Vanlig keiki?

24/9 -15

Jag har ett nyvunnet intresse i mina orkidéer som mest bara råkat överleva hos mig innan.

Nu har jag upptäckt att en av plantorna (som jag antar är en Phalaenopsis) har fått blad längst ut på blomstängeln. När jag forskat runt lite på nätet om keikis så ser ingen ut som mina. De har inga rötter (än?) och istället för att växa ut med 90 grader vinkel från stängeln så växer bladen vidare längs med. (se bilder)

Den andra blomstängeln ser ut att kanske bilda blad högst upp också.

Sorten har mindre blommor än andra Phalaenopsis och kallades "vild" i butiken där jag köpte den, men jag har inte kvar infolappen. Det är tredje gången den blommar sedan jag köpte den för ca ett år sedan. Jag tror den har blommat i 4 månader nu.

För tydlighet har jag tre bilder. Någon som känner igen det här? Kommer den bilda rötter och bli en keiki? Är det något annat än en keiki?

Nyckelord: Phalaenopsis, Blomstängel, Keiki

24/9 -15

Jättefina, men det är ingen "vild" ren art eller så, utan en vanlig hybrid. Och grattis till keikin Rötterna kommer så småningom

24/9 -15

Den heter vild pga att de ej har pinnar utan blomstänglarna hänger "vilt".

24/9 -15

Hahaha, SJÖVILD orkidé, helt klart !! Jättesöt !

24/9 -15

Tack för respons!

Jag antar att det är en keiki då om Blomtjuven säger att rötterna kommer så småningom. Blev osäker då jag inte hittat en enda bild på en keiki som liknar det här sättet att växa, utan de ser alltid ut att växa i vinkel från blomstängeln.

Någon av er som fått en keiki som växer som bladen gör på mina bilder?

Angående "vild" så förstod jag att det inte var en vildorkidé, men tänkte om infon kunde få någon här att gissa sig närmare vilken typ det är då ni kanske också köpt orkidéer med samma beskrivning. Peter, din förklaring låter ju trolig och mer vettig än det luddiga att den blommade längre eller vad de nu sa i affären. Men den kom uppstakad på pinnar när jag köpte den.

Tack Xara, den är rätt gullig faktiskt. Tror jag kanske ska släppa lös alla blomstängler på den i framtiden. Mer vild!

25/9 -15

Keikis kan växa åt vilket håll som helst, som ljuset kommer ifrån. Står den i ett fönster så vrider sig bladen mot ljuset oavsett om det är åt motsatta hållet från dit stängeln pekar. Man kan styra keikin och bladen på plantan genom att vrida den, som med andra krukväxter, bara det att det tar längre tid eftersom orkideer växer långsamt. men det spelar ingen roll hur den vrider sig, den kommer utvecklas ändå. Jag brukar låta den vara åt samma håll så att inte rötterna växer över bladen utan från bladen. Rötterna växer åt motsatt håll som bladen. Blir så svårt att plantera annars.

25/9 -15

Jag förstår vad du menar Blomtjuven, men det är inte rikigt det jag menar. Keikis växer ju ändå ut från vissa punkter på växten. Den växer tex inte ut mitt på ett blad.

De här bladen växer just nu bort från fönstret och ljuset. Hela grejen var att bladen är längs med blomstängeln inte på sidan av den och det var det som jag uppfattade som ovanligt. Men det kanske bara är en slump att jag inte hittar sånna bilder på nätet. Det enda som liknade lite var en "terminal spike" som jag såg. Det kanske är något i den stilen.

Oavsett, ska bli spännande att se vad som händer.

Och tack för tips att inte vrida den!

25/9 -15

Ja, nu förstod jag inte

25/9 -15

ez, jag visar en bild på en planta hos mig, som har en terminal spike, dvs en blomstängel som kommer mitt i det översta bladparet. Det är en missbildning, som gör att plantan inte kan producera nya blad, för stängeln sitter som en propp högst upp och hindrar tillväxten. Som du ser finns det ett blad på den stängeln, men mer kommer det inte att bli och det är ingen keiki. Däremot har det kommit två keiki i krukan bredvid moderplantan och de syns också på bilden.
Den blomstängel, som plantan har nu, kommer lite längre ner mellan två bladpar.

25/9 -15

Jag tror att ez menar att toppen på stänglen har börjat bli en keiki, och att keiki inte kommer från ett "öga". Fattat rätt?

25/9 -15

Eftersom ez skriver om terminal spike ville jag förklara vad det är!

25/9 -15

Nenne jag mena inte till dig om du fattat rätt, jag menade mig sj:-D För då lät min kommentar rälig, och rälig är jag inte..

25/9 -15

25/9 -15

Först, vad söt "vildorkidén" var Två, min mammas vanliga hybrid Phallar ser exakt ut som din när de sätter keikis, de sätter dem längst ut på stängeln, är ganska vanligt tror jag. Vissa sätter mer baskekis, andra mer på stängeln, beror väl från art till art eller hybrid till hybrid

25/9 -15

Japp, Caroline, det var så jag menade!

Tack för mer info om "terminal spike", det var ungefär det jag hade sett på nätet. Jag tror faktiskt att min planta har haft en sån också som jag har klippt ner och kanske därför den börjar inse att den borde fixa keikis.

Ja, visst är den söt!

Vad glad jag blir att få feedback på det här!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av ez:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.