Råd / Vattning /

Näring

När det gäller gödning finns det skillnader i hur mycket olika orkidéarter behöver. Liksom för vatten, gäller här att jordlevande tål mer gödning än epifytiska. Exempelvis Pleione-släktet kräver mycket gödning för att trivas och blomma och verkar tåla nästan hur mycket gödning som helst. Det finns många olika typer av gödning att...

Läs hela artikeln

benmjöl (2) bladgödning (1) Blomstra (1) calcium (2) etanol (2) fiskemulsion (1) gödning (24) gödsla (1) hästgödsel (1) hästskit (1) hönsgödsel (2) klor (1) mineraler (1) mirakelmedel (1) MSU-näring (4) näring (54) näringsgel (1) näringslösning (1) Orchidéhusets näring (1) risvatten (1) Superdrive (2) Superthrive (1)

Senaste pratet inom området

29/10 -15

Gödsel

Jag vattnar mina blommor med akvarievattnet, ni som gör likadant, tillsätter ni gödning?

Nyckelord: Akvarium, Gödning

29/10 -15

Jag exprimenterar med detta just nu:) har precis börjat så jag kan inte säga om det är olika resultat. Men en vattnar jag med bara akvarie vatten och den andra med lite näring i. Också har jag några ampelliljor som jag provar att göda med fiskmat! Haha. Lite skoj måste man ha.

29/10 -15

I ett akvarium strävar man efter att ha så lite näring som möjligt, för annars får man ju problem med alger. Så mängden natrium och fosfor är ofta rätt låg, men å andra sidan behöver inte oroa sig för salter. Problemet är att jag sällan får blommor i mina orkidéer, Dendrobium och Oncidium (?).

29/10 -15

Natrium är väldigt skadligt för orkidéer och ska undvikas så långt det är möjligt.

29/10 -15

Ursäkta mitt stora fel, jag menar naturligtvis nitrat. Kör ro till akvarierna så det ska inte finnas något salt. ?

1/12 -21

Det organiska avfallet i akvarievattnet kan innehålla patogener och sniglar.
Men det som är värst är att vissa vattenavhärdare som används av akvarister, tar inte bort salter och tungmetaller. Istället bindas de med dessa ämnen för att göra dem neutrala och därför ofarliga för fisk. Men är det ofarligt för orkidén?

Ge ditt svar

Undrar om man kan blanda olika typer. Jag menar att ena gången ge 20-20-20 lösning och vid nästa tillfälle en helt naturlig gödning.
Kan de båda motarbeta varandra eller blir plantan förvirrad rent av. En fråga från en nybörjare!

Nyckelord: Gödning

3/5 -21

Finns ingen anledning att använda en för stark näring. Dvs det är alldeles för mycket kväve i vanlig näring. Samt spär man ut den så blir de andra viktiga ingredienserna för svaga. Men här tycker många olika och jag går bara på vad alla orkidéodlare runt om i världen gör. Samt egen forskning och erfarenhet.

3/5 -21

Tack Peter för återkoppling. Jag håller mig till er 20-20-20 men provar nog den andra för stimulerad blomning också!

4/5 -21

Måste också passa på o fråga om gödning. Har precis köpt Guanokalong, flytande, till mina hoyor. Den har N 1 - P 10 - K 1. Kan jag även ge detta till mina orkidéer?

4/5 -21

obovata, jag tycker 1-10-1 låter märkligt, fosfor (P) är det som växter generellt behöver minst av, så även orkidéer. Jag skulle inte ge detta till mina orkidéer och absolut inte som enda näring.

5/5 -21

Peter Göttfert, nu menade inte jag att blanda olika näringar för att ge på samma gång utan att alternera mellan dem!

5/5 -21

OK tack för svar, jag ger orkideerna annan näring med, med ett par droppar superdrive med. Bara vattnat 1 gång med Guanokalong hittills.

5/5 -21

Så här står det i produktbeskrivningen:

Produktbeskrivning
Ett organiskt, miljövänligt och naturligt gödselmedel som består av komposterad fladdermusspillning. Har visat mycket god rotbildning och tillväxt men också stärkt immunförsvar och därmed friskare växter i försök.

Guanokalong Extract - Naturlig fladdermusspillning
Näring och ökad motståndskraft mot sjukdomar.
För inom- och utomhusbruk.

N=1%, P=10%, K=1%, Ca=15% samt rik på mikronäringsämnen.

Användning: Blandas ut i vatten. Lämplig för odling i jord, kokos och i hydrokultur.
Sticklingar: 10 ml / liter
Tillväxt: 10-20 ml / liter
Blomning: 10-30 ml / liter
Tillsätt en gång i veckan vid vattning.

Inget om bark o mossaodling, så då får det bli hederlig orkidenäring till dem.....

Ge ditt svar

Jag har haft orkidéer i många, många år. Tack vare att de flesta är riktiga överlevare, så har jag fortfarande idag ett gäng. Men huuu i vilket dåligt skick de är i! De har inte fått någon näring på åratal om ens någonsin, låtit dem toktorka och därefter lämnat dem stående i vatten efter varje vattning, och haft dem planterade i riktigt nedbruten barkmedia... Ja, alla fel man bara kan göra. Men nu har jag tagit mig i kragen och försöker lära mig så mycket jag bara kan om hur man tar hand om dem på bästa sätt och ger dem de bästa förutsättningarna - för att få mina nyare plantor att fortsätta vara fina, och för att rädda de som går att rädda från mina gamla tokmisskötta stackare.

Jag följer bland annat en man från Alabama, Rick L. Orchids på YouTube - och jag bara älskar hans förhållningssätt till sina orkidéer och sätten han försöker tillhandahålla näring och bästa förutsättningarna för att verkligen få sina plantor att växa och att växa så som de naturligt gör i just naturen. Han får det att upplevas som så enkelt, och hans resultat är helt otroliga! Jag skulle så gärna vilja försöka efterlikna hans sätt att sköta om sina orkidéer, just bara för att mina döende och misskötta plantor verkligen skulle vara bra kandidater för att se om hans förhållningssätt och tankar kring att förse lämpliga näringsämnen och mängd ger resultat. Problemet är bara att han befinner sig i USA, och de produkter etc han använder sig av verkar inte finnas här hur som helst. Antar att det borde finnas något liknande, men usch vilken djungel det blev... Men jag kan tänka mig att det säkert finns några här som sitter på bra tips och svar!

Dessa tre produkter är något han hela tiden har till hands, framför allt de första två:

https://www.amazon.com/General-Hydroponi...

https://www.amazon.com/Maxicrop-1-Liter-...

https://www.amazon.com/Better-Gro-lb-Orc...

Någon som känner till dem, vet om de går att få tag på eller vet några likvärdiga produkter som finns att tillgå här i Sverige?

Novis här! Men kalcium är tydligen A och O för växternas förmåga att just växa och kunna ta till sig övriga näringsämnen etc - men då kan man ju fråga sig varför det inte finns lättillgängligt som produkt på alla hyllor i vanliga odlingsbutiker etc (jag har inte fått något napp när jag hört mig för där jag bor bland de butiker som finns här). Det är väldigt frustrerande! När man verkligen försöker sig på att göra rätt, men då blev det ett gissel med att försöka hitta på bra produkter som hjälper till att täcka in växternas alla behov.

Tacksam för synpunkter och tips!

Nyckelord: Näring

2/7 -19

Eftersom det inte är växter, djur eller narkotika så är det väl knappast några problem att skicka efter preparaten som anges i dina länkar. Frakten kostar väl en del men smakar det så kostar det.
Själv använder jag Akernes Rain Mix med tillfredsställande resultat. Jag mäter alltid ledningstalet och brukar ligga på 150 - 200 mikrosimens. Det är knappast valet av gödning som ger fina resultat utan noggrann skötsel. I naturen får ju alla växter på samma träd samma näringstillskott.

3/7 -19

Inte jag men många köper vanlig flytande blomsternäring och dosera hälften av det som står på flaskan.
Nu vet jag ju inte vilka orkide du har men är det Phalaenopsis fungera det bra

3/7 -19

Blomstra med 10-20 ggr mer vatten än angivet på flaskan funkar utmärkt, har jag använt länge. Liksom Rain Mix som nämns här ovan.

Ge ditt svar

Ni som har odlingsskåp med varmväxande orkidéer, vilken gödning rekommenderar ni?

Nyckelord: Gödning, Odlingsskåp

8/5 -18

Orchidehusets ! Butik på nätet.

8/5 -18

beror lite på vad du odlar och vilket vatten du har

8/5 -18

Bor i Ystad, och har en del bulbophyllum, phalanopsis, cattleya m.m

8/5 -18

Då fungera Brittmaries förslag utmärkt, finns många andra men kanske det enklaste att beställa från Orkidéhuset

13/5 -18

Hos mig får orkidéerna enbart naturlig gödning från nedbrytningen i terrariet och från jungfrugeckos. Är ingen fan av konstgödning, ekologiskt och naturligt är min melodi.

Mvh
Magnus

13/5 -18

"ekologiskt och naturligt" med tropiska orkidéer och jungfrugeckos i Sverige...

13/5 -18

Jag har dem inte utomhus

14/5 -18

roussiana, Vilken sorts gödning du använder spelar väldigt liten roll, om ens någon. Jag har odlat orkidéer i mer än 50 år och använt olika preparat, en del flytande en del pulver. Även organiska men de har haft olägenheten att lukta och det går inte an inomhus. För tillfället använder jag Akernes Rain Mix som i stort sett är det samma som den Orchidehuset säljer. Köp det som du har lättast att inhandla i närmsta butik. Undvik bara de där små söta flaskorna med fina bilder på, rent lurendrejeri. Inte ett dugg bättre än Blomstra o.dyl.

14/5 -18

Jag använder först och främst väldigt LITE gödning i skåpet och i övrigt också (har gött ihjäl ett större antal orkisar under åren) och sedan håller jag med om att det går utmärkt med Blomstra. (Fast lite sugen på 'de där små söta flaskorna med fina bilder på' blir jag allt: en sådan kanske skulle kunna pryda sin plats bland orkidéreferenslitteraturen i bokhyllan i alla fall??)

Ge ditt svar

Nu skulle jag vilja be om er hjälp. Hur gör ni med gödning till plantorna i era skåp? Jag har bevattningen med dys men funderar på hur jag ska lösa gödningen av dem

Nyckelord: Gödning, Skåp

7/4 -18

Vattnet från RO samlar jag i en dunk, häller i gödning skruvar på locket och skakar

Ge ditt svar

11/8 -16

Tack för länkar Oled!

11/8 -16

Var så lite

11/8 -16

Nedan följer ett utsnitt från en av de som utvecklade "MSU-gödning" och det är den balanserade "kosten av näringsämnen" utifrån det vatten man startar med som verkar ha gett resultat, längst ned är länk till artikeln.
There is nothing “magic” about the fertilizer
being used by Jan Szyren at Michigan State University.
Dr. John Biernbaum (from MSU), Larry Metcoff (from
GreenCare fertilizers), and I designed two fertilizer
formulas to be used with the two types of irrigation
water found at MSU research and teaching greenhouses.
The formula for pure water (13-3-15) was designed to
be used with reverse osmosis purified water.
Specifically, the 13-3-15 contains very low ammoniacal
nitrogen (acidic nitrogen) to match the very low
alkalinity of the RO water. In addition, the 13-3-15
supplies calcium and magnesium because these
nutrients are not supplied by the RO water. The
formula for well water (19-4-23) was designed with
higher levels of ammoniacal nitrogen to compensate for
the higher alkalinity levels of the well water. In
addition, the formula contains a small amount of
calcium and no magnesium because these two nutrients
are found at high concentrations in the MSU well water.
Both formulas were designed to be used at 125 ppm
total nitrogen with every irrigation. At this nitrogen
rate, both formulas also supplied about 12 ppm
phosphorus.
http://www.atlantaorchidsociety.org/wp-c...

11/8 -16

Samt en länk till problemen med att mäta TDS
http://reefkeeping.com/issues/2004-04/rh...

11/8 -16

Jobbigt jämföra ppm med mg/liter.
Stockholm Vatten använder mg/liter.
http://www.stockholmvatten.se/globalasse...

11/8 -16

Google på omräkning ppm till mg så får du hjälp att räkna om

11/8 -16

Intressant länk Ang att mäta ledningstal dock inget problem om man använder RO. Nu är mitt membran på upphällning vilket jag inte haft en aning om om jag inte mätte ledningstal. Nytt är beställd och kostar 425 så all anledning att mäta

11/8 -16

Spjuttan vid låga koncentrationer (<1000mg/L) är 1mg/L = 1ppm, det är en approximering men i detta sammanhang fullt funktionell

Ge din åsikt

Frågan gäller flytande näring.
Noterade att VitaGro http://www.bauhaus.se/vitagro-orkidenari... på Bauhaus kostar 3 ggr så mycket som Plantagens orkidenäring. Är det väldigt olika kvalitet på dem? Är det värt att köpa den dyrare sorten eller vilken är bäst? Jag har 12 orkidéer.

Nyckelord: gödning, pris, näring

http://rhododendron.se/Godsling%201997.p...
Min högst personliga ovetenskapliga sammanfattning av docent Tom Ericsson dokument:
En milliliter flytande växtnäring som Blomstra, Substral, Rika, Blomin = OPTIMALT vid var vattning året runt.
Föredrar man i stället att ledas i tro om att specialnäring är hyperviktigt, då får man ju stå sitt kast och betala för det.

22/5 -16

Jag använder ca 0.5-1ml flytande till två liter vatten varje vattning. Oavsett märke.
Använder jag regnvatten så har jag i ett kryddmått akerne rain mix per 2 liter.

22/5 -16

Har inte räknat Men ta som ett exempel så kan du handla en påse pulvergödning av Peter Görftner och jag är rätt säker på att det blir bättre och billigare än att bära hem vatten med osäkert innehåll

Ge ditt svar

12/5 -16

Närings fråga

Undrar vilken sammansättning i näringstillskotet är lämpligast när man bara duschar rötter?

De flesta näringslösningar man kan köpa har procentuellt högt innehåll av kväve... och kväve sprayat direkt på rötter bränner ju dessa.

Alltså är det näring med lågt kväve innehåll som rekommenderas? Vilket då?

För övrigt så skulle jag vilja efterfråga en mera utförlig guide över de olika näringslösningar.

Nyckelord: näring

12/5 -16

Som bekant är det variation hur orkideer lever... vissa i skogar, vissa på bergsslutningar, vissa på marken, vissa har pseudobulber, andra har bara luftrötter, vissa tar näring genom bladen, andra genom rötter o vissa samlar ämnen i pseudobuler, vidare lever vissa i symbios med myror, o.s.v...

Förrutom frågan i huvudinlägget, är min bifråga: vad är lämpligaste sammansättning av N, P, K, Mg med mera, för respektive grupp. Någon som vet?

I övre listen på OP under Odling etc finns mycket att läsa om näring, ett ständigt återkommande ämne på OP. Här kan man botanisera bland gamla inlägg och få många tips/synpunkter på detta med näring i alla möjliga former.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

12/5 -16

Jag har läst alla dessa inlägg med tillhörande svar... men dessa besvarar inte min fråga som gäller korrelation mellan de olika kemiska ämnen.

Jag har googlat på olika språk o jag har youtubat.... men all jag hittar är mer av almän karaktär.

Må så hända att inbördes proportioner inte har så stor betydelse, dock vill jag gärna fördjupa mig mer inom området.

13/5 -16

Själv gödslar jag extremt lite då mycket redan finns kranvattnet och odlar mest epifyter utan stora behov av dylikt, men nu ville du förkovra dig och vad jag vet använder de som kör revers osmos tex Akernes och MSU, om den senare kan du läsa en fyllig artikel på följande länk som 5 PDF där deras rön presenteras
http://myorchidcare.com/orchid-fertilize...

13/5 -16

Tack Dick... den sida har jag lyckats googla mig till. Bra info, även om man drunknar i mindre nödiga detaljer... skulle önska mera koppling mot de enskillda arter. Har även läst Jordbruksverkets artikel om kemi i gödsel o hur olika över-/under doser visar sig... mycket nyttig o intressant... frågan är om man kan föra över denna vetenskap på orkideer.

Jag hade hoppats att hitta sammansättning om olika orkidee-arters näringsbehov under årets alla faser. Men jag är kanske onödig vetgirig....

Tack Annika o Dick iaf...

13/5 -16

Detta med gödning är en djungel och alla påstår att deras är bäst. Jag använder Akerne och MAY bara för att bolebo med 40 års erfarenhet säger att det är bra.

13/5 -16

Om det är rena arter föreslår jag att du studerar akademiska biotopstudier, då får du ett första hum om de egentligen får "gödning" alls. Pga det normalt mycket ringa behovet av gödning hos epifytiska orkidéer har nog inte några större insatser gjorts akademiskt, möjligen vid de havsnära och då troligen om Na tålighet. Det jag skrev om är ju till för att återställa ett någorlunda vatten då RO plockar bort det mesta. Vad sedan växtförädling hålls med är ju ofta hemligheter som de lever av

13/5 -16

Tackar er mina gurus här...

Till något enklare fråga... alltså första fråga i mitt huvudinlägg... vilken sammansättning när det gäller N-tålighet rekommenderar ni till Ascocentrum miniatum som har fritt hängande rötter och vattnas genom duschandet? Det gäller nog Vanda-släktet också med frilagda luftrötter...

13/5 -16

Tommy här på OP är expert på odling av Vanda, får se om han kan skriva något annars skicka honom PM

13/5 -16

MSU skall det stå i inlägg nr 6

16/5 -16

Det fanns en gång i tiden en artikel om näringstyper i Trädgårdsamatören av en forskare vid SLU, tyvärr har sidan försvunnit i min dator men det finns en annan medlem på OP som har hänvisat till den tidigare, hoppas att hen kan upprepa sidan så jag kan ladda ner den igen.
Oled: Nästa höst i Oktober har jag 50-års jubileum som hängiven amatörodlare av orkidéer.

bolebo, jag tror du menar den här artikeln, skriven av Tom Ericsson, docent vid SLU.
http://rhododendron.se/Godsling%201997.p...

16/5 -16

Tack Annika... läste artikeln och tyckte om.

16/5 -16

Tack Annika, nu har jag dels sparat den i datorn men även skrivit ut den. Jag tycker det är en lysande artikel och ger svar på frågor kring gödning/gödsling. Skälet till att jag använder Akernes (MSU) är att det är billigt och jag slipper släpa hem en massa vatten från butiken.

16/5 -16

Åkaj då 50 år då då

16/5 -16

bolebo: Vad är en amatörodlare och vad är en proffsodlare. De som jobbar med orkidé på botaniska trädgårdar? Hm...där har jag mest sett sånt som jag skulle vilja kalla amatörer. Handlare? Förhoppningsvis har de så bra omsättning på sina plantor att de inte hinner bli "eländiga" så kvar har vi dom som driver upp orkidé och säljer vidare, jo de är proffsodlare. Kan säga såhär bolebo, mycket mer givande och mycket finare att besöka ditt växthus än de botaniska jag har varit på i Sverige (har dock inte varit på alla). Med detta blir jag osäker på om jag skall kalla dig proffsodlare eller amatörodlare.

16/5 -16

Det var snällt sagt Oled. Tyvärr måste jag hålla med dig om de Botaniska trädgårdarna vad gäller tropiska orkidéer. Där jag var nyligen, i Leiden, är inget undantag. Väldigt många intressanta arter men endast ett par Bulbophyllom i blom. Jag har alltid något i blom för att glädja ögat. Däremot hade jag ett väldigt intressant samtal med växthuschefen ang. Dendr cuthbertsonii. Det får jag återkomma till en annan gång.

17/5 -16

När man läser den långa artikeln om gödning http://rhododendron.se/Godsling%201997.p... så verkar det nästan som att orkideerna skulle kunna klara sig med enbart Mälarvatten från vattenkranen här i Stockholm.
Jag använde Rain Mix på min ganska stora Cattleya intermedia hybrid några vattningar och tycker nästan att den plötsligt växte på sig väldigt mycket. För mycket?

Ge ditt svar

13/1 -16

Orchid Myst?

Hej!
Var hemma hos en kompis häromveckan och såg på fönsterbrädan en flaska "Orchid Myst" som jag sen har sett finns att köpa på wexthuset. Det är näring och typ bladglans i sprayform, färdigblandad, och lovar ju såklart guld och gröna skogar, men är det någon som har erfarenhet av den? Det står på att man ska spraya på hela plantan och ner i krukan och för mig låter det inte riktigt rätt..? Blir det inte fukt i bladvecken då?

Nyckelord: orchid myst, näring

Har också sett det där, men tror inte ett dugg på det och tänker inte prova!

13/1 -16

Jag har provat den på mina phala och på dom funkar den sjukt bra! Växte nya blad som bara den. Men på alla mina andra sorter tycker jag inte att det hände nåt överhuvudtaget. Varför vet jag inte.

14/1 -16

Intressant! Sprayade du då över hela plantan pappilainen, så att det kom även i bladvecken?

14/1 -16

Jag har också haft den och tyckte den fungerade bra, men dyr..:-)

14/1 -16

En av mina ser lite ledsen ut, kanske kan vara värt att testa på den då..!

14/1 -16

Jag körde 2-3 sprut, 20-30 cm från växten riktad mot bladen och myllan. Det blir så lite vätska så ingen risk att det blir någon vätskelagring i bladvecken. Ansåg jag iaf.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.