Råd / Vattning /

Skriv början av artikeln om vatten

Nyckelord: vatten

Inlägg med vatten som nyckelord.

13/10 -18

Cattleya perrinii

Cattleya perrinii. Från Björn. Fri bild.

Första gången denna blommar hos mig.

Jag är överraskad att detta skott blommar alls ? förra skottet dog när det var litet.

Här nere i Berlin är vattnet nämligen väldigt hårt och det tog mig några år att lista ut att jag måste plantera om alla orkidéer varje år för att undvika saltförgiftning i komposten.

Det är intressant ? när vissa av mina Cattleya-plantors rötter växer och möter en barkbit med saltuppbyggnad slutar roten helt att växa. Och det gör såklart att plantan mår dåligt.

Nyckelord: Cattleya perrinii, vatten, hårdhet

13/10 -18

Riktigt läcker!
Mvh
Mikael

13/10 -18

Cool!!

14/10 -18

Grejt

14/10 -18

Härlig:-)

18/10 -18

Det var en riktig läckerbit. Avundsjuk på alla er som lyckas med Cattleyor. Har försökt och misslyckas gång på gång. Defår fula svartfläckiga blad och knoppar som torkar. Vad gör jagform fel???

19/10 -18

Sötnos! Men oj vad svårt att så totalt byta odlingsmiljö ! Maken yrar emellanåt om att vi ska flytta med hans jobb, men det kräver OMFATTANDE re-analyser av nya orkidéodlingsmiljöer . Med mera, kanske jag ska tillägga . Hårt vatten är besvärligt inte bara för orkidéer utan även för tvätt, mitt andra stora "intresse" här i livet.... (hm, eller tidsätare, åtminstone ).

Prata om bilden

16/1 -17

16/1: Vatten

Hur klor påverka det vatten vi använder tänker jag inte gräva mig ned i. Hur som kan man bli av med det på ett par olika sätt. Man kan tappa upp vatten och låta det stå 2-3 dagar eller så kan man tillsätta askorbinsyra. Gör man det blir man direkt av med kloret.
Askorbinsyra är C-vitamin men hur det då påver vet jag inte, någon som vet?

Nyckelord: Vatten

16/1 -17

Reaktionsformlerna:
Det kan bli antingen saltsyra eller koksalt som restprodukt beroende på vilken form av C-vitamin man tillsätter.

C5H5O5CH2OH + HOCL --> C5H3O5CH2OH + HCl + H2O
Ascorbinsyra + Hypochlorous syra --> Dehydroascorbic syra + Hydrochloric syra + vatten

eller

C5H5O5CH2ONa + HOCL --> C5H3O5CH2OH + NaCl + H2O

Sodium ascorbate + Hypochlorous syra --> Dehydroascorbic syra + Sodium chloride + vatten

16/1 -17

Hm.. Det sägs att man kan dricka vatten när man har klorbehandlat med Askorbinsyra men enligt ovan blir man ju lite tveksam, eller det är inte så farligt som det ser ut?

16/1 -17

Har inte testat själv...

16/1 -17

Varför tillsätta något, göra vattnet surare? Du kan använda strilfunktion vid upptappningen och låta vattnet "piska ur" det mesta av kloret redan där, då det avgår i gasform. Formen med Na direkt skadlig då NaCl är bland det dödligaste för de flesta orkideer.

16/1 -17

Stämmer Dick... med tanke på skadlighet borde dosering av sodium ascorbat vara typ 1/4 kryddmått till en full med vatten badkar...

16/1 -17

Nått för dig dick
http://hoya.ifokus.se/discussions/4d7224...
Notera att jag inte har någon åsikt i frågan

http://www.pelargonsallskapet.com/nyborj...

http://hbgtradgard.se/pelargonsticklinga...
Funkar det på ogräs kanske då också på orkidé?

16/1 -17

Närmast hets mot folkgrupp

Ge din åsikt

3/1 -16

Vatten

Jag har nyss flyttat mina orkideer till ett hus med järn i vattnet ( det ser jag tyvärr direkt i min luftfuktare) och vattnet har lite för lågt ph -värde enl. testet de gjort för inte länge sen.
Tror ni det kan blir problem framöver?
Jag trodde att temperatursvängningar skulle blir ett problem då vi bara eldar med kamin i vardagsrummet men de verkar trivas med exakt det.

Nyckelord: lågt ph, Vatten, järnhaltigt vatten

3/1 -16

Vad det gäller järnet så kan jag inte tillför något nyttigt, men att elda i kamin skapar inte bara en go värme utan även fin omsättning och rörelse av luften!

4/1 -16

var glad för ditt låga ph-värde.

5/1 -16

Perfekt ? då verkar det ju vara lugnt!
Tack för svaren!

5/1 -16

Att vara glad för ett lågt pH beror på hur lågt det är

Ge ditt svar

6/4 -15

Människovatten

Människovatten. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: vatten

Prata om bilden

Har en fråga som ni säkert pratat om här men eftersom jag är ny på denna fantastisk sida frågar jag igen. Jag har läst en del om vårt kranvatten och det kanske inte ska va optimalt för våran älskade vänner. Regnvatten skulle tydligen vara att föredra. Mitt problem är jag bor på 3e våning i ett hyreshus och grannarna skulle säkert undra vad jag höll på med om jag hänge ut genom fönstret och samlade regnvatten. Sen är det ju det med tajming man kan ju inte beställa regn när det passar mig. Hur bär ni er åt alla tips är välkomna
Tack på förhand
Lars

Nyckelord: Vatten, Filtrering, Regnvatten

17/10 -14

Omvänd Osmos RO skulle kanske vara lösningen för dig

17/10 -14

Ursäkta. Men eftersom jag är rätt ny på detta och försöker lära mig allt skrattat så det du pratar om Oled låter som rena grekiskan vad betyder det 😄. Så skulle nog behöva ha en liten mer utförlig förklaring
Tack ändå för ni taget er tid att svara
Lars

17/10 -14

Du kan pröva med att studera inlägg, gå in på knappen odling mm och gå ned till vattning, därinne finns flertal trådar om regnvatten, RO etc

18/10 -14

Till ex www.dusk.se (tryck på Butik, scrolla ned) Där hittar du Dusk osmosfilter 190. Ett enkelt sätt att se vad det handlar om. Du kan googla på omvänd osmos om du vill läsa in dig på tekniken. Finns att köpa på en massa ställen så se bara Dusk som ett exempel.
Har du avfuktare eller kondenstorktumlare kan du ta vatten därifrån men du kan inte vattna med det rakt av, samma gäller RO vatten och då hamnar du i att ha koll på ledningstalet mm.

Ditt behov av vattenkvalitet beror på vilka orkidé du håller på med. Du kan från din dricksvattenleverantör få reda på fakta om ditt dricksvatten. Sedan finns massa trådar här på OP precis som dick skriver

18/10 -14

Tackar för alla svar. Då får jag kolla runt lite.
Just nu är det vandor och Paphiopedilum samt dendrobium.

18/10 -14

Efter att ha tagit död på en Phrag. besseae med kranvatten har jag börjat samla regnvatten. Jag tycker att det känns enklare än omvänd osmos. Vad som är bäst låter jag andra avgöra...
Att hänga sig ut genom fönstret och samla regnvatten tycker jag låter som en fullt normal aktivitet för en orkidéodlare. Men jag tror att det är ineffektivt. Min erfarenhet är att det verkligen ska ösregna för att man ska kunna samla vatten snabbt i en hink. Bäst är att ha en hink stående under ett stuprör. Förhoppningsvis kan du hitta det där du bor.

18/10 -14

Smart idé npeter
Fast då får jag stå och vakta hinken under tiden. Det finns många människor i mitt område som inte vet skillnad på "ditt och mitt"!

18/10 -14

Jag tror inte att du behöver oroa dig för hinken. En gång hände det visserligen att min försvann, men då var det hyresvärden som tog in den i samband med höststädningen. Hinken kostade en tjuga, men nu är den tillbaka på sin rätta plats!

18/10 -14

Jao. Får se hur jag gör helt enkelt:)

Har alltid vattnat med mitt kranvatten. Ska enligt efterforskning vara ett kalcium fattigt vatten med lägre ph. Vet inte vad allt är bra för men det fungerar

18/10 -14

Varför inte fråga på kommunen hur det står till med kvaliteten?
Vattenverket har säkert en analys på vattnet de levererar. Eller också köp 2 st 5-litersdunkar och kör/gå till närmsta sjö/bäck

18/10 -14

Så sjö och bäck vattnet är av samma kvalitet som regn? Tänkte på levande organismer i vattnet.

18/10 -14

Exakt samma är det väl inte eftersom sjö/bäckvatten har runnit mer eller mindre genom marken innan det blir ett vattendrag. Både Stockholm och Malmöregionerna få sitt mesta vatten från Mälaren resp Bolmen. De organismer som ev finns i sjövatten kan knappast skada dina växter. Även uppsamlat regnvatten rinner ju över tak och drar med sig lite skräp. Jag samlar vatten från vårt hus och lagrar så jag har lite buffert för perioder med lite nederbörd. För tillfället har jag ca 5000 liter.

19/10 -14

Gällande vattenkvalitet kan det finnas sjöar, bäckar och brunnar där man inte har så bra koll på vattenkvalitet. Gällande regnvatten som rinner ned från taket och i hinkar så fungera det alldeles utmärk utanför typ storstäder. Jag bor mitt mellan Malmö och Lund och avstår från det allternativ då jag inte vet vad som hamnar på mitt tak. Jag har båt och den ligger under vintern på uppläggningsplats i Lomma och ser på våren när jag skall tvätta rent att det är lite svart på däcket, vissa år mer än andra år. Än så länge räcker det för mig att ta kondensvatten från avfuktare. Jag vet att jag har en ledningstal kranvatten på 250. Jag blandar 50-50 och får då ledningstal på ca 125. När jag skall gödsla tar jag kondensvatten och gödslar till jag har 125 för de orkide jag har i skåpet. De som jag har i fönsterkarm variera jag mängd gödning/ledningstal till specifika behov vilket kan vara väldigt svårt. Tror jag gödslar för lite. Den dag jag behöver mer vatten skaffar jag RO

Ge ditt svar

8/4 -14

Vatten filter

Ja detta ämne kan tydligen diskuteras i evigheter. Jag har haft ett Osmos filter i badrummet men det är nu uttjänt och gammalt, klumpigt var det och i det lilla duschutrymmet jag har. Så nu måste jag tänka om, och har inte så mycket plats under diskbänken för ett nytt filter. Inte heller vill jag längre delas duschen med ett osmos-filter. Jag har kollat lite. Man kan destillera vatten kanske, men det finns inte nåron sådan anordning på svenska marknaden. Däremot har jag hittat filterkannor som har ett filter med granulerat kol. Finns det någon som vet om det är bra?

Nyckelord: Kol-filter, vatten

8/4 -14

efter att ha läst på mycket om t.ex. Brita filer kan jag nog säga att de inte gör så stor skillnad tyvärr De tester som gjort visade att de blev konstigt PH värde i osv.. när man använder den).

men finns t.ex. akvariepumpar som ha aktiva kol i sig, man kanske ska köpa en vattenpump för akvariet med kalk filtrering och ha i en hink. kanske funkar???

Annars hittade jag detta:

"Torv- och kolfilter
Du kan själv bygga ett enkelt vattenreningsfilter. Tag en halvliters läskburk och skär av toppen. Fyll den med 1/3 vitmossa i botten. Mellanlagret ska bestå av kol och torvblandat (torv är förmultnad vitmossa och den finner du c:a 50 cm under vitmossan i kärr och mossar). Sista tredjedelen på toppen ska vara småsten. Stick sedan några hål i burkens botten, gör inte för många till en början. Hastigheten på genom- strömningen ska vara c:a 1 dl vatten per minut. Filtret avlägsnar dom flesta typer av kemioska föroreningar och för att även få bort bakterier bör vattnet även kokas (se kokning). Detta filter är mycket användbart och en burk kan rena 100 gånger sin egen volym." - utdrag ur scouternas hemsida

8/4 -14

Jag har vid ett flertal tillfällen skrivit om detta, så några trådar bör finnas under vattning & näring, listen ovan "Odling mm"

8/4 -14

Hur blev Ph värdet? Högt? Det renar kanske också ut kalken från kranvattnet? Kan man då inte bara tillsätta kalk? oj, vad dålig kemist jag är. Kalkfiltering har jag inte hört talas om, jag trodde att man även där använder aktivt kol.

8/4 -14

dick, jag har läst om torvfilter, tyvärr tar det för stor plats.

8/4 -14

Kort: "kannorna" jonbytare som skiftar Ca mot Na, ergo natriumrikt vatten ogillad av de flesta orkisar. Har du kalkrikt vatten och kalkskyende orkisar är RO vatten din lösning.

11/4 -14

Missflower jag tror jag ska prova scouternas recept med torv och kolfilter. Jag får testa vattnet och se vilka värden jag får efter filtrering. Jag ska antagligen koka vattnet först. Jag har kol hemma men bara lite kvar som jag använder i bark och spagnum blandningen. Kommer då inte ihåg var jag köpte kolet. Någon som vet var jag kan köpa rätt typ av kol?

12/4 -14

Om du kokar vattnet försvinner själva vattnet, men kalk o sånt blir kvar o därmed i högre koncentration än innan, men har man så man kan destilera så är det ju bra vatten men det tar ju minst lika mycket plats som en osmos fast i köket. O sen vet ja inte vad lagen säger om att ha en destileringsapparat kan ju va bra o kolla upp (fast de kan ju va kul me en extra hobby hehe)
Vad skönt de vore om man hade bra vatten från början...

12/4 -14

Awa, ja visst tar också det filtret plats, men det kan ställas vart som hellst, tillika blir det billigast. Men nja, jag tänker inte bränna sprit, men säkrast att höra med kommunen, om jag förklarar för dem. Vi har ju ganska bra vatten redan, men vissa tillsatser finns ju.

26/4 -14

Ja, nu är mitt filter klart. Det blev vitmossa, svarttorv, brunnen kol och röd vulkansten. Vattnet blir gulfärgat. Jag behöver antagligen ta vattenprover, lackmustpapper visar ju bara surhetsgraden. Vilka prover bör man ta och var får man tag i dem? Någon som vet?

26/4 -14

Sera (billiga men bra) viktigast ä nog Ca test o kanske koppar o Mg, hittas enklast i närmsta akvarieaffär de finns enklare tester med remsor man doppar i vattnet men de är inte exakta alls så inte värt o hålla på med dem.

27/4 -14

tack Awa

28/6 -14

Jaha då är jag i full gång med att producera vatten med lägre pH. Läste denna artikel som fick mig att tänka om då det gäller att tillsätta näringen.
7.4 Influence of PH on nutrient availability.
So far we discussed fertilizers, the proper dosage of fertilizers and proper watering, but giving the proper fertilizer in the proper dosage is only part of the issue. We need to make sure the nutrients are made available for the plants to use.
Nutrient availability to plants is affected by PH levels. See chart on page 15 of ?An introduction to Orchids? published by the South Florida Orchid Society.
As an example, Phosphorous is practically not available to plants in the PH range of 7.0 to 8.5. Availability of the trace element Manganese is mostly available between a PH level of 4.0 to 5.5. Boron between a level PH of 4.5 to 6.0.
The above mentioned chart (produced by Michigan State University) shows that most nutrients are available at their optimal level between a PH level of 5.0 to 6.0.
An article in the fall 1997 issue of Greenhouse Grower, although not about orchids, states: ?When the PH of the media is too high, micronutrient deficiencies can be a problem. If the PH is too low, micronutrients become more available and can lead to micronutrients toxicity in some crops.?
Even if we started with water with an acceptable PH, the PH will change, up or down, depending on the additives (fertilizer, root solution, ....) we used. So, after we added all additives, we must adjust our PH to a level that will make these nutrients and other additives available for the plants to use.
Most orchid sources recommend a PH between 5.5 and 6.5 for orchids and that?s what we aim at after adding nutrients and / or other additives ( i.e. Zerotol, Protekt,...).

Ge ditt svar

Hejsan
Just köpt en stardust som är min första dendrobium och jag undrar om någon kan svara på hur de idealiskt ska se ut, min har nämligen knappt några blad utan enbart knoppar, den har säkert 100 blommor fördelat på 5 stänglar. Ser lite kosntigt ut att den bara har några blad i toppen på "the canes"

Jag har förstått att den inte är lite krävande som andra Dendrobium nobile sorter utan kan bara ha en torka i december-jan.

Men är så förvirrad, gillar den t.ex. att bli mistad (sprayad med vatten) och hur ser man om den trivs? Den ser ju så konstig ut :S

Sen står den uppbunden nu, någon som prövat att ta bort stödpinnarna? Den är kanske 40cm hög? Kan lägga upp en bild senare.

Sedan undrar jag om den vill vara ute på sommaren eller spelar det ingen roll???

Nyckelord: dendrobium stardust, vatten

29/3 -14

Att den inte har blad är som det ska. Den tappar massa blad på vintern och sen börjar årets tillväxt med blomning på de bladlösa bulberna.. Tar du bort pinnarna kommer den antagligen bli lite hängigare men det fungerar säkert utan fast jag rekommenderar stödpinnar, blir mer lätthanterlig. Jag skulle rekommendera utevistelse på sommaren i soligt läge.När årets skott kommer så har dom blad.

29/3 -14

taaack :D

31/3 -14

Finns en artikel på vår hemsida. www.orchidehuset.se

31/3 -14

jätte bra text tack peter!!!!

Ge ditt svar

Hejsan
Jag älskar mina orkidéer och vill verkligen deras bästa som förmodligen alla här känner. Men jag har en stor brist och det är att jag inte kan förstå ord som "medel", "mycket" osv när det kommer till ljus och vatten. vilket gör att jag enbart går på känsla, jag läser av plantan på rötter och blad samt knoppar. Jag föredrr därför av den anledningen Phalanopsisar dessa kan jag läsa av väldigt bra och de trivs jätte bra. Men jag har ett växande intresse för oskideer och känner att jag vill variera mig, jag vill ha variationer i blad, blommor och växtsätt och har därför skaffat mig andra sorter med eller mindre lyckat.

Jag tror jag misslyckas med att läsa dessa eftersom jag itne förstår vad som är bra teken och jag kan inte förstå hur gammal en planta är eller så. En phalanopis förstår jag direkt vilken fas den är i, har den ett nytt blad som kommer som är ljusgrönt ger jag bara näring, har den kommande knoppar är jag lite försiktig med näring och vatten men har mycket fukt på bladen och rötterna varje dag osv..

Nu har jag ganska nyligen skaffat en Epidendrium Ballerina. Den hade en blomställning med knoppar när jag köpte den men nu har den utvecklat blomställning på alla 3 stänglarna. Så den verkar ju trivas tror jag, men ibland blommar blommor av ren stress också, så ibland är det ett tecken på välmående, men i detta fall då jag bara haft den i ca 1-2månader kan jag inte avgöra detta.

Så det som bekymrar mig är att den har rötter jag inte kan avläsa i en kruka som inte är genomskinlig och blad jag itne kan tolka. Vanliga krukväxter får ett hängit sätt om de fått för mycket/för lite vatten men det är lätt att ta reda på om den är torr eller linte. Orkide bark känns nästan alltid torr tycker jag så ända som gör att jag kan avgöra om den har tillräckligt med vatten är 1 hur fukten inne i krukan ser ut 2 hur bladen ser ut. Epidendrium har blad jag inte kan avläsa, det kommer mycket nya små blad längst nere, små "vårgröna" blad kommer och de gamla skrynklar lite ihop sig som att de är torra. Ytan blir lite som elefanthud på de äldsta bladen. Rötterna är helt vita, hela tiden? Vad ska jag göra för att den ska orka leva med mig i många år och bli större? Vad kan jag göra för att undvika blad som blir texturerade?

Snälla, jag önskar verkligen någon kan ge mig en någorlunda bra förklaring hur den ska må bra!

mvh
Miss Flower

Nyckelord: näring, Skötsel, ljus, Epidendruim ballerina, vatten

16/3 -14

Jag har en Epidendrum Ballerina, den har en stängel nu. Jag vattnar den en gång/vecka och sprayar kompostytan några ggr emellanåt. Epidendrum Ballerina vill ha mycket ljus.

16/3 -14

ska jag placera den i ett söderfönster??? Trodde i regel aldrig orkideer ville ha direkt solljus förutom vador typ? men läst att den trivs tex i florida så då lär den ju klare att söderfönster? Jag bor en taklägenhet med fönster åt öst och söder i samma rum, så det är ett väldigt ljust rum. Jag har med mina andra orkidéer i öst fönster som är ett uppåtlutande mot himlen så det är alltid ljust där men aldrig "soligt" som i södra fönstret där jag har en timjan som växter för närvarande. Jag kan även ha en i mitten av rummet så den får direkt solljus på sig men ganska långt ifrån d.v.s så den inte står precis vid fönstret utan typ 3m in i lägenheten. Ja svårt att förklara men hoppas du förstår vart jag vill komma

16/3 -14

Min Ballerina står i söderläge, inte i fönsterbräda utan en bit ifrån, i ett akvarium. Alltså på våren/sommaren får den mycket sol och höst/vinter är det lysrör som gäller.

16/3 -14

De är ganska snabbväxande och tål en del vatten på sommaren. blir bladen rynkiga så öka vattningen

16/3 -14

Jag har haft både Ballerina och Berry Oda i söderfönster, men skuggar med persienner när det är som varmast. Sommartid står dom ute och får även då mycket sol.

17/3 -14

okay vad jätte bra tusen tack för underbar hjälp!!! Då hamnar det i söderfönster, men tror det inte är 100% mot söder utan en svag lutning mot ett annat väderstreck också så funkar säkert bra. Har ljust putsat fönstrena också så nu kommer det in 40% mer ljus i alla fönster (ingen lär ha gjort det här på 5år haha) Sedan kommer jag öka vattningen. Som sagt har jag haft problem med vatten kvalitén men har nu ordnat så jag har ett liitet förråd av regnvatten som säkert kommer att uppskattas av dom små

24/3 -14

Glada nyheter ! Min ballerina stor trivs i söder fönstret, rötterna som ALDRIG förut kunnat bli gröna får en grön skiftande färg i samband med sprayning och bladen har fått en ny spänst som inte va där tidigare. Det är massa nya rötter och skott på väg så nu känner jag mig nästan som en Epidendrium expert. Mycket lyckat med ett söder fönster. Tack för eran hjälp !

Ge ditt svar

Hej,

är det någon som har vattnat sina orkideer med vatten från en kondenstorktumlare? Kan det vara ett alternativ till att köpa en osmosanläggning?

Jag har mätt vattenvärden av vattnet från senaste "torkningen" och det verkade okej. Men vattnet doftar gott, så frågan är ju om det inte finns rester av tvättmedel i det som är skadliga för orkideerna....

Nyckelord: vatten, vattenkvalitet, osmos

23/9 -12

Vintertid använder jag kondensvattnet - men då använder jag inget sköljmedel till tvätten. Jag silar genom kaffefilter och har till duschning samt använder till vattning.

23/9 -12

jag har just börjat pröva på ovannämnda så blir spännande att se om det gör skillnad.Använder inget sköljmedel.
Ja, det vattnet jag använder blir oxå och dofta svagt men har tänkt att det kan vara bra mot krypinvasioner.Vi har haft bra kranvatten här i våra trakter,Raseborg,Finland, men det har blivit mycket sämre ,så nu hoppas jag på detta alternativ.
Med stor familj blir det mycket tvätt så det känns bra att ta kondensvattnet till vara.
Det där med kaffefilterfiltrering ska jag "lägga bakom örat"

23/9 -12

Till vattning kan det vara bra att blanda i 1/10-1/5 kranvatten i kondensvattnet.

24/9 -12

Hej,

tack, det låter mycket intressant. Då ska jag utse någon mer okänslig kandidat här hemma att vattna med filtrerat kondensvatten. Jag använder flytande tvättmedel, tror ni det kan bli ett problem?

Anledning till att jag började intressera mig för det här med osmos och kondensvatten är att jag har skaffat några plantor dendrobium cutbertsonii. De små liven är så himla känsliga för salter osv, men att köpa en hel omosanläggning känns lite överarbetad för tillfället.

Vilka sorter vattnar ni med kondensvattnet?

25/9 -12

När det bara är ett fåtal som ska ha vattnet kanske det går lika bra med regnvatten? Det är ju det bästa sägs det och ska man lyckas med d. cutbertsonii så behövs detta. En beg osmos anläggning behöver inte vara dyr, jag köpte min för 500:- Alla mina blommor mår bra av detta. Ett verkligt kap.

25/9 -12

Regnvattnet är naturligtvis det bästa som finns, fast det är nog svårt att få till det mitt i staden. Tänker på alla föroreningar som finns i luften...

25/9 -12

Normalt sett, så vattnar jag mest med regnvatten och inför sommarens torrperioder och kalla vintermånader, så sparar jag upp sådant i ett antal dunkar.
Men de båda senaste vintrarna har regnvattneförrådet ändå tagit slut och jag har då använt kondensvatten blandat med lite kranvatten. Vårt kranvatten är alldeles för hårt och kalkrikt för orkidéerna.
Vintertid får vi ganska mkt kondensvatten och lite använder jag till duschflaskan.

26/9 -12

Har funderat på att pröva tvätta kläderna med tvättnötter istället för med tvättmedel, då skulle kondensvattnet bli ännu renare, eller vad tror ni?

26/9 -12

Jag använde tvättnötter i flera år och dom innehåller ju inga farliga ämnen alls.. Har faktiskt funderat på att börja med dom igen..

26/9 -12

en dum fråga bara: vad är tvättnötter och var får man tag på sådana?

26/9 -12

Här är en länk med beskrivning. Det finns fler firmor som säljer dom - någon med hela nötter och andra endast skalhalvorna.

26/9 -12

Finns INGA dumma frågor (det var från förskoleläraren i mig )
Jag tror att hälsokost affärerna har sådana, själv har jag sett hos Emmaus-Svalorna, har ni sådana butiker i Sverige...
Tack för länken

26/9 -12

Carmelita: så skönt att du säger så;-) Och Mia, tack för länken!
Jag tror jag måste beställa hem ett gäng tvättnötter och prova! Den här diskussionen öppnar ju helt nya världar för mig. Tänk att orkidéintresset bär med sig så mycket gott, som att använda det som finns i naturen för att tillgodose våra behov av rena kläder och annat som en modern människa anser sig behöva. Jag är förundrad och glad!!!

Ge ditt svar

Jag har en Phrag. Andean Tears som jag planterat i Greenmix. Den står i en ytterkruka med ca 2-3cm vatten som jag byter varje vecka. Min fråga är: Ska jag använda kalkvatten eller regnvatten? Jag har hört att denna art gillar kalk då föräldrarna växer på kalksten i det vilda. Och eftersom jag ej har kalk i komposten kanske det kan vara en fördel att ha i vattnet?

Nyckelord: Phragmipedium Andean Tears, Vatten

19/10 -11

Jag har en Phrag. Memoria Dick Clemens också satt i Greemix. Jag har vanligt kranvatten med kalkhårdhet på sådär 3-5 och det fungera fint

19/10 -11

Låter som att jag ska fortsätta som jag gjort hittills då. Med kalkvatten.

Ge ditt svar

En verkligen törstig Vascostylis som hänger i taket i skåpet och letat sig ner under innergolvet till vattensamlingen där..... ca 1 m alltså. De andra som hänger där verkar göra lika.

Nyckelord: vatten, Vascostylis, rötter

14/8 -11

Ja, det har ju varit solig varm sommar fast det kan vara olika i detta avlånga land.

14/8 -11

I skåpet är det samma sommarvärme året om även solsken

14/8 -11

Det är så sant

14/8 -11

Du får binde den opp.
Kan være smart å stoppe rømlinger i tide, så de ikke gjør som Kamilas http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

14/8 -11

Nog är dom företagsamma alltid! Sött att de tar egna initiativ och ger sig iväg på äventyr mot "vattenhålet"

14/8 -11

Inger : Jag flyttar den emellanåt för den verkar gilla det där för den gick i knopp strax efter den nått fram.

14/8 -11

Det er smart å følge med på slike røtter, for de vokser veldig fort noen ganger.
Lykke til med stengel og knopper

Ge din åsikt

20/9 -10

Keiki och mamma?

Hej,
hoppas det är okej att jag frågar fast det fanns så mycket information redan men det var så otroligt mycket information så tänkte att det skulle vara enklare att helt enkelt ställa mina frågor.

Det är som så att jag har ganska nyligen flyttat in i en lägenhet där det fanns kvar en phalaenopsis-hybrid bl.a. och jag har hittills aldrig lyckats få en orkidé att överleva... till råga på allt så har den en keiki.

Jag har bott här i ungefär en månad och under den tiden så har orkidéen inte fått nåt vatten förrän idag, också torkade jag av bladen med en blöt pappersbit(de var dammiga). Den ser fin ut dock, bladen är riktigt gröna men kanske lite slappa.
Spelar temperaturen på vattnet någon roll, och funkar kranvatten? Jag tog halv-ljummet direkt från kranen.

Keikin har ett bladpar och 2 rötter, en som är c:a 5 cm och en som är närmare 15 cm. Rötterna ser lite klena ut dock, behöver de också vatten?

Brukar orkidéerna bry sig om man flyttar dem? Jag tänkte flytta min till en annan plats, till fönstret bredvid.

Hur pass mycket ljus behöver dem under vintern? Behöver de en extralampa?

Tack på förhand

Nyckelord: ljus, vatten, keiki, Phalaenopsis

20/9 -10

Hej! Plantera din keiki i enbart Sphagnum. Passa också på att plantera om huvudplantan (mamman)! Se hur du gör med omplantering och plantering av keikis på www.orchidehuset.se Där kan du läsa kortfattat och se på bilderna hur du gör. Lycka till, Peter

21/9 -10

Okej, tack så mycket

Ge ditt svar
Från Jazzy.

Jag har en orkidé som inte alls trivs med mig. Bladen gulnar och krullar sig och bulberna är rynkiga. Jag tvivlar på att den har några vettiga rötter.
Den har blommat om en gång men sen satte jag den i den större krukan på bilden där den antingen fått för mycket eller för lite vatten samt att ett litet barn drog i bladen så kanska några rötter rycktes av.
Nu är är den lite mer gulnande än på bilden som togs i mars. Jag planterade tillbaka den i en liten plastkruka idag och den hade inte skickat ut en enda rot i denna nya "jorden". Rötterna såg bruna och mjuka ut. Jag vet inte riktigt hur de ska se ut för att vara friska. Plantan har nyligen skickat ut en massa luftrötter men de gör väl inte mycket nytta?
Hur ska jag sköta den? Hjälp!

Nyckelord: vatten

23/8 -09

Hej Jazzy
Om rötterna är bruna och mjuka har de ruttnat. Plantan ser ut att ha ett flertal bulber, så personligen hade jag delat plantan i kanske 3 delar. Planterat varje del i varsin kruka, av mindre storlek en den ursprungliga. Förmodligen i 9-10 cm vanliga låga plastkrukor. Jag hade sållat bort det värsta bosset ur den nya komposten, så att den torkar upp fort efter vattning. Så många luftrötter som möjligt hade jag försökt få ner i den nya komposten utan att sätta plantans bulber för djupt. Om plantan är vinglig kan den fixeras stadigt med avkapade blompinnar och blomsterbindningstråd. De små krukorna med luftig kompost torkar upp snabbt, så att jag kan vattna ofta utan att där blir för blött. Plantorna bör inte heller utsättas för direkt solljus på fönsterkarmen innan de bildat nya rötter, så jag hade placerat dem en liten bit innanför fönstret, där det är ljust men aldrig brännande. Det kan också löna sig att ställa krukorna i varsin större ytterkruka med lekakulor eller en bit oasis i botten och alltid ha lite vatten i botten på ytterkrukan, utan att det når upp till planteringskrukan, på så vis kan du ge plantan lite högre luftfuktighet.

Ge din åsikt
ej egen bild, men det är denna sort jag har köpt. Från CoutureNoir.

Hej, jag har trots att jag ännu är nybörjare inte kunnat låta bli att köpa en Dendrobium. Min fråga är nu ungefär hur ofta den skall ha vatten nu under vintern då den börjar blomma och hur man ser att den vill ha mer vatten.
MVH /Malin

Nyckelord: dendrobium, vatten, vattning

2/12 -08

Oj, jag var så upptagen av att få namnet rätt att jag inte besvarade klart min fråga i rubriken. "Hur vet jag att min Dendrobium Hollywood, Dendrobium Phalaenopsis, vill ha vatten?" skall rubriken lyda. Tack på förhand!

2/12 -08

Vacker färg på blomman.
Jag har bara en Dendrobiumphalaenopsis, och jag vattnar när jag tycker
krukan är lite lätt, kan bli 1 gång/veckan eller 10 dagar emellan.
Det beror också mycket på vilken typ av kompost den står i, enklast är att lära
sig genom att känna vikten på krukan nyvattnad och när den är torr.
Har Du en transparent kruka så ser Du när rötterna blir vita nere i krukan.
Den tål torka bättre än ständigt blöt kompost i alla fall.

3/12 -08

Tack så mycket för tipset! Det skall jag absolut försöka klura ut. Den står i någon sorts barkmix för övrigt och tyvärr är krukan svart. Jag har nämligen gått på rötterna tidigare och blev lite fundersam nu när jag inte kan det längre. Tack igen!
/Malin

Ge ditt svar