Råd / Odlingsplatser / · Odlingsskåp och växthus /

Skriv början av artikeln om Akvarium

Nyckelord: Akvarium

Inlägg med Akvarium som nyckelord.

14/6 -18

Vattning

Nin brudorchide mådde visserligen bra, men lite dålig på att blomma. Sen när jag började vattna med gammalt akvarie vatten, så har den fått många blommor och stora, stänglar på stänglar har den fått. Den blommar längre än med vanlig gödsel. Får akvarie vatten en ggr i veckan. Ja jag vattnar alla mina blommor med akvarie vatten, inte bara orkidéerna. Har aldrig haft sån tur med orkidéer sen jag börja med detta.

Nyckelord: akvarium, orkidé, Vattning

14/6 -18

Det är så man önskar att man hade ett akvarium

14/6 -18

Visst är det. Hur kan det va att vanliga blommor tar sig bättre av akvarie vatten än akvarieväxter? hehe

14/6 -18

Härligt. Kul när man lyckas

15/6 -18

Hm, nu fick jag idéer i huvudet... Har ju ett skåp, inte ett akvarium, men det är ständigt ett par centimeter vatten i botten. Kan jag använda det som gödningsmedel till övriga orkisar, månntro? Näringsrikt lär det ju vara, om än något 'okontrollerat' !

15/6 -18

#4 om du vet med dig att det inte är nått skadligt i eller är surt, kan du ju alltid pröva. ?

15/6 -18

Vatten till orkidéer ska vara friskt och syrerikt, "begagnat" vatten från botten av skåpet är troligen otjänligt även som näringstillsats. Dessutom kan det föra ev. virus och ohyra vidare. Vad gäller vatten och näring så använder jag regnvatten + Akerne Rain Mix, dessutom har jag en luftpump som syresätter regnvattnet ytterligare eftersom det ibland stått i behållare i flera månader. Jag föredrar numera gödning i pulverform framför organiskt dito.

15/6 -18

#2 om du tar bort näringen från akvarieväxterna och ger till orkidéerna så är det klart att de klarar sig sämre än orkidéerna. De som lyckas bra med akvarieväxter byter antingen mindre vatten eller tillsätter konstgödning.

Mvh
Magnus

16/6 -18

Jo det är kanske klart

Ge ditt svar

29/10 -15

Gödsel

Jag vattnar mina blommor med akvarievattnet, ni som gör likadant, tillsätter ni gödning?

Nyckelord: Akvarium, Gödning

29/10 -15

Jag exprimenterar med detta just nu:) har precis börjat så jag kan inte säga om det är olika resultat. Men en vattnar jag med bara akvarie vatten och den andra med lite näring i. Också har jag några ampelliljor som jag provar att göda med fiskmat! Haha. Lite skoj måste man ha.

29/10 -15

I ett akvarium strävar man efter att ha så lite näring som möjligt, för annars får man ju problem med alger. Så mängden natrium och fosfor är ofta rätt låg, men å andra sidan behöver inte oroa sig för salter. Problemet är att jag sällan får blommor i mina orkidéer, Dendrobium och Oncidium (?).

29/10 -15

Natrium är väldigt skadligt för orkidéer och ska undvikas så långt det är möjligt.

29/10 -15

Ursäkta mitt stora fel, jag menar naturligtvis nitrat. Kör ro till akvarierna så det ska inte finnas något salt. ?

1/12 -21

Det organiska avfallet i akvarievattnet kan innehålla patogener och sniglar.
Men det som är värst är att vissa vattenavhärdare som används av akvarister, tar inte bort salter och tungmetaller. Istället bindas de med dessa ämnen för att göra dem neutrala och därför ofarliga för fisk. Men är det ofarligt för orkidén?

Ge ditt svar

Idag efter ett långt möte med min granne så kom vi in på orkidéer och akvarium! Och hon råkade nämligen ha två stycken till övers som jag fick ta eftersom hon inte orkade lägga ut dom på annons.
Och grannen fick en ica nopsis som ska till å blomma!:)

Överlycklig blev jag!

För det ger mig möjligheten att skaffa orkidéer som behöver mer värme och luftfuktighet!:D

Men jag tar gärna emot tips på vad man kan tänka på om man ska använda ett akvarium!:)

Nyckelord: akvarium

14/1 -15

Putt

14/1 -15

Jag hittade ngn förläsning med Mikael Karlbom på youtube, som ngn förening för pilgiftsgrodor hade spelat in, tror jag bestämt det var. Titeln var ngt med Epiweb! Jag har själv inga skåp, men han nämnde under filmerna att det viktigaste i stängda miljöer är luftcirkulation - fläkt alltså!
Låter som kul projekt, lycka till!
/Mvh, I

14/1 -15

Aha! Detta skall undersökas!:D
Tack för tipset!:)

14/1 -15

Ja, annars är det väl Karmas blogg som gäller om man vill läsa om bl.a. skåpsodling i allmänhet, om den finns kvar, var länge sedan jag kollade. Hon var med på OP förut, hon var oxå redaktör för SOS tidning Orkidéer. Så det bör finnas länkar här någonstans kvar för hon brukade be om hjälp & tala om innehållet i nästa tidning etc tidigare. Jag är själv inte med i SOS för närvarande så jag har ingen koll på vad som händer där.

14/1 -15

Fisk.

Jag är så otroligt rolig... :P

14/1 -15

15/1 -15

Kul, välkommen som skåpodlare!! Jag fick mitt akvarium på 375 liter för 1,5 år sedan och det har varit en spännande resa. Förutom att det förstås går att odla spännande sorter, är det väldigt dekorativt med skåpet också (fast första gången ena bonussonen kom på besök, ägnade han en halvtimme åt att försöka få syn på något av djuren där inne... han trodde jag hade skaffat ödlor eller nå't ).

Det finns massor med trådar här inne om skåpodling, även i akvarium. Svårast blir nog att välja vilka orkisar du vill satsa på, sedan är det 'bara' att greja rätt förhållanden för dem . Mitt skåp är varmt och blåsigt. Trots bevattnings/dim-system, har jag dock svårt att hålla någon vidare luftfuktighet uppe den här tiden på året. Lycka till!!

15/1 -15

Kanske ett tips för högre fukt,
Jag ställer in en bytta med vatten och riktar fläkten ner mot vattenytan. Bra också för att fånga sorgmyggor!! Jag får nästan alltid ha en springa öppen för att hålla rimligt låg fuktnivå.

15/1 -15

Har ett akvarium L 1,25 x H 40 B 40. Akvariet har två öppningar upptill som går att täcka med två glasskivor men jag har haft det öppet. Därinne finns en liten luftfuktare, en plastlåda med vatten i och en fläkt (från Dusk). Jag har inte inrett skåpet, det är mer jobb med det och har inte tid just nu hålla på och rensa och rengöra. Kanske gör jag det när man blir tidsmiljonär
Lysrörarmaturen ligger ovanpå akvariet. Hela alltihopa står framför ett söderfönster.

15/1 -15

Tack för alla bra svar!:D jag har kollat igenom de gamla trådarna inom ämnet, men jag har inte fått något direkt svar på mina funderingar utav dom.
Men nu fick jag en massa bra tips!:D
Jag funderar på att köpa hygrolon och klä baksidan och sidorna för att liksom få en blöt vägg, och funderar även på att bygga en liten bergvägg och göra så att vatten strilar ner mellan stenarna:D

15/1 -15

Låter jättespännande, vilket projekt du planerar!! Mitt skåp var inrett från början, men det blev för tidskävande precis som stella indikerar.

15/1 -15

Hmm. Missade tidskrävande. Tusan. Ajja, men man kanske kan dekorera med något mindre tidskrävande.

Kanske skulle man ha en sådan vatten dimmare,som ser ut som rök. Hihi:$
Tänkte kanske går att tidsinställa. Tänkte att mina neos kanske skulle få flytta in i det stora akvariet. Jag tror de skulle må bra av lite extra luftfuktighet och lite varmare än 18-20°.

15/1 -15

Skulle man kunma anväbda en värme matta umder akvariet för att få det varmare?

15/1 -15

Nu har jag satt in en "liten" fläkt, samt inrett botten med en glas vattenbehållare och baggrunden är lite isolerad med bubbelplast!:) De som får sitta där inne nu är Paph urbanianum, p. Harold koopowitz samt Nyskördade Dendrobium kingianum.

tempen låg på 19 grader utan inredningen, och nu ligger den på 22 grader. Vad sägs?:)

15/1 -15

Här går det undan! En liten luftfuktighetsmätare är en bra idé oxå. Är det akvariebelysning eller annan lampa du har?

15/1 -15

Ja,jag ska skaffa en hygrometer, så snart jag får pengar:)

Lampan kan vi snacka om en annan dag. Hahaha
De står på ett ställe där de får de ljuset som dom skulle få om dom inte satt i akvariet också. Så jag är ganska säker på att de klarar sig sålänge:)
Tänkte köpa ett t5 och sätta i senare

15/1 -15

Ojoj, va bråttom du har då!

15/1 -15

Henrik.L.A: Ja, du kan använda en värmematta. Finns att köpa till terrarier bl.a. Jag märkte den korta stund jag hade "skåp" (ett terrarium) att luftfuktigheten kom igång bättre med värme under.

Det ser fint ut.

Ge din åsikt

Måtten är 110×50×50 cm, det finns ett hemsnickrat grovt underrede som kan följa med.

Akvariet har varit saltvattensakvarium, så en del avlagringar kan finnas på glaset. Det har stått i källaren i flera år, så jag kan inte låva att silikonet håller för att fylla akvariet helt, men jag tror inte det läcker vid låga vattenstånd.

Jag tror det skulle fungera att lägga akvariet på sidan och sätta glasdörrar på det, om någon vill testa.

Finns att hämta i Järfälla ca 2 mil norr om Stockholm city.

Nyckelord: akvarium, skänkes

Ge ditt svar

29/12 -10

29/12: Nytt fynd

Här om dagen fann jag till min glädje ett mkt större akvarium på djuraffären som såldes för 150kr såklart köpte jag den, hadde snygg bakgrund med.

Det akvarium jag använt mest är litet och det vart rätt trångt. Mätarna visade inge bra värden heller
-pendlande temp på 20-23 grader
-luftfuktighet på ca 35-45 (alldeles för lågt)
har ju inge värme el fuktkälla och ingen fläkt. I längden påverkar det såklart växterna.

I det nya akvarierna fixade jag 3 vattenkällor, en plan, ett djupt och ett litet. På botten är det sektionsvis mossa, bark och grus som gynnar fukten.
Har gjort mätningar senaste dygnet med ny toppen trådlös sensor och siffrorna förändrades drastiskt. och med tanke på att jag varken har värme, fläkt, extra fukt etcc. så är siffrorna inte illa alls.

Redan inom de första timmarna visade mätarn...
-tempen toppade 28-29C utan extra värme och med en rumstemp på 17-20C. På natten vart det en sänkning på ca 4-5 grader utan påverkan

-fukten visade på 60-70 under hela dygnet

Toppensiffror med tanke på att elementet är avstängt i samma rum och bara med ett lysrör åvan. Det enda som behövs nu är ett litet fläkt system som jag hoppas kommer ef nyår. Så det inte blir mögel etc.
Blir intressant att se vilka framsteg plantorna gör spec nu under vintern. Siffrorna har varit stabila och det är rätt fashinerande att det hela kan funka med minimal påverkan.
På den nya akvariet är ett hörn på 10×10cm öppet och ändå hålls fukt å temp uppe, samma öppning fanns på det mindre akvariet med de sämre värderna.

Det är som att titta in i en minivärld

Nyckelord: Akvarium, vivarium

29/12 -10

Det blev ju jättebra! Verkar vara en bra djuraffär du har!
Vad har akvariet för mått?

29/12 -10

Var nu bara observant att det inte blir röta i akvariet eftersom det finns ingen fläkt. Röta är det j#§#ste som finns och sprider sig som löpeld.

29/12 -10

cecilia k: tack, ja jag är mkt nöjd
måtten, hmm....kan röra sig om 60-70cm lång och ca 30cm djup och ca 30-40cm hög. Är första uppfattningen iaf.

29/12 -10

Stella:
oja, låter halva akvariet vara öppet inatt så det bildas ventilation. står nära ventilationen vid fönstret så luftcirkulation kan nå akvariet. hoppas på att få fläktarna nästa vecka....trotts akvariet är öppet ligger fukten på 65-70%.
Har en handfläkt som jag tänker låta gå imorn på dan så det finns luftombyte med. ska göra allt så det inte blir kris. Tack för tippset och omtanke.

30/12 -10

Tjusigt och alltid hög fart på dina påhitt!

30/12 -10

tack oled
ja flyter inte saker på så tryter tålamodet när krativiteten flödar händer det mkt och det är grymt kul. plantorna har redan visat tecken på att gilla det nya klimatet.

Ge din åsikt

Har riktigt flyt idag var ute på promenad idag och var förbi djuraffärn där ett loppis ligger med. Utanför var ett bord med massa akvarier i olika storlek. De var begagnade och jag såg direkt ett sött akvarium som var rektangulär men med välvd framsida. Baksidan är en spegel och akvariet har svarta lister.
Var som hittat för mig och priset var hela 50kr

Så det fick följa med hem direkt och inreddes på momangen. Lysrörsarmaturen flyttades så den var åvan akvariet. Vart supernöjd och fler plantor i rummet får nu ljus märker verkligen ljusets påverkan på plantorna som genast började trolla fram stänglar mm.

På onsdag bär det iväg till blomsterlandet bla som jag längtat länge till. var senast där i april. är inte ofta det går att ta sig ut så då blir det extra kul. blir skoj att kika på olika saker och så kanske nån orkide får följa med hem

Nyckelord: Akvarium

10/11 -10

Ja titta vilket nytt fint boende hon fick, behändigt akvarium, vilket kap!

10/11 -10

Med "orkidéglasögonen" på är loppisar fyllda av fynd: krukor, fat, vattenskålar, korgar och så alltså ett och annat akvarium då. Och detta kom ju i precis rätta händer! Vilken härlig skaparglädje dina inlägg andas, Li Juang, man blir glad av alla idéer

10/11 -10

Jo det behöver inte kosta en förmögenhet att få det så fint!!

10/11 -10

Blomtjuven:
ja lilla amabillisen som hon fått heta i kort form trivs jättebra i akvariet tillsamans med ngr andra plantor den extra fukten tycks falla henne i smaken
den långa svansen till rot hänger åvan lilla dammen och suger åt sig fukt.

10/11 -10

Säluttern:
tack så mkt för dem fina orden, värmer att höra har haft mkt tur med alla fynd och det är nog plånboken tacksam för men är oxå en passion att finnaa ny nytta av olika ting samt skapa ngt åt växteerna och dem är inte sena med att ge en belöning för arbetet

Ge din åsikt

Ny dag och nya ideer samt nya fynd.
Med orkideer lurar överraskningar kring knutarna.

Fann idag spontant en ny stängel på Oncidium Sweet Sugar jag har, hadde dragit ned på vattningen oh en vecka senare -vipps en stängel
hittade idag under kattlådestäd en ny stängel på gammal på en vit Phal-hybrid

Idag har nog hela dagen kretsat kring orkideer. Storvattning av ett 50-tal samt stor ommöblering av plantor. Fixat så Acacallis/Zygopetalum-plantor står tillsamans.
Ny väggampel vart uppspikad och akvariet har nu flyttat till köket där det får plats under lysröret. Fler plantor har flyttat in och småändringar har gjorts pyssell non-stopp har det varit. Men älskar det

Fick fart på fontänen med ef att oncidium-gänget (de monterade) flyttat till sovrummet. Där ena skålen med liten trämonterad onc. står i vatten...den vattendammen fylldes på med hjälp av grodfontänen droppade så fint att man blev kissnödig -men mysigt är det!

Vart mkt nöjd med nya ommöbleringen, blir ju så beroende på sässong och behov. Men än så länge frodas och blommas det för fullt vilket känns upplyftande så här års.

Nya orkideer är på ingång...troligtvis
En Phal-primärhybrid samt en Dendrobie.

Är en obotlig orkide-shoppaholick
-nån som känner igen det!? (oskyldig blick)

Ha en trevlig helg!

Nyckelord: Akvarium

30/10 -10

Mjo...nog känner man igen sig i det...

Ge din åsikt

Har fyndat ett lagom litet akvarium idag som är från djuraffärn. Såldes för 100kr inklusive 2kg småsten samt pump. Perfekt för mig har kikat, på den ett bra tag men nu var det dags att äntligen slå till.

Vart expressinredning med det grundläggande och sen fick 7st orkideer flytta in får plats fler . kommer ha mkt skoj med detta lilla varmskåp eller vad man nu kan kalla det.
Blir kul att skapa en miljö och laborera lite. Så nu har jag lite mer ursäkt att köpa fler små plantor

är nöjd över köpet och ser framemot att pyssla imorgon.

Nyckelord: Akvarium

28/10 -10

Grattis till det nya skåpet

28/10 -10

Spännande

28/10 -10

tack
det är ett finare natthärberge för samtliga. Men är iaf bättre än en kylskåpslåda

29/10 -10

Finnnnt GRATTIS och lycka till

29/10 -10

Grattis till fyndet - det blir superbt för dina plantor

29/10 -10

tack så mkt! växterna har redan reagerat på den ökade fukten dem får nattetid så det var tur ingen hann köpa akvariumet före mig

29/10 -10

Lycka till med "skåpet" / akvariet! Visst öppnar det upp för andra odlingsmöjligheter, med fler och annorlunda orkidéer!?! Ser fram emot att få följa dina och orkidéernas vidare "äventyr" i och utanför "skåpet"! M.v.h. L8

Ge din åsikt

Jag säger bara dusk.se! Kan man använda akvarievatten att cirkulera i epiweb, någon som vet? Skulle ju vara enormt snyggt med orkidéer över akvariet!!! Fuktighet får de ju i så fall!!!

Nyckelord: akvarium, Epiweb

30/7 -10

Jag tror den diskussionen har varit uppe tidigare och vi kom nog fram till att det är mycket möjligt att använda väl balanserat akvarievatten till det. Men visst borde det väl vara en viss "risk" att få alg tillväxt?

31/7 -10

Min åsikt i detta är att alger inte behöver vara av ondo. Alger finns det många olika av och visa alger är bra indikatorer på en god mikroekologi, då de skyddar, ger syre och tar hand om "restprodukter". Akvarievatten är också en hel vetenskap i sig, jag har haft akvarium i 15 år och det är svårt att få "bra" akvarievatten, kolla nitrit/nitrat, samt hårdhet/mjukhet. Tillsätter du näring och vilken sort? Har du mycket växter/fiskar i akvariet. Det är många variabler som man kontinuerligt får utvärdera. Fördelarna är ju att du får naturligt "processerat" vatten (förutsatt att du har en god ekologi i akvariet) Risken är ju att du likt Östersjön har ett övergött akvarium fullt av slam och som täpper till epiwebben och "dåliga" alger som tofsalger och kielalger (egentligen bakterier) etablerar sig och då bidrar till en negativ miljö för rötter och dylikt. Sen tycker jag att epiwebb som material inte är särskilt snyggt och att det estetiska värdet höjs om det får en "frisk" färg av alger och mossa.

//Daniel

Ge din åsikt
Akvarium av samma modell. Från ScaniaV8. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Akvarium

Prata om bilden
Akvarium av samma modell. Från ScaniaV8. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Äntligen hittat det perfekta akvariumet som skall bli komverterat till ett odlingsskåp för min 'Vanilla Planifora'.

Ett sexkantigt, ca 45 brett och 65 högt. Längtar till jag kan åka till glasmästaren för införsaffa skiva till botten, så de finns något att stå på. Då skvariumet var just trasigt i botten, en stor spricka. Så fick jag det billigt. Med lysram och allt.

Så skall införskaffa mej inredning till de nu, och botten som sagt. Sedan är de dax för det roliga .

Längtar. Den växer så det knakar nu redan då den hänger bredvid öppna spisem hemma nu och får värme därifrån. Men luft fuktigheten är ju nästan helt obefintligt, så de skall ordnas nu till min älskling.

Bilder kommer på det klara och mera info kommer.

Denna bild är lånad av en kompis men är av denna modell jag har nu.

-----

3 Maj

Har precis varit och Köpt glassilikon och beställt en ny glasskiva till botten. Hade spil bitar hemma så runt 80 kr för ordentligt glas till botten är ju inte så faligt . Frågan är om jag ska försöka få ur botten, men lutar åt att bara rengöra och silikonera fast nya skivan på. Ska ju hålla fukt och inte x antal liter vatten så .

Nyckelord: Vanilla planifolia, Akvarium, Odlingsskåp

21/4 -10

Vackert!
Lycka till!

22/4 -10

Det kommer att bli riktigt snyggt!

22/4 -10

Vilket vackert skåp du skaffat! Det kommer garanterat bli roligt och spännande att dekorera och fylla det!

23/4 -10

Tack alla

Lovar, kommer uppdatera när saker börjar hända.

24/4 -10

blir spännade att följa projektet

Ge din åsikt

Antal: Slutsåld. Pris: 800 kr per styck. Frakt: Ingår.

Då mitt växthus nu står klart blev följande över.

Ett akvarium lämplig för orkideér på ca 225 liter med belysning och bänkskåp.

Prisidé: 800 kr. Alt kom med förslag. Utrustningen står i vägen för annat.

Levereras i Västerås alt Stockholm efter ök. Betalning efter ök.

Nyckelord: akvarium

Är belysningen till akvariet duglig åt odlingsskåp eller är det en vanlig akvariebelysnings armatur?

Vilka mått är det på akvariumet och på bänkmöbeln?

Köp, diskutera och läs villkor

Hejsan det är så att efter att ha sett alla fina odlingskåp här på forumet så blir jag jättesugen att prova på ett själv. Jag har kollat igenom pratoteket också. Men jag har 2 st Akvarium i mindre modell ett 8 kantigt på ca 80 liter och ett vanlig fyrkantig ca 120 liter. Jag tycker dem är små har jag rätt eller kan man får till det fint och mysikt i ett lågt akvarium? på samma sätt som man kan i ett odlingskåp som man köper från Tex. Dusk
Tittade på terrarium också då jag själv haft reptiler tidigare så sålde jag alla min men, jag tycker att terrarier är lite låga. Hur är det kostnadsmässigt att anlita en glasmästare att göra jobbet? Jag tycker att det borde vara dyrare än att beställa ett färdigt. Jag hade tänkt mig storleken på det minsta odlingsskåpet som dusk har. ca 50×50×90
Att bygga det själv tycker jag blir lite för svårt man vill ju ha vinklarna riktiga osv.
Vilket blir snyggt men billigt.
Jag hade tänkt mig EpiWeb IIS som möblemang eller iaf som bakgrund.

Hur är det med armaturer för belysning? Jag har en armatur som är till en vanlig gänga för en glödlampa. den mindre sorten E27? Finns det någon belysning som är bra för växterna som man kan ha i en sådan armatur?

Nyckelord: Odlingsskåp, Akvarium, EpiWeb

13/1 -09

Jag har bara börjat med inredningen i mitt, det är på 67,5 liter 0,5×0,45×0,3 (terrarie) för tillfället tar inredningen väldigt mycket plats men eftersom jag ändå inte har så många orchisar som platsar gör det ej så mycket. Vet ju'nte hur högt det 8-kantiga är men det kunde ju bli väldigt snyggt om man centrerar inredningen så man kan se det från olika håll.Epiweb går ju att fixa precis som man vill Sen beror det ju lite på hur stora växter man vill ha i skåpet och hur många. Eller så kanske du ska ställa 120 liters akvariet på högkant och be en glasmästare skära till en dörr i rätt storlek! Jag är övertygad om att man kan få tag i gångjärn som man kan fästa med silicon.

tack för bilden, fler med ombyggda terrarium och akvarium i nätt storlek visa gärna upp så jag ser vad man kan göra , jag 'är inte så sugen på att slänga alla pengar på ett Dusk skåp för då komemr jag inte ha pengar över till belysning eller inredning.

Vad har du för belysning i ditt skåp?

13/1 -09

Just nu är den tämligen undermålig, det är en 12 volts halogenspot och en 11 watt lågenergilampa, det var vad som fanns att tillgå här hemma . Jag ska skaffa ramp(er) från dusk så fort jag har mer råd

Hur har du fått till mossa osv i terrariet, odlas det på EpiWeb? hur vattnar du där inne?

13/1 -09

hej spännande med skåp, ett litet tips om ni vill ha är att kolla Blocket .se det var en odlare som sålde en massa odlingslampor där förra veckan, kollade själv för jag är intresserad av ett skåp, lamporna kanske inte är bra men ni som vet vad man behöver kan ta en titt,

13/1 -09

Jag har 6 cm vatten på botten av terrariet (började med att täta det) sen har jag lagt i sprängsten på botten för att få en "bottennivå" ovanför vattnet. Mossan har jag adopterat från en sten på tomten, det är ganska lätt när man bor på ett berg ! Den är sen utlagd på stenarna ovanför vattenytan.Grenen hittade jag mossbeklädd och klar på en skogspromenad med hunden.
En liten fontänpump som jag haft liggande sysslolös i ett skåp fick komma till heders igen och plaskar stillsamt i högra hörnet, så hamnade mitt dimaggregat i mitten av alltihop.
Jag använder blomsprutan för att fukta mossan. Har inte haft det igång särskilt många dar så det blir säkert en hel del modifieringar !

Okej, jag hade tänk ha EpiWeb IIS som är själv bevattnande med en vattenpump någonstans men jag vet ej hur jag skall lägga upp det hela om jag INTE köpet ett dusk skåp.

13/1 -09

Om du fäster en glasskiva med silicon på högkant i bakre delen av skåpet kan du göra ett vattenmagasin där och låta epiweben gå ner framför skivan, då syns inte pumpen och du behöver inte ha vattnet utanför skåpet, samtidigt får du en lägre nivå mot framkant.

men hur gör jag då när jag behöver fylla på vatten magasinet? Angående fläktar använder man dem ENBART för att inte luften skall stå still eller skall dem monteras så det kommer in friskluft ?

13/1 -09

Fläktarna har jag dålig koll på, men framför allt för cirkulationens skull, sen blir ju inte skåpet hermetiskt tillslutet så går fläktarna borde det bli ett automatiskt luftutbyte i skåpets springor. Vattenpåfyllning borde kunna lösas med ett hål i EpiWeben lagom för pipen på en vattenkanna och en växt framför för att dölja det

13/1 -09

Så himla snyggt du gjort kring skåpet oxå - det blir verkligen en tillgång i rummet och ett intressant och vackert blickfång! Hoppas allt fungerar som du vill, och att orkidéerna kommer att stortrivas

13/1 -09

Tack för berömmet! Jag hoppas på precis just det!

Ge ditt svar

Efter att ha inhämtat inspiration här på forumet körde jag igång med att omvandla ett 160 liters akvarium till ett ?odlingsskåp? för några av mina orkidéer.

2 datafläktar skulle kopplas till en sockerbit och adapter och monteras in i akvariet. Första försöket misslyckades då datafläktarna förstördes pga en defekt adapter

Min man åkte då iväg till Clas Olhson för att köpa nya fläktar och adapter och detta är vad han kom hem med:

Han missade att fläktarna hade inbyggt ljus LOL

Så nu har jag värsta disko akvarium speciellt när mini-foggern är på.

Jag kommer nog att bytta ut fläktarna eftersom de är på 24/dygn och ljuset gör att det aldrig blir helt mörkt i akvariet. Detta kan påverka blomningen?eller vad säger ni?

Nyckelord: akvarium, fläkt

24/11 -08


24/11 -08

Vad häftigt ! !
Tänk när orkidéerna börjar släppa loss i en rivig dans
Dom ser ut att ha det jättemysigt i sitt `discohem´.

24/11 -08

WOW vad snyggt det blev Dana
Kan inte Micke fixa en ljudslinga med minihögtalare till dem också

24/11 -08

De kanske visar sig älska det där arrangemanget och växer hejvilt, plantor lär gilla musik och vad säger att inte diskotakter är rätta medicinen mot vinterblues

24/11 -08

jag tycker det blev fint! lite ljus på natten gör inget, i brist på månljus!

24/11 -08

Jag har också sådana där coola discofläktar i skåpet.
-Rockar fett ,
och lyser så vackert blått när belysningen släckts på kvällen.

24/11 -08

Häftigt Dana - kul att du fått igång skåpet
Vilka plantor tänker du ha där?

25/11 -08

Hm..ok, jag kör med "disko lamporna" ett tag till och se vad som händer...det går ju att ta bort om orkisarna blom strejkar.
Vardagsrummet blir dessutom mysigare med den extra belysningen...det är ju snart jul

Mia, jag vet inte riktigt vilka plantor som ska bor där än. Just nu har jag lite av allt i skåpet. Jag beställde en Encyclia mariae från Marita och den kommer nog att få bo i skåpet.

Ge din åsikt