Skriv början av artikeln om semester

Nyckelord: semester

Inlägg med semester som nyckelord.

Hej! Jag ska åka iväg 4 veckor nu under sommaren och undrar om någon har något förslag på hur jag kan se till att mina orkidéer inte torkar ut under tiden? Semestervattnare? Ställa dem i vatten? Tar tacksamt emot alla tips! Samtliga är Phalaenopsis-orkidéer.

Nyckelord: phalaenopsis, semester, bevattning

11/6 -19

Det bästa är om någon kan komma och vattna

12/6 -19

Jo, det hade ju varit det optimala, men jag har inte fått bekräftat att någon kommer ha möjlighet så jag skulle vilja ha en backup-plan.

12/6 -19

Ta med dem

12/6 -19

Ha dem stående i vatten i en månad tror jag inte fungera

12/6 -19

Jag såg hos min orkidee kompis i Polen, välldig rolig och fungerande lösning. Får se om jag kan beskriva detta begripligt...

Denna metod kräver veke av en grov bomull och "levande" ull.
Denna veke var dränkt i en ytterkruka med vatten i botten, passerade sedan genom ett hål i botten av krukan och hela dennes långa del var placerad i en kruka i en spiral runt bland media/bark och rötter.
Hela krukan med orkideen var sedan placerad ett ytterkruka med vatten. Blomkrukan var hängd så att det fanns en luftning runt omoch inte nuddade vatten... bara veken nådde till botten där vatten fanns.
Det var bara att fylla på vatten då och då...

12/6 -19

Hur många rör det sig om o vilka arter/hybrider är det ? Går o vattna rejält o låta dessa stå någon dag i vattenbad innan du åker. Jag brukar ställa mina i badkaret i vattenbad ett tag, duscha dem rejält några ggr sedan tål de att torka ett tag. Det funkar för mig iaf när jag ej har vattningshjälp o ta till.

12/6 -19

@Dorra - det låter som en lite mer avancerad "semestervattnare" som finns på exempelvis Plantagen, jag ska kika om jag hittar en bra veke och testa lite hemma innan vi åker för att se om det verkar fungera! Tack snälla!

@obovata - det är ca 15 st, och de flesta är sådana "no ID"-hybrider, hälften köpta på blomsterhandel och hälften lite varstans ifrån så jag kan tyvärr inte identifiera dem med säkerhet. Kan de klara sig om de får stå i exempelvis badrummet, där det är lite dunkelt, i en aning mer fukthållande media? Kanske om jag tappar upp vatten i badkaret så kan de snappa upp lite av det som avdunstar? Kanske en kombination med veke-lösningen som Dorra beskriver?

12/6 -19

Jag gjorde semestervattnare av omaka skosnören jag hade liggande. Det fungerade faktiskt riktigt bra fast jag var bara borta i 10 dagar så det är ju lite skillnad. Men ofta finns lösningarna närmare än man först tänker menar jag. Och Phalaenopsis är ganska tåliga. Försök att ställa dem en bit in i rummet så inte solen kommer åt bara. Trevlig resa!

13/6 -19

@Askla - åh så smart! Jag fastnar så lätt i att det måste vara high-tech-lösningar på allt, satt och ritade på en automatiserad pumpanordning och höll på att bli gråhårig. Ja, det är tur att det är Phals och inget mer kinkigt och dramatiskt

13/6 -19

Det där med @ och aviseringar fungerar inte här... bara på FB...

13/6 -19

Askla 10 dagar.. Då kanske den mått allra bäst utan vatten öht.

13/6 -19

Använder det av gammal pre-Facebook-vana då @ = "at" = "till" eller "mot"

13/6 -19

stulun: det här handlade bara om det som inte är Phalaenopsis utan Miltonia, Nelly Isler, Dendrobium och en Eria och var under den riktigt varma perioden i april. Dessutom var det tunna skosnören så de fick inte så mycket vatten som en riktig köpt semestervattnare ger.

13/6 -19

Ok! Då förstår jag.

15/8 -22

Jag skall resa bort. Tänkte prova en semestervattnare, den sorten som består av ett garnsnöre i plastslang. Men jag vet inte om det fungerar till bark och mossa, eller om sugeffekten bara uppstår i kompakt jord?

En annan tänkbar lösning kanske vore att lägga en Wettex diskduk ovanpå rötterna, och klippa ytterligare remsor som når ner till vattenkaret under.

Ge ditt svar

Är på resande fot sedan tre veckor tillbaka utan orkis-vakt och med avstängd skåpbevattning... Hemkomst lördag eftermiddag... vad väntar??

Nyckelord: semester

12/8 -17

Hur ser de ut? Har de konverterat till kaktusar?

13/8 -17

Nä, både Dendrobium, Phalaenopsis och Cattleya BLOMMAR... så går det när en reser bort!!

Ge din åsikt

29/7 -16

29/7: Mittemellan

Hemkommen från två veckors öluff i Kykladerna, fick jag bidra ordentligt till biogastillverkningen här i landet... Förut när jag mest hade Cattleyor, var semester aldrig ett problem: de får ju ändå bara vatten med långa mellanrum. Men nu med känsligare småttingar både i skåp och på fönsterbräden (håller OP ansvarigt, som lockat in mig på detta fördärvets väg ), är det ett och annat som inte uppskattar två veckors värme och torka. Suck. Men nu har jag, trots jobb denna vecka, gått igenom och tokvattnat allt, fixat och donat OCH öppnat ett härligt MÅ- paket (välbehövligt!). Nu väntar ytterligare ett par veckors semester, fast utan långresor och med orkidéfokus!!

Nyckelord: semester

29/7 -16

Du är ansvarig för ditt handlande inte OP men att OP skulle ge vett i skallen är ju inte troligt

Ge din åsikt
Första lasset orkidéer (av många) gick iväg till landet i helgen, vilket markerar att sommaren verkligen har kommit på riktigt för mig. Just nu får de stå på en skyddad plats längs med huset till dess att växthuset blir klart om några veckor.

Nyckelord: semester, utomhus

11/6 -13

De har det gott i friska luften. Ser hur C. forbesii riktigt sträcker ut sig!
Mvh
Mikael

11/6 -13

Och neosarna sprider väldoft till kvällen

11/6 -13

Det var en trevlig syn!
Vad ska du ha i växthuset?

11/6 -13

Tack! Ja, de verkar trivas bra. Bättre luftfuktighet utomhus än i lägenheten.

Oh jaaa, neosarna spriver verkligen väldoft på altanen på kvällen. I blom nu är den fina 'Shutenno' (som kommer från dig Lassse) med tre stänglar, 'Jujak' och så 'Amami Island' pink... som blommar för första gången och blev vit...?

Annika: I växthuset skall jag odla alla mina orkidéer maj till september hade jag tänkt. Jag delar in det i två zoner, intermediärt och svalt.

Ge din åsikt
Som vanligt brukar jag släpa med mig ett rejält gäng orkidéer till landet på semestern... och likadant var det i år. Mer bilder på bloggen.

Nyckelord: semester

30/7 -12

Härligt. Alla gillar väl semester . Nästan alla mina frodas ute i växthuset.

30/7 -12

Snyggt arrangerat

30/7 -12

Jättefin bild....Rötter är så vackert.....

30/7 -12

underbart

31/7 -12

En härlig syn! Får du också små spindlar i dina? Jag räknar med att de försvinner när de ska in sedan, men kanske håller andra insekter borta

31/7 -12

Tackar! Jodå, spindlar får man på köpet, men de skadar ju ingen.

31/7 -12

Där har de gott i den friska luften och kan ladda för god blomning!
Mvh
Mikael

31/7 -12

Härligt med semester!

31/7 -12

Ser skönt ut det där - man riktigt ser hur de växer och samlar blomkraft

31/7 -12

man kan inte få nog av denna härliga bild

31/7 -12

Härlig blomgrupp... Jag undrar hänger de i solen? Jag har mina Vandor i skugga under utskjutande tak på vår terass som är helt öppen. De får ändå ljuset.

1/8 -12

Härligt! Mina orkidéer får också följa med på sommarlov.

1/8 -12

Tack! Jo de blir verkligen härligt starka och fina av att hänga ute, främst luftfuktigheten misstänker jag som gör så gott. Jo Mikael, min C forbesii har precis öppnat sina knoppar nu... måste fota.
Truls, jag hänger bara ut dem i solen på förmiddagen så att de kan suga åt sig lite extra filtrerat solljus. Resten av tiden hänger de här, där får de någon timme eftermiddagssol men är förövrigt skyddade från väder och vind.

3/8 -12

Tack för ditt svar, det blir nog ungefär som jag har mina då. Lycka till med knoppsättningen

Ge din åsikt
Ja, då var det dags igen... Vi har flyttat ut till sommartorpet vid kusten och självklart med ett gäng barrotingar i släptåg... En lite större skara än förra sommaren, men annars sig likt. I år snickrade jag ihop ett litet soldkydd åt dem, en skuggväv som skyddar mot den direkt sol (och stark blåst) som kommer åt dem på morgonkulan. Men Vanda Kultana Indian Incense x Kultana Fragrance har ändå fått lite rosor på kinderna, otroligt hur mycket starkare "riktig sol" är jämfört med lysrör, även så tidigt som kl. 4-7 på morgonen...

Nyckelord: Vanda, semester

14/7 -10

Ja även plantorna vill ha semester, härligt!
Ska bli intressant att se vad denna varma sommar och utevistelse för diverse orkideer kan ge i tillväxt och blomning i sommar/höst/vinter, här ser det lovande ut i alla fall.
Mvh
Mikael

14/7 -10

Plantorna jag har ute gillar tydligen det här varma vädret, speciellt Cattleyorna
växer väldigt bra, och min AscocendaPrincess Mikasa skickar ut nya rötter i snabb
takt.

14/7 -10

Jag har inte fått ut några plantor än. Vår balkong har direktsol från 13 så jag måste också hitta på något för att skugga dem.

14/7 -10

åh så vackert med en vanda vägg!

14/7 -10

Javisst vill plantorna också ha lite semester... och även jag mår ju prima av att ha en vanda vägg!! ....fast resten av gänget får man ju ta sig in till stan för att vattna var 4-5 dag.... Hoppas på fin tillväxt och blomningar - fast bara 2 av alla dessa är blomstora ännu - efter denna härliga utevistelse. Ja detta med skuggning måste man ta allvarligt, solen tar rätt bra så här års på våra skygga inneboende orkidéer... tack och lov har jag ju bara morgonsolen att oroa mig för, du har ju lite mer att jobba med på din balkong Mathias. Skuggväv finns på de flesa garden center, men ett vitt lakan går säkert lika bra.

15/7 -10

Ni är lika duktiga och uppfinningsrika inomhus som utomhus

16/7 -10

Tackar! Jo Kamila... man måste ju tänka till lite ibland... tack och lov har jag en mycket förstående man....

16/7 -10

Vad säger din käre make när alla dessa ska med Blir han inte svartsjuk?

16/7 -10

Ha ha... han har slutat ifrågasätta mina galna upptåg.......

Ge din åsikt


Hur gör ni med era odlingsskåp när ni inte är hemma på vecka? Mitt skåp vattnar de flesta orkideer själv, men efter hösten inhandlingar är det trångt o flera behöver vattnas för hand ungefär varannan dag.
Jag funderar på att minska belysningen till ett par timmar om dagen o minska den automatiska bevattningen också.
Några funderingar?

Nyckelord: odlingsskåp, semester

30/11 -08

Nä, jag har gått och klurat på samma själv... kära mamma har lovat att komma och vattna över nyår, men jag tror inte att hon vet just vad jag hade tänkt be henne göra.... Jag får nog dra till med en riktigt fin julklapp i år. Vandan får nog följa med till fjällen...

Jag har ett bevattnings-system från Dusk som är i gång 2gg/dag och det fungerar bra !

Ge ditt svar

Har kört mina vandor och mer krävande orkidéer till min gamla mor (87 år gammal och mycket entusiastisk). Packning pågår, avresa om 2 dagar.
Huset; med "de mindre krävande plantorna" ska lämnas till (icke lika entusiastisk) son med fästmö, liksom katt och post (och skottning?)osv.....
Hur ska det gå, kommer jag att kunna koppla av detta?
Dendr. unicum i knopp, Dendr. gregolus i knopp, Dendr.heminaloglossum i knopp och (det värsta av allt) Paph. Ho Chi Minh i knopp............ Hjälp!

Nyckelord: semester

20/2 -08

Oj Berith - hoppas snart mina 2 Ho Chi Minh kommer med knopp start - den ena har 5 nya tillväxter som är rätt stora. Den mindre borde nog också vara blomstor.

Vart bär det av denna gång?

20/2 -08

Har du utrustad din son med en kamera?
Eller tar ni den med er

20/2 -08

Åh, det låter så skönt med alla som far iväg hit och dit...Får man fråga vars det bär iväg? Och samtidigt tillönska en skön, trevlig resa! Orkisarna kommer att sköta sig bra i blotta förskräckelsen, ska du se

Ge din åsikt

Efter några hemska veckor med snuva och spysjuka kände vi att vi behövde en liten minisemester. Vi är nyss hemkomna efter en hellyckad helg.

Först drog vi från Alingsås ner till Helsingborg och FlowerTeam. Där "adopterade" vi en Paph, en Phrag, en Trichoglottis och en Miltoniopsis. André och Alex var som vanligt mest intresserade av vatten, här i form av en liten fiskdamm och en minifontän. Trevligt att heja på Tommy som verkade nöjd med försäljningen. Därefter blev det lunch på Max och ett besök på leksaksaffären där vi också investerade i "grönsaker" till de små i form av varsin radiostyrd skräcködla till de små.

Sen bar det av till Halmstad och Eurostop där vi skulle övernatta på hotell. Efter att vi checkat in bar det vidare till Busfabriken och 3 timmars lek bland hoppborgar, ruchbanor och annat skoj.

Tillbaka på hotellet och lite spel innan det var dags att sussa. Miltoniopsisen fyllde förresten hela rummet med sin doft trots att den var inslagen.

Efter en rejäl hotellfrukost for vi in i Halmstads centrum för ett besök på Terrariet. En och annan orkidé såg vi minsann bland pilgiftsgrodorna och ormarna. Många fina djur men tyvärr kändes stället ganska slitet.

Sen tog vi småvägar via Falkenberg till Varberg där vi gjorde ett kort stopp på blomsterlandet. Det fanns faktiskt mer orkidéer än det brukar göra på blomsterlanden i övrigt, men vi kom faktiskt därifrån med endast två påsar solrosfrön.

Vidare mot Göteborg och ett snabbt stopp på Kållered där en ny elvisp inhandlades då den gamla nyligen havererat. I baksätet skreks det nämligen om Pannkakor... och så fick det bli när vi kom hem.

En välbehövlig och lyckad utflykt helt enkelt. Nu är det 3 som ligger och sussar sött där uppe, och den fjärde är snart på väg... nu har jag precis spenderat en halvtimme i växthuset. Alltid lika trevligt. Just nu är det en gigantisk LC som jag köpte hos Schwerter i höstas som är mest spännande då den har REJÄLT feta knoppar. En Paph niveum och en urbanianum som aldrig blommat tidigare är också i knopp och dom ska bli väldigt trevliga att följa.

I morgon börjar allvaret igen.

Nyckelord: FlowerTeam, semester, Blomsterlandet

3/2 -08

Mycket förståndigt, Mattias.
Efter sådan veckor behövs en händelserik minisemester.
Ni verkar ha haft många trevliga aktiviteter på programmet, både för `gammal´ och ung
Lycka till med alla knoppar, som är på gång.
Sov gott!

3/2 -08

Vilken trevlig utflykt du skriver om, verkar som alla har haft roligt!

3/2 -08

Hej Mattias

Alltid roligt att träffas!!

Hälsa frugan och dom små.

/Tommy

4/2 -08

Åh, vad det låter mysigt! Lite av varje för alla...

Ge ditt svar

15/1 -08

~Hemma igen~

Så, då var veckan med sol, värme och bad över... inte så kul att komma hem till kalla regniga Sverige igen! * burr*
Vi har haft en helt underbar semester! Hoppas ni inte tar illa upp för att jag lägger in helt "off topic-bild" på mina små badhunkar!

Nyckelord: semester

15/1 -08

har även du varit i thailand??
undrar en avensjuk

15/1 -08

Här är det konstant "höst"
Det där såg betydligt trevligare ut.

15/1 -08

Hej Hanna,välkommen hem till rusket.Härlig bild på småfolket!!!
Anette

Hej Hanna och välkommen hem. Vilka härliga ungar. man blir så glad av att titta på dom!
Kram!
Annette

15/1 -08

Vilket härligt kort! Det ser ut som ni verkligen njöt av er semester!

15/1 -08

jona: Inte Thailand tyvärr, men däremot Lanzarote.. lagom långt bort med 2 småttingar..

15/1 -08

Vilka goa ungar du har Ni måste haft en härlig vecka!

Välkomna hem och puss på Er allihop!

16/1 -08

ändå avensjuk!

Ge ditt svar

Varför bokade vi resa! Visst ska det bli härligt att åter åka till Thailand, sonen och hans sambo ska sköta om en av hundarna, katt, hus och orkideérna i 14 dagar. Hur ska det gå? Visst de flesta orkidéer badar jag ordentligt innan vi åker så klarar de sig 14 dagar, men de 13 som måste badas minst varannan dag hur ska de överleva? Finns det några blad och rötter kvar när jag kommer hem?
Det är tre veckor kvar tills vi åker och jag försöker komma på något bra sätt att göra det så smidigt som möjligt för dem.
Är det någon här som har tips till mig?

Nyckelord: semester

8/12 -07

Klarar de två veckor utan vattning? Annars be någon god vän, granne eller släkting ta hand om dem! Köp något fint åt den hjälpsamme i Thailand. Jag skulle gärna erbjuda mig själv, men jag bor ju en bit ifrån dig ! Lycka till och ha en trevlig semester !

8/12 -07

Ja Jannie, de som är planterade i substrat klarar sig i 14 dagar utan vatten om de får bada ordentligt innan jag åker. De får hellre torka ut lite än att jag får rädda dem från drunkning och ge dem konstgjord andning när jag kommer hem.
Men de som är barrotade och monterade klarar sig definitivt inte i 14 dagar.
Jag måste lite på Fredrik & Sofia att de sköter om dem ordentligt, men det är oroande.

8/12 -07

Du får lämna ordentliga instruktioner till din son och hans sambo, inte klarar de 14 dagar helt utan vatten. Gör ett vattning schema till dem, så att de inte blir övervattnade. Tala om för dem att krukorna inte får stå i vatten och att vattnet måste rinna ut ordentlig från krukan. Trevlig resa.

8/12 -07

Siw, i somras fick mina barrotade och monterade hänga upp och ner.
Då var det inte risk för att vatten skulle stanna kvar i bladvecken.
Det var smidigt för orkidévakten att bara duscha plantorna varje dag utan att behöva flytta dem.
Hoppas dina orkidéer klarar sig utan din omsorg de här veckorna
Ha en skön resa

8/12 -07

Fiffigt, Gun! Du är då aldrig rådlös!

Ge ditt svar
Ja så var det dags att åka iväg på semester. Jag har lagt allt ansvar för mina orchisar till min mamma och inte blev jag mindre nervös när hon säger: - Kan du inte ställa alla på köksbordet...
Men det ska nog gå bra (intalar mig själv) jag har inte så många som behöver varannandag vattning och fiskarna behöver ju mat de med. Ja ja vi får se. har satt ihop ett vattningsschema med intstruktioner...det kan väl inte gå fel (!?)
Jag hittade ett fynd i förrgår när jag gick i Solna C, de sålde Phalar för 99kr och var i förvånansvärt bra skick med tanke på priset, stora! Så det blev två till mamma och jag kunde inte stå emot att köpa en till mig själv ) 99kr ..det går ju bara inte att motstå..

de vita är mammas.. Och äntligen har jag blivit färdig med mitt senaste projekt, mitt trappbord, jag kunde inte hitta något likande på marknaden (där jag tittat) så jag provade med att rita ett själv och så här blev det. Då blir det precis som man vill ha det..sen till vintern då flyttar de andra in från ballkongen ) och sen blir det någon belysning till...det blir att vara uppfinningsrik när man bor på några få kvm och man vill få plats med sina darlingar )

Sen blev jag glatt överraskad över att min Dendrobium compactum hybrid trivs så bra på ballkongen. Den sista stängeln vissnade i måndags och vips så hade jag två nya på G...ska de inte vila? Jag som nybörjare var lite orolig över att göra fel men till min stora glädje har jag tillväxt på samtliga i min samling och min Cymbidium skjuter nytt skott igen. Kanske blir det någon blomma någon gång...hur som helst!

Ha en fortsatt toppen sommar allihop så ses vi när jag kommer tillbaka!

Nyckelord: semester

31/7 -07

Cecilia - första gången min svärmor skulle vattna så hade jag gjort ett schema och lagt det på köksbordet.
När vi kom tillbaka så upptäckte jag en posthög på schemat. Hon hade inte ens sett det. Men det gick bra i alla fall så numera
så skiter jag i det.

Verkligen ett smart trappbord du har gjort. Ha en trevlig semester.

31/7 -07

Tack Bertil! Lycka till med ditt bygge, visst känns det bra när man har gjort något själv. Det kräver tid och tålamod och en gnutta vilja men när det blir klart blir man glad. Trevlig sommar!

1/8 -07

ha en trevlig semester, allt kommer säkert att gå bra, orkideér är ändå ganska tåliga, som jag själv märkte efter 1 veckas bortavaro utan någon som vattnat dem (utom 1:n). Blommorna kanske vissnar bort, men plantan överlever. Mammor är oberäkneliga, men de gör ändå sitt, på sitt sätt.

Ge din åsikt

Semestertider... hur länge vågar man egentligen lämna plantorna ensamma? Det beror naturligtvis på en massa faktorer.. värme, luftfuktighet, art mm... men ... 8 dagar utan vattnande.. kan det ta död på...eller i alla fall allvarligt skada någon planta?

I regel är det väl också så att plantor i knopp är värre att lämna utan vatten? Jag har 4 paphar, en aerangis och en ascocenda som är på G. Kanske borde man i alla fall packa med dessa?

Nyckelord: semester, vattning

23/7 -07

Jag har varit bortrest en vecka. Den enda jag fick ett adoptivhem var Dendrobium pendulum. Alla mår bra. Blommorna på Dendrobium anosmum vissnade (snyft), den vill ha vatten varje dag, men annars har även den klarat sig. Dendrobium deareii som stod i knopp och som också är ganska vattenkrävande har fortfarande kvar sina blomknoppar och de är på tillväxt. Jag hade förståss persinnerna nerdragna i de soligaste fönstren med bara smala springor för ev. solljus att tränga igenom.

23/7 -07

Lämna in dem till mig...(ler ett snett varggrin)
Skämt åsido, om paffarna är någorlunda vuxna borde det inte vara något problem att lämna dem nyvattnade en bit in från fönstret, med fuktfat under. Om det bara rör sig om några få krukor kanske du kan göra sån där självvattning med garnveke över till ett glas vatten? Det låter som det vore tryggare för knopparna att stanna hemma. Kanske man kan göra ett arrangemang med en liten plastpåse som löst omger själva knopparna utan att de tar emot plasten, en tanke som jag inte vet hur praktiskt genomförbar den kan vara...

23/7 -07

Mattias, om ni åker åt mitt håll, så lämpa av dem hos mig så ska jag passa dem åt er. Vi är hemma resten av sommaren, förutom enstaka dagsutflykter.

Ge ditt svar

Har nu kommit hem från ett soligt underbart Italien där vi njöt i 2 veckor.Bilen fullastad med packning och 5 barn rullade förnöjt fram i trafiken både dit och hem utan problem.
På vägen ner tog vi en liten omväg till Röllke där vi blev bjudna på både kaffe och fägring i form av massor av härliga orkideer.Naturligtvis fick det plats några sådana i bilen också.
Det blev
phal.amboinensis
phal.parishii
kingidium chibae
promenaea
en phal.som dessvärre saknade namnlapp eftersom just den jag valde var just den som hade tappat namnstickan.Det såg jag först senare..
samt en princess mikasa som fick fira semester i Italien tillsammans med oss.
Princess Mikasa blommade med rosa fina blommor som höll nästan hem.Men nu är stängeln kapad.
Promenaean ser skum ut.Förmodar att jag på köpet fått en odling ullöss också.....men sånt får man väl räkna med ibland.Dom nya orkisarna är härmed förpassade till egen vrå tills jag vet hur många av dom som har objudna gäster.
Igår hämtades de orkideer som fått husera hos min mor under vår semester.Hon har skött mina godingar exemplariskt och är värd en medalj+++++
Hon tyckte det var lite "konstigt" att stiga upp i morse utan att behöva börja dagen med "orkide-badning" förstås.
Alla orkisar här hemma mådde hur bra som helst.Min kära mor har naturligtvis varit och pysslat här också nån gång i veckan.Dom frodas och mår toppen.Har inte saknat mej ett dugg.. hmmm
Annelie

Nyckelord: Röllke, Italien, semester

11/7 -07

Vilken härlig semester!! Jag är så avis, Italien och Rölke, kan det bli bättre..
Du måste visa bilder på dina nykomlingar när de blommar, vad spännande! Så du kan dela med dig av din glädje ;o) Alltid så kul att få tillökt. Jag blev bara tvungen att googla kingidium chibae tyckte den hade ett spännande namn, nästan cymbidium... ) hittade den här, och bilden kom visst också från Röellke (det stavas visst med två L och ett E):

Och den här är ju så fin den med!!!
phal.parishii

Hur som helst...Grattis till dina nykomlingar!!

11/7 -07

Tack Cecilia! Oh,ja...kan jag få dom att blomma nån gång så kommer det helt säkert bilder.Just nu är dom inte särskilt stora,men den som väntar på nåt gott.....Vi får se..
På vägen hem hade jag förhoppning om ett besök hos Karge men det visade sej att det är stängt på söndagar.Typiskt att köra förbi(nästan)enda dan det är stängt.
Körde en liten tur in i staden Celle på hemvägen..jättemysig stad.På väg därifrån körde vi förbi stora växthus där det stod "orkideer". Vet inte vad det var för något för sambon fick sååååå bråttom att trycka på gasen...Fast det var säkert stängt där också.Men nyfiken blev jag så nu ska jag försöka övertala "gubben" att ""en semester i Celle nån gång skulle väl vara trevligt?""
Hälsningar från Annelie

Det låter underbart Annelie !
Angående Celle så är det någon här på forumet som tidigare "pratat "om det vem det nu var?
Plopp kanske ?
Lycka till med Dina nya telningar,dom kommer säkert med blommor när det är tid för det.
Monika

Ge din åsikt

Undrar vad jag ska göra med mina orkideer under semestern. Ska jag ta dem med mej till landet eller ställa dem ute och hoppas på lagom regn och sol under en månad? Phalaenopis, Oncidium, Dendrobium och ettåriga Cattleyor?

Nyckelord: utomhus, semester

Hur många plantor rör det sig om?
Jag skulle inte chansa på "rätt väder" blir det varmt och torrt förlorar du förmodligen alla.

Hej Sixten,
Jag håller med Magnus. Det samma händer om det blir för blött… Utan uppsikt under en månad… Det betyder nog fritt fram för sniglar och andra kryp. Ta dom med dig till landet eller hitta en trevlig vän som kan sortera din post och vattna så som du brukar. /Lina

Hur göra?
Förutsätter att du har en del plantor så att du inte vill ta med dig dem till landet pga volymen.
Oncidiumerna och dendrobierna borde utan problem klara sig två veckor om dom inte står i ett soluppvärmt fönster.
Phalaenopsis klarar sig nog utan större skada i två veckor om de står i normal rumstemperatur.
Dvs Jag skulle ställa dessa på ett bord innanför ett norr eller östfönster så de i alla fall får lite ljus. Gruppera dem med separata skriftliga instruktioner. Försök hitta någon som kan komma mitt i semestern och vattna dina plantor och visa praktiskt hur du vill ha det gjort. Du kan ju alltid ringa och påminna denna person när det är dags.
Att ställa ut dem är inget bra alternativ tycker jag.
De små Cattleyorna är svårare att bedömma då det beror på hur stora de egentligen är. Dessa skulle jag nog försöka ta med till sommarstugan

29/5 -07

Ska hänga med på samma teman: vill Bulbophyllum vara ute på sommaren?

29/5 -07

Kamila det beror nog på vilka arter det handlar om, det finns ju både varmväxande och mer kallväxande Bulbophyllum. Men generellt skulle jag nog rösta för innevistelse. Jag har i alla fall aldrig haft mina ute.

29/5 -07

Tack Lasse Jag har putidum, fascinator, longissimum och hybrid mellan ornatissimum och careyanum - tips? Det är min första sommar med de, så känner jag mig lite oerfaren

29/5 -07

Ja dom är intermediärt- till varmväxande allihop och jag skulle behållt dem inomhus. B. ornatissimum x careyanum låter spännande - vad kan det bli av den tro?

30/5 -07

=))) Tack
här är den:


Den har blommat över nu, men tre nya stänglar är på G Jag har läst att den kan blomma upp till fem gånger om året - och den är på bra väg att bevisa det
Jag återkommer med bättre makro bilder när den blommar igen.

30/5 -07

Den verkar ju trevlig. Luktar?

30/5 -07

Ingent som jag kände direkt. Den var på väg att blomma över när jag fick den, så då kunde jag missa eventuellt lukt-upplevelse, men jag ska kolla nu, när den blommar

Ge ditt svar