Råd / Vattning / · Näring /

Nyckelord: benmjöl

Benmjöl kan med fördel blandas i substrat till markväxande asiatiska orkidéer såsom Cypripedium och Pleione men öven till sydeuropeiska sommarvilande trädgårdsorkidéer. Näringen löser sakta ut sig under hela sommaren och kompletteras lämpligen med flytande näring.

Läs hela artikeln

Inlägg med benmjöl som nyckelord.

Hejsan, nu tror jag att det är dags för mig att sätta mina Pleione. Björn skriver någonstans att det är bra att blanda lite benmjöl i komposten. Har inte fått tag i någon och undrar hur viktigt det är och vad benmjölet tillför för ämnen.
Tacksam för ett litet svar.
Må så gott allihop hälsar Birgitta

Nyckelord: benmjöl, Pleione

8/3 -08

Pleione behöver lite x-tra gödsel om du vill ha stora och bra bulbor
Benmjöl er bra som långtidsgödsel
men du kan gödsla med vanlig trädgårdsgödsel i stället när dom har fått blad och tillväxten har börjat
Jag har blandat lite kogödsel i komposten och jag vill vattna med NPK under sommaren
Men vänta till bladen har kommit och den nya bulben har börjat utvecklas

8/3 -08

Vad bra att det går använda annat, jag hade helt missat benmjölet.
När ska man ta fram Pleionarna? Mina står kallt och frodas än, händer lite varje dag

8/3 -08

Jag har precis taget fram mina men det er inger brådska
Jag tyckar det er bra att man kan ha dom i trädgården efter blomningen så man får planera efter detta dvs +1månads blomning = maj månad (kanske slutet maj
börjar man för tidig får man problem med tillväxten inomhus

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Namn: Christer Carlsson

Kan man odla Pleione i trädgården?
Om jag förstår din artikel rätt odlar du dem inomhus. Går det i ett normaluppvärmt hus i februari, mars med den tråkiga luft vi normalt har inomhus?
Levande vitmossa kan man ju få tag i, men lever den inomhus? Tål den benmjöl?
Benmjöl mineraliseras ju väldigt långsamt i trädgården och innehåller väl dessutom en mängd kalk - båda förhållandena inte vad man associerar med mossa och orkidéer.

Nyckelord: trädgård, Pleione, benmjöl

11/9 -05

Hej Christer,

Visst kan man odla dem inomhus. Det man gärna får göra är att ge plantorna en långsam start. Exempelvis kan man efter planteringen ha kvar dem i kylskåpet och sedan ställa dem i ett mindre uppvärmt rum. På detta sätt stressas inte plantorna. Stress kan nämligen leda till att blommorna uteblir.

Jag odlar ett antal Paphiopedilum i levande vitmossa här hemma i Örebro. Det man får tänka på är att hålla luft och mossa fuktig. Om den bara får fukt lever den bra. Och visst ska vitmossan tåla benmjöl, något annat har jag inte upplevt. Kalket kanske gör att mossan lever sämre, men den behöver egentligen inte leva efter planteringen även om det är bra om den gör det. Jag har benmjöl i komposten under vitmossan, men ej i själva mossan. Pleione är inte kalkkänsliga.

/ Björn

Ge ditt svar