Osmos

19/4 -06

Gillar alla orkideer att få vatten från en "reversed osmosis" anläggning?
Var får man tag på en?
Kostnad?
storlek?
Mvh.Ninni

Nyckelord: osmos, RO

20/4 -06

Ninni:
De flesta skulle jag vilja säga. Det finns så klart undantag, men de flesta vi odlar är epifyter och vana vid att få mjukt regnvatten. Har man möjlighet att samla regnvatten som inte är förorenat så är det bra, men för oss som inte har tillgång till en regntunna under stupröret så är RO-vatten nog det bästa.

Men det ska sägas: De allra flesta kör med sitt vanliga kranvatten till sina orkidéer och det fungerar nästan alltid utmärkt. Om man undviker att "dutt-vattna" och ser till att spola igenom sina krukor ordentligt vid varje vattning så ackumuleras inte så mycket salter och när det slutligen gör det så brukar det ändå vara dags för omplantering...

Orsaker till att använda RO-vatten är om man bor på ett ställe med hårt vatten (Gotland, Uppsala?, Lund?), eller om man odlar saker som är väldigt känsliga för salter, eller om man är perfektionist.

Personligen brukar jag sen något år tillbaka försöka att använda RO-vatten till mina orkidéer. *host host* Jag brukar störa mig ganska mycket på saltavlagringar på blad och så, och tycker det är skönt att slippa det. Masdevallia och Dracula ska tydligen vara lite känsliga för salter och min personliga erfarenhet är att mina Bulbophyllum också verkar vara lite kinkiga.

RO-filter brukar användas av saltvatten-akvarister och så och finns nog på välsorterade akvarieaffärer. De minsta anläggningarna brukar klara av att producera 60-90 liter/dygn (!!), vilket så klart är väldigt mycket om man inte har ett stort växthus som ska duschas. Jag vet att orkidéhuset har RO-filter för ca 1500 kr och att Micke på Dusk Tropic har filter för 1350 kr. Storleken brukar vara som en rejäl kaffebryggare.

Om man bor i Stockholm och inte har jättestort behov av RO-vatten så får man nuförtiden hämta RO-vatten gratis på orkidéhuset. (det gör jag) Bara att ta med sig en dunk. (...och släpa därifrån.)

Om man använder RO-vatten så brukar det ändå rekommenderas att man tillsätter lite kranvatten (kanske 10%) för att stabilisera ph-värdet och en svag dos näring, då vattnet annars kan vara lite FÖR magert.

Hm. F-låt. Det här blev visst väldigt långt...

20/4 -06

Värt att veta är att MSU näring stabiliserar vattnett på samma sätt som kranvattenstillsatsen.

20/4 -06

Tackar.
Nu har jag kanske inte så stort behov av RO-vatten med tanke på salter och annat som finns i ledningarna då jag bor på landet med egen brunn men... jag bor mitt i Skaraborg mellan alla platåberg och vi har fruktansvärt mycket kalk i vattnet.
Bör jag satsa på en RO anläggning eller klarar jag mig utan?
Jag har i huvudsak Phal. och Paph. Men planerar även köp av bl.a Masdevallia

20/4 -06

Masdevallia = Osmos

20/4 -06

Ok. Då blir det till att börja en övertalningskampanj här hemma. Det kommer inte bli lätt och jag är inte säker på att jag lyckas.
Sambon lär säga: räcker det inte med att du precis fick en merca cab för 130.000:-. Vad svarar man på det, någon som vet????

20/4 -06

"Nej" förslagsvis?

20/4 -06

Hmmm.... Nu har jag slut på övertalningsargument. Det slutade med att sambon ilsket muttrade något om: terapi och hon blir aldrig nöjd .
Attans också. Då får jag snällt vänta med en Masdevallia ett tag.

20/4 -06

Ack då, men varför ska man vara nöjd när man alltid kan få mer

20/4 -06

Okej! Då ger jag mig in i leken ...

Falköping får sitt kommunala vatten från vättern (hårdhet 3,5). Alltså är det inga problem med att vattna plantorna med det. Du kan köpa Masdevallia utan att vara orolig. Dör de är det inte pga av vattnet iaf.

/Oskar

20/4 -06

fast jag bor på landet med egen brunn så inget kommunalt vatten här. Och jag vet efter en del tester på akvarievattnet att vattnet är skapligt hårt.
Hmm. kom precis på att jag har teststickor kvar för att kolla hårdhet Ph osv. Ska testa vattnet på nya stället efter att vi flyttat. men som sagt jag vet att där är massor med kalk i vattnet. blir vita fina beläggningar på porslinet .-(

20/4 -06

Okej, då förstår jag ...

Testa att tillverka ett eget filter om Ro blir för dyrt. Tag en bit finmaskigt tyg, fyll med krossat grillkol och filtrera genom detta.
Alt, fixar du aktivt kol att filtrera genom från närmaste granne som bränner hemma...

21/4 -06

Ninni:
Men om ni bor på landet så borde du ha alla möjligheter att kunna samla regnvatten. På vintern när det inte regnar smälter du bara snö istället.

21/4 -06

Tror att jag någonstans läst att man kan filtrera vattnet genom torv för att få bort det värsta. Torven är ju sur så det borde neutralisera hårt vatten. Och en pet-flaska proppad med ett torvblock borde inte vara så svårt att fixa. Någon som har läst samma och testat om det funkar?

21/4 -06

Det där med torvblock har jag också läst nånstans, men aldrig provat själv.

22/4 -06

Men om man samlar regnvatten i en tunna och det får stå ett tag så blir det väl bakterier och så i det.
Påverkar inte det plantorna?
Och finns det inte föroreningar i regnvatten?

22/4 -06

Om man bor på landet är föroreningar ganska små, och bakterier är inget större problem, regnvatten är just väldigt rent och innehåller inga bakterier om det inte redan fanns i behållaren, sen skadar oftast inte bakterier orkidéer.

22/4 -06

Det är bakteriefloran som ser till att mögel inte uppstår i förstora mängder i komposten.
Nackdelen med regnvatten är nog svavlet.

22/4 -06

Jag samlar sen i höstas mitt regnvatten direkt under stuprännan - jag råkade nämligen testa vattnet i tunnan:-(
Nu kommer visserligen en del löst från taket, men jag silar vattnet genom en handduk och häller på dunkar.
Den långa vintern tog regnvattnet slut, men då silade jag en del kranvatten genom torv och f ö blev det kondensvatten från tumlaren och som sista utväg RO-vatten från akvarieaffären i Kalmar.
Intressant Oskar - det där med att sila genom kol - det har jag inte hört förut.
Vad händer egntligen med vårt kranvatten då???

22/4 -06

Aktivt kol är ett ämne som alltid är hungrigt, den vill alltid ha något och om man häller vatten genom det "äter" föroreningar.

22/4 -06

Och vanligt grillkol är lika hungrigt då??
Jag känner inga hembrännare:-))

7/3 -07

Men då borde det även fungera utmärkt att sila vattnet i en Brita kanna. Däri finns ju ett aktivt kolfilter. Fungerar detta istället för R/O vatten?

7/3 -07

Mia.P. Vad är en Brita kanna?

7/3 -07

Det är ett märke på ett reningsfilter. Vi använder det här i USA eftersom vattnet smakar klor annars.
Länk

7/3 -07

Annars finns det på claes ohlsson kolfilter som du kan koppla in i vattensystemet och filtrera både dricksvattnet och orkidevattnet.
laes säljer 10" filterhållare och kol och partikelfilter för den som är intresserad.
Filterhållare kostar 195 ca och är ingen förmögenhet likt mercor och dylikt.
Ett Ro filter innehåller partikelfilter kolfilter och plastmembran som tar bort det mesta av allt (nåja) även kalk om man inte vill ha en regnvattentunna med vatten torv cirkulationspump ph mätstickor och en massa slabb.
Storlekar på Ro finns från små till monsterstora.
Dusk har RO filter bland annat.
Thomas

8/3 -07

ÅÅÅÅÅÅÅÅ! En favorit tips. Tack!

8/3 -07

Akitv kol fås genom att ånga vanligt kol. Det är inte dyrt finns att köpa på nätet som hemmbrännings tillbehör.

'http://www.hembryggning.com'

8/3 -07

Bra! Har någon erfarenhet av det?

8/3 -07

Ett mer lagligt andvänningsområde för aktivt kol är som filter i köksfläktar

8/3 -07

Eller akvariefilter.
För den som har närhet till Hornbach, så finns det aktivt kol att köpa där, till just akvariefilter. Annars är det som sagt insatser i fläktfilter, och finns på Coop, Clas Olsson, etc

8/3 -07

Men frågan är ju om det räcker att använda ett kolfilter istället för R/O om man nu ska ha ett nanoskåp. Eftersom kolfiltret antagligen inte tar bort kalken så skulle väl porerna i tegelröret sättas igen i alla fall, eller? Det skulle vara så bra om det funkade med bara ett kolfilter, det har jag ju redan.

8/3 -07

Om man inte orkar gulla med den lokale hembrännaren så finns destillerat vatten att köpa genom apoteket.
Även bensinmackar säljer avjoniserat vatten alternativt filmframkallningsfirmor använder sånt om man har kontakt där.
Thomas

8/3 -07

Jag tror inte att kolfiltret tar bort tillräckligt mycket av skräpet...
Köp ett osmosfilter med två eller tre delar, det borde la räcka...

8/3 -07

Ok, får väl leta upp ett Osmosfilter då i alla fall. Ska kolla om min lokala djuraffär vet något. Jag vill helst slippa beställa över Internet, det blir så mycket frakt då.

8/3 -07

Förresten, ni som har R/O system, hur fungerar det rent praktiskt? Skulle det fungara ett bara köpa ett osmosfilet och hälla vattnet igenom eller måste det pressas med tryck? Det går ju nämligen att köpa lösa delar och eftersom jag redan har kolfilterdelen så skulle jag ju kunna hälla sådant vatten genom osmosfiltret om det går.

8/3 -07

Osmosfilter är inget krångel, sålänge munstycket är rätt!
Det är bara koppla in i en kran, vrida på kallvattnet och så finns det två slangar med vatten, en med rent osmosvatten och en med restvatten.
Det krävs högt tryck för att det hela ska fungera men det tryck som finns i kranen räcker gott och väl.

10/3 -07

Du använder samma teknik, Jimmy, eller hur? Har du något foto på det?

10/3 -07

För att rena sötvatten krävs ett par bars tryck och för att rena saltvatten krävs 50-70 bar. I Stockholm har vattnet i kranen typ 4 bars tryck.

21/3 -07

Ps. Har någon använt den så kallade ?Britta-kannan? eller? träkol- renaren?, som ska gå att montera på kökskranen? ? Den skulle inte kosta mera en någon hundralapp och filtret skulle hålla i några månader. Syftet: bort mer kalken, kloren och div.?.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.