Råd / Vattning / · Näring /

Skriv början av artikeln om hästgödsel

Nyckelord: hästgödsel

Inlägg med hästgödsel som nyckelord.

Liten kul undersökning. Ställde samma fråga på SOS, men här finns fler Pleioneodlare så kan vara kul att se vad svaren kan bli här.

Så här är det. Alla blir glada över att få stora bulber som kan ge extra skott och fin blomning. Men hur långt kan man driva på dessa i jakten på stora bulber?

Jag har aldrig fått vare sig Pleione forrestii eller någon annan art eller hybrid att bli så värst stora. Med ögonmått mätt kanske 3 cm diametern eller lite mindre som mest.

På "The Scottish Rock Garden Club" visade en kille upp den här bulberna av Pleione forrestii för ett tag sedan. Oj vad stor tänkte jag bara för att i nästa stund se att en dam på samma forum bara var måttligt imponerad och berättade om sina bulber som var 1,5 äpplen i diameter efter att matat på med hästskit och benmjöl ett par säsonger. Enligt henne så slutar de blomma i den storleken och man får svälta ner dem till de blommar igen.

Men 1,5 äpple i diameter låter nästan för stort för att vara sant. Men vem vet, någon här kanske har lyckats med det ?

Vad vet jag.

OBSERVERA!!! Jag har fått tillstånd att använda den här bilden. Är inte bildägare så snälla, använd inte bilden (fråga mig i så fall så kan jag länka er vidare till bildägaren)

Nyckelord: Pleione, Pleione forrestii, Hästgödsel

19/3 -09

Jag är glad att jag aldrig har fått några äppelbulber i min odling, det är ont om plats som det är. Skulle gärna vilja se dom där 1,5-äpplena på bild men hon visade ingen va? I o f s kan väl vildäpplen vara rätt små ... Vet inte hur stora bulber jag har fått till men dom flesta blir nog som dina inte mer än ca 3 cm och många är mindre. Storleken varierar ju en hel del mellan olika arter och hybrider också.

19/3 -09

Ja, det är sant. Mycket beror ju på vilken art eller hybrid man pratar om. Föredrar de mindre bulberna för då kan jag pressa ner många i samma kruka, finns ju inget finare än när många blommar samtidigt och sen så är det ju lättare för bulber med halvtaskiga rotsystem att överleva när den har kompisar som sprider sina rötter så att inte komposten blir för blöt.

Men jag har lite lust att testa få till någon extremt stor bulb, men det får bli nåt annat år och med någon dublettplanta som man kan experimentera med.

Nej, damen visade inte några bilder på sina monster. Oftast är det väl så att bevis saknas när någon får till mega-exemplar av något

19/3 -09

Var just och stack in en linjal i kylen - dom största bulberna är en aurita och en x barbarae på nånstans mellan 4 och 5 cm (dom är planterade nu och därför lite svårmätta). Majoriteten inkl forrestii ligger kring 3 cm eller mindre.

19/3 -09

Damer med stora bulber ska man se upp med...

19/3 -09

Särskilt om dom använder konstgödsel.

20/3 -09

Jisses, Anabola bulboider!
Kul som kuriositet och kunskap om vad som får dem att bli så stora, men blir de för feta för att blomma är det ju inte så kul längre.

20/3 -09

Ha ha, kom att tänka på att jag såg en helt enorm pleione i England för två år sedan. Den hade en knöl stor som en fotboll och blomman var helt enorm. Men det är ju klart, den vägde ändå inte så mycket eftersom den var tillverkad av pape mache LOL

Ge din åsikt