Råd / Vattning / · Näring /

Nyckelord: näring

När det gäller gödning finns det skillnader i hur mycket olika orkidéarter behöver. Liksom för vatten, gäller här att jordlevande tål mer gödning än epifytiska. Exempelvis Pleione-släktet kräver mycket gödning för att trivas och blomma och verkar tåla nästan hur mycket gödning som helst. Det finns många olika typer av gödning att...

Läs hela artikeln

Inlägg med näring som nyckelord.

Finns det någon bra långtidsverkande näring för orkideer? Tänker någon variant av kulor att strö över komposten som sen långsamt släpper ifrån sig näring över tid.
Har för många orkideer och näringen blir ofta eftersatt så det skulle onekligen förenkla om jag kunde hitta något bra.

Nyckelord: näring

13/10 -22

Gödningstiden är väl i det närmaste avslutad för året.
Ibland ger jag lite magnesium (Epsomsalt) som tillskott vintertid. Tidig höst ger jag ibland benmjöl.

13/10 -22

Men det kommer en vår också, och då tänkte jag vara redo!
Hur gör du med benmjölet? Tror jag har några skon skulle gilla lite extra kalcium.

13/10 -22

Försöker få tag i granulat av benmjöl men det är inte alltid det finns på Blomsterlandet. Jag strör det i omplanteringssubstratet på våren.
Hittar jag bara finmalet blandar jag in det på sensommaren.
Kalcium har jag aldrig använt. Vad har du det till?

13/10 -22

Benmjöl = innehåller kväve, kalium och fosfor samt mikronäringsämnen, det kunde jag läsa mig till. Kalcium=kalk får man om man krossar äggskal o har i vattnet som man vattnar. Trodde de flesta orkiéer var kalkskyende, men det kanske inte är så?

13/10 -22

Vissa Paphiopedilum vill ha kalk, typ Guckusko men även andra arter.
Benmjöl använder jag som fosforboost för säkrare övervintring av framför allt Catasetinae men även andra med kraftiga bulber.

14/10 -22

Benmjölet jag har hemma (till för djur) innehåller 26% kalcium. Orkidéer vill inte ha några större mängder men även de behöver lite för sina celler. Färdig kompost är ibland berikad men kalcium.
Jag tänker att många av mina orkidéer är nog runt 15 år. Bara NPK räcker inte för att de skall frodas i längden, det behövs fler näringsämnen.

14/10 -22

Neem Cake är ett långtidsverkande näring med hög halt av kväve. Kanske skulle vara nåt att prova.

17/10 -22

Ett märke låbgtidsverkande gödning jag sett nämnas i orkidesammanhang är Osmocote.

21/10 -22

Tack, skall kolla på Neem Cake. Osmocote blir jag lite förvirrad då jag får träffar på sustral. Många är väldigt låga på fosfor så letar vidare.

23/10 -22

Har letat vidare kring Osmocote vilket inte tycks helt enkelt att köpa i Sverige. Emmaljunga har dock två varianter som är osmocote, 11-4,5-16 och 15-8-12. Jag är mest inne på 15-8-12, någon som kan motivera en annan åsikt?

24/10 -22

Neem Cake är ju även bra för det skrämmer iväg ohyran med

24/10 -22

Tänkte prova neem cake också! Har så många orkidéer så tänkte prova lite olika varianter.

Ge ditt svar

Är väldigt nyfiken på vad ni använder för näring till era dendrobium. Jag bruka använda näring från Peter med NPK 20-20-20 till alla mina orkideer men jag har märkt att mina dendrobium inte gillar det för jag har svårt att få dom att blomma om. Vad jag vet är att dom gillar näring med en hög kvävehalt och att dom helst skulle ha ett NPK på 24-9-9 läste jag någonstans. Jag har letat massor men har inte hittat någon sådan näring.

Nyckelord: NPK, Dendrobium, Näring

6/10 -22

Tempväxling och bra med ljus vill de flesta dendrobium ha, nog inget fel på din gödning

6/10 -22

Dom står i ett söderfönster men det räcker nog inte Kanske borde införskaffa växtljus ändå.

7/10 -22

Ett steg i rätt riktning
Har du möjlighet så ha dem ute sommartid då får de mycket ljus och temperatur växling

9/10 -22

Många arter dendrobium vill också ha en torrare vila för att blomma. Kolla vad som gäller för din planta.

9/10 -22

Jag har 4 st Sa-Nook. Dom har alla fått varit ute i sommar. Tog in alla igår för inatt skulle det bli riktigt kallt. Dom står alltid ute förutom om det är mindre än 8-10 grader då plockas dom in. Jag låter dom torka upp mellan vattningarna och gödning får dom i mellanåt.

10/10 -22

Den går i vila nu och kräver inte mycket vatten. Gödning går bort helt fram till att du ser nytillväxt till våren.
Starkt ljus året runt. Gärna svalt vintertid med dimmig spray då och då.

10/10 -22

Jag ska inte ger den mer gödning. Problemet är att jag inte här någon växtlampa. Kan det räcka med att den står i söderfönster på vintern och ljuset från lampan på fönsterbrädan? Svalt är det i det rummet för jag har inget element på där. Tror att det är ca 14-15 på vintern.

10/10 -22

Om dendrobium har varit ute sommartid kan det räcka för blomning,
För många dendrobium räcker inte naturliga daxljus till

Ge ditt svar

Jag har haft orkidéer i många, många år. Tack vare att de flesta är riktiga överlevare, så har jag fortfarande idag ett gäng. Men huuu i vilket dåligt skick de är i! De har inte fått någon näring på åratal om ens någonsin, låtit dem toktorka och därefter lämnat dem stående i vatten efter varje vattning, och haft dem planterade i riktigt nedbruten barkmedia... Ja, alla fel man bara kan göra. Men nu har jag tagit mig i kragen och försöker lära mig så mycket jag bara kan om hur man tar hand om dem på bästa sätt och ger dem de bästa förutsättningarna - för att få mina nyare plantor att fortsätta vara fina, och för att rädda de som går att rädda från mina gamla tokmisskötta stackare.

Jag följer bland annat en man från Alabama, Rick L. Orchids på YouTube - och jag bara älskar hans förhållningssätt till sina orkidéer och sätten han försöker tillhandahålla näring och bästa förutsättningarna för att verkligen få sina plantor att växa och att växa så som de naturligt gör i just naturen. Han får det att upplevas som så enkelt, och hans resultat är helt otroliga! Jag skulle så gärna vilja försöka efterlikna hans sätt att sköta om sina orkidéer, just bara för att mina döende och misskötta plantor verkligen skulle vara bra kandidater för att se om hans förhållningssätt och tankar kring att förse lämpliga näringsämnen och mängd ger resultat. Problemet är bara att han befinner sig i USA, och de produkter etc han använder sig av verkar inte finnas här hur som helst. Antar att det borde finnas något liknande, men usch vilken djungel det blev... Men jag kan tänka mig att det säkert finns några här som sitter på bra tips och svar!

Dessa tre produkter är något han hela tiden har till hands, framför allt de första två:

https://www.amazon.com/General-Hydroponi...

https://www.amazon.com/Maxicrop-1-Liter-...

https://www.amazon.com/Better-Gro-lb-Orc...

Någon som känner till dem, vet om de går att få tag på eller vet några likvärdiga produkter som finns att tillgå här i Sverige?

Novis här! Men kalcium är tydligen A och O för växternas förmåga att just växa och kunna ta till sig övriga näringsämnen etc - men då kan man ju fråga sig varför det inte finns lättillgängligt som produkt på alla hyllor i vanliga odlingsbutiker etc (jag har inte fått något napp när jag hört mig för där jag bor bland de butiker som finns här). Det är väldigt frustrerande! När man verkligen försöker sig på att göra rätt, men då blev det ett gissel med att försöka hitta på bra produkter som hjälper till att täcka in växternas alla behov.

Tacksam för synpunkter och tips!

Nyckelord: Näring

2/7 -19

Eftersom det inte är växter, djur eller narkotika så är det väl knappast några problem att skicka efter preparaten som anges i dina länkar. Frakten kostar väl en del men smakar det så kostar det.
Själv använder jag Akernes Rain Mix med tillfredsställande resultat. Jag mäter alltid ledningstalet och brukar ligga på 150 - 200 mikrosimens. Det är knappast valet av gödning som ger fina resultat utan noggrann skötsel. I naturen får ju alla växter på samma träd samma näringstillskott.

3/7 -19

Inte jag men många köper vanlig flytande blomsternäring och dosera hälften av det som står på flaskan.
Nu vet jag ju inte vilka orkide du har men är det Phalaenopsis fungera det bra

3/7 -19

Blomstra med 10-20 ggr mer vatten än angivet på flaskan funkar utmärkt, har jag använt länge. Liksom Rain Mix som nämns här ovan.

Ge ditt svar

Frågan gäller flytande näring.
Noterade att VitaGro http://www.bauhaus.se/vitagro-orkidenari... på Bauhaus kostar 3 ggr så mycket som Plantagens orkidenäring. Är det väldigt olika kvalitet på dem? Är det värt att köpa den dyrare sorten eller vilken är bäst? Jag har 12 orkidéer.

Nyckelord: gödning, näring, pris

http://rhododendron.se/Godsling%201997.p...
Min högst personliga ovetenskapliga sammanfattning av docent Tom Ericsson dokument:
En milliliter flytande växtnäring som Blomstra, Substral, Rika, Blomin = OPTIMALT vid var vattning året runt.
Föredrar man i stället att ledas i tro om att specialnäring är hyperviktigt, då får man ju stå sitt kast och betala för det.

22/5 -16

Jag använder ca 0.5-1ml flytande till två liter vatten varje vattning. Oavsett märke.
Använder jag regnvatten så har jag i ett kryddmått akerne rain mix per 2 liter.

22/5 -16

Har inte räknat Men ta som ett exempel så kan du handla en påse pulvergödning av Peter Görftner och jag är rätt säker på att det blir bättre och billigare än att bära hem vatten med osäkert innehåll

Ge ditt svar

12/5 -16

Närings fråga

Undrar vilken sammansättning i näringstillskotet är lämpligast när man bara duschar rötter?

De flesta näringslösningar man kan köpa har procentuellt högt innehåll av kväve... och kväve sprayat direkt på rötter bränner ju dessa.

Alltså är det näring med lågt kväve innehåll som rekommenderas? Vilket då?

För övrigt så skulle jag vilja efterfråga en mera utförlig guide över de olika näringslösningar.

Nyckelord: näring

12/5 -16

Som bekant är det variation hur orkideer lever... vissa i skogar, vissa på bergsslutningar, vissa på marken, vissa har pseudobulber, andra har bara luftrötter, vissa tar näring genom bladen, andra genom rötter o vissa samlar ämnen i pseudobuler, vidare lever vissa i symbios med myror, o.s.v...

Förrutom frågan i huvudinlägget, är min bifråga: vad är lämpligaste sammansättning av N, P, K, Mg med mera, för respektive grupp. Någon som vet?

I övre listen på OP under Odling etc finns mycket att läsa om näring, ett ständigt återkommande ämne på OP. Här kan man botanisera bland gamla inlägg och få många tips/synpunkter på detta med näring i alla möjliga former.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

12/5 -16

Jag har läst alla dessa inlägg med tillhörande svar... men dessa besvarar inte min fråga som gäller korrelation mellan de olika kemiska ämnen.

Jag har googlat på olika språk o jag har youtubat.... men all jag hittar är mer av almän karaktär.

Må så hända att inbördes proportioner inte har så stor betydelse, dock vill jag gärna fördjupa mig mer inom området.

13/5 -16

Själv gödslar jag extremt lite då mycket redan finns kranvattnet och odlar mest epifyter utan stora behov av dylikt, men nu ville du förkovra dig och vad jag vet använder de som kör revers osmos tex Akernes och MSU, om den senare kan du läsa en fyllig artikel på följande länk som 5 PDF där deras rön presenteras
http://myorchidcare.com/orchid-fertilize...

13/5 -16

Tack Dick... den sida har jag lyckats googla mig till. Bra info, även om man drunknar i mindre nödiga detaljer... skulle önska mera koppling mot de enskillda arter. Har även läst Jordbruksverkets artikel om kemi i gödsel o hur olika över-/under doser visar sig... mycket nyttig o intressant... frågan är om man kan föra över denna vetenskap på orkideer.

Jag hade hoppats att hitta sammansättning om olika orkidee-arters näringsbehov under årets alla faser. Men jag är kanske onödig vetgirig....

Tack Annika o Dick iaf...

13/5 -16

Detta med gödning är en djungel och alla påstår att deras är bäst. Jag använder Akerne och MAY bara för att bolebo med 40 års erfarenhet säger att det är bra.

13/5 -16

Om det är rena arter föreslår jag att du studerar akademiska biotopstudier, då får du ett första hum om de egentligen får "gödning" alls. Pga det normalt mycket ringa behovet av gödning hos epifytiska orkidéer har nog inte några större insatser gjorts akademiskt, möjligen vid de havsnära och då troligen om Na tålighet. Det jag skrev om är ju till för att återställa ett någorlunda vatten då RO plockar bort det mesta. Vad sedan växtförädling hålls med är ju ofta hemligheter som de lever av

13/5 -16

Tackar er mina gurus här...

Till något enklare fråga... alltså första fråga i mitt huvudinlägg... vilken sammansättning när det gäller N-tålighet rekommenderar ni till Ascocentrum miniatum som har fritt hängande rötter och vattnas genom duschandet? Det gäller nog Vanda-släktet också med frilagda luftrötter...

13/5 -16

Tommy här på OP är expert på odling av Vanda, får se om han kan skriva något annars skicka honom PM

13/5 -16

MSU skall det stå i inlägg nr 6

16/5 -16

Det fanns en gång i tiden en artikel om näringstyper i Trädgårdsamatören av en forskare vid SLU, tyvärr har sidan försvunnit i min dator men det finns en annan medlem på OP som har hänvisat till den tidigare, hoppas att hen kan upprepa sidan så jag kan ladda ner den igen.
Oled: Nästa höst i Oktober har jag 50-års jubileum som hängiven amatörodlare av orkidéer.

bolebo, jag tror du menar den här artikeln, skriven av Tom Ericsson, docent vid SLU.
http://rhododendron.se/Godsling%201997.p...

16/5 -16

Tack Annika... läste artikeln och tyckte om.

16/5 -16

Tack Annika, nu har jag dels sparat den i datorn men även skrivit ut den. Jag tycker det är en lysande artikel och ger svar på frågor kring gödning/gödsling. Skälet till att jag använder Akernes (MSU) är att det är billigt och jag slipper släpa hem en massa vatten från butiken.

16/5 -16

Åkaj då 50 år då då

16/5 -16

bolebo: Vad är en amatörodlare och vad är en proffsodlare. De som jobbar med orkidé på botaniska trädgårdar? Hm...där har jag mest sett sånt som jag skulle vilja kalla amatörer. Handlare? Förhoppningsvis har de så bra omsättning på sina plantor att de inte hinner bli "eländiga" så kvar har vi dom som driver upp orkidé och säljer vidare, jo de är proffsodlare. Kan säga såhär bolebo, mycket mer givande och mycket finare att besöka ditt växthus än de botaniska jag har varit på i Sverige (har dock inte varit på alla). Med detta blir jag osäker på om jag skall kalla dig proffsodlare eller amatörodlare.

16/5 -16

Det var snällt sagt Oled. Tyvärr måste jag hålla med dig om de Botaniska trädgårdarna vad gäller tropiska orkidéer. Där jag var nyligen, i Leiden, är inget undantag. Väldigt många intressanta arter men endast ett par Bulbophyllom i blom. Jag har alltid något i blom för att glädja ögat. Däremot hade jag ett väldigt intressant samtal med växthuschefen ang. Dendr cuthbertsonii. Det får jag återkomma till en annan gång.

17/5 -16

När man läser den långa artikeln om gödning http://rhododendron.se/Godsling%201997.p... så verkar det nästan som att orkideerna skulle kunna klara sig med enbart Mälarvatten från vattenkranen här i Stockholm.
Jag använde Rain Mix på min ganska stora Cattleya intermedia hybrid några vattningar och tycker nästan att den plötsligt växte på sig väldigt mycket. För mycket?

Ge ditt svar

13/1 -16

Orchid Myst?

Hej!
Var hemma hos en kompis häromveckan och såg på fönsterbrädan en flaska "Orchid Myst" som jag sen har sett finns att köpa på wexthuset. Det är näring och typ bladglans i sprayform, färdigblandad, och lovar ju såklart guld och gröna skogar, men är det någon som har erfarenhet av den? Det står på att man ska spraya på hela plantan och ner i krukan och för mig låter det inte riktigt rätt..? Blir det inte fukt i bladvecken då?

Nyckelord: orchid myst, näring

Har också sett det där, men tror inte ett dugg på det och tänker inte prova!

13/1 -16

Jag har provat den på mina phala och på dom funkar den sjukt bra! Växte nya blad som bara den. Men på alla mina andra sorter tycker jag inte att det hände nåt överhuvudtaget. Varför vet jag inte.

14/1 -16

Intressant! Sprayade du då över hela plantan pappilainen, så att det kom även i bladvecken?

14/1 -16

Jag har också haft den och tyckte den fungerade bra, men dyr..:-)

14/1 -16

En av mina ser lite ledsen ut, kanske kan vara värt att testa på den då..!

14/1 -16

Jag körde 2-3 sprut, 20-30 cm från växten riktad mot bladen och myllan. Det blir så lite vätska så ingen risk att det blir någon vätskelagring i bladvecken. Ansåg jag iaf.

Ge ditt svar

Jag kom att tänka på detta med näringen helt plötsligt och tänkte höra vilken ni föredrar? Märker ni någon skillnad med den ni använder jämfört med annan näring?

Och! Hur ofta och mycket använder ni?

Själv använder jag blomstra orkidénäring, denna har jag 4 droppar upp till 1ml per liter vatten och beroende på hur stora plantorna är.

Nu har jag iaf beställt orchid focus grow som jag ska prova. Och de som börjar visa blomstängel anlag kommer att byta till orchid focus bloom.

Nyckelord: näring

2/4 -15

Den frågan är det många som undvikar att ställa på OP men vist
Pokon använder jag. Jag är nöjd. Sedan har orkidehuset en egen. Sedan har Trädgårdspaletten en egen mm. Dessa har jag också testat, utmärkta tror jag. Sedan har jag kört med vanlig flytande blomsternäring och givet hälften av det som står på flaskan, fungera utmärkt. Många av mina blommar aldrig men tror inte det är fel på gödningen Hur vore det att blanda ihop alla i lika dela och kalla den OPs mixture delux? Sedan är frågan också intressant, hur ofta, hur mycket, när och när med vad.

2/4 -15

Haha, hur kommer det sig?

Jo det är la viktigt också. Jag ger näring 8 av 10 vattningar för de mindre och varje gång för de större som vattnas mer sällan.:) och somliga som sprayas med flaska får näring 1 av 5 gånger:)

3/4 -15

Hej Henrik.
Jag använder Orchid Focus grow och Byta till Bloom när jag se Blomstängel och jag är jätte nöjd tills nu. Jag använda halv dose varandra vattning. Lycka till och glad påsk.

3/4 -15

Har använt lite olika, nu kör jag med Blomstra, lite olika styrkor beroende på vad jag vattnar, vattnar också med bara regnvatten.

3/4 -15

vaso härligt!:D då vet jag ungefär när jag bör byta till bloom efter grow!

elcatania det låter bra:)

3/4 -15

Jag vet inte om du har båda nu men det skillnad mellan grow och bloom är i nitrogen grow N 1.8 och bloom N 1,6 . I hope I help a little bit. )

3/4 -15

Vaso, bloom hat jag hemma,men kör för tillfället blomstra i väntan på grow:)

3/4 -15

Näring? Är det därför de inte växer...
Fy på mig! Men jag börjar i alla fall bli snällare mot mina växter igen.

Slänger in en fråga och hoppas det är ok. Tror mina kanske hade mått bra av något som stimulerade tillväxten, vad i npk skall då vara lite högre? Får för mig att blomstra är ganska bra för tillväxt, och det har jag hemma.

3/4 -15

bibbi
En kort förklaring av NPK

N= kväve ökar bladmassan alltså tillväxten.
P= fosfor ökat knoppbildning, blommning samt att det är rotstiumulerande.
K= kalium vilket skyddar växten celler gör den mer motstånds kraftig mot sjukdomar som ett exempel.

3/4 -15

då är det bara att göds på med andra ord.

3/4 -15

Japp bara å åk

Ge ditt svar

Mina phalenopsis mår bra av att stå ute på sommaren, de får bara lite solljus på e.m. I våras fick jag höra att man ska vattna med vanlig gödning, Substral o.dyl. (det trodde jag var absolut förbjudet!). Efter några veckor hade alla fått mycket fylligare blad, även de som såg soptunnefärdiga ut har hämtat sej betydligt. Någon annan som har provat detta?

Med vänlig hälsning Irene

Nyckelord: näring, Substral

6/8 -14

Jag använder Blomstra med mycket gott resultat! Dock i väldigt låg dosering.

6/8 -14

Va kul, jag har tyvärr söderläge på balkongen men funderat på hitta å något solskydd av något slag ..

Ge din åsikt

Hejsan
Jag älskar mina orkidéer och vill verkligen deras bästa som förmodligen alla här känner. Men jag har en stor brist och det är att jag inte kan förstå ord som "medel", "mycket" osv när det kommer till ljus och vatten. vilket gör att jag enbart går på känsla, jag läser av plantan på rötter och blad samt knoppar. Jag föredrr därför av den anledningen Phalanopsisar dessa kan jag läsa av väldigt bra och de trivs jätte bra. Men jag har ett växande intresse för oskideer och känner att jag vill variera mig, jag vill ha variationer i blad, blommor och växtsätt och har därför skaffat mig andra sorter med eller mindre lyckat.

Jag tror jag misslyckas med att läsa dessa eftersom jag itne förstår vad som är bra teken och jag kan inte förstå hur gammal en planta är eller så. En phalanopis förstår jag direkt vilken fas den är i, har den ett nytt blad som kommer som är ljusgrönt ger jag bara näring, har den kommande knoppar är jag lite försiktig med näring och vatten men har mycket fukt på bladen och rötterna varje dag osv..

Nu har jag ganska nyligen skaffat en Epidendrium Ballerina. Den hade en blomställning med knoppar när jag köpte den men nu har den utvecklat blomställning på alla 3 stänglarna. Så den verkar ju trivas tror jag, men ibland blommar blommor av ren stress också, så ibland är det ett tecken på välmående, men i detta fall då jag bara haft den i ca 1-2månader kan jag inte avgöra detta.

Så det som bekymrar mig är att den har rötter jag inte kan avläsa i en kruka som inte är genomskinlig och blad jag itne kan tolka. Vanliga krukväxter får ett hängit sätt om de fått för mycket/för lite vatten men det är lätt att ta reda på om den är torr eller linte. Orkide bark känns nästan alltid torr tycker jag så ända som gör att jag kan avgöra om den har tillräckligt med vatten är 1 hur fukten inne i krukan ser ut 2 hur bladen ser ut. Epidendrium har blad jag inte kan avläsa, det kommer mycket nya små blad längst nere, små "vårgröna" blad kommer och de gamla skrynklar lite ihop sig som att de är torra. Ytan blir lite som elefanthud på de äldsta bladen. Rötterna är helt vita, hela tiden? Vad ska jag göra för att den ska orka leva med mig i många år och bli större? Vad kan jag göra för att undvika blad som blir texturerade?

Snälla, jag önskar verkligen någon kan ge mig en någorlunda bra förklaring hur den ska må bra!

mvh
Miss Flower

Nyckelord: Skötsel, Epidendruim ballerina, näring, ljus, vatten

16/3 -14

Jag har en Epidendrum Ballerina, den har en stängel nu. Jag vattnar den en gång/vecka och sprayar kompostytan några ggr emellanåt. Epidendrum Ballerina vill ha mycket ljus.

16/3 -14

ska jag placera den i ett söderfönster??? Trodde i regel aldrig orkideer ville ha direkt solljus förutom vador typ? men läst att den trivs tex i florida så då lär den ju klare att söderfönster? Jag bor en taklägenhet med fönster åt öst och söder i samma rum, så det är ett väldigt ljust rum. Jag har med mina andra orkidéer i öst fönster som är ett uppåtlutande mot himlen så det är alltid ljust där men aldrig "soligt" som i södra fönstret där jag har en timjan som växter för närvarande. Jag kan även ha en i mitten av rummet så den får direkt solljus på sig men ganska långt ifrån d.v.s så den inte står precis vid fönstret utan typ 3m in i lägenheten. Ja svårt att förklara men hoppas du förstår vart jag vill komma

16/3 -14

Min Ballerina står i söderläge, inte i fönsterbräda utan en bit ifrån, i ett akvarium. Alltså på våren/sommaren får den mycket sol och höst/vinter är det lysrör som gäller.

16/3 -14

De är ganska snabbväxande och tål en del vatten på sommaren. blir bladen rynkiga så öka vattningen

16/3 -14

Jag har haft både Ballerina och Berry Oda i söderfönster, men skuggar med persienner när det är som varmast. Sommartid står dom ute och får även då mycket sol.

17/3 -14

okay vad jätte bra tusen tack för underbar hjälp!!! Då hamnar det i söderfönster, men tror det inte är 100% mot söder utan en svag lutning mot ett annat väderstreck också så funkar säkert bra. Har ljust putsat fönstrena också så nu kommer det in 40% mer ljus i alla fönster (ingen lär ha gjort det här på 5år haha) Sedan kommer jag öka vattningen. Som sagt har jag haft problem med vatten kvalitén men har nu ordnat så jag har ett liitet förråd av regnvatten som säkert kommer att uppskattas av dom små

24/3 -14

Glada nyheter ! Min ballerina stor trivs i söder fönstret, rötterna som ALDRIG förut kunnat bli gröna får en grön skiftande färg i samband med sprayning och bladen har fått en ny spänst som inte va där tidigare. Det är massa nya rötter och skott på väg så nu känner jag mig nästan som en Epidendrium expert. Mycket lyckat med ett söder fönster. Tack för eran hjälp !

Ge ditt svar

7/12 -13

Konstgödsel?

Är orchidénäringen man köper på Orchidéhuset konstgödsel?

Nyckelord: näring

7/12 -13

KAnske inte svar på din fråga men om du vill så kolla på denna länk: http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

7/12 -13

Om du avser påsarna med näring i pulverform så är svaret: JA.

7/12 -13

Tack då ska jag inte köpa sådant pulver.

7/12 -13

En organisk näring som jag använt en tid och som funkat bra är coop änglamark.

7/12 -13

Lasse: Vad heter Änglamarks gödning?

8/12 -13

8/12 -13

Tack Lasse! Hur späder du den?

Vill bara inflika att Änglamarks Växtnäring är den absolut bästa näringen till pelargoner och jag är en erfaren pelargonodlare. Jag har använt den tre säsonger och jag tar en liten skvätt i 5 - literskannan vid varje vattning och flera grannar har också märkt samma positiva resultat, dvs jättebra tillväxt och blomning.

9/12 -13

Mia, det kan variera en del beroende på art och årstid men en vanlig spädning har varit 1 ml till 3 liter vatten.

Ge ditt svar

Började: sön 29/5 -11 13:00. Avslutades: sön 29/5 -11 15:00.

Janne ska berätta för oss om sina försök med organisk gödning för orkideer. Han visar självklart sina fantastiska plantor i sitt stora växthus i Kungsängen!

Anmälan på Helenas telefon 0730737123 eller orkideprat. Skjutsning samordnas!

Passa på!

Ni behöver inte vara medlem i Östsvenska för att komma!

Nyckelord: näring, ÖSOS

19/5 -11

Ett datum på mötet utsatt här kan vara bra! Tyvärr kan jag inte komma.

19/5 -11

Söndagen den 29:e maj mellan 13-15.

19/5 -11

Jag tog mig friheten att byta från fråga till evenemang + sätta nyckelord och datum.

Berätta om ditt deltagande

Hur gör ni med näring medan orkidéerna blommar? Jag läste nyss i ett äldre nummer av Vi i villa att de avråder från att ge näring till blommande orkidéer och amaryllis. Jag har aldrig kommit på tanken att ge amaryllis näring medan de blommar, det gör jag en period före vilan.
Men orkidéerna? Senaste vattningen gav jag näring, hade inte gjort det på ett tag, och min amerikanska Paph-hybrid lessnade. Men det var kanske dags ändå efter två månader? Första blomman varade ungefär lika länge. Ingen blommande Phal har reagerat nu men jag har ibland märkt att några har vissnat rätt snart efter vattning. Kan inte säga nu om de fått näring just den gången eller ej, skriver upp men spar inte anteckningarna efter ett tag.

Nyckelord: blommande orkidéer, Näring

19/12 -10

Mina Paphar och andra orkidéer utan vintervila får näring vid varje vattning. Jag ger dock halva eller mindre än halva rekommenderade dosen. Jag sköljer nästan aldrig igenom mina krukor med rent vatten. Jag doppvattnar och de som måste ha vatten oftare, får då rent vatten från kanna.

Om du inte ger höga doser av näring borde de inte orsaka att blommorna faller. Något som däremot kan få blommorna att falla, är att plantan blir lite för torr mellan vattningarna. Skillnader i plantans saftspändhet, förkortar blommornas hållbarhet. Så se bara till att plantan alltid är saftspänd.

Jag har extraljus till mina plantor, men om jag inte haft det hade jag nog upphört med näringen mitt i vintern. Från mitten av november till mitten av februari, lite beroende på hur solig vintern är.

19/12 -10

Tack Flora, för tipset! Det kan nog stämma att min äldsta som blommade så fint, hade fått vänta lite för länge på vattning i somras när jag var i Stockholm. Jag minns just att jag blev så snopen när de blommorna föll.
Har ni som köper hybrider av Phalaenopsis lagt märke till att det sällan går att hitta några med riktigt stora blommor nuförtiden? Mina två äldsta har mycket större blommor än de senare inköpta.

Ge ditt svar

21/11 -10

Formulex

Jag har börjat använda en organisk gödning som heter Formulex och säljs av wexthuset. Den är svagt gul i färgen. Kväve 1,8 %, fosfor 1,8 % och kalium 1,95 %

Info från wexthuset om Formulex:

Formulex är en näring som är speciellt framtagen för att använda till sticklingar och små fröplantor. Formulex kan vattnas ut eller sprayas på bladen för extra snabb effekt.
Med Formulex får du snabbt knubbiga och fina sticklingar och plantor med kraftigt rotsystem.

Formulex rekommenderas även till alla växter under vår och höst, samt under vintern för de plantor som hålls vid tillväxt. Vintertid med halverad dos.

Dosering: 5ml per liter vatten Tillförs en gång per vecka./slut citat

Doseringsrådet gäller för växter i jord.

Blir det bra att jag ger 1 ml per liter vatten till phalaenopsis, cattleyor och masdevallia infracta? Hur mycket vågar jag ge Phragmipedium besseae?

Nyckelord: Formulex, gödning, organisk gödning, organisk näring, näring

Ge ditt svar

Undrar om någon har bra tips på hur man får bort fula vita fläckar/ringar på bladen efter, vad jag tror är, kommersiell spray-näring el dyl....

Nyckelord: Fläckar på bladen, Näring

16/11 -10

Gnugga försiktigt med en fuktig tops. Eller testa diskmedel, såpavatten, olja, mjölk Inte blandat utan var för sig.

17/11 -10

Tack för tipsen - ska genast testa dem!

Ge ditt svar

Hej.
Jag har enCymbidium som jag köpte i Varberg
för omkring 20 år sedan,när det var Orchideutstälning.
Den blommade bara när jag köpte den.
Den står i växthus,med skuggväv och får vatten och
näring,och växer bra.
Jag vet bara att det är en Cymbidium.
Tacksam för svar.
Bengt Krook

Nyckelord: Cymbidium, ljus, näring

20/10 -10

Får den en svalare viloperiod?

20/10 -10

20/10 -10

Hej Tommy.
Tack för en bra brukanvisning,men jag vet bara att det är en Cymbidium,och jag vill vet mer om den.
Det var därför jag sände med en bild på den,men det går kanske inte för de är så lika i bladen.
Men den var vacker annas hade jag inte köpt den,den var inte bilig.
Hälsningar
Bengt i Särö

21/10 -10

Hej Bengt

Var sände du bilden?

Ge ditt svar