort som skjortan och jag hann få en.

Klädhängaren vart en prima å snygg orkidehängare som hamnade vid balkongdörren...så i sommar är den perfekt att ha ute på balkongen. Kul när vanliga billiga möbler kan bidra till orkideodling

Det kommer in fler och fler udda möbler som bara är till för en sak bor man inte i stor kåk får man nyttja det man kan.

Nyckelord: Upphängning

2/3 -11

Snyggt o stilrent
Tänkt på att man även kan bredda fönsterbrädorna och ställa nån bänk el liknande framför så får man mer plats?

Ge din åsikt

Hittade den här på en plantskola här i närheten häromdagen. Finns det nåt i orkideväg som skulle tycka om att bo i den? Syns kanske inte så bra men den är ca 14 cm hög och har två lufthål på ovansidan. Någon som har nån liten ide?
Ha det. Lotta

Nyckelord: upphängning

20/7 -07

Det ser ut som en sån man lägger fågelfrö i, och hänger ut på vintern..såg en sån i en annons för ett tag sen.. he,he..
Kan tyvärr inte svara på vilken sorts orkidé som skulle trivas i den..

20/7 -07

Vad sägs om det här... http://www.orquivalle.com/glassball.htm
Inga nybörjargrejer direkt men snyggt!

21/7 -07

Det finns ju många pyttesmå orkidéer, men jag är inte rätt person att råda dig vilken av dem som skulle funka i glasbollen. Kolla lite på Restrepia, Pleurothallis, Bulbophyllum och liknande så kanske du hittar någon som skulle trivas där! Det finns säkert någon här på forumet som kan tipsa dig om artval.

21/7 -07

Skulle luftcirkulationen verkligen räcka för de små ömtåliga arterna?

21/7 -07

var köpte du den??

21/7 -07

Den är gjord för värmeljus

21/7 -07

Hej Lotta! Missa inte att njuta av länken som masdevallia la in- oj så fina miniplanteringar det var! Bestämmer du dig ändå för att inte låta någon orkidé vara försökskanin så finns det säkert mängder av andra småväxta plantor som kanske är lättare att ha i kulan, så nog ska det väl kunna slingra ut nåt blommande där

21/7 -07

Gtgoon- Jag vet faktiskt inte om luftcirkulalutionen skulle räcka. Får nog bli ett litet expriment. Jag behöver nog inte köpa en vansinnigt dyr orkide för att prova.
Jona- Jag köpte den på Billbäcks plantskola som ligger utanför Norrköping. Dom har ca 2000 kvm med växter o smått å gott.
Vilka häftiga blider. Var tvungen att hänga tangentbordet på tork efter allt dregel. Det är helt klart värt ett försök. Återkommer med eventuella blider om det tar sig.

21/7 -07

Så du har hittat en du med! )
Visst är de fina, jag köpte min på Miqe i Kista Centrum (om det stavs så) för 100kr. De är riktigt fina, de hade en mindre för 59kr tror jag det var.
har haft min hängande i fönstret.
Jag har en liten Phal. javanica i min, tänkte det skulle gå bra efter som den är av glas och då får ju rötterna ljus med. Men man får vattna försiktigt så det inte ligger vatten kvar i botten...Den kanske inte är den smidigaste konstruktionen att ha orchisar i men den är snygg! )
Toppen!

Ge ditt svar

Egen upphängning! Tyckte jag var fiffig värre!

Nyckelord: Phalaenopsis, ampel, upphängning

8/11 -06

himla smart ide ska ta o testa detta när det så blir dags

Prata om bilden