Råd / Vattning / · Näring /

Skriv början av artikeln om MSU-näring

Nyckelord: MSU-näring

Inlägg med MSU-näring som nyckelord.

3/9 -10

MSU-näring

Undrar om man måste använda MSU-näring i skåpet när man använder osmosvatten eller om det går bra med vilken näring som helst.

Tycker skåptaket blir vitfläckigt , när jag sprayat med MSU , som innan jag köpte Osmosfiltret...är väl salt i.

Nyckelord: MSU-näring

3/9 -10

Du behöver väl inte använda MSU, men det är ju lämpligt att använda näring som är framtagen för användning tillsammans med RO vatten eftersom sammansättningen skiljer. Jämförelsevis innehåller MSU för kranvatten 19-4-23- 2Ca, medan blandningen för regn eller RO vatten är 13-3-15- 8Ca. . MSU innehåller till exempel buffer som stabiliserar pH i RO vattnet och tillsätter dessutom några av de gynnsamma makro-och mikronäringsämnen i vattnet som RO filtret tar bort. Med optimalt pH kan plantan tillgodogöra sig mer nyttiga näringsämnen och mindre skadliga element tas in. Jag har dock inte märkt någon vi beläggnign i mina skåp med MSU, men jag vattnar med rätt så svag lösning (1/8 dos) då många arter jag odlar är ganska känsliga (Paphar/Pleurothallider t.ex.).

3/9 -10

Tack för all kunskap Karma

Ge ditt svar

För några dagar sedan slog min D. Stardust ut med två nya blommor och jag har noterat att det kommer blomstänglar på andra stammar också. Den är visst en riktig blommaskin - kul! Den doftar inte disktrasa (består ju som skrivits i tidigare inlägg av D. unicum), den doftar lite söt citrus, någon blandning av clementin och nektar kanske. Jag måste sätta näsan intill blommorna dock så det är ingen stark doft.

Jag måste komma igång med kameran snarast har det kännts som ett tag här nu - jag tittade närmare på mitt Epiwebrör härom dagen också och upptäckte till min stora glädje att 1) det är inte bara mossan som har börjat komma igång så sakteliga - upptäckte redan i början på veckan att nu börjar det ju faktiskt stick fram små mossor på flera ställen, inte bara mossmix längre. 2) Bulbo. (eller vad det nu var Danijel som jag köpte den av kallade den för) mirum har börjat skjuta fram skottet som redan fanns när jag hämtade den och det kommer dessutom minnst ett till!!! Hurra det fungerar, Bulbo växer istället för att bara tyna bort!
Första veckorna hade jag bara rent RO-filtrerat vatten i systemet, men jag började tillsätta MSU-näringen i början på veckan tror jag det var - har slarvat med att skriva upp också, fy skäms på mig! Och det kan ju ha påverkat det hela lite kanske för både plantor o mossa verkar ju vara mera på hugget nu!

Nyckelord: Dendrobium Stardust, Epiwebrör, Bulbo. mirum, MSU-näring

Ge din åsikt

27/11 -06

Snilleblixt?

Idag kom jag på en grej, tidigare har jag haft lite problem med att min MSU näring börjat klumpa ihop sig och bli allmänt otrevlig av att det stått i fuktig luft. Nu kom jag däremot på att man kan lägga ner såna här silica gel påsar som man kan hitta lite här och var i burken.

Fast finns det någon nackdel med det hela som jag kanske missat?

Nyckelord: MSU-näring, näring

27/11 -06

Ingen aning Gtgoon, men en mycket bra idé. Hoppas det funkar. Jag har också haft lite problem med samma näring. Jag använder plastdunkar för att förvara vattnet i, så jag tänkte att jag kunde hälla i MSU näringen direkt så att var klart då jag skulle använda det. Men dunkarna fick en beläggning i botten, jag gissar att det är kalken som fälls ut, so whats the point in beeing effective?

Så länge kislet inte läcker ut borde det funka....annars kan man kanske använda ris som i forna tiders (?) saltkar.

28/11 -06

Salt tar fortfarande till sig fukt, så några riskorn i karet är helt ok.

Ge ditt svar

6/8 -06

SMU-näring

Jag har köpt SMU-näring till det RO-vatten jag nu har. Vad jag inte riktigt förstår är om den angivna mängden näring i vattnet alltid ska tillsättas eller endast då man göder plantorna?

Nyckelord: MSU-näring

6/8 -06

MSU-näring menar du och den ska alltid tillsättas. Vi som var på Lennartsnäs fick lyssna på ett föredrag om näring och där sas det att växten dricker mer i tillväxt och får då mer näring - alltså alltid näring. I naturen är det ingen som kommer och pytsar var annan eller var tredje vattning.

6/8 -06

Tack, då får jag ändra på mina rutiner. Synd att jag inte gick dit båda dagarna då.

6/8 -06

Är det inte så att man absolut måste tillsätta näring i sådant vatten? MSU eller t.ex. Blomstra.

6/8 -06

Ja det tror jag, men jag har bara tillsatt 1½ krm (kryddmått) till 5 l. vatten för vanlig vattning och 1½krm/l för gödning, varannan vattning. Nu då jag läser det låter det komplicerat.

Tom Ericsson, SLU, Uppsala, använder 60 - 100 ppm N varje gång dvs. kontinuerligt vid vattning.
I www.firstray.com finns ett lättlillgängligt avsnitt om näring.

8/8 -06

jag vill bara rätta till länken, det är www.firstrays.com som gäller.

Ge ditt svar