Råd / Förökning / Keiki · Vegetativ förökning / Keiki

Keiki

21/8 -10

Ibland bildas det småplantor på stänglar och plantor av orkidéer. Dessa kan planteras för sig och sedermera växa upp till nya plantor.

På stänglar och bulber hos många vanliga orkidéer kan små skott skjuta fram. De små skotten utvecklas på plantan eller stängeln och får så småningom rötter. Denna typ av skott kallas ofta keikis efter Hawaiianskans ord för bäbis.

Keikis kan bryta fram av ett par olika anledningar, bland annat:

  1. som ett helt normalt sätt för plantan att föröka sig. Dendrobium kingianum likväl som Phalaenopsis gör ganska ofta detta
  2. som en krisåtgärd för plantan om den håller på att dö. Jag har sett Phalaenopsisplantor vars bladveck ruttnat utveckla keikei bredvid den döende rosetten och på stänglar
  3. vissa kallväxande släkten utvecklar keikeis istället för nya skott om de odlas för varmt. Bland annat kallväxande Dendrobium kan göra detta
  4. det finns så kallad keikipasta att köpa. Denna appliceras på ögon på främst Phalaenopsisstänglar för att stimulera keikiutvecklingen*

Oavsett anledningen till att keikin bildats så är den genetiskt identisk till sin moderplanta. När keikin vuxit upp kommer den alltså ha likadana blommor som din ursprungliga orkidé.

Ta bort keikin från sin moderplanta

När keikin har ett par blad eller bulber och minst en handfull rötter som var är cirka fem cm långa så är den stark nog att planteras.

Börja med att försiktigt lossa keikin. Om det är en Dendrobium går det vanligen att bara bryta loss keikin från moderplatan. Om det handlar om en Brudorkidé kan man behöva skära av blomstängeln någon cm nedanför samt ovanför keikin och alltså plantera keikin med en bit av stängeln.

Plantering

Plantera sedan keikin i en liten kruka. Ett bra riktmått är att använda en åtta cm stor kruka men storleken beror såklart på vilken sort som odlas. Vira in rötterna i vitmossa (Sphagnum) och placera i krukan. Tryck till extra vitmossa runt rötterna så plantan står stadigt. Alternativt kan en mediumgrov orkidékompost användas. Tillse dock att den är luftig.

Placera plantan under förhållanden lämpliga för vuxna plantor. Var dock lite extra varsam så keikin ej utsätts för stora mängder solljus. Ge heller inte någon näring förren du ser ökad tillväxt i blad och/eller bulber.

När keikin vuxit ett år ett två i den lilla krukan börjar den troligen bli trång för plantan. Om Sphagnum använts och mossan fortfarande ej är nedbruten kan du nu flytta över hela Sphagnumklumpen till en ny större kruka. Fyll upp med orkidékompost som passar för sorten det gäller och se till att plantan står stadigt. Om en barkkompost använts till keikin bör den troligen bytas ut nu varför den gamla komposten kan tas bort från rotsystemet och plantan sedan planteras i passande färsk kompost.

Keikin måste bli minst ett par år gammal före den kan blomma. Phalaenopsiskeikis kan blomma efter tre till fyra år, vissa Dendrobiumsorter tidigare. Men det tar ju alltid ett tag för bäbisar att bli vuxna. Och ungdomsåren har också sin charm.

*Keikeipasta finns att köpa på http://www.123seed.com/keiki-paste-keiki...

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

25/10 -10

Det står här i artiklen om keikiplantor att dom inte blommar på några år: Jag har en phalaenopsiskeiki som blommar på en stängel och som skjuter en ny stängel. Keikin har suttit på moderplntan ett tag och ser utt att må bra Det är kanske skillnad om man låter den sitta kvar eller planterar om och hur lång tid de då tar innan den blommar..
MVH Gunnis

25/10 -10

Håller med dig gunnis, jag har tre phalaenopsiskeikisar som jag fick blommor på samma år som jag satte dem i egen kruka... Nu år två kommer det stänglar på samtliga igen.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.