Råd / Vattning /

Skriv början av artikeln om att vattna rätt

Nyckelord: att vattna rätt

Inlägg med att vattna rätt som nyckelord.

Och...
Osmosvattnet var perfekt för mina orkidéer. Jag hittade också en balans i gödseltillförseln. Orkidéerna mådde bra som sagt. Min slutsats är att jag hade räknat rätt om hur det ska bli med alla andra ingredienserna?

Nu vill jag prova vattna med torvvatten - en nödvändighet i Uppsala, pga. kalkhalten i vattnet.

Jag har gjort så nu:
°en tom hink?
°en tom hink till över den första? / Denna /andra/ hink har blivit av med sin botten. Jag har istället monterat där ett, ett ?torta nät? botten. / Det är ett sådant? som man lägger på? för att flugor och bin inte ska ofreda det som ligger under, ja? medan man har det på tallriken?
° Ett ?fastsytt? fodral med torv över, in i den andra ?sil? hinken.
° Så? hälla över vattnet till sist?.

PS. Vattnet, som jag har hällt över, har runnit rätt fort? Har det hunnit silas/filtreras då? Har jag gjort något fel?

Tacksam för svar och vägledning. // Lina

Nyckelord: torv, vatten, att vattna rätt

20/8 -06

Låter spännande. Du kan ju testa vattnet för att se hur din filtrering fungerade med lackmustpapper som finns på apoteket.

20/8 -06

I en akvarieaffär kan man köpa en enkel utrustning för att kolla pH-värdet. Man tillsätter några droppar av en lösning till vattnet och jämför med en färgskala.
Själv sänkte jag mitt pH-värde från dryga 8 till 6,5 genom torvfiltrering, men vet inte om vattnet förändrades på något annat sätt.

Tack för svaren, Eva och Mia. Jag ska försöka hitta det som behövs, för att kunna mäta rätt. Sedan är jag nyfiken på effekten av att vattna med "torvvatten"... Jag måste gödsla på ett annat sätt nu. Om det fungerar att vattna med "torvvatten" är det en billig metod, för oss som har för mycket kalk i kranen. Kloren ger sig också av då man filtrerar, har jag fått reda på. / Lina

21/8 -06

Hej Lina!
De senaste gångerna jag filtrerat med torv, var i somras under den långa torrperioden. Då la jag bitar av torvblock direkt i vattnet i en stor spann el t o m barnbadbalja och lät stå ett dygn. Sen silade jag vattnet genom en handduk. Vet inte om det var bättre på något sätt, men eftersom jag kunde hålla till utomhus så fungerade det bra för mig.

Än har jag inte köpt det som behövs för att mäta PH värden. Annars: Jag tror inte att jag kommer att filtrera "torvvattnet" någon extra gång. Det resterande "slammet" i det samlas på bottnen av kärlet. Och sörplar jag försiktigt, kan jag undvika det. /Lina

Ge ditt svar