Råd /

Vattning

Det är viktigt att ha hög kvalité på det vatten som används till bevattning av orkidéer. Men ibland så överdrivs denna betydelse, speciellt om man läser Amerikansk litteratur. Detta beror på att dom har en annan kvalitet på kranvattnet, som ofta innehåller förhållandevis höga halter av klor och fluor. Olika orkidéer ställer...

Läs hela artikeln

akvarie-vatten (1) att vattna rätt (1) automatisk vattning (1) avkalka vattnet (1) bad (1) bevattning (11) bevattningspump (1) bevattningsränna (1) bevattningssystem (4) dagg (1) droppvattning (1) mjukhet (1) omvänd osmos (4) pH (2) regn (4) regnsystem (12) regnvatten (8) RO (12) rotbadkar (1) rotblöta (1) saltvatten (2) självbevattning (1) självvattnande kruka (1) torka (5) torktumlare (3) torv (1) torvfiltrering (1) utan vatten (1) vatten (48) vattenfall (2) vattenkvalité (3) vattenkvalitét (6) vattenspruta (1) vattensystem (1) vattning (67) vattningsautomat (1) vattningsrutiner (1) ättika (2) översvämning (1)

Näring

När det gäller gödning finns det skillnader i hur mycket olika orkidéarter behöver. Liksom för vatten, gäller här att jordlevande tål mer gödning än epifytiska. Exempelvis Pleione-släktet kräver mycket gödning för att trivas och blomma och verkar tåla nästan hur mycket gödning som helst. Det finns många olika typer av gödning att...

Läs hela artikeln

benmjöl (2) bladgödning (1) Blomstra (1) blåkorn (1) calcium (2) etanol (2) fiskemulsion (1) gödning (24) gödsla (1) hästgödsel (2) hästskit (1) hönsgödsel (2) klor (1) mineraler (1) mirakelmedel (1) MSU-näring (4) näring (56) näringsgel (1) näringslösning (2) Superdrive (2) ...fler

Senaste pratet inom området

13 okt

Cattleya perrinii

Cattleya perrinii. Från Björn. Fri bild.

Första gången denna blommar hos mig.

Jag är överraskad att detta skott blommar alls – förra skottet dog när det var litet.

Här nere i Berlin är vattnet nämligen väldigt hårt och det tog mig några år att lista ut att jag måste plantera om alla orkidéer varje år för att undvika saltförgiftning i komposten.

Det är intressant – när vissa av mina Cattleya-plantors rötter växer och möter en barkbit med saltuppbyggnad slutar roten helt att växa. Och det gör såklart att plantan mår dåligt.

Nyckelord: hårdhet, vatten, Cattleya perrinii

13 okt

Riktigt läcker!
Mvh
Mikael

13 okt

Cool!!

14 okt

Grejt

14 okt

Härlig:-)

18 okt

Det var en riktig läckerbit. Avundsjuk på alla er som lyckas med Cattleyor. Har försökt och misslyckas gång på gång. Defår fula svartfläckiga blad och knoppar som torkar. Vad gör jagform fel???

19 okt

Sötnos! Men oj vad svårt att så totalt byta odlingsmiljö ! Maken yrar emellanåt om att vi ska flytta med hans jobb, men det kräver OMFATTANDE re-analyser av nya orkidéodlingsmiljöer . Med mera, kanske jag ska tillägga . Hårt vatten är besvärligt inte bara för orkidéer utan även för tvätt, mitt andra stora "intresse" här i livet.... (hm, eller tidsätare, åtminstone ).

Prata om bilden

14 aug

14/8: DUSK

Åter igen måste jag berömma Dusk för mycket bra service och för ett bra pris.
Beställde nytt membran till min RO, snabb service som vanligt!
Tänk på att det ska gå att skaffa reservdelar till RO om ni köper. Finns många leverantörer och fabrikat att köpa på nätet men alla tillhandahåller inte reservdelar

Nyckelord: RO

Ge din åsikt

14 jun

Vattning

Nin brudorchide mådde visserligen bra, men lite dålig på att blomma. Sen när jag började vattna med gammalt akvarie vatten, så har den fått många blommor och stora, stänglar på stänglar har den fått. Den blommar längre än med vanlig gödsel. Får akvarie vatten en ggr i veckan. Ja jag vattnar alla mina blommor med akvarie vatten, inte bara orkidéerna. Har aldrig haft sån tur med orkidéer sen jag börja med detta.

Nyckelord: orkidé, akvarium, Vattning

14 jun

Det är så man önskar att man hade ett akvarium

14 jun

Visst är det. Hur kan det va att vanliga blommor tar sig bättre av akvarie vatten än akvarieväxter? hehe

14 jun

Härligt. Kul när man lyckas

15 jun

Hm, nu fick jag idéer i huvudet... Har ju ett skåp, inte ett akvarium, men det är ständigt ett par centimeter vatten i botten. Kan jag använda det som gödningsmedel till övriga orkisar, månntro? Näringsrikt lär det ju vara, om än något 'okontrollerat' !

15 jun

#4 om du vet med dig att det inte är nått skadligt i eller är surt, kan du ju alltid pröva. ?

15 jun

Vatten till orkidéer ska vara friskt och syrerikt, "begagnat" vatten från botten av skåpet är troligen otjänligt även som näringstillsats. Dessutom kan det föra ev. virus och ohyra vidare. Vad gäller vatten och näring så använder jag regnvatten + Akerne Rain Mix, dessutom har jag en luftpump som syresätter regnvattnet ytterligare eftersom det ibland stått i behållare i flera månader. Jag föredrar numera gödning i pulverform framför organiskt dito.

15 jun

#2 om du tar bort näringen från akvarieväxterna och ger till orkidéerna så är det klart att de klarar sig sämre än orkidéerna. De som lyckas bra med akvarieväxter byter antingen mindre vatten eller tillsätter konstgödning.

Mvh
Magnus

16 jun

Jo det är kanske klart

Ge ditt svar

Ni som har odlingsskåp med varmväxande orkidéer, vilken gödning rekommenderar ni?

Nyckelord: Gödning, Odlingsskåp

8 maj

Orchidehusets ! Butik på nätet.

8 maj

beror lite på vad du odlar och vilket vatten du har

8 maj

Bor i Ystad, och har en del bulbophyllum, phalanopsis, cattleya m.m

8 maj

Då fungera Brittmaries förslag utmärkt, finns många andra men kanske det enklaste att beställa från Orkidéhuset

13 maj

Hos mig får orkidéerna enbart naturlig gödning från nedbrytningen i terrariet och från jungfrugeckos. Är ingen fan av konstgödning, ekologiskt och naturligt är min melodi.

Mvh
Magnus

13 maj

"ekologiskt och naturligt" med tropiska orkidéer och jungfrugeckos i Sverige...

13 maj

Jag har dem inte utomhus

14 maj

roussiana, Vilken sorts gödning du använder spelar väldigt liten roll, om ens någon. Jag har odlat orkidéer i mer än 50 år och använt olika preparat, en del flytande en del pulver. Även organiska men de har haft olägenheten att lukta och det går inte an inomhus. För tillfället använder jag Akernes Rain Mix som i stort sett är det samma som den Orchidehuset säljer. Köp det som du har lättast att inhandla i närmsta butik. Undvik bara de där små söta flaskorna med fina bilder på, rent lurendrejeri. Inte ett dugg bättre än Blomstra o.dyl.

14 maj

Jag använder först och främst väldigt LITE gödning i skåpet och i övrigt också (har gött ihjäl ett större antal orkisar under åren) och sedan håller jag med om att det går utmärkt med Blomstra. (Fast lite sugen på 'de där små söta flaskorna med fina bilder på' blir jag allt: en sådan kanske skulle kunna pryda sin plats bland orkidéreferenslitteraturen i bokhyllan i alla fall??)

Ge ditt svar

25 april

Jobb

Jobb. Från Xara.

Någon som fått frågan: "Men hur ofta ska en VATTNA orkidéer??" ? Själv har jag samlat på mig många PK och allmänt kända goda råd, alltid med reservationen: "Men det beror förstås på VILKEN orkidé vi pratar om och hur du odlar den ." Sedan hoppas jag slippa följdfrågan: "Men hur gör DU??". OK, nu får ni höra sanningen: Efter att ha varit på resande fot med både jobbet och privat med familjen, är mina orkisar inte alltför ovana med kvällsakutvattning efter tre veckor utan, tillväxtsäsongen till trots... Här ses första fönsterbrädet, bara resten kvar. (Alla RO-orkisar får nöja sig med kranvatten, denna gång...)

Nyckelord: Vattning

25 april

Trevlig vattningsstund med orkidéerna!
Själv vattnar jag oftast med en PET-flaska som jag borrat ett hål i korken, men en riktig genomsköljning gör ju gott.
Mvh
Mikael

26 april

Själv är jag för lat och vattnar för sälland vintertid när de är inne men ute i växthuset öpnar jag bara kranen och då sköter dysorna resten så då får de vatten oftare.

Prata om bilden

Nu skulle jag vilja be om er hjälp. Hur gör ni med gödning till plantorna i era skåp? Jag har bevattningen med dys men funderar på hur jag ska lösa gödningen av dem

Nyckelord: Skåp, Gödning

7 april

Vattnet från RO samlar jag i en dunk, häller i gödning skruvar på locket och skakar

Ge ditt svar

Som jag skrev tidigare så fick jag en sån av min dotter i julas. Men den rackarn blommade över alldeles för snabbt och istället för att gå till viloläge så satte den igång med att skapa två nya bulber som kommer så sakteliga.

Men jag är lite förvirrad för jag får olika bud om vattningen i det här läget, på en del ställen sägs att den ska vara fuktig hela tiden och på andra sägs att den ska torka ut mellan vattningarna. Det senare känns lite skumt med tanke på att en bulb i princip är lyxförpackat vatten. I övrigt så får den så mycket ljus som möjligt, det verkar alla vara överens om.

Nyckelord: Dendrobium Nobile, Ljus, Bevattning

27/4 -16

Jag vattnar min när jag känner att det är torrt en bit ner i krukan. Jag sticker ner ett finger och känner efter. Jag har 4 nya bulber.

27/4 -16

Mina stackare vattnas lika sällan som alla andra orkisar, haha, men de verkar inte överdrivet ledsna för det. De står dessutom i norrfönster allihopa, så det blir begränsat med ljus.

27/4 -16

Detta med vattning är inte så enkelt. 2 saker att tänka på, för mycket vatten kan skada rötter, för lite vatten skrumpna bulb och ingen blomning. Sedan om man låter komposten torkar ut för mycket kan den inte ta till sig vatten om man vattnar utan då får man doppa. Jag tycker inte komposten skall vara snustorr mellan vattning utan lätt "fuktig".

27/4 -16

29/8 -17

Ge ditt svar

Jag har inte förändrat min vattning sen i vintras utom för ett par plantor som satte igång med tillväxten.

Och dock... i dagen rond upptäckte jag att flera plantor visar små tecken på att de har det liksom för "blöt"... trots att de transparenta krukor ser torra ut på insidan.

Men förra månaden, ställde jag alla orkidéer på huminitypad och trots att vatten aldrig når upp till krukbotten, så känner man kondensen under när man tar krukan i handen.

Så nu blir det mycket sparsam vattning ett tag framöver... man lär sig mycket bara genom att "läsa av" sina plantor.

Nyckelord: vattning, luftfuktighet

29/8 -17

Jag satt också i förra månaden alla orkidéer på vägen för tillväxt, och även om vattnet aldrig når botten av potten.
Så nu blir det väldigt sällsynt att vattna ett tag ...
arabisk tolk
arabiska tolk
somaliska tolk
dari tolk

Ge din åsikt

Hej, har en phal. med många knoppar på gång, men nu har på ett par dagar två knoppar skrumpnat och ramlat av. Plantan står i sphagnum och är helt frisk i övrigt. Kan det vara så enkelt att den får för mycket vatten istället för det motsatta? Det hände på en annan planta i vintras men den beter sig allmänt konstigt åt och måste planteras om så den räknas inte riktigt.

Nyckelord: Torka, Phalaenopsis, Knoppar

1/4 -17

Åtminstone svårt för mig att svara på men kanske inte fel att kolla rötter

1/4 -17

Tror substratet blir för fuktigt med enbart vitmossa. Jag har märkt att Phal. plantor som jag satt i luftig bark med vitmossa som inslag funkar bäst. De grova rötterna behöver torka upp emellanåt. Plantan ska inte vattnas igen förrän rötterna blivit silverfärgade och det fr inte ta för lång tid.

Jag hade knoppfall tidigare i vinter men kom fram till att det berodde på kallras från en ventil i kombination med en fläkt som stod för nära

1/4 -17

Jag har dålig erfarenhet av att plantera Phallar i enbart sphagnum, för det blir för blött. Några plantor har fått ruttna rötter och de har tagit lång tid på sig för återhämtning efter omplantering i luftig kompost alt bark med bara lite sphagnum iblandat.

1/4 -17

Framförallt den pressade " döda" sphagnum fungerar dåligt, levande fungerar hos mig.

1/4 -17

Att jag alls har vitmossa med i nopsis-krukorna, är för att slippa vattna så ofta (är bekväm av mig). Men jag har normalt bara barkmixen närmast rötterna när jag planterar om. (Vad plantan sedan hittar på, kan ju inte jag hjälpa ).

1/4 -17

Man kanske ska starta ett blompsyk för konstiga beteende

2/4 -17

Jag använder levande sp. som jag köpt från två olika håll, det är stor skillnad på dom. Den ena är betydligt tunnare och blir alltså tätare, den här plantan står i sånt, och då kan det ju bli för långsam uttorkning. Den andra sorten, som jag köpte senare, är mycket grövre men håller lika mycket vatten. Där kan då plantan torka ut på ett naturligare sätt, Jag ska undan för undan byta till den sorten i alla krukorna. Jag ska med hjälp av en lång kirurgpincett försöka försiktigt dra upp lita sp. så att den kan torka ut bättre.

2/4 -17

peter Du bor i S Norrland, det borde finnas Sphagnum i obegränsad mängd runt hörnet där du bor... Har du kollat i skogarna strax intill? Råder dig ändå att blanda i köpebark för att få det mera luckert i krukan

De växer naturligt uppe i trädkronor och där finns inte så mycket sphagnum naturligt, kanske mera humus (löv) och barkavlagringar.

2/4 -17

Jag har bott utsocknes tre år men nu när jag flyttat hem så ska jag börja undersöka markerna bakom huset, finns mycket blötmark att leta igenom. Det ska väl inte vara ren myrmark men blött ändå? Jag drog ut en deciliter sp. ur krukan (12 cm) så den var alldeles på tok för tätt packad. Den krukan är nog från den första omgången som jag planterade i sp. Jag var väldigt osäker på hur mycket jag skulle ha då och tryckte nog dit för mycket så att plantan skulle stå stadigt när det egentligen räcker med stå hjälpligt och låta rötterna utvecklas tills den står stadigt.

Jag har gjort så med senare och det funkar hur bra som helst. Den senaste omgången kunde nätt och jämnt stå upp men fick snabbt nya starka rötter som stadgar upp. Det märkliga är att den här gör en ny blomning på en nedklippt stjälk, den har alltså blommat enligt konstens alla regler under samma förutsättningar. Jag har haft kontakt med Lassse som odlat i ren sp. under 30 år utan problem och fått råd av honom, köpte den bättre sorten av honom. Mossans uppgift är ju bara att hålla rötterna fuktiga så om den är nättare packad och kan torka ut ordentligt mellan vattningarna så blir det toppen, den är ju dessutom antiseptisk. Har haft så mycket problem med köpta substrat, kommer aldrig att sätta någonting i sånt igen, om det kan stå i sp. så får det stå i sp. Dendr. o liknande får substrat från orkidéhuset, eller så gör jag eget. Köpte Hasselfors en gång, kör hellre växterna i flistuggen på en gång än att använda det skräpet.

2/4 -17

Du är på rätt spår!
Däremot om en Phal. mår dåligt och utan levande rötter men fortfarande har friska blad kvar kan man sätta platan i en plastpåse med Sphagnum, hålla den lätt fuktig och hänga den på en ljus plats ostörd. Det kan ibland få plantan att skjuta nya friska rötter.
Lycka till!

2/4 -17

Vilket bra tips, tack så mycket!
Det dök upp en teori hos mig nyss, det pågår ju, proportionellt, lika mycket fotosyntes i rötterna som i bladen hos en phal. Då behövs det väl syre också, kanske problemet här inte egentligen var fukten utan att mossan blivit för tät och inte släpper fram syre i nog stor utsträckning, det blir en syrebrist i rötterna och hela processen hamnar i obalans. Bara en tokig idé. Sen vet jag ju heller inte hur mycket mossan kan växa till sig, mossan i den här krukan var väldigt grön och frodig efter kanterna så den lever friskt i det området. Den kanske växer och ökar i volym så att det med tiden blir trängre runt rötterna?

2/4 -17

Det är korrekt att rötter hos epifyter tar upp syre och avger CO2. Men proportionerlig med bladen tvivlar jag på.

9/4 -17

Den fortsätter tappa knoppar, en på varje stängel åt gången. Det har varit så mycket krångel under så lång tid att jag starkt överväger att kasta ut allihopa förutom de som jag fått i present av min dotter såklart. Det ska vara en kul hobby, inte något som gör en beroende av Alvedon.

Ge ditt svar

16/1 -17

16/1: Vatten

Hur klor påverka det vatten vi använder tänker jag inte gräva mig ned i. Hur som kan man bli av med det på ett par olika sätt. Man kan tappa upp vatten och låta det stå 2-3 dagar eller så kan man tillsätta askorbinsyra. Gör man det blir man direkt av med kloret.
Askorbinsyra är C-vitamin men hur det då påver vet jag inte, någon som vet?

Nyckelord: Vatten

16/1 -17

Reaktionsformlerna:
Det kan bli antingen saltsyra eller koksalt som restprodukt beroende på vilken form av C-vitamin man tillsätter.

C5H5O5CH2OH + HOCL --> C5H3O5CH2OH + HCl + H2O
Ascorbinsyra + Hypochlorous syra --> Dehydroascorbic syra + Hydrochloric syra + vatten

eller

C5H5O5CH2ONa + HOCL --> C5H3O5CH2OH + NaCl + H2O

Sodium ascorbate + Hypochlorous syra --> Dehydroascorbic syra + Sodium chloride + vatten

16/1 -17

Hm.. Det sägs att man kan dricka vatten när man har klorbehandlat med Askorbinsyra men enligt ovan blir man ju lite tveksam, eller det är inte så farligt som det ser ut?

16/1 -17

Har inte testat själv...

16/1 -17

Varför tillsätta något, göra vattnet surare? Du kan använda strilfunktion vid upptappningen och låta vattnet "piska ur" det mesta av kloret redan där, då det avgår i gasform. Formen med Na direkt skadlig då NaCl är bland det dödligaste för de flesta orkideer.

16/1 -17

Stämmer Dick... med tanke på skadlighet borde dosering av sodium ascorbat vara typ 1/4 kryddmått till en full med vatten badkar...

16/1 -17

Nått för dig dick
http://hoya.ifokus.se/discussions/4d7224...
Notera att jag inte har någon åsikt i frågan

http://www.pelargonsallskapet.com/nyborj...

http://hbgtradgard.se/pelargonsticklinga...
Funkar det på ogräs kanske då också på orkidé?

16/1 -17

Närmast hets mot folkgrupp

Ge din åsikt