29/12: Nytt fynd

29/12 -10

Här om dagen fann jag till min glädje ett mkt större akvarium på djuraffären som såldes för 150kr såklart köpte jag den, hadde snygg bakgrund med.

Det akvarium jag använt mest är litet och det vart rätt trångt. Mätarna visade inge bra värden heller
-pendlande temp på 20-23 grader
-luftfuktighet på ca 35-45 (alldeles för lågt)
har ju inge värme el fuktkälla och ingen fläkt. I längden påverkar det såklart växterna.

I det nya akvarierna fixade jag 3 vattenkällor, en plan, ett djupt och ett litet. På botten är det sektionsvis mossa, bark och grus som gynnar fukten.
Har gjort mätningar senaste dygnet med ny toppen trådlös sensor och siffrorna förändrades drastiskt. och med tanke på att jag varken har värme, fläkt, extra fukt etcc. så är siffrorna inte illa alls.

Redan inom de första timmarna visade mätarn...
-tempen toppade 28-29C utan extra värme och med en rumstemp på 17-20C. På natten vart det en sänkning på ca 4-5 grader utan påverkan

-fukten visade på 60-70 under hela dygnet

Toppensiffror med tanke på att elementet är avstängt i samma rum och bara med ett lysrör åvan. Det enda som behövs nu är ett litet fläkt system som jag hoppas kommer ef nyår. Så det inte blir mögel etc.
Blir intressant att se vilka framsteg plantorna gör spec nu under vintern. Siffrorna har varit stabila och det är rätt fashinerande att det hela kan funka med minimal påverkan.
På den nya akvariet är ett hörn på 10×10cm öppet och ändå hålls fukt å temp uppe, samma öppning fanns på det mindre akvariet med de sämre värderna.

Det är som att titta in i en minivärld

Nyckelord: Akvarium, vivarium

29/12 -10

Det blev ju jättebra! Verkar vara en bra djuraffär du har!
Vad har akvariet för mått?

29/12 -10

Var nu bara observant att det inte blir röta i akvariet eftersom det finns ingen fläkt. Röta är det j#§#ste som finns och sprider sig som löpeld.

29/12 -10

cecilia k: tack, ja jag är mkt nöjd
måtten, hmm....kan röra sig om 60-70cm lång och ca 30cm djup och ca 30-40cm hög. Är första uppfattningen iaf.

29/12 -10

Stella:
oja, låter halva akvariet vara öppet inatt så det bildas ventilation. står nära ventilationen vid fönstret så luftcirkulation kan nå akvariet. hoppas på att få fläktarna nästa vecka....trotts akvariet är öppet ligger fukten på 65-70%.
Har en handfläkt som jag tänker låta gå imorn på dan så det finns luftombyte med. ska göra allt så det inte blir kris. Tack för tippset och omtanke.

30/12 -10

Tjusigt och alltid hög fart på dina påhitt!

30/12 -10

tack oled
ja flyter inte saker på så tryter tålamodet när krativiteten flödar händer det mkt och det är grymt kul. plantorna har redan visat tecken på att gilla det nya klimatet.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Li Juang:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik