Råd / Vattning / · Näring /

Skriv början av artikeln om Hästgödsel

Nyckelord: Hästgödsel

Inlägg med Hästgödsel som nyckelord.

Liten kul undersökning. Ställde samma fråga på SOS, men här finns fler Pleioneodlare så kan vara kul att se vad svaren kan bli här.

Så här är det. Alla blir glada över att få stora bulber som kan ge extra skott och fin blomning. Men hur långt kan man driva på dessa i jakten på stora bulber?

Jag har aldrig fått vare sig Pleione forrestii eller någon annan art eller hybrid att bli så värst stora. Med ögonmått mätt kanske 3 cm diametern eller lite mindre som mest.

På "The Scottish Rock Garden Club" visade en kille upp den här bulberna av Pleione forrestii för ett tag sedan. Oj vad stor tänkte jag bara för att i nästa stund se att en dam på samma forum bara var måttligt imponerad och berättade om sina bulber som var 1,5 äpplen i diameter efter att matat på med hästskit och benmjöl ett par säsonger. Enligt henne så slutar de blomma i den storleken och man får svälta ner dem till de blommar igen.

Men 1,5 äpple i diameter låter nästan för stort för att vara sant. Men vem vet, någon här kanske har lyckats med det ?

Vad vet jag.

OBSERVERA!!! Jag har fått tillstånd att använda den här bilden. Är inte bildägare så snälla, använd inte bilden (fråga mig i så fall så kan jag länka er vidare till bildägaren)

Nyckelord: Pleione, Hästgödsel, Pleione forrestii

19/3 -09

Jag är glad att jag aldrig har fått några äppelbulber i min odling, det är ont om plats som det är. Skulle gärna vilja se dom där 1,5-äpplena på bild men hon visade ingen va? I o f s kan väl vildäpplen vara rätt små ... Vet inte hur stora bulber jag har fått till men dom flesta blir nog som dina inte mer än ca 3 cm och många är mindre. Storleken varierar ju en hel del mellan olika arter och hybrider också.

19/3 -09

Ja, det är sant. Mycket beror ju på vilken art eller hybrid man pratar om. Föredrar de mindre bulberna för då kan jag pressa ner många i samma kruka, finns ju inget finare än när många blommar samtidigt och sen så är det ju lättare för bulber med halvtaskiga rotsystem att överleva när den har kompisar som sprider sina rötter så att inte komposten blir för blöt.

Men jag har lite lust att testa få till någon extremt stor bulb, men det får bli nåt annat år och med någon dublettplanta som man kan experimentera med.

Nej, damen visade inte några bilder på sina monster. Oftast är det väl så att bevis saknas när någon får till mega-exemplar av något

19/3 -09

Var just och stack in en linjal i kylen - dom största bulberna är en aurita och en x barbarae på nånstans mellan 4 och 5 cm (dom är planterade nu och därför lite svårmätta). Majoriteten inkl forrestii ligger kring 3 cm eller mindre.

19/3 -09

Damer med stora bulber ska man se upp med...

19/3 -09

Särskilt om dom använder konstgödsel.

20/3 -09

Jisses, Anabola bulboider!
Kul som kuriositet och kunskap om vad som får dem att bli så stora, men blir de för feta för att blomma är det ju inte så kul längre.

20/3 -09

Ha ha, kom att tänka på att jag såg en helt enorm pleione i England för två år sedan. Den hade en knöl stor som en fotboll och blomman var helt enorm. Men det är ju klart, den vägde ändå inte så mycket eftersom den var tillverkad av pape mache LOL

Ge din åsikt

Suttit å snurrat bland alla nyckelord.
Några intressanta berörde cymbidium och omplantering av sådan. Hästgödsel tycks vara den extraboost man ska grunda med. Undrar om det funkar lika bra med kogödsel? Den är ju lite lättare att få tag i.

Nyckelord: omplantering, hästgödsel, Cymbidium

16/4 -07

Älg är närmare en häst, rekommenderas i vissa fall, man borde ju forska i om hare eller råddjur kan vara bra.
Sen kan man ju undra vad folk tror när man springer runt i skogen och samlar bajs....

16/4 -07

Såg i Orkidéer, nya numret som kom idag, att älglort är prima. Men det ska vara årgångslort, inte färsk. Jag får väl samla ihop min hjortspillning och lägga på tork. Kan kanske vara en affärsidé: Självplock av högklassig orkidénäring i lätthanterliga kulor???

ja med sloganen:
enkla att dela med köksmorteln...

16/4 -07

Jag har en påse älgspillning som jag plockade häromåret (istället för dom svampar jag aldrig hittade). Har funderat på att blanda i vattningsvattnet, men det har inte blivit av eftersom jag bl a känner mig osäker på hur mycket jag ska stoppa i. Tänker nu inte specifikt på näringsbehovet hos Cymbidium utan hos orkisar i allmänhet.
Nån som har en tanke om detta? Eller som kanske sitter på en kemisk analys av älgskit

16/4 -07

Eje, till Jordgubbar skall man ha hästgödsel för att den är torrare och varmare
än kogödsel. det har hört iallafall.så det kanske inte är bra med kogödsel till orkideer.

1/8 -08

Satte om den ena delningen i en mix av 1/2 kogödsel, 1/2 leca och 1/5 sådäringa vit sten som inte väger nästan någe men som jag glömt namne på för tillfället.
Krukan körde frugan ner bland petuniorna och hipp som happ så

Eje

2/8 -08

Vad roligt!
Jag har funderat på att plantera mina cymbidium i något liknande.
Ska nog ta mig en funderare på detta, har du något mera tips runt denna typ av odling?

2/8 -08

Den står i oskuggat söderläge, den värsta värmesmällen får väl petuniorna ta som sitter i den yttre krukan.
Kogödsel modell köp 5 säckar betala för 4 ála Bauhaus/plantaget.
Perlit heter stenen.
Köpte Cymbidiumen billigt och då jag delade den på tre bidde det som naturligt att experimentera.
Vore det någe dyrare skulle jag nog ha varit lite försiktigare.

Eje

Ge din åsikt