Keiki?

Från SimonTello.

22/9 -16

Hej alla glada!

Min bästa mini-phal som blommar om och om igen, verkar ha fått keiki? Den brukar bara ha två blad och nu undertill så ser det ut som om en "ny" planta håller på att växa upp. Kan ni kunniga hjälpa mig se ifall jag har rätt? Första bilden är på hur phalen såg ut från början med två blad. Om det nu är keiki, hur gör jag för att avlägsna den från modern på bästa sätt utan att den skadas?

Tack,

Linn

Nyckelord: phalaenopsis, Keiki

22/9 -16

Tycker det ser ut som något har hänt med toppen på moderplantan. Har det kommit nya blad någon gång? Keikin kan tas bort när den har några rötter, så många och långa så du tror att den klarar sig. Annars kan du låta den sitta kvar då riskerar du inte att skada den. Brukar inte vara några problem att ha två plantor i samma kruka. Det är alltid lite riskabelt att dela dom.

22/9 -16

Din planta har något som kallas Terminal Spike, dvs den har kommit med blomstänglar direkt i bladvecket. En Phalaenopsis växer monopodialt, dvs tillväxten - nya blad - sker i plantans topp och det går inte så bra med det nu pga de gamla stänglarna, som proppar igen för tillväxt. Därför gör den en keiki för att kunna överleva.
Keikin måste få bra egna rötter innan du kan ta bort den från moderplantan om du inte vill att den ska vara kvar.

22/9 -16

Hur gör jag med de gamla stänglarna? Ska jag klippa dem ytterligare? Förstår att det inte hjälper nu men till andra plantor så att det inte händer igen...

Nej det är orginalbladen. De var jättesmå innan så de har breddat sig lite.

22/9 -16

Du kan inget göra åt de gamla stänglarna och ytterligare klippning av dem förändrar inget. Terminal Spike är en missbildning och såna plantor borde inte komma ut i handeln. Rådet är att du ska inte köpa en planta som kommer med stänglar i översta bladvecket, för då blir det svårt/omöjligt för plantan att komma med nya blad och växa.

22/9 -16

Jag har en sån planta med terminal spike "syndromet" och den verkar bilda keikis istället-frodigare planta

22/9 -16

Ja, dom kan bli jättefina. Har också haft en med Terminal Spike, som fick två keiki. Moderplantan gav upp, men de två barnen växer och frodas i var sin kruka och båda har blommat med normal sättning av sina stänglar.

23/9 -16

Min Phal "wild orchid" har två terminal spikes. Vi får se vad som händer.

23/9 -16

Spjuttan, jag tror det är just denna, som ibland har eller får terminal spikes. Min var också en "wild orchid", ganska små vita blommor med gulorange läpp och den kallas också Phal Soft Cloud. Mycket blomvillig och söt.

27/9 -16

Ni som är duktiga på phalar, har ni tips på liknande orkidéer med dessa "taxöron"? Försöker hitta olika varianter av phalar förutom den vanliga brudorkidén

27/9 -16

Phalaenopsis och brudorkide är samma sak

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av SimonTello:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.