Råd / Vattning / · Näring /

Skriv början av artikeln om MSU-näring

Nyckelord: MSU-näring

Inlägg med MSU-näring och synonymen MSU som nyckelord.

3/9 -10

MSU-näring

Undrar om man måste använda MSU-näring i skåpet när man använder osmosvatten eller om det går bra med vilken näring som helst.

Tycker skåptaket blir vitfläckigt , när jag sprayat med MSU , som innan jag köpte Osmosfiltret...är väl salt i.

Nyckelord: MSU-näring

3/9 -10

Du behöver väl inte använda MSU, men det är ju lämpligt att använda näring som är framtagen för användning tillsammans med RO vatten eftersom sammansättningen skiljer. Jämförelsevis innehåller MSU för kranvatten 19-4-23- 2Ca, medan blandningen för regn eller RO vatten är 13-3-15- 8Ca. . MSU innehåller till exempel buffer som stabiliserar pH i RO vattnet och tillsätter dessutom några av de gynnsamma makro-och mikronäringsämnen i vattnet som RO filtret tar bort. Med optimalt pH kan plantan tillgodogöra sig mer nyttiga näringsämnen och mindre skadliga element tas in. Jag har dock inte märkt någon vi beläggnign i mina skåp med MSU, men jag vattnar med rätt så svag lösning (1/8 dos) då många arter jag odlar är ganska känsliga (Paphar/Pleurothallider t.ex.).

3/9 -10

Tack för all kunskap Karma

Ge ditt svar

För några dagar sedan slog min D. Stardust ut med två nya blommor och jag har noterat att det kommer blomstänglar på andra stammar också. Den är visst en riktig blommaskin - kul! Den doftar inte disktrasa (består ju som skrivits i tidigare inlägg av D. unicum), den doftar lite söt citrus, någon blandning av clementin och nektar kanske. Jag måste sätta näsan intill blommorna dock så det är ingen stark doft.

Jag måste komma igång med kameran snarast har det kännts som ett tag här nu - jag tittade närmare på mitt Epiwebrör härom dagen också och upptäckte till min stora glädje att 1) det är inte bara mossan som har börjat komma igång så sakteliga - upptäckte redan i början på veckan att nu börjar det ju faktiskt stick fram små mossor på flera ställen, inte bara mossmix längre. 2) Bulbo. (eller vad det nu var Danijel som jag köpte den av kallade den för) mirum har börjat skjuta fram skottet som redan fanns när jag hämtade den och det kommer dessutom minnst ett till!!! Hurra det fungerar, Bulbo växer istället för att bara tyna bort!
Första veckorna hade jag bara rent RO-filtrerat vatten i systemet, men jag började tillsätta MSU-näringen i början på veckan tror jag det var - har slarvat med att skriva upp också, fy skäms på mig! Och det kan ju ha påverkat det hela lite kanske för både plantor o mossa verkar ju vara mera på hugget nu!

Nyckelord: Bulbo. mirum, Dendrobium Stardust, MSU-näring, Epiwebrör

Ge din åsikt

Ni som använder MSU näring och RO vatten villken dosering använder ni och kör ni med samma gödning varje gång?

/Daniel

Nyckelord: RO, MSU, näring

14/12 -06

14/12 -06

Tack Björn.

Jänkarna pratar om 125 ppm när det handlar om dosering, är det någon som kan översätta det till svenska (ml/l)?

/Daniel

14/12 -06

Här har du lite om hur man räknar ut ppm.
Sen skiljer de på närings ämnet N och TDS blablabla.

14/12 -06

Klockrent Jimmy, tror Tor får försöka förklara det där för mig. det är just på firstrays jag läst att Ray rekommenderar MSU 125 ppm N.

Undrar alltså vad det skulle ge i ml/l

15/12 -06

Ganska exakt en ml per liter. Ska skriva ner det själv. Längst ner på sidan kunde man räkna i ml och l.

15/12 -06

125 PPM N är 0,95 ml/l om man vill vara exakt. Under sommarhalvåret använde jag faktiskt 195 PPM N, men har nu gått ner till 125 PPM N igen. Jag ville försäkra mig om att de Dendrobier bl. a. som har markerad växtsäsong skulle utvecklas ordentligt under den ljusa och varma delen av året (de jag har växer den årstiden alltså). Jag klurade ut det (PPM) efter att ha varit på min första träff på Östsvenska där en äldre (jag är 26 så jag tycker att jag kan säga så) herre visade upp en tjusig Dendrobium parrishii i blom och berättade om hur han sköter den (i växthus). Sedan ger jag i princip aldrig 100 % av uträknad PPM/TDS utan jag delar upp det på 50 % för Cattleyor, Vanda-släktingar, Phals etc, 20 % till urflaskade Dendrobium cyanocentrum och slutligen 1/8 till de som står i semi-hydro.
Nu var det ju riktigt varmt ett tag i somras till skillnad ifrån förra året så jag kan ju inte svära på att det är enbart näringsdoseringen som gett resultat, men alla mina Phraggar utom en har satt knopp i år och det har en hel del andra också gjort!
/Mvh I

15/12 -06

Hej Isis, tack för ditt svar.

Fattar inte riktigt hur du menar med följande.

"Sedan ger jag i princip aldrig 100 % av uträknad PPM/TDS utan jag delar upp det på 50 % för Cattleyor, Vanda-släktingar, Phals etc, 20 % till urflaskade Dendrobium cyanocentrum och slutligen 1/8 till de som står i semi-hydro."

Förstår jag rätt om du i tex din S/H kultur använder 125 PPM N/8 ≈ 16 PPM N som enligt Ray alltså blir 0,12 Ml/L

/Daniel

15/12 -06

+ 16/12 -06

Jag har slutat använda MSU för Blomstra, som har bättre balanserad näring enligt bl. a. SLU, Tom Ericsson. Jag använder inte heller R.O. därför har jag inte svarat på frågan men på direkt uppmaning gör jag ett försök. Det blir lite räkning med små tal.
Jag vet inte MSU´s täthet, men danska pulvernäringar anger 2 gram för 5 ml (1 tesked), dvs. 1 ml (krydmått) motsvarar 0,4 g. MSU innehåller 13 % N enligt innehållsförteckning, dvs. 1 ml = 0,052 gN. Angivet mål var 125 ppmN dvs. 0,125 gN/liter. 0,125 dividerat med 0,052 = 2,4 ml per liter.
Vad jag kan förstå verkar den gode Ray i sin kalkyl missat att pulver-MSU är lättare än vatten per volymsenhet. Insatt 125 ppmN i kalkylatorn, ger vad jag förstår, bara 50 ppmN i verkligheten dvs. vad jag konstantgöder med, men med Blomstra i 1 ml/l regn. Se min Sida & Profil på detta fora.
Förlåt sifferexercisen.

15/12 -06

Tack för hjälpen Tor

/Daniel

15/12 -06

Hej Daniel,

ibland är det svårt att vara tydlig! Till min 25 liters dunk har jag i 4,75 ml MSU, för att få 1/8 styrka på näringen eftersom jag ger näring vid varje vattning och inte vill att plantorna ska storkna av att få full dos för ofta. Det tar förbannat lång tid att tappa upp vattnet med hjälp av RO-filtret och det måste svalna innan det kan användas också...Därför tycker jag att det är bäst att tappa upp vatten och sedan använda det efter behov. Fast 25 liter går åt rätt fort när man ska se till att skölja igenom stora semi-hydro hinkar på mellan fem och tio liter!
/God natt önskar I

Din dunk håller låg näringdos ungefär 10 ppmN. Jag ger konstant 50 ppm i odling på fönsterbräda. Se min Sida & Profil på detta fora.
Tom Ericsson förordar 100 och FirstRay 125 ppmN i växthus?

Ge ditt svar

27/11 -06

Snilleblixt?

Idag kom jag på en grej, tidigare har jag haft lite problem med att min MSU näring börjat klumpa ihop sig och bli allmänt otrevlig av att det stått i fuktig luft. Nu kom jag däremot på att man kan lägga ner såna här silica gel påsar som man kan hitta lite här och var i burken.

Fast finns det någon nackdel med det hela som jag kanske missat?

Nyckelord: näring, MSU-näring

27/11 -06

Ingen aning Gtgoon, men en mycket bra idé. Hoppas det funkar. Jag har också haft lite problem med samma näring. Jag använder plastdunkar för att förvara vattnet i, så jag tänkte att jag kunde hälla i MSU näringen direkt så att var klart då jag skulle använda det. Men dunkarna fick en beläggning i botten, jag gissar att det är kalken som fälls ut, so whats the point in beeing effective?

Så länge kislet inte läcker ut borde det funka....annars kan man kanske använda ris som i forna tiders (?) saltkar.

28/11 -06

Salt tar fortfarande till sig fukt, så några riskorn i karet är helt ok.

Ge ditt svar

6/8 -06

SMU-näring

Jag har köpt SMU-näring till det RO-vatten jag nu har. Vad jag inte riktigt förstår är om den angivna mängden näring i vattnet alltid ska tillsättas eller endast då man göder plantorna?

Nyckelord: MSU-näring

6/8 -06

MSU-näring menar du och den ska alltid tillsättas. Vi som var på Lennartsnäs fick lyssna på ett föredrag om näring och där sas det att växten dricker mer i tillväxt och får då mer näring - alltså alltid näring. I naturen är det ingen som kommer och pytsar var annan eller var tredje vattning.

6/8 -06

Tack, då får jag ändra på mina rutiner. Synd att jag inte gick dit båda dagarna då.

6/8 -06

Är det inte så att man absolut måste tillsätta näring i sådant vatten? MSU eller t.ex. Blomstra.

6/8 -06

Ja det tror jag, men jag har bara tillsatt 1½ krm (kryddmått) till 5 l. vatten för vanlig vattning och 1½krm/l för gödning, varannan vattning. Nu då jag läser det låter det komplicerat.

Tom Ericsson, SLU, Uppsala, använder 60 - 100 ppm N varje gång dvs. kontinuerligt vid vattning.
I www.firstray.com finns ett lättlillgängligt avsnitt om näring.

8/8 -06

jag vill bara rätta till länken, det är www.firstrays.com som gäller.

Ge ditt svar

11/3 -06

11/3: MSU och RO

Ja, nu har det äntligen blivit av. Jag har köpt de bägge omtalade produkterna RO-filter och MSU-näring.

Nu är det bara att vänta och se om det kan bli en sån fördubbling av tillväxten som andra fått.

Jag har dessutom köpt Epiweb så nu blir det många försöksodlingar.

Jag skall se till att rapportera om detta framöver.

Nyckelord: näring, omvänd osmos, EpiWeb, RO, MSU, osmos

Låter spännande! Ser fram emot att få se hur det går.

12/3 -06

RO vet jag att det står för "reverse-osmosis" men MSU näring och epiweb?

14/3 -06

MSU är en epifytnäring framtagen på Michigan State University (därav förkortningen). Epiweb är ett nytt odlingsmedium gjort på sammanvävda PET-plasttrådar.
Det kändes inte särskilt trevligt att jobba med det i helgen när jag omplanterade några plantor och som naturmänniska tog det emot att sätta orkiderna i plast. Sen tycker jag inte det ser så snyggt ut heller. Men, men vi får se om det är så bra som det utlovats. Om inte så byter jag tillbaka till bark/Sphagnum/träkol direkt.

14/3 -06

låter spännande med MSU'n har du några länkar? Jag letade på google men jag hittade inga som sålde det, bara "gud-vad-bra-det-här-är" -länkar

14/3 -06

Glöm det jag hittade på dusk.se

15/3 -06

Jag funderar att gå inpå Dusk och se vad de har ifråga om Epiweb. Enligt deras hemsida finns Epiweb i alla möjliga format, till och med krukor. Det borde gå att montera orchideer på det och sedan klä det med mossa skulle antagligen kunna göras ganska snyggt. Blir intressant att hör hur det går för dina försöksodlingar. Eva

15/3 -06

Hej Rikard!
Vilken kapacitet har ditt RO-filter och vad fick du ge för det?
Vårt vatten här på Öland är inte precis lämpat för tropiska orkidéer, så jag har funderat på ett filter, men inte riktigt kommit dit än..

15/3 -06

Hej

Personligen tycker jag inte Epiweb är så snyggt längre. Där kan det inte mäta sig med naturliga material. Räddningen är precis som du säger att det blir mossbeväxt.

Under idealiska förhållanden (tryck, temp, dh) skall mitt filter ge 5 l/h. Under mina förhållanden får jag 2 l/h, vilket jag tycker är helt acceptabelt.
Det är verkligen en fröjd att se ett sånt kristallklart vatten som det blir!

mvh

15/3 -06

2 l/h räcker långt, även till vårt akvarium:-)
Och priset????? Har du köpt filtret via nätet??

16/3 -06

Ja, jag beställde filtret via nätet, ifrån Dusk. Priset var 1350 kr.

mvh

28/3 -06

Pga. ett starkt färgämne i MSU:n, antagligen för att man skall veta när det är gödning i vattnet, har nu även rötter och Sphagnum blivit blåa på sina ställen. Otrevligt. Hoppas det inte är skadligt.

Ja det låter ju inte kul.
Nog kan man väl hålla reda på om man haft näring i vattnet utan att man ska behöva ha färgämnen i det. Kan ju inte se särskilt trevligt ut med blå mossa.

30/3 -06

Nej, precis. Ner med karamellfärg i gödningen!!

mvh

30/3 -06

Hej Rikard!

Har du ställt frågan till Micke K på Dusk?

3/4 -06

Ja. Han påstår att jag har övergött men jag har följt hans dosering till punkt och pricka. Alltihop är mycket märkligt.

Hei!
En fundering bara, kanske tokig, men kan det vara fel på ditt kryddmått?
Helena

3/4 -06

Jag vattnar just nu med 1,5 ml /l och märker inget med blåa rötter eller mossa, kanske du hade otur med en extra blå sats. Men skölj igenom krukorna etc. med rent osmos vatten och se hur det blir, man ska ju ändå göra så.

4/4 -06

Jag får väl fylla kyddmåttet och väga innehållet. Det skulle ju vara ett gram per liter.

31/5 -06

Här kommer en liten uppföljning av mina provodlingar med MSU resp. EpiWeb efter 3 månaders erfarenhet.

Jag har fortsatt att vattna ett par orkideer (Phalaenopsis-Hybrid och Burrageara) med 1,5 ml MSU per liter på försök. Jag blev ju skrämd av att mina monterade fick blåfärgade rötter tidigare i år efter ca 3 v., så jag drog ner antalet försöksväxter till 2 oviktiga hybrider. Dessa två står i och för sig i kruka, men jag har inte sett någon blåfärgning än efter drygt 2 månader med MSU. Nu är ju det en viss skillnad mellan 8 vattningar för de krukade och kanske 21 för de monterade. Tillväxten är inget fel på men kan heller inte sägas ha ökat.

Jag experimenterar för tillfället med 3 olika vatten/näringskombinationer: RO + 2 ml Blomstra/l, RO + 1,5 MSU/l och 50% RO + 50% kranvatten (3 dh) + 1 ml Blomstra/l.

Mina EpiWeb-planterade orkisar torkar upp väldigt fort. De måste vattnas minst två ggr. i veckan och ändå är det svårt att hålla bulberna saftspända. Någon näringsbrist ser jag dock inte. Jag göder dessa med 33 % starkare koncentration än mina bark/mossa/kol-planterade.

Fortsättning följer...

7/3 -07

Hur har det gått Richard? Nu har det snart gått ett år sedan du började.

Är med nyfiken.

30/5 -07

Uppföljning av mkt småskaligt odlingsförsök:

EpiWeb har jag så gått som slutat med helt nu. Även med ett täcke av vitmossa torkade det alldeles för fort för att jag skulle hinna med att vattna. Under vintern har det dock kännts riktigt tryggt att plantorna inte står blöta för länge när temperaturen är låg och vanligt organiskt substrat torkar långsamt.

Det var förresten en grym plåga att plantera om från EpiWeb. Eftersom jag skulle flytta till S/H så var jag tvungen att få bort nästan allt och fick slita/klippa av i stort sett alla rötter. Viktigt att vänta med såna ingrepp tills nya rötter börjar framträda, så mina plantor är nu på god väg att etablera sig i det nya substratet.

Näringsförsöken då... Under ett år har jag inte märkt någon skillnad mellan phallarna som fått RO-vatten + 2 ml Blomstra/l och RO-vatten + 1,5 ml MSU/l. De har växt fantastiskt bra båda två och blommar nu med två stänglar var. Det skall också nämnas att plantorna spolades igenom med kranvatten varannan vecka på sommarhalvåret och var fjärde på vinterhalvåret.

50% RO + 50% kranvatten (3 dh) + 1 ml Blomstra/l fungerade också alldeles utmärkt, dock lite svårt att jämföra med de tidigare eftersom det är andra orchideer det gäller.

30/5 -07

Vart är det plantorna i epiweb som torkar för snabbt står? På fönsterbrädan? Jag har odlat i epiweb med vitmossa på fönsterbrädan sen februari i år med brickor under med leca och vatten. Det torkar ungefär 2-3 ggr så fort som vanlig kompost, men det har inte varit några problem då det går fortare att vattna epiwebplantorna eftersom epin inte flyter och tar in vatten snabbt och rinner av snabbt. Om jag jämför med mina tidigare erfarenheter så ger epiwebben friskare rötter, det växer snabbare, och är lättare att inspektera rotsystemet då man enkelt kan lyfta upp hela paketet. Säger inte att dina erfarenheter och slutsatser är fel, bara bidrar lite med mina egna.
Men visst, det är ett minus att det torkar så fort om man reser bort, men ju större rotmassan är desto längre intervall kan man ha.

Kan du ge nåt tips på hur man blandar organiskt material för att få bättre luftcirkulation och dränering? När jag använt o-kompost tidigare har det funnits tendenser till att substratet packat ihop sig och håller vatten för länge.

3/9 -07

Jag håller med dig. Det är inget fel på epiwebb om man kan förse det tillräckligt med vatten. Mina plantor stod i söderfönster utan några RH-höjande hjälpmedel. Jag tyckte helt enkelt att det blev för mycket passande.

Jag tänker nog inte gå tillbaka till organiskt substrat nu när jag börjat med leca. Men om det skulle behövas använder jag grov pinjebark (alltså inte någon färdigblandad orkidekompost), grov Sphagnum samt träkol. I den blandningen har inga av mina plantor lidit av syrebrist.

Ge din åsikt