Råd / Förökning / · Vegetativ förökning /

Nyckelord: keiki

Ibland bildas det småplantor på stänglar och plantor av orkidéer. Dessa kan planteras för sig och sedermera växa upp till nya plantor. På stänglar och bulber hos många vanliga orkidéer kan små skott skjuta fram. De små skotten utvecklas på plantan eller stängeln och får så småningom rötter. Denna typ av skott...

Läs hela artikeln

Inlägg med keiki som nyckelord.

Moderplantans blommor. Från Martina.
Muterad keiki. Från Martina.

En intressant mutation! Min pappa fick en muterad keiki en gång för över 10 år sedan och nu har det hänt igen på en av min mammas Phalaenopsis.

Jag har övertalat min mamma att låta den sitta kvar tills vi lyckats få en bild på när moderplantan och keikin blommar samtidigt med olika blommor! Det vore en sjukt häftig bild! Min pappa hade redan klippt bort sin muterade keiki innan den blommade för första gången så där fick vi aldrig möjligheten till det.

Nyckelord: Phalaenopsis, Keiki, Muterad keiki

11/4 -22

Detta hände mig med en blomma på en av mina phalaenopsis. Inga petaler, ingen läpp. Jag tyckte det var väldigt obehagligt. Måste tyda på att någonting gjorts fel, ... antingen för kallt, för lite ljus, för lite vatten, eller för mycket vatten.

13/4 -22

Det kan troligt också bero på den hårda genetiska manipulationen i drivhusen, åt den breda kommersiella konsumtionsmarknaden.

14/4 -22

Hur menar du med Den hårda genetiska manipulationen?

14/4 -22

Att de pressar fram nya varianter och färgkombinationer, och driver upp dem väldigt snabbt för att sälja mer. Jag får iallafall det intrycket. T.ex. den senaste blå färgen som såg ut som rengöringsmedel, som de sålde på Plantagen. Det är inte naturligt.

14/4 -22

Vad jag vet så använder de sig av vanlig hybridisering dvs att de utför korsningar via pollinering och inte genteknik. Vad är det som är så hemskt med det? Och mutationer sker ute i det vilda också, det är en del av evolutionen.

Om det är den blå färgen jag tror du menar så får man fram den genom att färga vita blommor med ett blått färgämne. När plantan blommar om så har den blå färgen försvunnit

14/4 -22

Ok, det låter mindre dramatiskt än jag befarade.

Ge din åsikt

10/4 -22

Muterad keiki

Muterad keiki. Från Martina.

 

Nyckelord: keiki

Prata om bilden

25/6 -21

Keikos

Min "Lancôme-lila" orkide (Phaelenopsis) har fått "barn" på de gamla blomstänglarna.
De är rätt små ännu, men jag tar gärna emot tips på hur jag skall sköta dem för att de skall överleva på egen hand.
Har en stor glasvas - typ 60 cm hög- som jag haft orkidéer i förut. Kan den ge ett bra klimat?

Nyckelord: Keiki

Finns ganska många frågor kring det på OrkidéPrat sedan tidigare, du kan hitta inläggen här https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...

29/6 -21

Hej!
Du behöver inte göra något med dom, vänta tills de har minst 3 rötter innan du sätter de i en egen kruka, med sphagnummossa eller bark
Rötterna bör vara tillräckligt långa för att kunna absorbera vatten, vilket du ser på att de blir gröna när du sprayar eller vattnar på dom.

9/7 -21

Tack både för hjälpsamheten!

Ge ditt svar

15/10 -19

KEIKI

Är nyfiken på hur jag ska gå till väga för att plantera dessa två. Särskilt hur jag ska beskära för att både extraplantorna och moderplantan ska må bra. Tror att det är en brudorkidé.

Nyckelord: Keiki, omplantering

15/10 -19

Bara att ta loss keikin och plantera dem i bark. Brukar inte vara några problem. Den nedersta har långa fina rötter

16/10 -19

Med så långa rötter kan den det vara svårt att plantera utan att bryta av rötter, var försiktig

16/10 -19

Rötterna blir lite mer böjliga om man sätter dem i vatten en stund innan plantering.

Ge ditt svar

11/11 -18

Kaosorkidé

Från Emem.
Från Emem.

Hej!

Helt okunnig på detta område men har förstått att jag fått en keiki efter en del googlande... Den har bara två rötter som blivit väldigt långa nu i väntan på att en till ska växa ut och jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den. Ska jag låta den sitta kvar? Blomman har även fått en hel drös med nya blad och rötter under och efter att den blommade en längre period fram tills i höst. Phalaenopsis för övrigt! Alla råd tas tacksamt emot!

Nyckelord: keiki, Phalaenopsis

Ge ditt svar
Dendrobium nobile fire bird. Från Erik B..
Dendrobium nobile fire bird. Från Erik B..

Jag köpte för ett tag sen en Dendrobium nobile fire bird, som nu blommat över. Som ni ser av bilder har jag fått 2 Keikis med lite luftrötter. Den ena har en blomma inväxt i stjälken. Hur länge ska jag vänta och hur gör jag för att dessa ska föröka sig, Kan jag bara skära av stjälken under keikisen och sätta den i ny pinjebark med mossa, eller har ni några andra tips?
Hälsningar Erik

Nyckelord: Keiki, Dendrobium nobile fire bird

16/4 -18

Perfekt att ta dem nu, fina mjuka rötter. Blanda bark och mossa och håll fuktig

Ge ditt svar

22/9 -16

Keiki?

Från SimonTello.
Från SimonTello.
Från SimonTello.

Hej alla glada!

Min bästa mini-phal som blommar om och om igen, verkar ha fått keiki? Den brukar bara ha två blad och nu undertill så ser det ut som om en "ny" planta håller på att växa upp. Kan ni kunniga hjälpa mig se ifall jag har rätt? Första bilden är på hur phalen såg ut från början med två blad. Om det nu är keiki, hur gör jag för att avlägsna den från modern på bästa sätt utan att den skadas?

Tack,

Linn

Nyckelord: Keiki, phalaenopsis

22/9 -16

Tycker det ser ut som något har hänt med toppen på moderplantan. Har det kommit nya blad någon gång? Keikin kan tas bort när den har några rötter, så många och långa så du tror att den klarar sig. Annars kan du låta den sitta kvar då riskerar du inte att skada den. Brukar inte vara några problem att ha två plantor i samma kruka. Det är alltid lite riskabelt att dela dom.

Din planta har något som kallas Terminal Spike, dvs den har kommit med blomstänglar direkt i bladvecket. En Phalaenopsis växer monopodialt, dvs tillväxten - nya blad - sker i plantans topp och det går inte så bra med det nu pga de gamla stänglarna, som proppar igen för tillväxt. Därför gör den en keiki för att kunna överleva.
Keikin måste få bra egna rötter innan du kan ta bort den från moderplantan om du inte vill att den ska vara kvar.

22/9 -16

Hur gör jag med de gamla stänglarna? Ska jag klippa dem ytterligare? Förstår att det inte hjälper nu men till andra plantor så att det inte händer igen...

Nej det är orginalbladen. De var jättesmå innan så de har breddat sig lite.

Du kan inget göra åt de gamla stänglarna och ytterligare klippning av dem förändrar inget. Terminal Spike är en missbildning och såna plantor borde inte komma ut i handeln. Rådet är att du ska inte köpa en planta som kommer med stänglar i översta bladvecket, för då blir det svårt/omöjligt för plantan att komma med nya blad och växa.

22/9 -16

Jag har en sån planta med terminal spike "syndromet" och den verkar bilda keikis istället-frodigare planta

Ja, dom kan bli jättefina. Har också haft en med Terminal Spike, som fick två keiki. Moderplantan gav upp, men de två barnen växer och frodas i var sin kruka och båda har blommat med normal sättning av sina stänglar.

23/9 -16

Min Phal "wild orchid" har två terminal spikes. Vi får se vad som händer.

Spjuttan, jag tror det är just denna, som ibland har eller får terminal spikes. Min var också en "wild orchid", ganska små vita blommor med gulorange läpp och den kallas också Phal Soft Cloud. Mycket blomvillig och söt.

27/9 -16

Ni som är duktiga på phalar, har ni tips på liknande orkidéer med dessa "taxöron"? Försöker hitta olika varianter av phalar förutom den vanliga brudorkidén

27/9 -16

Phalaenopsis och brudorkide är samma sak

Ge ditt svar

12/8 -16

Dendrobium keiki

Från Lourah.

Jag har en dendrobium moderplanta som var 2 st från början som slutligen fick 5 skott. Delade den då det började bli lite trångt i krukan, med framgång! En moderplanta till mig och 1 till min kompis och 2 skott i en kruka o 3 i en annan då de hellre delade sig så. Nu har min moderplanta fått en stor keiki och den har i sin tur fått en keiki, en keiki på keikin liksom. Även ett nytt stort skott i krukan och en keiki på en avklippt moderstängel som var klippt vid köp. Min fråga är hur får jag av keikin på den stora levande moderplantan utan att behöva klippa av den? Går det som jag läst innan, att bara bryta av keikin för omplantering?

Nyckelord: Keiki, Omplantering, Dendrobium

12/8 -16

Det är bara att bryta loss keikin. Den verkar ha gott om egna rötter.

12/8 -16

Ja det har den faktiskt! En på gång och flera långa, tack så jättemycket för svar anitta

Ge ditt svar
Från Spjuttan.
Från Spjuttan.

Jag köpte en Dendrobium moniliforme av Lassse i april. Vilken eländig speta tänkte jag när den kom. Van som jag är vid robusta Cattleyor.
Plötsligt syns en enda liten blomknopp på den där den står ute i ösregnet på balkongen. Jag tar förstås in den och då doftar hela sovrummet.
Nu syns det tydligt att det är en liten keiki som blommar. Kan jag plocka loss den och plantera den när den har fått lite längre rötter? Och är det sphagnum som gäller då?

Nyckelord: Dendobium moniliforme, Keiki

19/7 -16

Visst är det en underbar doft!:D du kanske såg min post och kan tänka dig parfymen från alla dessa blommor i en etta!:D

Keikin kan du ta av när den har lagom med rötter, men jag skulle nog vänta tills jag såg att ett nytt skott börjar formas på den lilla keikin:) jag har tagit nån keiki sådär men verkar lite svaga på just mina plantor utav de olika moniliforme varianterna:/
Men de växer desto fortare i antal bulber ändå:)

19/7 -16

Och spaghnum i en liten liten liten kruka!

19/7 -16

Nästa blomning ska det definitivt bli flera blommor. Och doft.

Ge ditt svar
Från emaoji.
Från emaoji.
Från emaoji.

Wiii!! Efter att ha räddat denna keiki ifrån en mkt sjuk moderplanta, har den fått stå i full water culture för att försöka stimulera nya rötter att växa! Det verkar lyckat! Massa nya "pluppar" syns nu vid roten sååå glad!

Nyckelord: Full water culture, Keiki, Phalaenopsis

17/3 -16

Vad är water culture ? Grattis.

17/3 -16

Tack LP! Att ha plantor endast i vatten. Kom över info om detta under mina timlånga sökningar på youtube efter orkidéskötsel-tips!

18/3 -16

Okej, där fick jag lära mig nått.

20/5 -17

Emaoji, hur länge hade du din keiki i bara vatten ? Vad planterade du den i sedan, och hur gick det med den? Nyfiken.

Ge din åsikt
Mina små kelgris har blivit vuxna. Från En person som inte är medlem längre.

 

Nyckelord: Phalaenopsis, keiki

13/2 -16

Väldigt fina !

13/2 -16

Vacker

Prata om bilden

24/9 -15

Vanlig keiki?

Phalaenopsis, två blomstänglar. Från ez. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Jag har ett nyvunnet intresse i mina orkidéer som mest bara råkat överleva hos mig innan.

Nu har jag upptäckt att en av plantorna (som jag antar är en Phalaenopsis) har fått blad längst ut på blomstängeln. När jag forskat runt lite på nätet om keikis så ser ingen ut som mina. De har inga rötter (än?) och istället för att växa ut med 90 grader vinkel från stängeln så växer bladen vidare längs med. (se bilder)

Den andra blomstängeln ser ut att kanske bilda blad högst upp också.

Sorten har mindre blommor än andra Phalaenopsis och kallades "vild" i butiken där jag köpte den, men jag har inte kvar infolappen. Det är tredje gången den blommar sedan jag köpte den för ca ett år sedan. Jag tror den har blommat i 4 månader nu.

För tydlighet har jag tre bilder. Någon som känner igen det här? Kommer den bilda rötter och bli en keiki? Är det något annat än en keiki?

Nyckelord: Keiki, Blomstängel, Phalaenopsis

24/9 -15

Jättefina, men det är ingen "vild" ren art eller så, utan en vanlig hybrid. Och grattis till keikin Rötterna kommer så småningom

24/9 -15

Den heter vild pga att de ej har pinnar utan blomstänglarna hänger "vilt".

24/9 -15

Hahaha, SJÖVILD orkidé, helt klart !! Jättesöt !

24/9 -15

Tack för respons!

Jag antar att det är en keiki då om Blomtjuven säger att rötterna kommer så småningom. Blev osäker då jag inte hittat en enda bild på en keiki som liknar det här sättet att växa, utan de ser alltid ut att växa i vinkel från blomstängeln.

Någon av er som fått en keiki som växer som bladen gör på mina bilder?

Angående "vild" så förstod jag att det inte var en vildorkidé, men tänkte om infon kunde få någon här att gissa sig närmare vilken typ det är då ni kanske också köpt orkidéer med samma beskrivning. Peter, din förklaring låter ju trolig och mer vettig än det luddiga att den blommade längre eller vad de nu sa i affären. Men den kom uppstakad på pinnar när jag köpte den.

Tack Xara, den är rätt gullig faktiskt. Tror jag kanske ska släppa lös alla blomstängler på den i framtiden. Mer vild!

25/9 -15

Keikis kan växa åt vilket håll som helst, som ljuset kommer ifrån. Står den i ett fönster så vrider sig bladen mot ljuset oavsett om det är åt motsatta hållet från dit stängeln pekar. Man kan styra keikin och bladen på plantan genom att vrida den, som med andra krukväxter, bara det att det tar längre tid eftersom orkideer växer långsamt. men det spelar ingen roll hur den vrider sig, den kommer utvecklas ändå. Jag brukar låta den vara åt samma håll så att inte rötterna växer över bladen utan från bladen. Rötterna växer åt motsatt håll som bladen. Blir så svårt att plantera annars.

25/9 -15

Jag förstår vad du menar Blomtjuven, men det är inte rikigt det jag menar. Keikis växer ju ändå ut från vissa punkter på växten. Den växer tex inte ut mitt på ett blad.

De här bladen växer just nu bort från fönstret och ljuset. Hela grejen var att bladen är längs med blomstängeln inte på sidan av den och det var det som jag uppfattade som ovanligt. Men det kanske bara är en slump att jag inte hittar sånna bilder på nätet. Det enda som liknade lite var en "terminal spike" som jag såg. Det kanske är något i den stilen.

Oavsett, ska bli spännande att se vad som händer.

Och tack för tips att inte vrida den!

25/9 -15

Ja, nu förstod jag inte

ez, jag visar en bild på en planta hos mig, som har en terminal spike, dvs en blomstängel som kommer mitt i det översta bladparet. Det är en missbildning, som gör att plantan inte kan producera nya blad, för stängeln sitter som en propp högst upp och hindrar tillväxten. Som du ser finns det ett blad på den stängeln, men mer kommer det inte att bli och det är ingen keiki. Däremot har det kommit två keiki i krukan bredvid moderplantan och de syns också på bilden.
Den blomstängel, som plantan har nu, kommer lite längre ner mellan två bladpar.

25/9 -15

Jag tror att ez menar att toppen på stänglen har börjat bli en keiki, och att keiki inte kommer från ett "öga". Fattat rätt?

Eftersom ez skriver om terminal spike ville jag förklara vad det är!

25/9 -15

Nenne jag mena inte till dig om du fattat rätt, jag menade mig sj:-D För då lät min kommentar rälig, och rälig är jag inte..

25/9 -15

Först, vad söt "vildorkidén" var Två, min mammas vanliga hybrid Phallar ser exakt ut som din när de sätter keikis, de sätter dem längst ut på stängeln, är ganska vanligt tror jag. Vissa sätter mer baskekis, andra mer på stängeln, beror väl från art till art eller hybrid till hybrid

25/9 -15

Japp, Caroline, det var så jag menade!

Tack för mer info om "terminal spike", det var ungefär det jag hade sett på nätet. Jag tror faktiskt att min planta har haft en sån också som jag har klippt ner och kanske därför den börjar inse att den borde fixa keikis.

Ja, visst är den söt!

Vad glad jag blir att få feedback på det här!

Ge ditt svar
Phalaenopsis, två blomstänglar. Från ez. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Keiki

Prata om bilden

24/9 -15

Phalaenopsis keiki?

 

Nyckelord: Keiki

Prata om bilden

24/9 -15

Phalaenopsis keiki?

 

Nyckelord: Keiki

Prata om bilden