Råd / Odlingsplatser /

Skriv början av artikeln om placering

Nyckelord: placering

Inlägg med placering som nyckelord.

Hejsan,
jag önskar tips och råd om bra sätt att ha orkidéer i amplar och hur jag ska gå till väga. Ska experimentera en del själv men tar tacksamt emot era tips så slipper jag kanske begå en del misstag...

Nyckelord: ampel, upphängning, placering

2/10 -16

Hej. Har du tänkt ha dom inomhus i vanligt fönster? En sak som jag med egen erfarenhet kommit fram till är att man måste köpa såna plastkrukor som tål sol, UV-ljus. Jag har haft billiga dåliga o dom faller i bitar av sig själva ganska snart. Om du nu tänkt ha plastkrukor

2/10 -16

2/10 -16

Jag har ca 40 orkidéer i amplar och de är i olika material: mässing från 70-talet, zink, korg och plast. Jag hänger dem på stabila gardinstänger och använder starkt hampsnöre från Panduro runt gardinstången och s-krokar på hampsnöret, som ampeln hänger i (om den inte har egen krok). På så sätt kan jag lätt flytta/dra amplarna där jag vill ha dem. Jag har någon ampel i porslin, men de är tunga, så jag undviker dem. Likaså undviker jag genomskinliga glasamplar pga av att solen kan bränna rötterna på plantorna i deras innerkrukor. Jag hänger alltid amplarna i olika höjder i A/V formation. Detta av två skäl: Man får plats med flera om man gör så och så gillar jag symmetrin.
Det är så snyggt med amplar och det är bara att pröva sig fram! Lycka till!
Lägger ut en bild på tre av mina vardagsrumsfönster med många amplar-

2/10 -16

Det där är så läckert Annika..!

2/10 -16

Tack Caroline. Jag älskar amplar och har haft såna´ så länge jag kan minnas, dvs långt innan jag började med orkidéer.

3/10 -16

Jag har en bit kvar till Annikas nivå, men jag jobbar på det! (Du har så fint i dina fönster, Annika!)
Jag har löst mitt ampelproblem genom att sätta kedjor på bestickställ från Ikea. Tycker själv att det blir ganska bra. Enda problemet är att öglorna på krukan inte sitter mitt emot varandra. Det gör att krukan hänger snett, men om man bara sätter plantan åt rätt håll så tippar det inte. Krukorna är som gjorda för plastkrukor på 12 cm.
Bestickställen finns beskrivna här: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/produc...

Ge ditt svar

Klarar orkidéer att stå i samma rum som julblommor som doftar mycket, exempelvis hyacint? Och hur är det med julgran?

Nyckelord: placering, jul

1/12 -08

Julgran avger samma syror? som tex. Äpple och Apelsin eller?

1/12 -08

Jag tror inte att det är samma ämne från frukt som från julgran. Men min erfarenhet är att inga krukväxter mår bra av julgranen!

1/12 -08

Jag vet inte om det är skillnad på gran och gran, men vi har varje jul en silvergran ståendes i vardagsrummet. Visserligen rummet på 30 kvm och mittpå 2,70 i tak, men en del orkidéer står/hänger bara nån meter från granen och jag har faktiskt inte märkt nånting negativt alls

1/12 -08

Det är bara knoppar och blommor som påverkas av eten, inte själva plantorna. Gasen avges i större mängd av både barrträd och vissa frukter, äpplen lär vara värst men även bananer m fl. Blommor är nog av mindre betydelse. Även rökare avger eten och bör hållas borta från blommande växter

1/12 -08

Här kan man läsa om goda råd för orkidéer inför Julen.

1/12 -08

Lassse, jag har den fula ovanan att röka, men jag har inte sett att
mina blommande orkidèer påverkas med att tappa sina blommor.
Eten avges heller inte i röken från tobak.

1/12 -08

Nu är det inte meningen att jag ska uppmana alla att strunta i råden ang julgranar - jag berättar bara om mina erfarenheter.
Lasse - jag har faktiskt inte märkt någon förändring på blommor eller knoppar heller..

1/12 -08

Det var ju bra Mia, som du säger kan det säkert vara skillnad på gran och gran, samtidigt kan det säkert också vara skillnad på olika blommor hur de påverkas. Även t ex temperaturen påverkar förloppet. Men att eten/etylen påskyndar mognadsprocessen hos bl a blommor är ganska väl belagt och inget som jag har hittat på Sen undrar jag väl lite hur man kan veta hur blommornas hållbarhet hade varit om man inte haft gran (eller rökare) i närheten? Det är ju inte så att alla blommor faller till golvet i samma ögonblick som man släpar granen (eller rökaren) över tröskeln, utan det kan i många fall kanske handla om någon eller några dagars förkortad hållbarhet.

1/12 -08

Intressant! Jag har alltid fått höra att det är småkrypen och bakteriefloran på julgranen som utgör hot mot vissa krukväxter. Visste ej att den innehöll eten dessutom. Och tobaksrök....rökte själv tidigare och "han som bor hos oss" röker fortfarande, men bara utomhus. Har ej märkt att orkideerna skulle skygga för honom, ej heller för mej då jag rökte. Undras hur det ha testats? Har de fyllt rummet med tobaksrök eller har nån gått och blåst extra på provblommorna?

Ge ditt svar

Hej på er! Jag är sjuk idag och tänkte i alla fall försöka få något vettigt ut av dagen genom att möblera om i mina blomfönster då ljusförhållandena mot sommarens börjar bli annorlunda. I min skalle har jag låst på en lösning och därför skulle jag bli glad för lite nya vinklar och idéer på hur jag skulle kunna göra med fönstren. Följande faktorer finns att ta hänsyn till:

Fönster 1, nordost, ingen direkt sol, trädridå utanför, ganska mörkt. Katterna vilar ofta precis vid fönsterbrädan (alltså risk för spontantuggning). Ampel går att hänga upp.

Fönster 2, nordost, ingen direkt sol, trädridå utanför, mörkare än F1. Katterna når upp till mitten av brädan från sin elementsäng = tuggrisk på goda växter. Ampel går att hänga upp.

Fönster 3, sydväst, innanför balkong, ljust och en del sol, markis finns för sommardagarnas stekhetta, katterna når upp till hela brädan från golvet men en del skyddas av gardin och mitten av brädan skyddas av ett litet bord som också är avsett för växter. Bokhylla längst inne i rummet erbjuder kattfritt skydd. Ganska mörkt. Piedestal inne i rummet, ganska ljust, ej sol.

Fönster 4, sydväst, köksfönstret, ljusaste fönstret med sol från ca 11. Katterna brukar inte vara där direkt. På fönsterbrädan står fat med vatten och på faten ligger ytterligare en fönsterbräda som inte är en hel bräda utan har luftspalter på längden. Innanför fönstret på en vägg sitter en liten hylla för växter. Hyfsat ljust men inte sol under vinterhalvåret.

Random växter:
Ampelliljor - 5 st varav en gigantisk (fritt fram att tugga på)
Garderobsblomma - 1 st (katterna gillar inte den)
Hängstpaulia - 1 st
Lite olika sticklingar för rotning i glas

Tjockbladiga:
Svärmors bandrosett - 3 st varav en stickling
Svärmors tunga - 2 st stora
Aloe, okänd - 4 st varav två stora
Paradisträd - 4 st varav en bonsaiig och resten ungplantor
Crassula ospec. - 3 st små
Aloe ospec. - 1 st större
Samplanteringar/arrangemang - 6 st (roliga att plocka stenar ur!)
Echeveria - 2 st

Orkidéer:
Phalaenopsis - 13 st (varav 4 små och ett "lik" som tar mindre plats)
Dendrobium - 2 st (1 D.Phalaenopsis och en liten stickling)
Cattleya - 1 som tar mycket plats, stor omkrets.
Ludisia - 1 kruka med sticklingar + en plastburk med skott för rotning
Paphiopedilum - 3 st
Kommer snart - 3 Cattleyor, 1 Dendrobium

Ev. behöver kanske pelargonerna (7 st) nån plats när frosten kommer. Har inte hunnit läsa in mig på det än så jag vet inte hur det funkar, om de behöver blomma klart inne före vinterförvaring eller så.

Katter: 2 sluga tjejer som gillar att gräva i rolig jord, tugga på goda växter, släpa iväg små sticklingar till olika gömställen etc. Har förmåga att se oskyldiga ut och med en mun ordlöst skylla på varandra eller husse. Verkar inte gilla att tugga på orkidéer eller taggigare saker som aloe eller svärmors bandrosett.

Som sagt, jag tar gärna emot idéer, tips och andra reflektioner avseende placering i fönstren.

Hit me

Nyckelord: placering, fönsterplacering

15/9 -08

Det var en rolig utmaning Här är några tankar som kanske kan inspirera vidare:
Kattfröknarna: Om du kan avgränsa en plats med utsikt, bädda lite skönt och hänga en lampa som avger värme ovanför denna plats och tillhandahålla någon tuggvänlig ampellilja så kommer de nog att föredra den, varvid du ökar chansen att få ha övriga platser ifred. Det låter som de redan valt F1, kanske du kan flytta elementbädden dit med.
Så skulle jag nog utgå från att sätta de tjockbladiga (med undantag av svärmors tunga) i F4. Försöka att under vinterhalvåret få in fr.a Cattleya och Dendrobium i F3, eller satsa på extra belysning i de mörkaste fönstren och ställa dem där och då fördela övriga orkidéer förutom Ludisia på sydvästlägena (fram till mitten av februari ungefär, sedan kan vårsolen börja bli stark). Ludisia skulle jag ha i ett av NO fönstren. Garderobsblomma har jag för mig tål att stå mörkt, St Paulian vill inte ha sol (undvik att ha den nära kattstället, de ludna bladen tycks riktigt suga åt sig katthår från luften och bli som små koftor till slut).
Hoppas du fått lite syre till kreativitetens eld

15/9 -08

Tack snälla Säluttern, läste ditt svar mkt tidigare idag men har pendlat mellan fönstren och sängen mest hela tiden. Och köpt en dammsugare, haha. Hur som helst har jag flyttat om lite, dina inputs hjälpte! Ska beskriva hur det blev men inte nu. Jag sitter och letar febrilt efter ohyrebilder då jag hittat snabba små varelser i en kompost på ett nytillskott

Kram, G

15/9 -08

Kan uppdatera om pelargonerna: De behöver inte blomma klart innan du stoppar de i vinterförvaring. Jag brukar elakt klippa bort alla stänglar. Har du möjlighet ställ de svalt. De kan även blomma i vinterförvaringen men det är att föredra att knippsa bort alla stänglar då de tar rätt mkt näring från plantan, blir gängliga. Jag brukar vattna mina i förvaringen två gånger per vinter, en gång i mitten på dec och andra gången i mitten på feb. En tumregel; ju kallare förvaring desto mindre vatten så har du de i fönstret normal vattning.
Hoppas jag rätat ut tråden med dessa iaf, hyffsat mossig i mössan så det känns som jag bara babblar en massa gojja...

Ge ditt svar

21/5 -08

Trivs dom bäst?

Var trivs en orkidé bäst? På ballkongen eller på fönsterkarmen? har mina fönster och ballkong mot söder.

Nyckelord: balkong, placering

21/5 -08

Det beror helt och hållet på vilken orkidé du har! Vissa orkidéer vill stå lite svalt och halvskuggigt, andra vill ha så mycket värme och sol de bara kan få. Om du inte vet namnet på din blomma, så kan du alltid visa bild på den så blir det lite lättare för folk på forumet att ge dig bra råd.

21/5 -08

Jag har mina Cattleyahybrider, Dendrobium och Coelogyne cristata ute på
balkongen när tempen börjar ligga över 17 grader på dagen, men plockar
in dem på kvällen än så länge. Har även hängt ut en av Vandorna när det
var uppåt 26-27 grader för några veckor sedan, min balkong har söderläge
så det blir fort varmt där när solen ligger på.
Sommartid står alla, utom Phalaenopsisarna, ute om inte tempen kryper ner
för lågt på nätterna, då plockar jag in Vandor och Cattleyorna.

21/5 -08

Har du inte Phalaenopsisarna ute? Jag känner mig så ini hoppsan osäker på vad som kan tas ut och vad som inte kan tas ut. Varför tar man inte ut Phalaenopsisarna?

21/5 -08

Jag är inte säker på vad Phalaenopsisarna tål, tempen kan ju sjunka ganska
mycket vid en åskskur, däremot så vet jag att de övriga tål ganska låga tempraturer
under kortare tid. I södra Sverige är det nog inte omöjligt att ha även Phalaenopsisarna
ute, utan större fara.

21/5 -08

Jag tar aldrig ut Phalaenopsis och inte heller varmväxande Dendrobier

21/5 -08

Akta alla orkidéer för solsken nu mellan klockan 11 och 15. De får lätt brännskador.

Ge ditt svar

Kan jag ha kvar min Phalenopsis i sitt söderläge.. den toppentrivs där Har stått sen Dec men nu maj och solen blir varmare ... Är mitt Öst fönster bättre eller syd/öst???
ps se gärna mer beskrivning i min press på min sida!
MVH
Chiran

Nyckelord: Phalaenopsis, placering

5/5 -08

Hej Eva-Lena, välkommen hit! Du måste akta en Phalaenopsis mot solstrålar från mars till september ungefär. Den får brännskador på bladen. Jag har mina i nordväst och norr nu. Det är inte många orkidéer du kan ha i söder nu utan skydd och Phalaenopsis är bland de känsligaste.

Ge ditt svar

Jag har ställt min Phalaenopsis ca 50 cm invid ett väst-syd-väst fönster.
Tror ni det räcker med tanke på ljuset?

Nyckelord: Phalaenopsis, placering, ljus

25/4 -08

Jag tror du kan komma att bränna bladen lite längre fram mot sommaren om den står i direkt ljus. Väst syd väst är mer ljus än vad som behövs under det ljusa halvåret.

25/4 -08

menas det 50 cm från fönstret ?
Huvudsaken inte solen lyser direkt på plantan så nog räcker ljuset på sommaren

25/4 -08

Jag menar att den står ca 50 cm framför mitt väst-syd-väst fönster och alltså inte mitt i det. Den nås aldrig av solgasset där.
Men då kan jag alltså iallafall under sommaren ha den där?

25/4 -08

Jag har mina ungefär som Du, men jag har en skuggduk, den släpper
igenom 70%, som jag drar för när solen ligger på för hårt. Det ser ut
att fungera bra, min Phal. amabilis blommar för andra gången nu, och
har en stängel och 2 grenar på väg, så den tycker tydligen om läget.

Ge ditt svar

Idag kom min sambo hem med en för tidig födelsedagspresent till mig, en cymbidium, men till skillnad från mina andra orkidéer ska den stå ganska kallt, upptäckte jag.

Vi har en inglasad balkong, där jag tänkt att den ska få stå i sommar, men när är det lämpligt att ställa ut den där?
Den kallaste platsen i lägenheten är badrummet, där det ockå blir ganska fuktigt med tanke på att vi duschar och hänger tvätt där inne, är det en bra plats att ha den på tills vidare.

Just nu står den här i vardagsrummet, som är det varmaste rummet med sina 26 grader. Den har en blommande stängel och en full med knoppar. Känns nästan dumt att "ställa undan" den när den är så vacker.

Nyckelord: Cymbidium, placering

28/2 -08

Njut av blommningen i lägenheten, sen när den ha blommat över kan du efter frostnätterna sätta ut den på balkongen. Där kan du ha den tills det ha varit någon frostnatt på hösten, då kan du ta in den i lägenheten igen. Det är temperatur skillnaden natt och dag som stimmulera blommningen.
Tänk på att ha plantan ljust nu så att inte knopparna rammla av.
Bjarne

28/2 -08

Tack Bjarne!
Ungefär när brukar det sluta vara frost? April någon gång, eller?

28/2 -08

Ja...... fortsätter vädret så här i södra delen kan man ju sätta ut den nu

28/2 -08

Haha, jo... Men jag väntar nog ett tag till, för säkerhets skull. Jag njuter av den i lägenheten tills den blommat över i alla fall, som du skrev

Ge ditt svar

Jag undrar om orkidéer är känsliga för omflyttning? Jag tänker då på om jag vänder plantan eller ställer den på en annan plats, är det då risk att blommorna faller av?

Nyckelord: blommor som faller av, placering

6/2 -07

Hej Ebon

En del påstår att det kan bli problem. Jag har dock aldrig märkt det hur jag än flyttat och vridit på plantor.

Har en dendrobium devonianum med ca 25 knoppar i förrådet. Den står på en hylla med hängande smal bulb.
Igår kom svärfarsan tillbaka med grejer han lånat. När jag kom in i förrådet såg jag inte bulben med knoppar.
Den var intryckt med ett rör på hyllan. Alla knoppar fanns kvar men bulben var knäckt (inte av) på två ställen.
Ändå har jag hopp om blomning efter att ha stöttat upp bulben.

6/2 -07

Jag tänker på Porslinsblomma och Hibiskus som helst inte ska flyttas när de blommar.
När någon av mina orkidéer väl blommar så vill jag vara 100%-igt säker på att jag gör rätt.
(Låna aldrig ut något mer till din svärfar!)

Placeringen på fönsterbrädan gör jag enligt dessa ideala och optimala ljusbehov för blomvuxna. De är hämtade ur två källor. Listan med de lägre värdena är utskrivna: xxx -
Brassavola 2,000 to 4,000 fc (Foot Candles)
Brassia 2,000 to 3,500
Cattleya 2,000 to 3,500
Coelogyne 500 -
Crispum 1,500 -
Cymbidium 2,000 to 3,500 (standard)
Cymbidium 1,000 to 3,500 (miniature)
Dendrobium 1,500 to 4,000
Epidendrum 750 - 1,500 to 4,000
Laelia 2,000 to 3,500
Ludisia 1,000 to 2,000
Masdevallia 1,000 to 3,000
Miltonia 750 - 1,000 to 3,000
Odontoglossum 800 - 1,000 to 2,500
Oncidium 1,500 - 2,000 to 4,000
Paphiopedilum 750 - 2,000 to 3,000 (green leaf and mottled leaf type)
Phalaenopsis 750 - 1,000 to 1,500
Phragmipedium 2,500 to 3,500
Sophronitis 1,500 to 3,000
Vanda 1,500 - 2,500 to 4,000
The light intensity of a full sun on a clear day is approximately 10,000 foot-candles.
1 foot candles ~ 10 lux = 10 lx
1 foot candles = 10,76 lx more theoretic
L = Low = 500 – 1 000 foot candles (fc)
M = Medium = 1 200 – 1 500 fc
H = High = 2 750 – 5 000 fc
Unga plantor skall ha ungefär mellan en tiondel till en tredjedel av de blomvuxna orkidéerna.

Tor, du kanske inte ska skrämma folk sådär?
Vi som odlar utan rymdskeppsutrustning nöjer oss med att konstatera att ljuset är lagom på ett UNGEFÄR, utan att räkna minsta fc.
Din tabell svarar heller inte på den ställda frågan...

Hej Ebon
Vad Tor's svar har med din fråga att göra har jag lite svårt att se men jag har en egen erfarenhet. Jag har varit tvungen att flytta ett antal orchideer mellan två rum några gånger. Sisst detta gjordes hade jag flera knoppar på två phalaneopsis som inte tyckte om att flyttas. Ljusmängden var ungefär densamma på det nya stället (samma extrabelysning som också flyttades) men temperaturen och luftcirkulationen var inte densamma. Detta resulterade i att flertalet knoppar på båda plantorna ramlade av.
Att vända på plantorna för att kunna se blommor tror jag inte har någon betydelse men när man flyttar dem mellan rum bör man nog tänka en och två gånger om de är i knopp. Min erfarenhet av blommande plantor är att de kan flyttas utan problem.
/Magnus

7/2 -07

Att vända på en planta är sällan nån fara, men att flytta den till ett helt annat ställe med annan temperatur, andra ljusförhållanden etc kan nog vara riskfyllt för känsligare arter. Plantan kan tycka att den vill spara energi för att klara omställningen och avbryter därför blomningen.
edit: såg inte Magnus svar ovan, hade ju räckt med att instämma

Att vända på plantor försämrar blomstängelns proportioner och symmetri.
Det är rimligt att samtidigt också tänka på i vilken ordning olika orkidéer ska placeras i fönsterljus.
Tillväxt sker på tre jämlika ben: temperaturer, ljus och näringslösning. Ljusflödena ovan gäller sannolikt för optimala förhållande för temperatur och fukt, men relativt borde många kunna använda ljuslistan om man tvekar i den trevliga inbördes omplaceringen på en fönsterbräda.

Tor, dina kommentarer har ju inget med frågan att göra! Men eftersom Ebon fått svar på sin fråga hakar jag väl på kapningen av denna tråd......

Jag tycker att blomstänglar på tex Phalaneopsis gärna drar sig till ljuset. Genom att vända krukan har jag lyckats få blomstängeln att växa rakt upp tills knopparna började bildas då jag lät den växa i en båge mot ljuset. Ingen blompinne behövdes. Jag tycker detta ser bättre ut än en knotig stängel som gömmer blommorna nere vid bladen. Men smaken är ju som baken......

7/2 -07

Håller med dig Magnus, genom att utnyttja ljuset kan man forma både plantor och stänglar lite som man vill. Jag har fått plantor att göra u-svängar i krukan på detta sätt och därmed kunnat utnyttja krukan bättre och skjuta upp omplanteringen.

7/2 -07

Ja alla har vi våra knep, men inte blir man klok på allt som skrivs,jag har vridit och flyttat mina genom åren vilket är oundvikligt då jag burit dem till köket för vattning, jag har då inte haft dessa knoppavfall som det skrivs om, eller är jag ett undantag, har flyttat dem och möblerat om dem efter tycke, till och med planterat om dem i november på fel årstid och alla blommar och står fulla av knopp, /Lena

7/2 -07

Sen det där med ljuset.
Min paph insigne x spieranum stog under belysning när den fick 2 stänglar och började blomma.
Sen dess har den stått inne i ett norrfönster - trots det fattiga ljuset så är den 3:e stängeln redan längre än
den kortare av de två andra. Detta visar att det där med dåligt ljus inte alltid är ett problem.

7/2 -07

Berrak: Jag trodde att alla växter fick längre blomstänglar och bladskaft när det är för lite ljus, de försöker sträcka sig efter ljuset. Eller stämmer inte det på orchidéer? Men Paphar och Phalar gillar väl lite mindre ljus också än andra orkisar.

7/2 -07

Mia - Det kanske gäller för andra men paphar verkar inte bry sig mycket,
Där tror jag det är mer den kondition och kraft planta har.

Vänder sig bryt av Paphiopedilum Maudiae var. vinicolor från ljuset?

Snurra inte en knoppig planta skriver Tom Ericsson: Julkaktusen skall inte snurras när blomknoppar är på väg att utvecklas eftersom de delar som hamnar in mot rummet lätt brabbas av ljusbrist och därmed försämrad sockerproduktion. Växten kan tvingas att abortera sina knoppar för att prioritera de mest centrala livfunktionerna.

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Hej!
Tack för många goda råd på denna härliga sida.

Jag läste din artikel om vatten.
Är det en skröna att vattnet blir snällare om man låter det stå upphält? Jag såg inget om det men jag har kört så för det gjorde jag med mina fiskar.

Mina orkideer mår i allafall bra fast jag har en oncidium Aloha Iwanaga (tror jag) som inte vill blomma.

Den har hängt i syrenhäcken i sommar o sen stått i öst fönster , jag har nu provar att ställa den lite ljusare (syd väst med lite träd i vägen) kan det va rätt????

Tack på förhand
m.v.h. Annika

Nyckelord: Oncidium Aloha Iwanaga, vatten, placering

11/9 -05

Hej igen Annika,
Vad gäller vatten så vet jag inte riktigt om att ha det upphällt förändrar det. Jag har hört att kalk kan lägga sig och klor avdunsta. Jag vet ej. Det som dock kan vara bra är att vattnet blir rumstempererat vilket plantorna mär mycket bra av. Kallt vatten direkr från kranen kan chocka plantan en aning.

Din Oncidium kan möjligen behöva en liten vila om den senaste bulben nu är färdigväxt. Kanske behöver den annars planteras om om ett nytt skott börjat växa? Under eventuell vila kan du ge plantan mycket ljus, bara tillse att bladen ej bränns.

Jag har inte så många fler råd att ge -- det du kan göra är att långsamt variera olika faktorer som vatten, luftfukt, ljus etc och se om plantan reagerar bättre på vissa omständigheter än andra.

Lycka till och hör gärna av dig!
/ Björn

Ge ditt svar