Skriv början av artikeln om osmos

Nyckelord: osmos

Inlägg med osmos som nyckelord.

hejsan. Är nybörjare på orkidéer men inte på andra växter=)
Jag har lite matbutiksköpta orkideer som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Står bara phalaenopsis på lappen.
Håller just nu på med att göra ett litet regnskogsterrarie och tänkte slänga in dem där. Jag tänkte ha mellan 80-95% luftfuktighet där och undrar väl egentligen bara om de tål det. Ska även ha mossa där och undrar ifall jag behöver ge osmosvatten(eller duger vatten till bilbattrier?)

Tack för mig
Lee

Nyckelord: mossa, orkidee, osmos

7/3 -13

Det beror på vad du har köpt för orkidéer. Har du kollat under fliken odling?

7/3 -13

Jeg synes at hvis du skal ha en RH på 80-95 % inne så blir det for fuktig å ha de i mose i tillegg. Vannlig butikk phalaenopsis kan du ha enten i potter ellers kan du montere de på bark hvis du skal ha de inni terrariet. Hva slags vann du skal bruke er avhengig av hva du har tilgang til. Jeg bruker destilert vann med litt gjødsel eller blandet med krannvann på vinteren. Og når det begynner å regne så bruker jeg regnvann. Ofte problemet med krannvann er at den har for høy pH. Du kan forsåvidt måle pH og senke den ved å tilsette en syre. Men min absolutt favoritt er regnvann.

7/3 -13

Det blir nog för fuktigt. Vill du ändå prova är det viktigt med fläktar, och som olga säger i krukor eller dyl.

Ge ditt svar

Hej,

är det någon som har vattnat sina orkideer med vatten från en kondenstorktumlare? Kan det vara ett alternativ till att köpa en osmosanläggning?

Jag har mätt vattenvärden av vattnet från senaste "torkningen" och det verkade okej. Men vattnet doftar gott, så frågan är ju om det inte finns rester av tvättmedel i det som är skadliga för orkideerna....

Nyckelord: vatten, osmos, vattenkvalitet

23/9 -12

Vintertid använder jag kondensvattnet - men då använder jag inget sköljmedel till tvätten. Jag silar genom kaffefilter och har till duschning samt använder till vattning.

23/9 -12

jag har just börjat pröva på ovannämnda så blir spännande att se om det gör skillnad.Använder inget sköljmedel.
Ja, det vattnet jag använder blir oxå och dofta svagt men har tänkt att det kan vara bra mot krypinvasioner.Vi har haft bra kranvatten här i våra trakter,Raseborg,Finland, men det har blivit mycket sämre ,så nu hoppas jag på detta alternativ.
Med stor familj blir det mycket tvätt så det känns bra att ta kondensvattnet till vara.
Det där med kaffefilterfiltrering ska jag "lägga bakom örat"

23/9 -12

Till vattning kan det vara bra att blanda i 1/10-1/5 kranvatten i kondensvattnet.

24/9 -12

Hej,

tack, det låter mycket intressant. Då ska jag utse någon mer okänslig kandidat här hemma att vattna med filtrerat kondensvatten. Jag använder flytande tvättmedel, tror ni det kan bli ett problem?

Anledning till att jag började intressera mig för det här med osmos och kondensvatten är att jag har skaffat några plantor dendrobium cutbertsonii. De små liven är så himla känsliga för salter osv, men att köpa en hel omosanläggning känns lite överarbetad för tillfället.

Vilka sorter vattnar ni med kondensvattnet?

25/9 -12

När det bara är ett fåtal som ska ha vattnet kanske det går lika bra med regnvatten? Det är ju det bästa sägs det och ska man lyckas med d. cutbertsonii så behövs detta. En beg osmos anläggning behöver inte vara dyr, jag köpte min för 500:- Alla mina blommor mår bra av detta. Ett verkligt kap.

25/9 -12

Regnvattnet är naturligtvis det bästa som finns, fast det är nog svårt att få till det mitt i staden. Tänker på alla föroreningar som finns i luften...

25/9 -12

Normalt sett, så vattnar jag mest med regnvatten och inför sommarens torrperioder och kalla vintermånader, så sparar jag upp sådant i ett antal dunkar.
Men de båda senaste vintrarna har regnvattneförrådet ändå tagit slut och jag har då använt kondensvatten blandat med lite kranvatten. Vårt kranvatten är alldeles för hårt och kalkrikt för orkidéerna.
Vintertid får vi ganska mkt kondensvatten och lite använder jag till duschflaskan.

26/9 -12

Har funderat på att pröva tvätta kläderna med tvättnötter istället för med tvättmedel, då skulle kondensvattnet bli ännu renare, eller vad tror ni?

26/9 -12

Jag använde tvättnötter i flera år och dom innehåller ju inga farliga ämnen alls.. Har faktiskt funderat på att börja med dom igen..

26/9 -12

en dum fråga bara: vad är tvättnötter och var får man tag på sådana?

26/9 -12

Här är en länk med beskrivning. Det finns fler firmor som säljer dom - någon med hela nötter och andra endast skalhalvorna.

26/9 -12

Finns INGA dumma frågor (det var från förskoleläraren i mig )
Jag tror att hälsokost affärerna har sådana, själv har jag sett hos Emmaus-Svalorna, har ni sådana butiker i Sverige...
Tack för länken

26/9 -12

Carmelita: så skönt att du säger så;-) Och Mia, tack för länken!
Jag tror jag måste beställa hem ett gäng tvättnötter och prova! Den här diskussionen öppnar ju helt nya världar för mig. Tänk att orkidéintresset bär med sig så mycket gott, som att använda det som finns i naturen för att tillgodose våra behov av rena kläder och annat som en modern människa anser sig behöva. Jag är förundrad och glad!!!

Ge ditt svar

Jag vill köpa ett osmos system (reverse osmosis), några rekommendationer? Vad har ni? Jag har tittat på ett AquaLight system, 285 liter/dag för 1895 kr (från drakfisken ). Men Dusk har ju ett för 130 liter/dag system för 1350kr. Är det någon som har osmos filtret från Dusk? Vilket märke är det (tänker mest på i fall Dusk går i graven, vart köper man nya filter mm)? Är det bra?? AquaLight systemet ger ju mer än dubbelt så mycket output för 500kr extra, men jag behöver ju inte så vansinnigt mycket, fast det kanske är bra att ha ett större filer ändå....? Vad tror ni som har osmos?

Nyckelord: reverse osmosis, osmos, RO

1/7 -09

Jag har en från Dusk. Fungerar som den ska och jag är rätt nöjd ..... fast jag visste inte att det kommer ta sååå lång tid att fylla 25l dunk Det går på över 6h lätt Då måste jag se till att jag är hemma. Vill inte ha direkt översvämning i köket, när jag är ute och handlar.... Ja, min poäng är - skulle det "rinna" fortare, så är det värd 500 extra i min värld

1/7 -09

Tack Kamila. Det var nog lite så som jag tänkte också. Större kapacitet = snabbare flöde. Funkar det så? Var det svårt att installera systemet? Någon som har erfarenhet av MSU näringen som Dusk säljer, framtagen för att använda med RO eller regn vatten.

1/7 -09

Att montera ihop var det ingen problem men att koppla ihop med kranen var det lite krånglig. Behövde tre st mellan ringar för att komma in i rätt diameter, isolering tråd och nån isolering pasta Men du är så duktig - det blir säker inga problem för dig

1/7 -09

Hej!
Jag har mitt osmosfilter sitter i duschen med en omkopplare. Om man inte vill ha den sitta permanent så är det bara att ha en sidokoppling som passar. Fördelen med duschen är att man ej är så beroende av att det kan svämma över. Jag tappar upp under natten och då spelar det ingen roll om det svämmar över. Peter

1/7 -09

Peter - hur ser omkopplare ut som du har i duschen och var köpte du den?

1/7 -09

Tack för informationen. Jag hade tänkt koppla in mitt till vattenledningen som går till tvättmaskinen som sitter i badrummet. Då skulle jag ju kunna ha en lång slang från osmosen och ställa dunken i duschen då den skall fyllas för säkerhetsskull. Samma fråga Peter... hur ser kopplaren ut?

Vattnar ni med 90% RO vatten 10% vanligt eller hur gör ni?

1/7 -09

Jag fixar mycket själv men vad delarna heter har jag ingen aning om!!!!!! Det är bara att förklara i affären. Kanske bäst hos en riktig rörmokare som i alla fall jag tycker kan detta bra. Det kan var en som man också använder till diskmaskinen. Det finns alltså många olika varianter. Eller också kan man väl ha någontyp av ballofixkoppling eller vad det heter. Men rita upp rören i badrummet och gå till en expert så blir det kanonbra. Jag skulle hellre lägga pengar på att få detta att fungera i duschrummet i stället för ett snabbare filter. Lycka till Peter

1/7 -09

Okej, då gör jag så (fast jag investerar i den med mer kapacitet när jag ändå håller på). Plus min kära make är riktigt händig, han kan nog hjälpa mig att lösa det bra. Tack Peter.

Ge ditt svar

12/7 -06

Osmosvatten

Hej, när man vattnar med osmosvatten vattnar man ned vatten ”utan allt”. Eller hur? Ska man blanda lite gödsel i det vattnet då? Hur mycket - per en liter, om man använder Orckidéhusets färdiga lulverblandning? /L

Nyckelord: vatten, vattenkvalité, osmos

12/7 -06

använd halva dosen vid varje vattning istället. Dvs. ett halvt kryddmått /liter varje gång.

12/7 -06

TACK!

15/7 -06

Men Jimmy, hur ska jag göra då jag gödslar? Med vilka intervaller ska jag gödsla då? /L

15/7 -06

Varje gång. lite gödning vid varje vattning är det bästa sättet att gödsla. Men se till att skölja bort med rent vatten undegäf var fjärde vattning.

15/7 -06

Tack igen. Ha en skön dag! /L

Ge ditt svar

16/6 -06

osmosvatten

Hej,

Osmosvattnet…. Utöver att det ska sakna klor och kalk, vad saknar det dessutom? Ska man blanda i först gödsel/ mineraler i vattnet innan man använder det?

Lina

Nyckelord: osmos

16/6 -06

osmos vatten saknar.... allt.

Man måste nästan tillsätta i alla fall lite näring. Gärna specialgjord för osmos/regnvatten eftersom de innehåller magnesium och kalcium. Något som annan näring tar för givet att kranvatten redan innehåller stora mängder.

16/6 -06

Betyder detta att man ska göra samma sak med kranvattnet - dvs. tillsätta extera mineraler? Ska man tillsätta extra mineraller i regnvattnet man samlar på gården också, om man ska vattna orkidéer med det?

16/6 -06

Ja, du ska tillsätta extra mineraler i kranvatten, i det här fallet orkidénäring. "Osmos-näring" innehåller kalcium och magnesium det finns det redan för mycket av i vårt kranvatten av så därför ska man inte använda speciell osmosnäring till kranvatten.

Och ja, regnvatten ska behandlas som osmos vatten.

16/6 -06

Tack! Jag ska snart till Stockholm och rätta till visa missuppfattningar... Ha en bra helg! /L.

Ge ditt svar

19/4 -06

Osmos

Gillar alla orkideer att få vatten från en "reversed osmosis" anläggning?
Var får man tag på en?
Kostnad?
storlek?
Mvh.Ninni

Nyckelord: osmos, RO

20/4 -06

Ninni:
De flesta skulle jag vilja säga. Det finns så klart undantag, men de flesta vi odlar är epifyter och vana vid att få mjukt regnvatten. Har man möjlighet att samla regnvatten som inte är förorenat så är det bra, men för oss som inte har tillgång till en regntunna under stupröret så är RO-vatten nog det bästa.

Men det ska sägas: De allra flesta kör med sitt vanliga kranvatten till sina orkidéer och det fungerar nästan alltid utmärkt. Om man undviker att "dutt-vattna" och ser till att spola igenom sina krukor ordentligt vid varje vattning så ackumuleras inte så mycket salter och när det slutligen gör det så brukar det ändå vara dags för omplantering...

Orsaker till att använda RO-vatten är om man bor på ett ställe med hårt vatten (Gotland, Uppsala?, Lund?), eller om man odlar saker som är väldigt känsliga för salter, eller om man är perfektionist.

Personligen brukar jag sen något år tillbaka försöka att använda RO-vatten till mina orkidéer. *host host* Jag brukar störa mig ganska mycket på saltavlagringar på blad och så, och tycker det är skönt att slippa det. Masdevallia och Dracula ska tydligen vara lite känsliga för salter och min personliga erfarenhet är att mina Bulbophyllum också verkar vara lite kinkiga.

RO-filter brukar användas av saltvatten-akvarister och så och finns nog på välsorterade akvarieaffärer. De minsta anläggningarna brukar klara av att producera 60-90 liter/dygn (!!), vilket så klart är väldigt mycket om man inte har ett stort växthus som ska duschas. Jag vet att orkidéhuset har RO-filter för ca 1500 kr och att Micke på Dusk Tropic har filter för 1350 kr. Storleken brukar vara som en rejäl kaffebryggare.

Om man bor i Stockholm och inte har jättestort behov av RO-vatten så får man nuförtiden hämta RO-vatten gratis på orkidéhuset. (det gör jag) Bara att ta med sig en dunk. (...och släpa därifrån.)

Om man använder RO-vatten så brukar det ändå rekommenderas att man tillsätter lite kranvatten (kanske 10%) för att stabilisera ph-värdet och en svag dos näring, då vattnet annars kan vara lite FÖR magert.

Hm. F-låt. Det här blev visst väldigt långt...

20/4 -06

Värt att veta är att MSU näring stabiliserar vattnett på samma sätt som kranvattenstillsatsen.

20/4 -06

Tackar.
Nu har jag kanske inte så stort behov av RO-vatten med tanke på salter och annat som finns i ledningarna då jag bor på landet med egen brunn men... jag bor mitt i Skaraborg mellan alla platåberg och vi har fruktansvärt mycket kalk i vattnet.
Bör jag satsa på en RO anläggning eller klarar jag mig utan?
Jag har i huvudsak Phal. och Paph. Men planerar även köp av bl.a Masdevallia

20/4 -06

Masdevallia = Osmos

20/4 -06

Ok. Då blir det till att börja en övertalningskampanj här hemma. Det kommer inte bli lätt och jag är inte säker på att jag lyckas.
Sambon lär säga: räcker det inte med att du precis fick en merca cab för 130.000:-. Vad svarar man på det, någon som vet????

20/4 -06

"Nej" förslagsvis?

20/4 -06

Hmmm.... Nu har jag slut på övertalningsargument. Det slutade med att sambon ilsket muttrade något om: terapi och hon blir aldrig nöjd .
Attans också. Då får jag snällt vänta med en Masdevallia ett tag.

20/4 -06

Ack då, men varför ska man vara nöjd när man alltid kan få mer

20/4 -06

Okej! Då ger jag mig in i leken ...

Falköping får sitt kommunala vatten från vättern (hårdhet 3,5). Alltså är det inga problem med att vattna plantorna med det. Du kan köpa Masdevallia utan att vara orolig. Dör de är det inte pga av vattnet iaf.

/Oskar

20/4 -06

fast jag bor på landet med egen brunn så inget kommunalt vatten här. Och jag vet efter en del tester på akvarievattnet att vattnet är skapligt hårt.
Hmm. kom precis på att jag har teststickor kvar för att kolla hårdhet Ph osv. Ska testa vattnet på nya stället efter att vi flyttat. men som sagt jag vet att där är massor med kalk i vattnet. blir vita fina beläggningar på porslinet .-(

20/4 -06

Okej, då förstår jag ...

Testa att tillverka ett eget filter om Ro blir för dyrt. Tag en bit finmaskigt tyg, fyll med krossat grillkol och filtrera genom detta.
Alt, fixar du aktivt kol att filtrera genom från närmaste granne som bränner hemma...

21/4 -06

Ninni:
Men om ni bor på landet så borde du ha alla möjligheter att kunna samla regnvatten. På vintern när det inte regnar smälter du bara snö istället.

21/4 -06

Tror att jag någonstans läst att man kan filtrera vattnet genom torv för att få bort det värsta. Torven är ju sur så det borde neutralisera hårt vatten. Och en pet-flaska proppad med ett torvblock borde inte vara så svårt att fixa. Någon som har läst samma och testat om det funkar?

21/4 -06

Det där med torvblock har jag också läst nånstans, men aldrig provat själv.

22/4 -06

Men om man samlar regnvatten i en tunna och det får stå ett tag så blir det väl bakterier och så i det.
Påverkar inte det plantorna?
Och finns det inte föroreningar i regnvatten?

22/4 -06

Om man bor på landet är föroreningar ganska små, och bakterier är inget större problem, regnvatten är just väldigt rent och innehåller inga bakterier om det inte redan fanns i behållaren, sen skadar oftast inte bakterier orkidéer.

22/4 -06

Det är bakteriefloran som ser till att mögel inte uppstår i förstora mängder i komposten.
Nackdelen med regnvatten är nog svavlet.

22/4 -06

Jag samlar sen i höstas mitt regnvatten direkt under stuprännan - jag råkade nämligen testa vattnet i tunnan:-(
Nu kommer visserligen en del löst från taket, men jag silar vattnet genom en handduk och häller på dunkar.
Den långa vintern tog regnvattnet slut, men då silade jag en del kranvatten genom torv och f ö blev det kondensvatten från tumlaren och som sista utväg RO-vatten från akvarieaffären i Kalmar.
Intressant Oskar - det där med att sila genom kol - det har jag inte hört förut.
Vad händer egntligen med vårt kranvatten då???

22/4 -06

Aktivt kol är ett ämne som alltid är hungrigt, den vill alltid ha något och om man häller vatten genom det "äter" föroreningar.

22/4 -06

Och vanligt grillkol är lika hungrigt då??
Jag känner inga hembrännare:-))

7/3 -07

Men då borde det även fungera utmärkt att sila vattnet i en Brita kanna. Däri finns ju ett aktivt kolfilter. Fungerar detta istället för R/O vatten?

7/3 -07

Mia.P. Vad är en Brita kanna?

7/3 -07

Det är ett märke på ett reningsfilter. Vi använder det här i USA eftersom vattnet smakar klor annars.
Länk

7/3 -07

Annars finns det på claes ohlsson kolfilter som du kan koppla in i vattensystemet och filtrera både dricksvattnet och orkidevattnet.
laes säljer 10" filterhållare och kol och partikelfilter för den som är intresserad.
Filterhållare kostar 195 ca och är ingen förmögenhet likt mercor och dylikt.
Ett Ro filter innehåller partikelfilter kolfilter och plastmembran som tar bort det mesta av allt (nåja) även kalk om man inte vill ha en regnvattentunna med vatten torv cirkulationspump ph mätstickor och en massa slabb.
Storlekar på Ro finns från små till monsterstora.
Dusk har RO filter bland annat.
Thomas

8/3 -07

ÅÅÅÅÅÅÅÅ! En favorit tips. Tack!

8/3 -07

Akitv kol fås genom att ånga vanligt kol. Det är inte dyrt finns att köpa på nätet som hemmbrännings tillbehör.

'http://www.hembryggning.com'

8/3 -07

Bra! Har någon erfarenhet av det?

Ett mer lagligt andvänningsområde för aktivt kol är som filter i köksfläktar

Eller akvariefilter.
För den som har närhet till Hornbach, så finns det aktivt kol att köpa där, till just akvariefilter. Annars är det som sagt insatser i fläktfilter, och finns på Coop, Clas Olsson, etc

8/3 -07

Men frågan är ju om det räcker att använda ett kolfilter istället för R/O om man nu ska ha ett nanoskåp. Eftersom kolfiltret antagligen inte tar bort kalken så skulle väl porerna i tegelröret sättas igen i alla fall, eller? Det skulle vara så bra om det funkade med bara ett kolfilter, det har jag ju redan.

8/3 -07

Om man inte orkar gulla med den lokale hembrännaren så finns destillerat vatten att köpa genom apoteket.
Även bensinmackar säljer avjoniserat vatten alternativt filmframkallningsfirmor använder sånt om man har kontakt där.
Thomas

Jag tror inte att kolfiltret tar bort tillräckligt mycket av skräpet...
Köp ett osmosfilter med två eller tre delar, det borde la räcka...

8/3 -07

Ok, får väl leta upp ett Osmosfilter då i alla fall. Ska kolla om min lokala djuraffär vet något. Jag vill helst slippa beställa över Internet, det blir så mycket frakt då.

8/3 -07

Förresten, ni som har R/O system, hur fungerar det rent praktiskt? Skulle det fungara ett bara köpa ett osmosfilet och hälla vattnet igenom eller måste det pressas med tryck? Det går ju nämligen att köpa lösa delar och eftersom jag redan har kolfilterdelen så skulle jag ju kunna hälla sådant vatten genom osmosfiltret om det går.

8/3 -07

Osmosfilter är inget krångel, sålänge munstycket är rätt!
Det är bara koppla in i en kran, vrida på kallvattnet och så finns det två slangar med vatten, en med rent osmosvatten och en med restvatten.
Det krävs högt tryck för att det hela ska fungera men det tryck som finns i kranen räcker gott och väl.

10/3 -07

Du använder samma teknik, Jimmy, eller hur? Har du något foto på det?

10/3 -07

För att rena sötvatten krävs ett par bars tryck och för att rena saltvatten krävs 50-70 bar. I Stockholm har vattnet i kranen typ 4 bars tryck.

21/3 -07

Ps. Har någon använt den så kallade ”Britta-kannan” eller” träkol- renaren”, som ska gå att montera på kökskranen? … Den skulle inte kosta mera en någon hundralapp och filtret skulle hålla i några månader. Syftet: bort mer kalken, kloren och div.….

Ge ditt svar

11/3 -06

11/3: MSU och RO

Ja, nu har det äntligen blivit av. Jag har köpt de bägge omtalade produkterna RO-filter och MSU-näring.

Nu är det bara att vänta och se om det kan bli en sån fördubbling av tillväxten som andra fått.

Jag har dessutom köpt Epiweb så nu blir det många försöksodlingar.

Jag skall se till att rapportera om detta framöver.

Nyckelord: näring, MSU, osmos, omvänd osmos, EpiWeb, RO

12/3 -06

Låter spännande! Ser fram emot att få se hur det går.

12/3 -06

RO vet jag att det står för "reverse-osmosis" men MSU näring och epiweb?

14/3 -06

MSU är en epifytnäring framtagen på Michigan State University (därav förkortningen). Epiweb är ett nytt odlingsmedium gjort på sammanvävda PET-plasttrådar.
Det kändes inte särskilt trevligt att jobba med det i helgen när jag omplanterade några plantor och som naturmänniska tog det emot att sätta orkiderna i plast. Sen tycker jag inte det ser så snyggt ut heller. Men, men vi får se om det är så bra som det utlovats. Om inte så byter jag tillbaka till bark/Sphagnum/träkol direkt.

14/3 -06

låter spännande med MSU'n har du några länkar? Jag letade på google men jag hittade inga som sålde det, bara "gud-vad-bra-det-här-är" -länkar

14/3 -06

Glöm det jag hittade på dusk.se

15/3 -06

Jag funderar att gå inpå Dusk och se vad de har ifråga om Epiweb. Enligt deras hemsida finns Epiweb i alla möjliga format, till och med krukor. Det borde gå att montera orchideer på det och sedan klä det med mossa skulle antagligen kunna göras ganska snyggt. Blir intressant att hör hur det går för dina försöksodlingar. Eva

15/3 -06

Hej Rikard!
Vilken kapacitet har ditt RO-filter och vad fick du ge för det?
Vårt vatten här på Öland är inte precis lämpat för tropiska orkidéer, så jag har funderat på ett filter, men inte riktigt kommit dit än..

15/3 -06

Hej

Personligen tycker jag inte Epiweb är så snyggt längre. Där kan det inte mäta sig med naturliga material. Räddningen är precis som du säger att det blir mossbeväxt.

Under idealiska förhållanden (tryck, temp, dh) skall mitt filter ge 5 l/h. Under mina förhållanden får jag 2 l/h, vilket jag tycker är helt acceptabelt.
Det är verkligen en fröjd att se ett sånt kristallklart vatten som det blir!

mvh

15/3 -06

2 l/h räcker långt, även till vårt akvarium:-)
Och priset????? Har du köpt filtret via nätet??

16/3 -06

Ja, jag beställde filtret via nätet, ifrån Dusk. Priset var 1350 kr.

mvh

28/3 -06

Pga. ett starkt färgämne i MSU:n, antagligen för att man skall veta när det är gödning i vattnet, har nu även rötter och Sphagnum blivit blåa på sina ställen. Otrevligt. Hoppas det inte är skadligt.

28/3 -06

Ja det låter ju inte kul.
Nog kan man väl hålla reda på om man haft näring i vattnet utan att man ska behöva ha färgämnen i det. Kan ju inte se särskilt trevligt ut med blå mossa.

30/3 -06

Nej, precis. Ner med karamellfärg i gödningen!!

mvh

30/3 -06

Hej Rikard!

Har du ställt frågan till Micke K på Dusk?

3/4 -06

Ja. Han påstår att jag har övergött men jag har följt hans dosering till punkt och pricka. Alltihop är mycket märkligt.

3/4 -06

Hei!
En fundering bara, kanske tokig, men kan det vara fel på ditt kryddmått?
Helena

3/4 -06

Jag vattnar just nu med 1,5 ml /l och märker inget med blåa rötter eller mossa, kanske du hade otur med en extra blå sats. Men skölj igenom krukorna etc. med rent osmos vatten och se hur det blir, man ska ju ändå göra så.

4/4 -06

Jag får väl fylla kyddmåttet och väga innehållet. Det skulle ju vara ett gram per liter.

31/5 -06

Här kommer en liten uppföljning av mina provodlingar med MSU resp. EpiWeb efter 3 månaders erfarenhet.

Jag har fortsatt att vattna ett par orkideer (Phalaenopsis-Hybrid och Burrageara) med 1,5 ml MSU per liter på försök. Jag blev ju skrämd av att mina monterade fick blåfärgade rötter tidigare i år efter ca 3 v., så jag drog ner antalet försöksväxter till 2 oviktiga hybrider. Dessa två står i och för sig i kruka, men jag har inte sett någon blåfärgning än efter drygt 2 månader med MSU. Nu är ju det en viss skillnad mellan 8 vattningar för de krukade och kanske 21 för de monterade. Tillväxten är inget fel på men kan heller inte sägas ha ökat.

Jag experimenterar för tillfället med 3 olika vatten/näringskombinationer: RO + 2 ml Blomstra/l, RO + 1,5 MSU/l och 50% RO + 50% kranvatten (3 dh) + 1 ml Blomstra/l.

Mina EpiWeb-planterade orkisar torkar upp väldigt fort. De måste vattnas minst två ggr. i veckan och ändå är det svårt att hålla bulberna saftspända. Någon näringsbrist ser jag dock inte. Jag göder dessa med 33 % starkare koncentration än mina bark/mossa/kol-planterade.

Fortsättning följer...

7/3 -07

Hur har det gått Richard? Nu har det snart gått ett år sedan du började.

8/3 -07

Är med nyfiken.

30/5 -07

Uppföljning av mkt småskaligt odlingsförsök:

EpiWeb har jag så gått som slutat med helt nu. Även med ett täcke av vitmossa torkade det alldeles för fort för att jag skulle hinna med att vattna. Under vintern har det dock kännts riktigt tryggt att plantorna inte står blöta för länge när temperaturen är låg och vanligt organiskt substrat torkar långsamt.

Det var förresten en grym plåga att plantera om från EpiWeb. Eftersom jag skulle flytta till S/H så var jag tvungen att få bort nästan allt och fick slita/klippa av i stort sett alla rötter. Viktigt att vänta med såna ingrepp tills nya rötter börjar framträda, så mina plantor är nu på god väg att etablera sig i det nya substratet.

Näringsförsöken då... Under ett år har jag inte märkt någon skillnad mellan phallarna som fått RO-vatten + 2 ml Blomstra/l och RO-vatten + 1,5 ml MSU/l. De har växt fantastiskt bra båda två och blommar nu med två stänglar var. Det skall också nämnas att plantorna spolades igenom med kranvatten varannan vecka på sommarhalvåret och var fjärde på vinterhalvåret.

50% RO + 50% kranvatten (3 dh) + 1 ml Blomstra/l fungerade också alldeles utmärkt, dock lite svårt att jämföra med de tidigare eftersom det är andra orchideer det gäller.

30/5 -07

Vart är det plantorna i epiweb som torkar för snabbt står? På fönsterbrädan? Jag har odlat i epiweb med vitmossa på fönsterbrädan sen februari i år med brickor under med leca och vatten. Det torkar ungefär 2-3 ggr så fort som vanlig kompost, men det har inte varit några problem då det går fortare att vattna epiwebplantorna eftersom epin inte flyter och tar in vatten snabbt och rinner av snabbt. Om jag jämför med mina tidigare erfarenheter så ger epiwebben friskare rötter, det växer snabbare, och är lättare att inspektera rotsystemet då man enkelt kan lyfta upp hela paketet. Säger inte att dina erfarenheter och slutsatser är fel, bara bidrar lite med mina egna.
Men visst, det är ett minus att det torkar så fort om man reser bort, men ju större rotmassan är desto längre intervall kan man ha.

Kan du ge nåt tips på hur man blandar organiskt material för att få bättre luftcirkulation och dränering? När jag använt o-kompost tidigare har det funnits tendenser till att substratet packat ihop sig och håller vatten för länge.

3/9 -07

Jag håller med dig. Det är inget fel på epiwebb om man kan förse det tillräckligt med vatten. Mina plantor stod i söderfönster utan några RH-höjande hjälpmedel. Jag tyckte helt enkelt att det blev för mycket passande.

Jag tänker nog inte gå tillbaka till organiskt substrat nu när jag börjat med leca. Men om det skulle behövas använder jag grov pinjebark (alltså inte någon färdigblandad orkidekompost), grov Sphagnum samt träkol. I den blandningen har inga av mina plantor lidit av syrebrist.

Ge din åsikt