Råd / Vattning / · Näring /

Skriv början av artikeln om etanol

Nyckelord: etanol

Inlägg med etanol som nyckelord.

Sprit och växter!

Nu har jag tillsatt 2 ml 42% single malt scotch Whiskey (oops) till två liter näringsvatten. Nu har jag vattnat det mest med det och jag ska försöka rapportera om hur det går. Problemet nu är att hela rummet luktar sprit. Vad ska jag göra om mamsen frågar?

Nyckelord: etanol

4/1 -07

Hon kan ju bara vara glad om flaskan stått där i 5 år, eller hur.?

Hej Jimmy.
Vågat att prova på men jag skulle börjat i mindre skala. De som faktiskt provat på the orchide source använde ren sprit inte fin Whiskey. Jag skulle vara lite orolig för allt annat som finns i Whiskey.
Lite bakgrund
Vid tillverkningen lagras den på ekfat i flera år, då som 60-70 % sprit. Dessa ekfat är ofta brända på insidan för att få fram de rökiga tonerna i drycken. Under lagringen urlakas tanniner och smakämnen från träfaten, hur dessa ämnen påverkar orchideerna vet jag inte.
Jag skulle börjat med ett fåtal växter och gärna någon av mina dubletter.
En annan fråga? Jag är kanske lite för mycket forskare nu, men hur hade du tänkt kontrollerar vilken eventuell effekt spriten har? Har du några kontrollplantor som du behandlar som "vanligt" utan extra sprittillsats.

4/1 -07

Jimmy det måste ha varit farliga kemikalier I den där brand röken I Södertälje. Whisky I näringen, vet inte om det är levern eller orkidé hjärtat som lider mest.

4/1 -07

Ja det här experimentet är nu inte så himla sofistikerat :P
Jag har varken något att jämföra med eller kollat om ens Whiskey är lämpligt, haha.
Men än så länge tror jag nog inte att den lilla koncentrationen de fått nu gjort någon skada men jag borde kanske organisera det lite mer.

Ge din åsikt

3/1 -07

Etanol?

http://forum.theorchidsource.com/cgi-bin...

Ja, är det någon här som prövat att tillsätta lite sprit eller ren etanol till sina växter? Det här låter ju också som ett lite mer vettigt sätt att förbruka den där flaskan whiskey som stått och jäst i 5 år nu.

Nyckelord: etanol

3/1 -07

Har inte prövat. Det borde ju om inte annat vara bakteriedödande, en fördel??

I dessa koncentrationer, 0.3-1 % är inte etanol bakteriedödande. För att på ett effektivt sätt ta död på bakterier krävs minst 70 % etanol.

3/1 -07

Inte förfara gyllene whiskeydoppar på det viset!!!!! Vill du bli av med flaskan så skeppar du den till mig. :-p Men det förståss det ska vara single malt å skottskt annars kan det va! Har aldrig testat tillsätta alkohol till plantor... Intressant... Om man nu då får tag i tillräckligt hög procenthalt, men man ska kanske i så fall tänka på att man påverkar alla bakterier i krukan, även de man VILL ha kvar... Tror jag låter min single förgylla mig själv istället för mina plantor på den punkten. Dock kanske något jag skulle testa om någon planta mår skit av annan attack?
//Åsa

Vilken effekt skulle alkoholen egentligen ha på blommorna? (Uppenbarligen inte bakteriedödande - se Magnus A)

Man kan jäsa växtceller till etanol. Bästa lösningen är sprit!?
Etanol främjar inte tillväxt, det är rena giftet?
Munvatten dödar bakterier effektivt.
men...
Vatten är ett farligt gift
som omger Visby stift.

3/1 -07

Uuh, jag vet inte riktigt själv men det verkar som om att många på Orchidsourceforumet använder Everclear (95%) som tillsats i vattnet.
Det ska öka näringsupptaget för plantan och ämnesomsättningen, med alkohol i växten borde den ju torka ut fortare och dricka mer vatten, i sin tur få i sig mer gödning och växa snabbare.

Att det tar död på plantan är en annan sak . Någon här som är villig att experimentera? Jag kanske ska göra det på lite mindre värdefulla växter.

Om inte annat kanske överförfriskade orkideer frambringar spektakulära effekter? Krulliga blomstänglar, vingliga skott, eller oväntade förökningar?

3/1 -07

Kan man inte börja med lite vin bara?:o

Ge ditt svar