Råd / Vattning /

Skriv början av artikeln om torktumlare

Nyckelord: torktumlare

Inlägg med torktumlare som nyckelord.

Under nyckelordet torktumlare ligger det första inlägget om tvättnötter och så här ser dom ut.

Nyckelord: Tvättnötter, torktumlare

Ge din åsikt

Har hört att man kan använda vattnet från torktumlarens kondensbehållare med motivationen att det skulle vara kalkfritt. Vad tror ni om detta?
Trollan

Nyckelord: vatten, torktumlare

26/10 -06

Så l8ange som du inte har sköljmedel i tvätten så bör det vara ett lite kalk-fattigare alternativ.

26/10 -06

Torktumlarvatten är förmodligen jättebra. Det fungerar i alla fall lika bra som att köpa destilerat vatten till ångstrykjärnet. Har aldrig tidigare tänkt på att orkidéer och strykjärn bör skötas på samma sätt! Jag som inte har någon torktumlare har fått för mig att orkidéerna mår bättre av kokt, avsvalnat vatten, än av vatten direkt ur kranen. Rätta mig gärna om jag har fel!

26/10 -06

Kokar du kranvatten så kokar du ju bort det som är bäst för orkidéerna, det rena vattnet! Kvar blir kalk m m i högre koncentration än innan. Då är det nog bättre att vattna med kranvatten som bara stått upptappat ett par dagar, utan kokning.
Själv kör jag mest med regnvatten, just nu är det väldigt gott om det

27/10 -06

Torktumlarvatten, finns det ändå inte en risk att det finns en del tvättmedelsrester kvar i vattnet? Provade en sommar på några plantor
och märkte att blad gulnade och föll av i större omfattning än på övriga plantor.

27/10 -06

Jag ska genast ställa ut en hink att samla regnvatten i och sluta ge mina blommor överblivet tevatten. Mina orkidéer hälsa och tackar dig Lasse.

Tackar för tipsen! Ja regnar gör det ju! Undrar om det funkar att smälta snö sen i vinter?
Trollan

27/10 -06

Tänk bara på att även snö blir förorenad, så ta bara nyfallen snö.

3/8 -07

Jag använder vattnet från torktumlaren. Har det till nanoskåpet också. Det har jag gjort över ett år nu. Kan tänka mig att det är lite skilnad på kondenstumlare och vanlig torktumlare. Men hur som hälst så är det ju ångan som man tar tillvara. Har också hört att vissa tar kylskåpsvattnet. Alltså kondensvattnet från kylskåpet.

11/10 -07

Vatten från torktumlaren är egentligen destillerat vatten. Det vanligaste sättet att rena vatten, få det saltfritt, är att destillera det. Vanligen kokar man vattnet och den kondenserade ångan är rent vatten, 100% H2O (2:an skall vara undre index, men jag vet inte hur man åstadkommer det). En annan reningsmetod är frysning, isen i salt vatten är rent vatten.
Följaktligen är kondensvattnet från torktumlaren rent vatten, förutsatt att det inte strittar eller stänker över vatten från byket till kondensbehållaren.
Faktum är att vattnet från torktumlaren borde vara minst lika rent som regnvatten.
Själv använder jag vatten från torktumlaren för att duscha mina orkidéer varje morgon, näh, egentligen bara Phalenopsisarnas rötter och Masdevalliorna, fö. använder jag regnvatten för den egentliga bevattningen.
Jag undrar hur det riktigt är med att använda regnvatten för bevattningen, är det inte alltför rent? Det finns inget Ca eller Mg i regnvatten. Då man blandar näring i bevattningsvattnet så tillför man inget Ca eller Mg för det ingår inte i näringen, men orkidéerna behöver oxo Ca och Mg.
Jag tror man borde blanda vanligt kran vatten och regnvatten för att f´å bästa resultat.
har någon en åsikt om detta.

Ge ditt svar